20 različitih umjetničkih ideja za skulpture koje će dodati dimenziju prostoriji

20 Different Art Ideas for Sculptures That Will Add Dimension to a Room

Kada razmišljaju o umjetnosti, mnogi ljudi odmah pomisle na slike, crteže i druge stvari koje bi okačili na zid. Šta kažeš na skulpturu? To je umjetnička forma koja prostoriji dodaje toliko dimenzija da je teško kvantificirati. Također, skulptura može biti provokativno djelo ili djelo koje potiče razgovor.

U najmanju ruku, navešće posetioce u vaš dom da pričaju o tome. Zaokružili smo 20 sjajnih primjera koji će potaknuti vašu maštu i nadahnuti vaša razmišljanja o tome kakve bi skulpture mogle funkcionirati u vašem domu.

Politički Weighty

20 Different Art Ideas for Sculptures That Will Add Dimension to a Room

Ako ste posvećeni cilju – šta god to bilo – vjerovatno ćete pronaći umjetničko djelo koje podržava vašu misiju. Ne postoji dramatičniji način da izrazite svoje mišljenje od odabira umjetničke ideje za skulpturu koja daje snažnu političku ili društvenu izjavu. Ovo djelo Jacka Piersona fokusira se na društveni cilj pomoći onima koji imaju manje sreće, što je popularno mišljenje.

Prerađeni materijali

Upcycled Materials

Prerađeni materijali čine vrlo dimenzionalne i intrigantne skulpture. Galerie Foksal iz Poljske predstavila je ovaj rad, koji prenosi veliku dozu osjećaja i emocija, iako je figura pomalo apstraktna i izgrađena od zbrke prerađenih materijala. Oblici, materijali i sklop su vrlo vješti i nude mnogo toga za proučavanje i razmatranje.

Funky i realističan

Funky and Realistic

Realistične skulpture se dopadaju mnogim ljudima, posebno kada je postavka ili raspored figure malo fanki. Ova ženska forma je odjevena u fantastičnu, ali neobična odjeća i čini se da je djelomično napravljena od ružičaste i ljubičaste boje oko glave i vrata. Ipak, duge šarene pletenice vise s njene ružičasto prekrivene glave. Među umjetničkim idejama za skulpture, stvaranje vlastite male instalacije kod kuće je dramatična opcija prikaza.

Srebrna i sjajna

Silver and Shiny

Ponekad je pravi izbor srebra i sjaja, a postoji i mnogo umjetničkih ideja za skulpture u metalik završnim obradama. Ova posebna skulptura je postavljena sa plafona i pomalo podsjeća na gomilu dugih balona omotanih okolo i okolo. Forma je apstraktna i reflektirajuća, dodajući dobar dio sjaja.

Neon!

Neon

Neon je davno napustio područje vanjskih natpisa i počeo igrati ulogu u skulpturama. Umjetnici koriste ovaj medij za prenošenje poruka, kao i za stvaranje umjetnih djela koja igraju na svjetlosti, ponekad u kombinaciji s reflektirajućim materijalima. Drugi put ga koriste kao još jedan element u većoj skulpturi, kao što je ovaj komad panoramskog kotača.

Slatko i smiješno

Alexandra Murguia Scultpure

Skulptura je takođe opcija za dodavanje malo hirovitosti ili referencu koja se ismijava ozbiljnijim konceptom. Ove skulpture Alexandre Murguie su slatke i smiješne, svaka sa svijetlim, šarenim elementom. Zaftig mala figura se pojavljuje u većini njenih radova, a svi su urađeni u različitim pozama.

Musically Inclined

Musically Inclined

Kada muzički instrument nije muzički instrument? Kada je pretvorena u intrigantnu skulpturu umjetnika MVillasierre. Silueta violine je rascijepljena kako bi se prikazala unutrašnja radnja, koja je ovdje zbirka zupčanika u maštovitom rasporedu, koja se nikada ne može naći u pravom instrumentu. Velik dio njegovog rada fokusira se na interpretacije i umjetničku prenamjenu instrumenata, ponekad slikanih i pričvršćenih na platno, kao i na samostalne skulpture.

Studija boja

A Study of Color

Ova umjetnička ideja za skulpturu ne samo da koristi neočekivanu formu za svoju konstrukciju – upaljač za jednokratnu upotrebu – već daje jarke boje. U stvari, rad umjetnika Matta Johnsona zove se Spectrum Analysis, i sav je napravljen od obojene bronze, a ne od stvarnih plastičnih upaljača. Veliki dio njegovog rada u metalu uključuje rekreiranje predmeta koji se inače ne prave od metala.

Kombinirani mediji

Combined Media

Kada neko pominje mešovite medije, obično misli na zidnu umetnost ili skulpturu koja kombinuje različite medije. Ovdje je galerija Marlborough predstavila jedinstveni komad koji kombinuje apstraktnu sliku sa oslikanom ljudskom figurom zajedno kao jedno djelo. To je drugačiji pogled na umjetničku ideju za skulpturu i bila bi prekrasna instalacija u velikom, otvorenom ulazu ili životnom prostoru.

Abstract

Abstract tall sculpture

Apstraktne skulpture nisu novi koncept, ali Cosmic Bather Aarona Curryja je moderna interpretacija koja kombinuje i balansira čudnu kolekciju oblika i komponenti, sve u mat crnoj boji. Curry, koji prati kosmičku temu i u slikama, „poznat je po svojim slobodnim kombinacijama apstraktnih slikarskih tropa s referencama na tijelo i pop kulturu“, kaže LA Times. List navodi da bezbrižni radovi i dalje odaju počast ozbiljnim djelima poput onih Alexandera Caldera, samo s malo čudnije zabave u vezi s njima.

Šareno i funky

Sculpture can be really fun and very funky.Skulptura može biti zaista zabavna i vrlo funky.

Mnogi umjetnici su se okrenuli stvaranju intrigantnih novih umjetničkih djela od odbačenog materijala, bilo da se nalaze u industrijskim dvorištima, oceanu ili deponijama smeća u predgrađu. Određeni broj je napravio skulpture od malih, masovno proizvedenih igračaka koje djeca dobijaju besplatno ili uzaludno. Oni se vrlo brzo odbacuju, što povećava svjetski problem smeća. Radovi jarkih boja su varljivo bezbrižni i na prvi pogled dok ne razmotrite društvenu temu. Bez obzira na to, ovo je skulptura koja će dodati ogromnu dozu boje ulaznom hodniku ili dnevnoj sobi.

Graphic motifs make great subjects for sculptures.Grafički motivi su sjajni motivi za skulpture.

Grafički elementi mogu biti i nevjerovatne skulpture i nema boljeg primjera od djela umjetnika Roberta Indiane. Njegov kultni pop art LOVE print i statua ovdje su prikazani na španskom. Šarene skulpture poput ove idealne su za minimalističke prostore u kojima želite sliku boja, ali želite zadržati čiste linije i vibraciju koja nije mučna.

Add a touch of whimsy to your home with a colorful sculpture.Dodajte dašak ćudljivosti svom domu sa šarenom skulpturom.

Naravno, uvijek postoji mjesto za skulpturu koja sobi doda hirovitost. Trenutna pomama za desertima za francuskim makaronima čini ovo trendi komadom koji šareni slatkiš pretvara u džinovsku, preveliku formu. Niz svijetlih, primarnih boja čini ga idealnim za svaki prostor, posebno onaj koji ima puno bijele boje. To je ogroman sjaj boja koji niko neće moći zanemariti.

Ceramic sculptures go far beyond just vases.Keramičke skulpture nadilaze samo vaze.

Keramika se češće povezuje s vazama i drugim posudama, ali pokojna američka umjetnica Viola Frey transformirala je ovaj savitljivi materijal u upečatljiva i složena skulpturalna djela. Baraž boja poigrava isprepletene oblike i figure, stvarajući živu priču. Veličina je skromnija od prethodnih nekoliko radova i dobro bi funkcionisala u manjem prostoru gde želite da uključite svetliju skulpturu. Eklektični stil također znači da će raditi s različitim vrstama interijera.

Adding a colorful floor sculpture can transform a room.Dodavanje šarene podne skulpture može transformirati sobu.

Samouki kolumbijski umjetnik William Barbosa stvara velike, minimalističke skulpture od metala, a kasnije i pleksiglasa. Ovaj modularni rad bez naslova je reprezentativan primjer koji pokazuje živost boja i međudjelovanja uglova. Ovo je izuzetan komad koji se može koristiti kao fokusna tačka u velikom, otvorenom prostoru kao što je ulaz ili dnevni boravak. Iako je apstraktan, lako se može uklopiti u prostorije različitih stilova.

Try using sculpture in an unexpected location, such as in place of a console table.Pokušajte koristiti skulpturu na neočekivanoj lokaciji, kao što je mjesto konzolnog stola.

Izrađujući radove od starog metala, autodijelova i industrijskog otpada, umjetnik John Chamberlain stvara komade koji se fokusiraju na materijal kao i na završnu obradu. Iako se bavi i fotografijom i slikarstvom, najpoznatiji je po ovakvim vrstama skulptura. Završeni radovi su grubi, nazubljeni i imaju brutalan osjećaj. Industrijski izgled ove vrste skulptura je dobar za prostore koji su eklektični, moderni ili, naravno, industrijski. uglovi, sjene i dubine prostora između elemenata spajaju se u dramatični komad koji izaziva višeslojne emocije.

Interesting materials make sculptures a real conversation piece.Zanimljivi materijali čine skulpture pravim predmetom za razgovor.

Također napravljena od metalnih industrijskih materijala, ova skulptura Josha Garbena ima potpuno drugačiji izgled. Inspiriran ćelijama, Garber koristi metalne predmete koji su komercijalno proizvedeni – eksere, vijke, navrtke i vijke – da stvori ove vrste komada koji imaju valovit oblik. Nevjerovatan je način na koji ove krute materijale pretvara u komad koji ima tekuću formu. Ova vrsta skulpture bila bi dio razgovora u svakom prostoru, a njen jedinstveni višedimenzionalni metalik izgled čini je savršenom za bilo koju shemu dekoracije.

Bambus

What looks like metal or plastic is actually bamboo.Ono što izgleda kao metal ili plastika je zapravo bambus.

Na prvi pogled, teško je zamisliti da je ova uvrnuta i uvijena skulptura od cijevi zapravo izrađena od bambusa. Japanski umjetnik Watanabe Chiaki proučavao je formu i umjetnost manipuliranja bambusom u ekspresivne zakrivljene oblike, od kojih neki uključuju boje. Neutralan izgled, jedinstveni materijal i umjerena veličina čine ovu skulpturu koju je lako dodati u bilo koji prostor u kojem želite prikazati zadivljujući rad. Može se izložiti na stolu ili na umjetničkom postolju, ovisno o tome što ima najviše smisla i utjecaja u vašem prostoru.

Sklopljen i rafiniran

Metallic sculptures can also have a very luxe appeal.Metalne skulpture takođe mogu imati veoma luksuznu privlačnost.

Metalik ne mora da znači industrijski ili montiran. Ova lepezasta i presavijena skulptura je profinjena u svojoj eleganciji i primeni metalnih tačaka. Sjajni crni finiš služi samo da istakne zlatne mrlje, koje su koncentrisane na sredini komada gdje se pomiče smjer raširenih krajeva. Skulptura poput ove savršena je za luksuznije okruženje u kojem su pozlaćeni elementi češći i gdje je sjajna crna boja idealan aspekt koji privlači pažnju.

Reflective pieces change their nature depending on where they are placed.Reflektirajući dijelovi mijenjaju svoju prirodu ovisno o tome gdje su postavljeni.

Slično, umjetnik rođen u Bugarskoj Rado Kirov koristi zrcaljeni nehrđajući čelik kako bi postigao visoko reflektirajuću i zavodljivu završnicu na svojim skulpturama. Kirov ručno manipulira čeličnim limom u reflektirajuću 3D površinu koju naziva Merkurovim efektom. Kako god ga nazvali, sjaj poboljšava skulpturu i odražava elemente i boje koje imate u svom prostoru, čineći ga jedinstvenim gdje god da je postavite. Ovakav rad komplementaran je svakom stilu dekoracije i bit će središnja točka svake sobe.

Neočekivani oblici

Sculpture that disrupts a basic form is very eye-catching.Skulptura koja narušava osnovnu formu je vrlo privlačna.

Kao što smo već spomenuli, keramika se češće koristi za vaze i posude, ali ovdje poprimaju novi zaokret, sasvim doslovno. Umjetnik Michael Boroniec uzima standardnu izbačenu formu i dekonstruira je na način da proširuje posudu i otvara unutrašnjost za pogled. Njihova neutralna boja stavlja fokus direktno na formu, a ne na bilo kakav ukras. Ove keramičke skulpture će dodati interes svakom prostoru u domu i prilično su privlačne za ispitivanje i razmatranje. Dodali bismo ih u dnevnu sobu ili biblioteku, gdje bismo mogli duže gledati u njih.

Ovih deset fantastičnih skulptura samo su nekoliko ideja o svim vrstama skulpturalnih umjetničkih ideja za vaš dom. Kao i kod svake vrste umjetnosti, važno je da vam se dopadne. Umetnost je nešto što želite da gledate na dnevnoj bazi i da budete prebačeni na drugo mesto ili zaintrigirani na nekom nivou. Istražite šta postoji na mreži i na sajmovima umjetnosti u vašem području. Možda ćete biti iznenađeni onim što možete pronaći!

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook