Istorija i arhitektura kuća u stilu Hacienda

The History And Architecture of Hacienda Style Homes

Istorija i arhitektura kuća u stilu hacijende su bogate i privlačne. Sa porijeklom iz južne Španije, Španci su koristili kuće u stilu hacijende kao plantaže sa životinjama i voćnjacima, kao i rudnike i fabrike.

Hacijende su bile dio tradicionalnog života u Starom svijetu. Istraživači i doseljenici iz Španije donijeli su ovaj stil u područja jugozapadnih Sjedinjenih Država kada su počeli kolonizirati ovu regiju.

The History And Architecture of Hacienda Style Homes

Kuće u stilu Haciende popularne su u toplim područjima Sjedinjenih Država jer dobro funkcioniraju u klimatskim uvjetima. U Kaliforniji i jugozapadu SAD-a ima mnogo malih kuća u stilu hacijende.

Šta su kuće u Hacienda stilu?

Hacijenda je veliko špansko imanje. Haciende su započele u Andaluziji, oblasti u južnoj Španiji. U Latinskoj Americi, vlasnik hacijende je hacendado ili patrón.

Haciende su nastale tokom ponovnog osvajanja Iberijskog poluostrva. Kraljevi su plemićima koji su se borili u ratovima nagrađivali velika imanja za poljoprivredu i proizvodnju stoke. Istraživači su ovaj model organizacije prenijeli u Ameriku. Kako su konkvistadori preuzimali velike površine zemlje, vladari su im dali pravo da posjeduju i organiziraju imovinu.

Moderne kuće u stilu hacijende u Sjedinjenim Državama uobičajene su u toplim klimama. Možete pronaći kuće u stilu hacijende u Kaliforniji, Arizoni, Novom Meksiku, Teksasu i Floridi. Ove kuće imaju elemente dizajna svojih kolonijalnih korijena, ali su postale važan domaći arhitektonski stil.

Karakteristike kuća u stilu Hacienda

Postoji nekoliko stvari koje izdvajaju tradicionalne meksičke kuće u stilu hacijende.

Stilovi arhitekture Hacienda uključuju:

Glineni krovni crijep

Glineni crijep je karakteristika kuća u stilu hacijende. Budući da je glina dobar izolator, ovaj krovni stil je popularan u vrućim klimama. Glina upija dnevnu toplotu i oslobađa je noću. Kuće sa glinenim pločicama ostaju hladne tokom dana i tople noću.

Stucco Walls

Zidovi od štukature i ćerpiča su osnovni element u kućama u stilu hacijende. Prije dolaska Španaca, starosjedioci su za gradnju koristili ćerpičku glinu. Španci su dodali štukaturu za završetak zidova od ćerpiča.

Stare i nove hacijende kuće imat će debeli ćerpić obrađen bijelom štukaturom. Ovaj tip zida je idealan u vrućem okruženju jer, poput glinenih pločica, apsorbira toplinu tokom dana i oslobađa toplinu dok se zrak hladi.

Okrugla vrata i lukovi

Zaobljena vrata i lukovi uobičajena su karakteristika mediteranskog dizajna koju su španjolski kolonizatori donijeli u Ameriku. Ovaj arhitektonski element unosi dašak veličine i elegancije u inače jednostavan eksterijer hacijende.

Dvorišta

courtyard at Hacienda-style homesChampion Stone Company

Dvorišta koja gledaju na otvoreno nebo uobičajena su karakteristika kuće hacijende. Istorijski gledano, ljudi su koristili dvorišta za kuhanje na otvorenom i održavanje unutrašnjeg prostora hladnim. U središtu dvorišta modernih hacijendi naći ćete fontanu ili sličnu atrakciju.

Exposed Beams

Izložene grede su još jedna tradicionalna španjolska karakteristika u stilu hacijende. Protežu se ispod tendi i kroz kraj kuće. Izložene grede u unutrašnjosti također su uobičajena karakteristika hacijende. Unutrašnje grede pružaju teksturu i toplinu na inače jednostavnim i golim zidovima.

Mali prozori

Prozori u kućama od štukature su mali jer zadržavaju toplinu. Preuređenje će često pokidati zidove i dodati velike prozore. Dizajneri koji čuvaju integritet kuće ostavit će prozore u izvornom obliku.

Vrste kuća u stilu Hacienda

Sve kuće u stilu hacijende dijele karakteristike koje ih čine sličnima, ali postoje neke regionalne varijacije po tipu.

Tradicionalne meksičke kuće u stilu Haciende

Iako postoje male kuće u meksičkom stilu hacijende, većina tradicionalnih meksičkih hacijendi su imanja velikih razmjera. To su bili centri moći lokalne elite.

Tradicionalne meksičke hacijende imaju jednostavniji i rustikalniji stil od modernih hacijendi. Tradicionalne meksičke kuće u stilu hacijende mogu imati niže visine plafona i koristiti više autohtonih materijala poput ćerpića, drveta i slame.

Španski kolonijalni stil Hacienda Homes

Španske kolonijalne hacijende podsjećaju na mediteranske i afričke utjecaje.

Ove kuće odlikuju se klasičnim elementima kao što su simetrija i lukovi sa stupovima sa očiglednim evropskim uticajima. Ove kuće također mogu sadržavati detalje vezane za Mudejar arhitekturu, uključujući pločice, lukove potkovice i geometrijske detalje.

Texan Hacienda Style Homes

Kuće u teksaškom stilu hacijende specifične su za državu Teksas. Ove kuće imaju mnoge elemente istog stila kao i druge kuće u stilu hacijende, s nekoliko ključnih razlika.

Graditelji koji su koristili lokalne materijale izgradili su mnoge tradicionalne teksaške hacijende kombinacijom ćerpiča ili drveta, jer je drvo bilo češće od ćerpiča u cijelom Teksasu. Ove kuće takođe imaju više dekora koji se odnosi na kaubojsku kulturu nego na evropske ili afričke uticaje.

Kuće u stilu Hacienda modernih dizajnera

Hacienda kuće su popularne u SAD-u. Dizajneri preuređuju tradicionalne hacijende kako bi ih učinili ugodnijim za život modernoj porodici, a istovremeno očuvali njihov istorijski integritet.

Spanish Oaks Hacienda John Siemering

Spanish Oaks Hacienda By John Siemering

Ova hacijenda u mediteranskom stilu nalazi se u Austinu u Teksasu. John Siemering Homes dizajnirao je ovaj prepoznatljiv dom. Zidovi od štukature, krov od crvenih crijepa, mali prozori i lučna vrata su sve odlike tradicionalnog doma hacijende.

Jedna zanimljiva stvar u vezi ovog doma je da miješa hacijendu štukaturu sa starinskim kamenim zidovima. Neki od prozora su iz 1700-ih, što osigurava da kuća zadrži svoj integritet i stil.

Ojai Hacienda, Tom Meaney

Ojai Hacienda By Tom Meaney

Ovaj dizajn je izradio Tom Meaney Architects. Ova udobna kuća od 6.000 kvadratnih stopa nalazi se u planinama Ojai u okrugu Ventura u Kaliforniji. Scena je klasična i korak unazad. Oko kuće nema modernih smetnji. Od složenih pločica i vitraža do autentičnog vanjskog prostora, ovaj dom je originalnog dizajna.

Često postavljana pitanja (FAQ)FAQ

Kako odabrati krov za dom u tradicionalnom stilu Hacienda?

Kada tražite krov za svoju kuću u tradicionalnom stilu hacijende, prvo biste trebali razmotriti kvart u kojem se nalazi. Zatim, arhitektonski stil vašeg doma bit će još jedan faktor. Želite da se krov dobro slaže.

Koje su nedostatke kuća u stilu Hacienda?

Kuće u stilu Haciende nisu pogodne za hladne klime. Ako je štukatura izložena klimi koja se drastično mijenja tokom godine, ona će se skupiti i popucati. Krovovi od crijepa nisu idealni u snježnim uslovima.

Takođe, štukatura takođe ne podnosi dobro vlagu i zahteva zaptivanje svakih nekoliko godina.

Imaju li kuće u stilu Hacienda problema s bubama?

Zbog svojih otvorenih prostora i toplih klimatskih lokacija, bube i insekti mogu biti problem. Ako preduzmete prave mjere opreza i održavate svoj dom čistim, onda bi trebalo da budete dobro.

Morat ćete kontaktirati lokalnu službu za fumigaciju. Oni će razumjeti vaše potrebe bolje od bilo koga.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook