Kako izmjeriti i instalirati prave roletne i sjenila

How to Measure and Install the Right Blinds and Shades

Naučiti kako mjeriti zavjese i zastore pomaže u izbjegavanju skupih grešaka. Ispravne dimenzije za roletne i zastore osiguravaju pravilno pristajanje. Dobivanje preciznih mjerenja je jednostavno ako imate prave alate i uvide.

Alati i materijali

Alati:

Merna traka Odvijač za nivo Bušilica Olovka Mitra test ili nožna pila Step stolica

Materijali:

Roletne ili sjenila Nosači za montažu Vijci i ankeri Papir i olovke Nosači za držanje (opcionalno) Sredstva za čišćenje

Inside Mount vs. Outside Mount roletne i zastore

How to Measure and Install the Right Blinds and Shades

Obje nude različite metode ugradnje zastora i zastora. Razlikuju se po tome kako se prozorski tretmani pričvršćuju na okvir prozora ili unutar prozorskog udubljenja.

Inside Mount

Unutrašnja montaža se odnosi na postavljanje roletni ili sjenila unutar okvira prozora ili udubljenja. Ograda prozorske obrade pričvršćena je na prozorski otvor.

Unutrašnji nosač stvara čist, aerodinamičan izgled, dajući iluziju ugrađene obrade prozora. Ne pokriva nijedan dio okvira prozora, što omogućava više prirodnog svjetla.

Tip nosača takođe ne zauzima mnogo unutrašnjeg prostora prostorije. Idealan je za manje sobe ili prozore blizu namještaja.

Outside Mount

Spoljašnji nosači su prozorske obloge postavljene na vanjsku stranu prozorskog kućišta. Njihova montaža izvan okvira prozora omogućava maksimalnu kontrolu svjetla.

Prekrivaju čitavu površinu prozora kako bi spriječili prodiranje svjetlosti oko ivica. Idealne su za prozore na kojima su roletne jedini pokrivač.

Obrada prozora za vanjsku montažu ne zahtijeva nikakvu posebnu dubinu. Pogodni su za plitke prozore ili prozore sa preprekama kao što su ručke ili poluge.

Mjerenje za unutrašnje montažne roletne i zastore

Prvo provjerite da li ima dovoljno mjesta za postavljanje roletne i njenog zaglavlja u otvor prozora. Takođe morate osigurati da ivica prozora ne bude u ravnini sa zidom.

Measuring for Inside Mount Blinds and Shades

Korak 1: Izmjerite širinu

Širina je udaljenost od jedne unutrašnje ivice kućišta do druge. Koristite traku da izmjerite udubljenje na tri horizontalne točke.

Držite oba kraja trake na unutrašnjim ivicama udubljenja na vrhu, sredini i dnu. Mjerite od jedne unutrašnje ivice do druge, a ne od vanjskih rubova okvira prozora.

Također, vodite računa da mjerenja budu najbliža ⅛ inča. Ako širine nisu ujednačene, koristite najužu mjeru. Ovo osigurava da roletne mogu slobodno raditi bez prepreka. Koristite najvišu širinu za ugradnju vertikalnih zavjesa, prozirnih ili rolo zastora.

Korak 2: Izmjerite visinu

Visina ili pad je udaljenost od praga do donje ivice gornjeg kućišta. Da biste izmjerili visinu roletne, provucite traku unutar okvira prozora u tri vertikalne točke.

Držite traku za unutrašnje rubove i izmjerite desni, lijevi i srednji dio udubljenja. Uvjerite se da su mjerenja unutar ⅛ inča.

Izuzetno dugačke roletne nisu problematične, ali prekratke roletne propuštaju višak svjetla. Ako se dužine razlikuju, koristite najdužu od tri mjerenja visine za roletne.

Korak 3: Izmjerite dubinu

Dubina se fokusira na ravnu površinu na donjoj strani gornjeg kućišta prozora. Ravna površina vam omogućava da pričvrstite ogradu za glavu ili kućište za mehaničke komponente roletne. Dubina je ključna jer su vam potrebne određene dubine da biste ugradili zavjese unutar prozora.

Izmjerite unutrašnju dubinu na najbližih ⅛ inča na vrhu okvira prozora uzimajući u obzir prepreke prozora. Najkraća mjera označava dubinu koju ćete koristiti za roletne.

Mjerenje za vanjske žaluzine i zastore

Measuring for Outside Mount Blinds and Shades

Spoljašnja montaža vam omogućava da instalirate roletne na prozore sa jedinstvenim karakteristikama. Koristite libelu ili nivelir kada mjerite za vanjsku montažu zavjese kako biste postigli savršenu ravnost.

Evo kako izmjeriti zavjese i zastore za vanjske montaže:

Korak 1: Izmjerite širinu

Širina je prostor slijeva nadesno gdje namjeravate pokriti obradu prozora. Upotrijebite svoju traku da izmjerite najmanje tri vodoravne točke od jedne vanjske ivice kućišta prozora do druge. Izmjerite ove mjere na vrhu, sredini i dnu prozora.

Prilikom mjerenja, preklapajte svaku stranu za najmanje dodatnih ¾ inča kako biste osigurali optimalnu kontrolu svjetla i maksimalnu privatnost. Ako postoje arhitravi, počnite od krajnjih rubova da biste dobili precizna mjerenja.

Korak 2: Izmjerite visinu

Visina je vertikalna udaljenost od vaše ograde za glavu do dna praga za glavu. Izmjerite ovu udaljenost od najmanje tri tačke do najbližeg ⅛ inča i zabilježite najdužu udaljenost.

Mjerenje za vanjske prozore sa lajsnama ili ukrasima

Ugradnja roletni na prozore sa lajsnama zahtijeva precizne mjere koje su usklađene s funkcionalnošću i estetikom.

Korak 1: Izmjerite širinu

Mjerenje širine treba početi od krajnje lijeve do krajnje desne ivice. Ako vaš prozor ima oblogu sa nosačima za montažu, oduzmite ¼ inča za postavljanje nosača. Uradite to za roletne od aluminijuma, drveta i veštačkog drveta.

Korak 2: Izmjerite visinu

Visina je vertikalna udaljenost od gornje ivice do donje ivice okvira prozora ili praga. Kada postavljate roletne iznad ukrasa prozora, napravite dva inča zaostajanje za gornju ivicu ukrasa.

Mjerenje za unutarnje montirane prozore sa lajsnama ili ukrasima

Evo nekoliko razmatranja prilikom mjerenja za unutarnje montirane prozore s lajsnama:

Korak 1: Izmjerite širinu

Izmjerite udaljenost između krajnjih tačaka na koje ćete postaviti roletne. Izmjerite širinu na najbližu ⅛ inča. Roletne bi trebale doseći 1½ inča iznad otvora prozora sa svake strane radi optimalne kontrole svjetla.

Korak 2: Izmjerite visinu

Visina je najveća i najniža vertikalna udaljenost na kojoj ćete postaviti roletne. Izmjerite visinu na najbližih ⅛ inča.

Gornji deo roletni treba da doseže 1½ inča iznad otvora prozora radi optimalne kontrole svetla. Ako nema praga, izmjerite do tačke na kojoj želite da roletne vise.

Mjerenje za vertikalne roletne za dvorišna vrata

Vertikalne žaluzine su najbolje za klizna dvorišna vrata jer se uklapaju u udubljenje vrata. Neka vrata se, međutim, naginju prema unutra prije nego što se povuku natrag, ostavljajući malo prostora za roletne. Najpraktičnija roletna za nagibna i klizna vrata je vanjski nosač.

Korak 1: Izmjerite širinu

Ako imate klizna vrata za dvorište, izmjerite najmanje tri horizontalne točke i usvojite najmanju mjeru.

Ako imate nagibna i klizna vrata, izmjerite širinu unutrašnjeg udubljenja od zida do zida. Ovdje ćete dodati najmanje 15 centimetara sa svake strane. Omogućit će preklop oko udubljenja sve dok nema prepreka.

Korak 2: Izmjerite visinu ili pad

Ako imate klizna vrata, izmjerite razmak između dna i vrha vrata. Trebali biste izmjeriti najmanje tri vertikalne tačke i usvojiti najmanju cifru.

Ako imate nagibna i klizna vrata, izmjerite visinu udubljenja. Dodajte najmanje 10 centimetara kako biste omogućili pričvršćivanje nosača i ograde.

Merenje za vertikalne roletne za francuska vrata

Roletne se montiraju spolja jer ne ulaze u udubljenje. Poklopci se uklapaju na vanjsku stranu vrata.

Korak 1: Izmjerite dužinu

Prvo izmjerite dužinu stakla. Ako imate podignutu lajsnu oko stakla, mjerite od unutarnje strane lajsne do vanjske ivice.

Drugo, dodajte najmanje dva ili tri inča na dužinu roletne za montažu na vrata. Ovo obezbeđuje dodatnu dužinu roletne za privatnost i prostor za instalaciju.

Korak 2: Izmjerite širinu

Pobrinite se da dodate barem jedan inč širini. Ako imate podignutu lajsnu oko stakla, mjerite od unutarnje strane lajsne do vanjske ivice. Nemojte previše dodavati mjerenju širine kako biste izbjegli ometanje kvaka ili brava na vratima.

Odabir pravih roletni za vaš dom

Evo nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir pri odabiru zavjesa za prozore:

Svrha – Razmotrite namenu prostorije u kojoj će se postavljati roletne. Na primjer, ako je soba spavaća soba, možda ćete poželjeti rolete za prozore koje pružaju privatnost i blokiraju svjetlost. U dnevnoj sobi ili kuhinji možda ćete želeti da pustite prirodnu svetlost, a da pritom imate malo privatnosti. Stil – Odaberite stil roletni za prozore koji će upotpuniti dekor vaše sobe. Postoji mnogo vrsta žaluzina, uključujući rolo zastore, celularne zastore, rimske zastore, vertikalne i horizontalne žaluzine. Kontrola svjetla – Razmislite koliko svjetla želite da pustite unutra. Ako želite da blokirate svjetlo, zamračivanje ili sjenila bi bili dobar izbor. Kada tražite filtriranje svjetlosti, razmotrite prozirne ili prozirne nijanse. Energetska efikasnost – Neke roletne pružaju izolaciju i blokiraju toplotu ili hladnoću. Ćelijske nijanse su dobar izbor za energetsku efikasnost. Održavanje – Pogledajte koliko se roletne lako čiste i održavaju. Nekim žaluzinama, kao što su roletne od drveta ili umjetnog drveta, možda je potrebno više održavanja od drugih. Sigurnost

Savjeti za mjerenje žaluzina i zastora

Precizna mjerenja za roletne i sjenila su presudna kako bi se osiguralo pravilno pristajanje. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u procesu mjerenja:

1. Koristite metalnu mjernu traku

Metalna mjerna traka je najpouzdaniji alat za precizna mjerenja. Izbjegavajte korištenje tkanine ili fleksibilne mjerne trake, koje se mogu rastegnuti ili saviti, što može dovesti do netočnih mjerenja.

2. Dvaput provjerite mjerenja

Dvaput provjerite svoja mjerenja kako biste osigurali tačnost. Pogreške u mjerenjima mogu rezultirati sjenilima ili sjenilima koji se ne uklapaju ili ne funkcioniraju kako je predviđeno. Bolje je biti temeljit i izmjeriti dva puta nego naručiti obradu prozora pogrešne veličine.

3. Ne zaboravite uzeti u obzir prepreke

Obratite pažnju na sve prepreke unutar okvira prozora, kao što su prozorske ručke, poluge ili lajsne. Izmjerite oko ovih prepreka i uvjerite se da vam roletne ili sjenila odgovaraju bez ometanja njihovog rada.

4. Razmislite o preklapanju

Ako se odlučite za unutrašnji nosač, odlučite koliko preklapanja želite. Preklapanje pruža bolju kontrolu svjetla i privatnost. Obično je dovoljno preklapanje od ½ do 1 inča sa svake strane. Uzmite to u obzir prilikom mjerenja okvira prozora.

5. Konsultujte se sa proizvođačem ili prodavcem

Neki proizvođači ili prodavci sjenila daju instrukcije ili smjernice za mjerenje proizvoda. Konsultujte ove resurse ili kontaktirajte njihovu korisničku podršku kako biste osigurali tačna mjerenja.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook