Kako dizajnirati kuću: Vodič korak po korak

How to Design a House: A Step-by-Step Guide

Proces dizajna kuće kombinuje ljepotu arhitekture sa naukom o funkcionalnosti. Ovo putovanje uključuje brojne dionike, uključujući arhitekte, dizajnere i, u mnogim slučajevima, budućeg vlasnika kuće.

How to Design a House: A Step-by-Step Guide

Dizajniranje kuće zahtijeva balansiranje arhitektonskih principa, ličnih preferencija, predviđenih troškova i brige o okolišu. Ovaj vodič će vas provesti kroz korake koje trebate razumjeti prilikom dizajniranja kuće, od prvih ideja do konačnog rezultata.

Kako dizajnirati kuću od početka do kraja

Dizajniranje kuće je proces u više koraka koji osigurava da dom ima stil koji želite, funkcionalnost koja vam je potrebna i trošak koji možete priuštiti.

Definirajte svoje potrebe i ciljeve

Prije nego što arhitekt uopće počne crtati prvu liniju plana vaše kuće, morate odlučiti kako ćete koristiti dom. Dok razmišljate o ovim idejama i razgovarate o njima, napravite listu svih karakteristika koje „morate imati“, kao i stvari koje bi bile dobre, ali nisu neophodne.

Trebali biste identificirati svrhu kuće. Razmotrite opcije kao što su da li se radi o primarnoj rezidenciji, nekretnini za iznajmljivanje ili kući za odmor. Ljudi u različitim fazama života imaju različite potrebe, kao što su život s malom djecom, razmišljanje o penzionisanju ili neko ko živi sam. Razmislite o tome kako će stil i raspored kuće doprinijeti njenoj funkcionalnosti. Razmislite koliko će vam spavaćih soba biti potrebno i da li želite da kuća bude jednospratna ili višespratnica, kao i broj spavaćih soba i kupatila.

Uspostavite budžet

Napravite sveobuhvatan budžet koji će uključivati sve aspekte procesa planiranja, projektovanja i izgradnje. Osigurajte sredstva putem hipotekarne kompanije, ličnog bogatstva ili drugih izvora finansiranja. Pobrinite se da vaš budžet uključuje:

Troškovi dizajna doma za plaćanje arhitekata i dizajnera kuća Troškovi izgradnje kao što su građevinski materijal, rad i gradilište Dozvole i nepredviđeni troškovi

Odabir lokacije

Pažljivo odaberite područje na kojem želite izgraditi svoj dom, pazeći da uzmete u obzir važne aspekte kada birate:

Procijenite dostupnost stranice trgovinama, parkovima, bolnicama i radnim lokacijama. Razmotrite uticaj izgradnje kuće na određenom mjestu na okoliš. Razumjeti smjernice države, grada, okruga i susjedstva za određene lokacije. Oni mogu imati ograničenja u pogledu stila kuće, boje i veličine kojih se dizajn vašeg doma mora pridržavati. Prikupite povratne informacije od profesionalaca kao što su inženjeri i geodeti kako biste bili sigurni da je lokacija pogodna za gradnju i da li će dizajn vašeg doma biti ograničen zbog problema poput služnosti, poplavnih ravnica, kvaliteta tla ili topologije.

Konceptualizacija i planiranje

U fazi konceptualizacije i planiranja kuća iz snova postaje tehnički dizajn i nacrt.

Možete koristiti softver za dizajn doma da vam pomogne u ovoj fazi. Radite s profesionalnim dizajnerom ili kreirajte vlastiti dizajn. Vlasnik kuće također može unajmiti arhitekte i dizajnere da planiraju dom na osnovu svojih preferencija i potreba. Pokušajte intervjuirati različite kompanije kako biste razumjeli njihov stil, naknade i procese. Pobrinite se da vaša lista “must-have” i drugih značajnih ličnih preferencija budu dio procesa dizajna, bez obzira koju metodu odaberete. Ova faza može uključivati kreiranje 2D i 3D prikaza kako bi se osiguralo da vam se sviđa osjećaj i tok doma ili ako je potrebno izvršiti promjene prije faze izrade plana.

Dizajn i razvoj

Nakon što odaberete svoju rutu za kreiranje dizajna kuće, radite na izradi detaljnih arhitektonskih planova i nacrta koji pretvaraju vašu kuću iz snova u stvarnost.

Neka vam lista ideja bude pri ruci kako biste provjerili dizajn doma u svakoj fazi. Pogledajte raspored prostorija, dimenzije i druge strukturalne detalje kako biste bili sigurni da su u skladu s vašim idejama.

Dozvole i propisi

Kada se završi proces projektovanja, moraćete da se obratite lokalnim vlastima da biste dobili potrebne dozvole pre početka izgradnje. Usklađenost sa građevinskim propisima osigurava da izgradnja vaše kuće izbjegne pravne probleme i kašnjenja i da su dizajn i proces sigurni.

Korak za izdavanje dozvola zahtijeva dobijanje građevinskih dozvola, zonskih odstupanja i ekoloških dozvola.

Strukturni i mehanički sistemi

Konsultujte inženjere u vezi sa strukturalnim i mehaničkim sistemima vašeg doma.

Konsultujte se sa građevinskim inženjerom za izradu građevinskih planova prema projektu kuće. Oni su u stanju da utvrde kvalitet temelja, materijale potrebne za konstrukciju i odgovarajuće krovne materijale u skladu sa specifikacijama koda. Možete dobiti pomoć od inženjera mašinstva i elektrotehnike u određivanju koji će HVAC, vodovodni i električni sistemi najbolje raditi u vašoj kući. Zatražite mehaničke i električne šeme od inženjera kako biste bili sigurni da izvođači mogu završiti izgradnju sistema.

Izbor vanjskog materijala

Dizajn kuće i nacrt može uključivati popis materijala, pribora i završnih obrada koje možete koristiti u unutrašnjosti i eksterijeru vašeg doma.

Vanjske materijale možete prilagoditi opcijama kao što su cigle, kamenje, drvene ploče i obloge. Dok razmišljate o materijalima, uravnotežite izbor prema cijeni, trajnosti i estetici.

Dizajn

Pogledajte planove svoje kuće kako biste procijenili dizajn interijera vašeg doma.

Razmislite o materijalima koje ćete koristiti, uključujući zidne i stropne materijale, drvene obloge, lajsne, unutarnji kamen, metalne završne obrade i materijale za podove. Razmislite o rješenjima za pohranu kao što su ugradbeni ormari i police za knjige za prostore kao što su kupaonice, kuhinje, blatne sobe, dnevne sobe i kućne kancelarije.

Održivost i energetska efikasnost

Istražite načine na koje možete ugraditi održive i efikasne sisteme u dizajn vašeg doma jer će to smanjiti utjecaj na okoliš i troškove vaše kuće.

To može uključivati korištenje energetski učinkovitih prozora, pravilnu izolaciju i obnovljive izvore energije poput solarnih panela. Istražite ekološki prihvatljive građevinske materijale koji su i održivi i izdržljivi.

Nadmetanje za izgradnju i izbor izvođača radova

Tokom ove faze, prikupljat ćete ponude od izvođača kako biste uporedili njihov rad, troškove i raspored.

Zatražite ponude za izgradnju kuće od više građevinskih izvođača. Pregledajte njihov rad i istražite njihove reference pozivajući ranije klijente. Odaberite graditelja na osnovu njegovog prijedloga, iskustva, rasporeda i kompatibilnosti s vašim ciljevima i dizajnom doma. Potpišite ugovor sa graditeljem i odredite jasan vremenski okvir projekta.

Kontrola i inspekcija kvaliteta

Kada izvođači počnu graditi kuću, provođenje redovnih inspekcija strukture pomoći će vam da rano uočite probleme.

Gradski ili okružni dužnosnici će povremeno provoditi profesionalne inspekcije kako bi osigurali da graditelji održavaju sigurnosne standarde i da se pridržavaju građevinskih propisa.

Unutrašnji namještaj i dekoracije

O namještaju i dizajnu interijera možete razmišljati nakon početka izgradnje.

Odaberite dekor i namještaj koji naglašavaju stil i arhitekturu vašeg doma. Uzmite u obzir raspored i namjenu svake sobe pri odabiru namještaja i dekora i pobrinite se da oni zadovoljavaju te potrebe. Imajte na umu različite veličine proizvoda i pobrinite se da ostavite dovoljan prostor za razmake vrata i prolaze. Razmislite o paleti boja koju želite koristiti u unutrašnjim prostorima i odaberite boje presvlake i drveta koje funkcioniraju zajedno.

Dizajn krajolika i eksterijera

Planiranje vanjskog prostora omogućit će vam da stvorite idealno okruženje za vaš dom. Čak i ako ne možete odmah izvršiti sve planove, planovi će vam dati cilj za budućnost.

Dok planirate vanjske prostore, razmislite o funkcionalnosti, estetici i održavanju. Razmislite o biljkama i pejzažima koji će upotpuniti dizajn kuće i lokalno okruženje.

Završne inspekcije i dozvole

Nakon što je struktura vašeg doma završena, morat ćete završiti potrebne inspekcije kako biste bili sigurni da zgrada ispunjava vaša očekivanja i da dobijete dozvole koje su vam potrebne za useljenje u kuću.

Provedite završnu šetnju sa graditeljem kako biste bili sigurni da svi sistemi ispravno funkcionišu i da je sve završeno na vaše zadovoljstvo. Obavijestite nadležne službenike da je zgrada završena. Oni će završiti završnu inspekciju i naplatiti sve preostale naknade prije nego što izdaju uporabnu dozvolu. Pobrinite se da vodovodni, električni i mehanički sistemi rade kako bi službenici mogli izvršiti detaljnu završnu inspekciju kuće.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook