Kako biti profesionalac u uređenju malih stanova

How to Be a Pro at Small Apartment Decorating

Za mnoge ljude život u malom stanu je zanimljiv, sanjiv koncept. Za druge je to realnost. Život u malom prostoru ima svoje prednosti i nedostatke, naravno – a činjenica da ćete vjerovatno smanjiti i pojednostaviti svoj život s lakoćom se uklapa u obje ove kategorije.

How to Be a Pro at Small Apartment Decorating

Savjeti za uređenje malih stanova

Odvojite veliki prostor na male stanove

Iako svako od nas ima svoj jedinstveni stil i svaki dom je drugačiji, općenito postoji nekoliko stvari koje se univerzalno primjenjuju pri uređenju malog stana. Na primjer, pokušavajući shvatiti koje bi različite funkcionalne oblasti u njemu trebale biti. Budući da je prostor mali, možda ne želite da razdvajate ove prostore zidovima, ali biste ipak trebali pronaći način da ih razgraničite. To možete učiniti s prostirkama, komadima namještaja i tako da svaki prostor izgleda posebno korištenjem različitih boja i završnih obrada.

Wall bed murphy system

Iskoristite prednosti multifunkcionalnog namještaja

Kada ste ograničeni u prostoru, pametna ideja je stvoriti višenamjenske prostore poput dnevne sobe koja se može pretvoriti u spavaću sobu za goste, na primjer, ili trpezarijski sto koji može biti i radni sto. Multifunkcionalni namještaj je vaš prijatelj prilikom uređenja i opremanja malog stana.

Pogledaj gore

Još jedna dobra ideja kada uređujete mali stan je da iskoristite visinu. Drugim riječima, nemojte trošiti prostor iznad sebe kada svom domu možete dodati vertikalne elemente za pohranu i vješanje. Mogli biste postaviti police iznad vrata i prozora, skladišne jedinice koje sežu sve do stropa, viseće žardinjere i krevete na sklapanje i druge slične karakteristike.

Budite organizovani

Jedna od najtežih stvari pri uređenju malog stana je pronalaženje načina da uključite dovoljno prostora za sve stvari koje želite da tamo držite. Posjedovanje odgovarajućeg sistema skladištenja i organizacije puno pomaže i vrijedi izdvojiti malo vremena da smislite plan dizajna za svaki glavni dio stana kao što su kuhinja, kupaonica, spavaća soba i, naravno, dnevni boravak.

Small apartment bedroom

Ne dozvolite da bilo koji prostor propadne

Kada niste ograničeni nedostatkom prostora, zapravo ne shvatate kada ste neefikasni u pogledu načina na koji ukrašavate prostor. Puno prostora kao što su uglovi odlazi u otpad, a kada imate mali stan, svako malo prostora je važno. Zato budite pametni i ne dozvolite da neiskorišteni prostori postanu dio vašeg dizajna.

Koristite shemu svijetlih boja

Teorija boja je vrlo važna pri uređenju svakog prostora, a u slučaju malog stana najbolje je ići na svijetle nijanse. Bijela, svijetlo siva, bež, svijetlo drvo i određene pastele mogu puno pomoći da male površine izgledaju veće, svjetlije i prozračnije. Još uvijek možete koristiti tamnije nijanse kao akcentne boje kako biste stvorili žarišne točke po stanu.

Wall bed small apartment

Dodajte dubinu svom dizajnu

Dubina je također vrlo bitna pri uređenju, jer nikome se ne sviđa ravan zid ili prostor u kojem se sve savršeno uklapa i ništa ne može narušiti monotoniju dekoracije. Zaista biste trebali pronaći načine da dodate slojeve svom dekoru i to možete učiniti na mnogo različitih načina ovisno o tome na koju prostoriju se fokusirate. Možete dodati detalje poput plutajućih polica, kutija za sjenke, prostirki, ukrasnih jastuka, zidnih ukrasa i tako dalje kako biste oživjeli prostoriju.

Ne dozvolite da se stvari gomilaju

Sjajan je osjećaj konačno završiti s uređenjem svog doma, napraviti korak unazad i diviti se kako sve izgleda čisto i lijepo. Međutim, ako želite zadržati taj izgled, trebali biste redovno odvajati malo vremena da rasčistite svoj dom. Ovo je posebno važno kada imate mali stan jer se stvari mogu brzo nagomilati, a vaš čist i uredan dom i početi izgledati neuredno kako s vremenom nakupite više stvari. Osvrnite se oko sebe i vidite šta treba da ostane i čega se s vremena na vrijeme možete riješiti.

Iskoristite prednost visokog plafona.

High ceiling small aparment

Iako možda imate kuću ili stan sa malom površinom, ako je strop visok, možete to iskoristiti i izgraditi drugi kat, međukat ili potkrovlje. Na taj način možete maksimalno povećati unutrašnji prostor i koristiti ga vertikalno. Podrum bi mogao biti sličan sjajan dodatak. Ovaj mali stan koji je dizajnirao studio Nitzan Horovitz Architectural ima dva multifunkcionalna sprata i veoma lep enterijer.

Podijelite unutrašnjost na module.

Divide the interior into modules

Ovaj mali stan organiziran je u niz velikih kutija. Svaki od njih ima različitu funkciju. Žuta kutija u centru stana je mjesto gdje su smješteni svi kuhinjski elementi, a sa druge strane je još jedna kutija u kojoj se nalazi spavaći dio. To je neobičan, ali i pametan način uvođenja odvojenih prostora unutar malog doma.

Preuredite raspored.

Small Apartment Gets Reorganized With Minimal Structural Interference

Za mali stan je veoma važno da ima dobro organizovan i praktičan raspored. Ako niste zadovoljni načinom na koji je vaš interijer strukturiran, možda bi bilo dobro da to promijenite. Ovaj stan je, na primjer, imao spavaću sobu smještenu duž ulične strane zgrade, što mu nije davalo puno privatnosti. Kasnije ga je studio Vão premjestio na stranu koja je okrenuta prema vrtu, što je u ovom konkretnom slučaju značilo i da je odvojen od ostatka stana.

Uvedite plutajući namještaj.

Renovation Lifts The Furniture Off The Awesome Green Floor

Plutajući namještaj je zaista odličan za male prostore jer čini prostor otvorenijim i prozračnijim. Također izgleda lakše, što je uvijek odlično za održavanje sobe manje pretrpane i teške s namještajem. Naravno, u slučaju ovog konkretnog stana, postojala je još jedna prednost podizanja namještaja od tla. Pod ima ovu stvarno cool tirkiznu nijansu i bilo bi šteta da je prikrijemo.

Dodajte udoban tavan.

Attic room small apartment

Ako je ikako moguće, izgradnja male sobe u potkrovlju može pomoći da se mali stan zaista preobrazi. Čak i ako strop nije toliko visok, ne treba vam puno prostora na vrhu ako planirate pretvoriti potkrovlje u udoban prostor za spavanje, na primjer. To vam omogućava da ovu sobu sklonite s puta i da imate više prostora za veliki dnevni boravak ili veću kuhinju, na primjer.

Dajte sebi malu kućnu kancelariju.

Small Apartment Merges Living And Working Spaces Into A Cozy Home

Ovo možda ne izgleda kao najbolja upotreba prostora kada imate mali stan, ali ako radite od kuće ili ako često koristite računar tokom dana, zaista bi vam pomoglo da imate malo odvojeno područje za ovo, kao kućna kancelarija. Ne mora biti velika i možete ga pokušati ugurati u svoju dnevnu sobu. Ovaj stan je skriven iza zabavnog centra dnevnog boravka, uokviren staklenim i metalnim zidovima.

Riješite se unutrašnjih zidova.

Apartment Cozy Through Eclecticism

Mali stan može se činiti još manjim kada imate unutrašnje zidove i pregrade koje ga razvode u male prostore. Možete ga zaista otvoriti uklanjanjem ovih zidova i stvaranjem jednog velikog otvorenog prostora umjesto nekoliko malih. Kuhinja i dnevni boravak se mogu neprimjetno kombinirati, a možete i ovdje ugurati malu blagovaonicu sada kada su zidovi udaljeni.

Izgradite spavaću sobu u potkrovlju.

Loft Bedroom And Bright Open Plan

Ovo je nešto što smo već spomenuli, a ovaj put imamo zaista kul dizajn da vam pokažemo. Ova spavaća soba u potkrovlju je mala i ima ovaj metalni mrežasti ekran koji vam omogućava da je vidite odozdo i koji takođe propušta svjetlost. Ono što nam se zaista sviđa u ovom slučaju je spiralno stepenište po mjeri koje vodi do ovdje. Ide oko grede i zaista je lijepa dizajnerska karakteristika za cijeli stan.

Fleksibilan dizajn.

Bucharest Defined By Flexibility And Comfort

Ako ste veliki obožavatelj uklanjanja svih pregrada unutar vašeg malog stana i pretvaranja u jedan veliki prostor, možda bi vam se više sviđao dizajn između. Ovaj prekrasan stan ima tri odvojena dijela: dnevni boravak, kuhinju i spavaću sobu. Kao što vidite, umjesto čvrstog zida između njih imamo staklene i metalne pregrade. Ovo nudi veću fleksibilnost i omogućava da sobe budu vizuelno povezane, ali i da uživaju u sopstvenoj privatnosti kad god je to potrebno.

Fokusirajte se na funkcionalnost.

Small Apartment Redesigned For A Nostalgic Family

S obzirom na to da je prostor ograničen, fokusiranje na funkcionalnost izgleda kao dobra strategija prilikom dizajniranja malog stana. To, međutim, ne bi trebalo da znači da treba zanemariti estetiku ili da stan ne treba prilagođavati. Praktičniji pristup samo znači da morate prilagoditi svoju viziju i zaobići funkcionalne elemente. Stil koji je savršen za takav plan je industrijski.

Zabavite se bojama.

Refreshed With Color And A New Interior Design

Boja je zaista važan faktor u dizajnu svakog interijera. Ranije smo spomenuli da bi mali stanovi trebali koristiti svijetle boje kako bi izgledali veći i svjetliji. To međutim ne znači da ne možete uvesti i akcentne boje u miks. Koristite ih da vizualno razgraničite različite oblasti unutar velikog otvorenog tlocrta i da dodate karakter svakom pojedinačnom prostoru.

Mala kuhinja

Excellent simple kitchenettes for studio apartments

Ovo je vodič prepun ideja kako urediti svoj mali stan kako bi se osjećao svijetlo, veselo i usudili bismo se čak reći prostranim? (Da, da, usuđujemo se.) Stoga se udobno smjestite i pregledajte članak ispod za inspiraciju i savjete o uređenju malih stanova.

Obojite zidove u bijelo.

Small swedish apartment living

Kao reflektor svih boja, bijela ima urođenu sposobnost da vizualno proširi prostor. Zidovi i plafoni obojeni u bijelo (sa svijetlim podovima) posvjetljuju i osvjetljavaju prostor, a prikrivaju stvarne ivice prostora, čineći da izgleda i osjeća se većim.

Uključite mrlje jarkih boja.

Bright small apartment interior with white

Tamo gdje velika prostranstva svijetlih ili tamnih boja imaju tendenciju da preplave mali prostor, blještavila odvažnih, živahnih boja u inače bijelom ili neutralnom prostoru dodaju stil, osobnost i energiju. Osim toga, strateško postavljanje ovih prskanja boja pomaže da se oko vodi kroz prostor, pružajući „vizuelni obilazak“ koji čini da se cijeli prostor čini većim.

Koristite kreativna, čak i nekonvencionalna rješenja za pohranu.

Unconventional floor storage

Kreativna rješenja za pohranu su spas malog stana. Možda ćete morati da pristupite ovome nekonvencionalno – fioke ispod kreveta eliminišu potrebu za komodom, a čak su i podne daske koje se mogu ukloniti potpuno nevidljivo skladište za odlaganje.

Built in furniture around sofa

Još jedna sjajna ideja za ugradnju prostora za odlaganje je da ga napravite oko vašeg namještaja – kauč za sjedenje postavljen u udoban kutak savremenih ormara izgleda sjajno i pruža korisno „nevidljivo“ skladište.

Misli vertikalno.

Think vertical for small spaces

Uvijek okomito. Nije tajna da je mali prostor mali – tajna je u tome da taj prostor ljubazno obavlja gotovo svaki zadatak koji vam je potreban za dom. Korištenje vertikalnog prostora je ključno u postizanju ovoga. Police od poda do plafona i tretmani prozora ovdje stvaraju osjećaj luksuza i prostranosti bez povećanja kvadrature poda.

Uključite namještaj za više zadataka.

Multi functional furniture

Ovo je jednostavno, zaista. Ako imate manje prostora, morate imati i namještaj koji zauzima manje prostora. Ali to ne znači da je vaš život manje složen. Pazite na namještaj koji obavlja najmanje dvije funkcije, kao što je ovaj stolić za kavu pretvoren u kancelarijsku stanicu.

Koristite korisnu zidnu "umjetnost".

Useful wall art

Iako police s knjigama postavljene iznad stola možda neće odmah izgledati kao "umetnost", možete dobiti mnogo stilskih milja od korisnih komada na zidu. Vodite računa o postavljanju i dizajnu polica u kutijama, na primjer, i uvedite boju i pohranu u prekrasnom jednom-dva udarcu.

Prihvatite montiranu (zidnu ili plafonsku) rasvetu.

Ceiling lighting small space

Podne lampe svakako imaju svoje mjesto u kućnom dekoru, ali mala dnevna soba vjerovatno nije to mjesto. Viseća ili zidna rasvjeta štedi prostor na podu i pruža ukupno bolje osvjetljenje cijelog prostora.

Pretvorite pohranu u izjavu.

Closet bedroom and living room same room

Umjesto dodavanja estetski teškog ormara u kut vašeg studio apartmana, razmislite o tome da svoju odjeću učinite dijelom dekora tako što ćete je objesiti na izloženu šipku. Kanta za odlaganje stolića za kavu idealna je za smještaj predmeta i krajeva van vidokruga.

Ovo je još jedan primjer pretvaranja memorije u izjavu.

Pots kitchen storage

Očigledno, lonci i tiganje su neophodni za kuhinju kuvara. Prikažite ih na zidu za umjetnički izraz i laku dostupnost!

Odlučite se za vizuelnu lakoću.

Visual light living room

Staklo, akril, Lucite, pleksiglas…ovo je samo nekoliko alata koje možete koristiti da olakšate vizualno opterećenje vašeg namještaja. Ova barska kolica služe dvostruko, čak i trostruko, kao noćni ormarić, stolić za kavu, polica za knjige i kotrljajuće kuhinjsko ostrvo, ali nestaje (na prekrasan, eteričan način) u estetici ovog svijetlog prostora.

Potražite alternative tradicionalnom namještaju.

Sofa arm table

Stočić za kavu može se činiti kao potreba za mnoge, ali u nekim malim stanovima jednostavno možda neće biti dovoljno mjesta. Odredite kojoj svrsi stolić za kafu služi u vašem životu i pronađite alternative da zadovoljite te potrebe. Da li vam je potrebna samo ravna površina za postavljanje pića i/ili knjige, na primjer? Gotovo.

Šta ako nemate mesta za tradicionalni trpezarijski sto?

Window breakfast spot

Ovaj ručno izrađeni regal ne samo da pruža funkcionalan trpezarijski prostor, već ima i ubitačan pogled. Najbolji u kući, možda.{found on offbeatandinspired}.

Neka tretmani prozora budu minimalni… ili ih uopšte ne postoje.

No window treatments

Prirodno svjetlo čini čuda u stvaranju prozračnog, prostranog osjećaja u gotovo svakom prostoru. Vaš mali stan će imati koristi od toga da što više vaših prozora bude izloženo!

Dizajnirajte vredne zidove.

Ikea book dividers

U malom prostoru, zidovi mogu biti rijetki. Možete ugraditi svoje vlastite „zidove“ (mislite na police za knjige) koje pružaju definiciju i podjelu bez potpunog zatvaranja odjeljaka. Ipak, pobrinite se da ovi „zidovi“ povuku svoju težinu – oni bi također trebali biti pohranjeni, dostupni i lijepi dok su na dužnosti dijeljenja prostora.

Koristite pokretne pregrade za prostorije.

Curtains glass windows

Glass wall dividers for bedroom

Zavjese, klizna vrata ili čak viši namještaj na kotačima su korisni u malom prostoru zbog svog fleksibilnog pozicioniranja. Želite da se studio osjeća veći? Otvori sve. Trebate minut za sebe daleko od gostiju? Zatvori ih. Raznolikost dekora oslobađa.{pronađeno na axismundi}u.

Skalirajte namještaj kako bi se uklopio u prostor.

Scale furniture to fit the space

Prepuna sofa u malom stanu učinit će patuljastim prostor i učiniti ga skučenim i manjim nego što zapravo jeste. Pažljivo birajte namještaj – držite ga u manjem obimu, a da pritom bude udoban i elegantan, poput ove suvremene sofe bez ruku. Dobra vijest je da ovih dana postoji mnogo opcija namještaja za male prostore!{found on allen}.

Pogledaj Murphyjev krevet.

Beach style bedroom murphy bed

Suočimo se s tim – krevet je teško napraviti manjim, a dugoročno će biti udoban. Ali to ne znači da krevet mora zauzimati većinu vaše kvadrature. Murphy kreveti (krevet koji se sklapa "u" zid) odlično su rješenje za održavanje kreveta lijepe veličine, a da se pritom ne žrtvuje prostor tokom sati bez spavanja.

Ne gledajte na podove.

Kind of murphy bed

Naravno, prostor je mali, ali podovi igraju važnu ulogu u prenošenju ukupne lakoće i stila vašeg malog stana. Kontinuirani, lijepi podovi će vam pomoći da psihički, ako ne i fizički, proširite prostor.{pronađeno na mkca}.

Simply built in home apartment

Jesmo li nešto propustili? Recite nam svoj omiljeni savjet, trik ili strategiju za uređenje malog stana.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook