Dizajniranje glavne spavaće sobe kao opuštajuće utočište

Designing a Master Bedroom to be a Relaxing Retreat

Glavna spavaća soba je vjerovatno prvo mjesto u domu gdje opuštanje, udobnost i mir treba integrirati u dizajn. Nažalost, to je često posljednje mjesto na kojem se postavljaju prioriteti u uređenju, možda zato što je prostorija koja nije javna. Međutim, koji god da je razlog odgađanja, to nije dobar razlog. Dizajn glavne spavaće sobe treba dati prioritet kako bi postao oaza, bijeg od buke, haosa i pritisaka ostatka domaćinstva (barem na kratko). Evo nekoliko ideja za dizajniranje glavne spavaće sobe koja će biti opuštajuće utočište, odvojeno od ostatka vašeg doma.

Designing a Master Bedroom to be a Relaxing Retreat

Touchable Textiles for master bedroo

Touchable Textiles

U svakom prostoru (uključujući glavne spavaće sobe), jedan od najbržih i najlakših načina da se postigne osjećaj udobnosti je da mekani tekstil koji se može dodirivati je spreman i na dohvat ruke. Od tapaciranog uzglavlja do (od umjetnog?) krzna na krevetu, ova glavna spavaća soba vas poziva da uđete i preuzmete teret… udobno.

A place for everything hanging system

Mjesto za sve

Imati „skladište“ u glavnoj spavaćoj sobi ne znači nužno nositi ogromne ormare i komode. Ponekad je najbolja vrsta skladištenja ona koja je na otvorenom, koja neprimjetno čini dio dekoracije. Kuke ispod noćnog ormarića na zidu, na primjer, pružaju lako dostupan prostor za odlaganje torbice, torbe i/ili šešira.

Consistent Details floor lamp shades

Dosljedni detalji

Jedna stvar koja donosi vizuelni sklad, a samim tim i psihološku relaksaciju je kada postoji kontinuitet u dizajnu. Iako predvidljivost nije nužno ono što tražimo, dosljedna upotreba određenog uzorka ili detalja ima smisla za naš mozak, što mu omogućava da se malo ugasi. Raspored jastuka i poplun glavnog kreveta oponašaju kvadrate i zrnaste pruge poda na ugodan neutralan način.

Master bedroom symmetry

Simetrija

Slično kao što je mozak u stanju da se opusti uz dosljedne detalje u dekoru, simetrija također pruža umirujuću estetiku. Naravno, različiti stupnjevi krutosti mogu se primijeniti na koncept "simetrije". Ova glavna spavaća soba, na primjer, koristi identične svjetiljke za noćne ormariće na vrhu sličnih, ali malo različitih noćnih ormarića. Ipak, efekat je harmoničan i lijep, posebno u ovoj bogatoj paleti boja.

Bedroom with personal touch mirrored furniture

Personal Touches

Uvijek je lijepo ući u prostor i odmah se osjećati kao da pripadate. Ovo se posebno odnosi na glavnu spavaću sobu. Jedan od načina da se postigne ovaj efekat je uključivanje ličnih detalja u dekor. Na primjer, jastučnice ili plahte s monogramom sofisticirani su način da se donese osjećaj vlasništva i pripadnosti. Osim toga, jednostavno se osjeća posebno.

Dark and dramatic walls

Mračni, dramatični zidovi

Tamni zidovi često (iako ne uvijek) imaju obavijajući, ugodan efekat na prostor. Oni imaju tendenciju da učine glavnu spavaću sobu ugodnijom, intimnijom i romantičnijom. Možete malo uljepšati prostor s nekom svjetlijom posteljinom, ali cjelokupni osjećaj kod majstora s tamnim, raspoloženim zidovima svakako je opuštajući.

Bedroom with Muted Palette

Muted Palette

Ova ideja nije za svakoga, ali ako tražite glavnu spavaću sobu koja bi bila više opuštajuća nego puna energije, prigušena, neutralna paleta boja je vjerovatno pravac za naginjanje. Promijenite svjetla i tame svake nijanse koju integrirate. Sviđa mi se koncept privremeno podstavljenog uzglavlja ovdje u ovom minimalističkom prostoru. Iako je minimalistički prostor sjajno urađen, moram priznati da se osjećam nelagodno zbog nedostatka jastuka za spavanje.

Proportionate Bed proportions

Proporcionalni krevet

Veličina kreveta u glavnoj spavaćoj sobi će varirati kao rezultat nekoliko faktora. Stvari kao što su veličina sobe, raspored sobe, veličina tijela, preferencije spavanja i još mnogo toga će igrati ulogu u određivanju najbolje veličine glavnog kreveta za opuštajući prostor. Ipak, pazite da veličina kreveta bude proporcionalna prostoru u najvećoj mogućoj mjeri – mali krevet pune veličine bi se osjećao čudno u prostranom gospodaru, a krevet veličine king-a bi preplavio spavaću sobu veličine pečata.

Comfortable seating for master bedroom eames lounge chair

Comfortable Seating

Kao spavaća soba, glavna spavaća soba je važna za spavanje i treba je dizajnirati imajući to na umu, prije svega. Ali uključivanje dodatnog, udobnog sjedišta u master je također vrlo važno. Bilo da će se stolica(e) koristiti za čitanje, za nadoknađivanje posla ili za tinejdžere koji dolaze da razgovaraju sa svojim roditeljima, uvijek je dobra ideja imati barem jedno mjesto bez kreveta da biste mogli sjesti i opustiti se .

Uncluttered Surfaces wood furniture

Uncluttered Surfaces

Konačno, opuštanje dolazi u uređenom i urednom prostoru. Iako ovo može ili ne mora biti vaša prirodna sklonost (ili vaša supružnika, ako je primjenjivo), to je nešto na čemu treba raditi. Pokušajte održavati bilo koju horizontalnu površinu čistom; prođite svaku noć i uklonite nepotrebne stvari s noćnih ormarića, komoda, otomana, klupa, toaleta ili bilo koje druge površine koja bi mogla postati univerzalna za taj dan. To će značajno povećati vaše stanje odmora.

Master bedroom floating bed

Plutajući krevet

Postoji nešto nevjerovatno otvoreno i ranjivo u lebdećem krevetu. Tamo gdje je tradicija stoljećima postavljala krevete uz zidove, izloženi krevet koji lebdi u središtu glavne spavaće sobe je istovremeno pouzdan i pouzdan. Međutim, ovo će funkcionirati samo u glavnoj spavaćoj sobi s dovoljno prostora za prolaz oko kreveta udobne veličine.

Modern and powerful walk in closet

Power Closet

Iako ugradbeni ormar nije dio glavne spavaće sobe sam po sebi, on svakako pruža obilje mjesta za učinkovito odlaganje odjeće i obuće, što na kraju čini spavaću sobu manje pretrpanom i osvježavajućom. Dakle, kada je to moguće, preporučljiv je visokofunkcionalni glavni ormar za postizanje maksimalnog opuštanja u samoj glavnoj spavaćoj sobi.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook