AI alati za dizajn interijera koje arhitekti i dizajneri trebaju znati

AI Interior Design Tools Architects And Designers Need To Know

AI dizajn interijera je polje u kojem se umjetna inteligencija koristi za pomoć ili poboljšanje procesa dizajna interijera. Alati za dizajn enterijera sa veštačkom inteligencijom daju profesionalnim dizajnerima i ambicioznim dekoraterima mogućnost da kreiraju realistične slike sa neverovatnom dubinom i ličnošću.

Sistemi za dizajn enterijera sa veštačkom inteligencijom imaju sličnosti sa drugim programima za dizajn doma koji stvaraju realistične slike, ali funkcije veštačke inteligencije u aplikacijama automatizuju neke od koraka na osnovu korisničkih preferencija i zahteva dizajna.

Ovi alati također mogu dati korisne preporuke na osnovu ličnih podataka korisnika ili klijenta, što može uštedjeti vrijeme i novac u procesu dizajna.

AI Interior Design Tools Architects And Designers Need To Know

Prednosti koje AI dizajn enterijera pruža

AI uključuje korištenje algoritama, duboko učenje i kompjuterizaciju kako bi se pružile bolje i personaliziranije preporuke za dizajn interijera.

Optimizirano planiranje prostora

AI alati za dizajn interijera mogu analizirati raspored prostorije kako bi preporučili najbolji raspored namještaja i protok prometa. Korisnici će unositi podatke u vezi sa posebnim ličnim zahtjevima korisnika ili klijenta, kao i prozorima i vratima, i dati najbolje preporuke na osnovu ovih ograničenja.

Preporuke za stil i raspoloženje

Nakon unosa personaliziranih preferencija, AI alati za dizajn interijera dat će preporuke za stil dizajna interijera i palete boja kako bi pomogli u oblikovanju izgleda. Ovo će omogućiti korisniku da prilagodi raspoloženje i stil određenog prostora ili sobe kako bi se bliže uskladio s određenom vizijom.

Izbor namještaja i dekora

AI alati mogu pomoći korisniku da odabere namještaj i dekor koji nadopunjuju određenu viziju dizajna, budžet, paletu boja i funkciju prostorije. Ovi alati uzimaju u obzir tok i raspored prostorije. Na osnovu ovih odabira, AI alati mogu dati preporuke gdje kupiti određene komade.

3D prikazi i vizualizacije

Poput softverskih programa za dizajn doma, AI alati za dizajn interijera mogu stvoriti fotorealistične prikaze unutrašnjeg prostora. AI programi nude realistične 3D prikaze dizajna. Neki programi korisnicima nude mogućnost vizualizacije svog 3D dizajna uz pomoć proširene i virtuelne stvarnosti „ture“. Ovo osigurava da korisnik razumije kako će se prostor osjećati i funkcionirati kako bi bolje odredio sve promjene koje želi napraviti.

Upravljanje projektima

Alati za dizajn interijera s umjetnom inteligencijom mogu pomoći dizajnerima da zakažu sastanke, razumiju troškove materijala i rada u stvarnom vremenu i naprave analize o tome koliko dugo će određeni projekt trajati. Ove mogućnosti mogu pomoći korisnicima da kreiraju izvodljiv vremenski okvir i osiguraju da projekt ostane u okviru budžeta.

Prediktivna analitika

Alati za AI dizajn konstantno analiziraju podatke o kupcima kako bi dali preporuke i predviđanja. Stoga, alati za dizajn umjetne inteligencije nude profesionalcima način da vide koje će boje i dekor interijera biti u trendu u budućnosti kako bi mogli biti ispred krivulje dizajna i dati najažurnije preporuke.

7 popularnih AI alata za dizajn enterijera

AI alati za dizajn interijera korisni su i za profesionalce i za dizajnere kuća. Oni pružaju mogućnosti za preporuke iznad opšteg softvera za dizajn doma zbog njihove inovativne upotrebe profila kupaca.

Soba GPT Foyr Neo Homestyler Midjourney DecorMatters RoomSketcher Planner 5D

1. Soba GPT

Room GPT je besplatan online alat za dizajn sa AI koji tvrdi da redizajnira sobu za nekoliko sekundi. Da bi koristili ovaj alat, korisnici jednostavno slikaju sobu, a GPT sobe će redizajnirati sobu na osnovu njihovih stilskih preferencija. Room GPT ima jednostavan interfejs, personalizovane preporuke i velike brzine obrade. Mnogi korisnici navode da proces može biti pogrešan. Alat se bori sa stvaranjem tačnih dimenzija prostorija i ne dozvoljava korisnicima da opsežno prilagođavaju dizajn.

Ovaj alat je besplatan za kreiranje do tri digitalna rendera. Da bi pristupili većem broju dizajna, korisnici moraju kupiti kredite. Upotreba GPT-a soba nije besprijekorna, pa je najbolje pristupiti njegovom korištenju kao zabavnom načinu za dobivanje novih ideja za prostoriju, a ne za ozbiljan dizajn interijera.

2. Foyr Neo

Foyr Neo je novi alat za dizajn interijera baziran na oblaku koji dizajneri mogu koristiti za generiranje 3D dizajna za svoje klijente. Ima korisničko sučelje, tako da svako može brzo naučiti kako koristiti alate. Postoji funkcija drag-and-drop koja omogućava dizajnerima da popune svoje dizajne arhitektonskim elementima, namještajem i dekorom. Softver ima opsežan katalog od preko 50.000 3D modela, tekstura i materijala, tako da korisnici mogu oživjeti svoje dizajne.

Korisnici su u mogućnosti da sarađuju sa klijentima i drugim zainteresovanim stranama kako bi podelili dizajn i prikupili povratne informacije. Većina korisnika je prijavila dobro iskustvo sa svojim korisničkim servisom. Neki korisnici su prijavili probleme sa brzinom prikazivanja Foyr Nea.

3. Homestyler

Homestyler je program za dizajn interijera baziran na oblaku koji se uvelike koristi u industriji dizajna i nekretnina. Homestyler omogućava korisnicima da kreiraju 2D i 3D dizajn enterijera. Imaju katalog modela, koji uključuje prave proizvode i brendove, ali neki korisnici su ustanovili da nije tako aktuelan i opsežan kao drugi programi. Korisnici smatraju da je Homestyler jednostavan za učenje i korištenje, čak i ako nemaju iskustva s drugim dizajnerskim programima. Mobilna aplikacija ima neke mogućnosti proširene stvarnosti.

Ovaj alat ima tri plana: osnovni, profesionalni i master, i svaki omogućava određeni broj i kvalitet rendera. Osnovni plan je besplatan, iako su korisnici ograničeni na kreiranje 1K rendera.

4. Midjourney

Midjourney je AI generator slika koji dizajneri interijera mogu koristiti za kreiranje slika koje će pokazati svojim klijentima. Ovo nije AI aplikacija za dizajn interijera u kojoj dizajneri mogu izgraditi prikaze prostora klijenta. Umjesto toga, ovo je za stvaranje sobe koja prikazuje raspoloženje koje korisnici žele stvoriti s određenim dizajnom. Midjourney stvara slike, ali će također kreirati mood boards s bojama i inspiracijama za proizvode kako bi uzbudio klijente dizajnera i osigurao da im se sviđa smjer kojim projekt ide.

5. DecorMatters

DecorMatters je besplatna aplikacija za dizajn interijera koja stvara dizajn interijera ispunjen proizvodima koji se mogu kupiti. Jedan od ciljeva ove aplikacije je povezivanje korisnika s trgovcima na malo radi pojednostavljenog procesa dizajna. Karakteristike AI ove aplikacije uključuju njenu sposobnost da preporuči proizvode dizajnerima na osnovu navedenih preferencija i ciljeva prostora.

DecorMatters sadrži mnogo predložaka prostorija, koji mogu pružiti odskočnu dasku u dizajnu. Korisnik može lako prevući i ispustiti stavke iz kataloga u prostoriju i premjestiti ih na odgovarajuće mjesto u dizajnu. Neki korisnici primjećuju da katalog proizvoda ima stavke koje imaju ograničen pregled, zbog čega se nespretno uklapaju iz nekih uglova. Također, budući da ova aplikacija prati namještaj i dekor u stvarnom vremenu, mnogi artikli nisu na zalihama. Još jedna korisna karakteristika ovog programa je da prati troškove svake sobe dok korisnici dodaju stavke, osiguravajući da korisnik može ostati u okviru svog budžeta. Sve u svemu, ova aplikacija dobiva dobre ocjene od onih koji samo žele dizajnirati sobe za zabavu, ali profesionalnom dizajneru interijera bi trebao opsežniji alat za kreiranje dizajna za klijente.

6. RoomSketcher

RoomSketcher je aplikacija za dizajn doma koju korisnici ocjenjuju kao jednostavnu za korištenje i dobru izvedbu. Ova aplikacija za dizajn ima mogućnost kreiranja 2D i 3D dizajna i pogled od 360 stepeni. Korisnici mogu kreirati dizajn od nule ili koristiti jedan od unaprijed pripremljenih predložaka. Dodavanje stavki iz njihovog opsežnog kataloga, kao što su arhitektonske karakteristike, namještaj i dekor, je brzo i jednostavno. Stvorite realističniji izgled dizajna s njihovim katalogom tekstura i boja.

Neki korisnici smatraju da je njihova struktura cijena zbunjujuća, jer postoje različiti nivoi pretplate koji dodjeljuju određeni broj kredita. Dizajneri mogu koristiti ove kredite unutar aplikacije za određene funkcije, kao što je panoramska kamera. Postoji besplatna verzija aplikacije, ali joj nedostaju mnoge ključne karakteristike koje ovu aplikaciju čine korisnom.

7. Planer 5D

Planner 5D je softverski program za dizajn doma koji pokreće AI. Dizajneri koriste ovaj program za generiranje 2D i 3D dizajna koristeći AI, virtuelnu stvarnost i tehnologije proširene stvarnosti. Ovaj dizajnerski program koristi AI za generiranje 3D modela namještaja i dekora na osnovu preferencija korisnika. Dizajner može lako napraviti promjene u dizajnu kako bi postigao dizajn koji je bliži njihovoj viziji.

Planner 5D je dostupan u besplatnoj ili plaćenoj verziji. Besplatna verzija ima ograničen katalog i nema visokokvalitetne digitalne rendere. Kreiranje rasporeda je jednostavno i donekle intuitivno, iako će svaki od ovih programa zahtijevati vježbu.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook