Kako napraviti DIY izolaciju od pjene

How to DIY Spray Foam Insulation

Pena u spreju je dobar izolator, pružajući R-vrijednost do R-7,0 po inču. Možete kupiti DIY komplete za izolaciju od pjene u spreju u većini kuća za poboljšanje doma.

Na velikim površinama, ili za one koji nemaju iskustva s izolacijom ili DIY, pjenu za prskanje najbolje je prepustiti profesionalcima. Za male poslove, dodavanje vlastite izolacije od pjene u spreju može biti od koristi.

How to DIY Spray Foam Insulation

Razlike između DIY i pjene nanesene u spreju od strane izvođača

Evo usporedbe DIY izolacije od pjene u spreju i profesionalne instalacije.

Uradi sam primijenjen

Zgodno. Prskajte kada želite gdje želite. Idealno za manje površine ili poslove koji traju duži vremenski period. Najbolji izbor za udaljene lokacije. Osetljiv na temperaturu. Obično se mora prskati na temperaturi od preko 65 stepeni F. Trošak. $1,25 – $1,60 po stopi daske.

Contractor Applied

Poželjan izbor za velike projekte. Obično imaju grijane kamione za primjenu po hladnom vremenu. Obično imaju minimalnu naknadu. Morate ostati izvan zgrade 24 sata nakon završetka. Troškovi. $0,85 – $1,00 po stopi daske.

Pjena sa otvorenim ili zatvorenim ćelijama?

Dostupne su dvije vrste kompleta pjene za raspršivanje – zatvorene ćelije i otvorene ćelije.

Open Cell Foam

Približno R-3,8 po inču. Proširuje se do tri puta veće veličine prskanja. Odlična zvučna barijera. Najbolje za teško dostupna područja zbog faktora širenja. Zahtijeva parnu barijeru. Troškovi. 0,45 $ – 0,65 $ po stopi daske.

Pjena zatvorenih ćelija

R-7,0 po inču. Preferirana DIY pjena. Lakše za kontrolu. Niska ekspanzija. Gusto. Pruža parnu barijeru kada je debljina 2 inča. Troškovi. $1,25 – $1,60 po stopi daske.

Planirajte svoju aplikaciju

Prije nanošenja pjene u spreju, pripremite svoju lokaciju. Morat ćete očistiti područje, imati pri ruci ljestve ili stepenicu i postaviti ventilator da ukloni isparenja. Takođe, pokrijte sve što ne želite da bude prskano – uključujući pod.

Odaberite početnu tačku i nastavite na uredan način. Kada počnete prskati, nemojte odustajati. Nakon 30 sekundi neupotrebe, proizvod će se stvrdnuti unutar mlaznice. Nakon što se začepi, morat ćete promijeniti vrhove za prskanje. Svi kompleti bi trebali imati dodatne savjete, ali svakako ih nabavite.

Razmislite o manjem kompletu

DIY kompleti za izolaciju od pjene u spreju imat će oznaku s brojem na sebi, poput 200 ili 650. Ovi brojevi predstavljaju broj stopa daske koje svaki komplet pokriva. Veći kompleti imaju dva velika rezervoara za koje su obično potrebne dvije ruke da bi se pomicale ili tresle. Kupovina tri manja kompleta koji pokrivaju istu količinu stopala daske je skuplja, ali lakša za rukovanje.

Izmjerite količinu pjene koja vam je potrebna

Prodaje se pjena u spreju i mjeri se stopalom daske. Noga daske je 12” x 12” x 1 inča debljine – ili bilo koje područje koje pokriva 144 kvadratna inča do debljine jednog inča. Komplet od 200 će pokriti 200 kvadratnih stopa do debljine od jednog inča ili 100 kvadratnih stopa nanesenih dva inča.

Kupite DIY komplet za izolaciju od pjene u spreju odgovarajuće veličine

Većina proizvoda od pjene u spreju ima rok trajanja od oko 30 dana (preporuka proizvođača). Komplet možete koristiti i ponovo koristiti unutar tog vremena ako očistite opremu i zamijenite vrh nakon svake upotrebe.

Kupite komplet koji će izolirati predviđeno područje. Kupovina većeg kompleta jer je cijena po stopi daske niža može biti gubitak novca.

Provjerite vlažnost površine

Pena za prskanje neće prianjati ako je površinska vlažnost zida preko 20%. Starije suve površine trebale bi biti u redu, ali nova gradnja ili bilo koje mjesto koje je nedavno bilo mokro moglo bi predstavljati problem. Ako ste u nedoumici, kupite jeftin mjerač vlage kako biste osigurali da se pjena zalijepi.

Zaštitna područja koja se ne prskaju

Prskanje pjene je neuredan i neprecizan projekt, a pokušaj uklanjanja mokre pjene samo širi nered. Pokrijte pod, prozore i vrata svetlosnom poli trakom na mestu. Koristite molersku traku kako ne biste napunili električne kutije i druge uređaje. Želite da se pjena zapečati oko vanjske strane kutija – ne iznutra.

Zaštitite se

Nosite naočale, potpuno zaštitno odijelo tipa hazmat c/w kapuljačom i pokrivačima za čizme i zalijepite rukavice trakom za rukave. Koristite respirator sa promjenjivim filterima. Pjena u spreju ima tendenciju prskanja i teško je ili gotovo nemoguće u potpunosti ukloniti.

Pena u spreju je kombinacija izocijanurata i poliola, zajedno sa agensima za napuhavanje i hemikalijama koje usporavaju vatru. Mešavina može biti toksična kada se udiše. Pena u spreju je takođe zapaljiva u gasnom stanju. Uvjerite se da nema izvora paljenja prilikom puhanja pjene – isključite bojler i kontrolna svjetla peći.

Zaštitite opremu

Slijedite upute koje dolaze s kompletom. Protresite limenke prije nego počnete miješati sadržaj – zatim svakih nekoliko minuta dok radite. Prije postavljanja mlaznice, prskajte u posudu za jednokratnu upotrebu kako biste osigurali da se hemikalije pravilno miješaju.

Podmažite mlaznicu prije postavljanja prvog vrha i pri svakoj promjeni vrha. Vazelin lubrikant se isporučuje u svakom kompletu. Ako vam ponestane, upotrijebite teglu u svom ormariću s lijekovima.

Kako napraviti DIY izolaciju od pjene: korak po korak

Nakon što pripremite prostoriju i obučete zaštitnu opremu, poduzmite sljedeće korake da izolirate svoj dom pjenom u spreju.

Prvo poprskajte okvir za slike

Prilikom prskanja između drvenih elemenata okvira – klinova, rogova, rešetki – poprskajte okvir za slike oko njih po obodu, a zatim popunite sredinu. Prskanje okvira za slike pjenom od ½” omogućava mu da prodre u sve praznine između dimenzionalne građe i zidne ili krovne obloge. ½” će se proširiti na jedan inč debljine.

Dajte svom okviru za slike nekoliko minuta da počne da se očvršćava. Zatim pošpricajte sredinu do ½” debljine. Ova metoda smanjuje rizik od brzog stvrdnjavanja teškog sloja pjene i stvaranja izbočina u omotaču.

Sprej u slojevima

Slojevi pjene u spreju nazivaju se „liftovi“. Nikada nemojte prskati podizač debljine veće od 2 inča. Ako se želi dodatna debljina izolacije, pričekajte da nanesete drugo podizanje dok se prvo ne očvrsne. Dodavanje drugog podizanja prije nego što se prvo izliječi može rezultirati nižim R-vrijednostima.

Preporučene debljine dizanja razlikuju se od proizvođača. Ne čekati da se dizanje stvrdne i prskanje pregusto su dvije najčešće greške DIY prskanja pjene.

Pozabavite se preprekama

Kada prskate svoje ramove za slike u šupljinama šiljaka, prskajte iza prepreka kao što su cijevi, žice, kanali i električne kutije. Prskanje preko njih može ostaviti neizolovanu prazninu između omotača i cijevi, žice itd.

Upoznajte dubinu prskanja

Slijedeći preporuku proizvođača za dubinu podizanja potrebno je da znate koliko je gust vaš sprej. Možete kupiti mjerače dubine pjene u spreju, ali domaći alati rade jednako dobro – i koštaju manje. Omotajte komad trake oko odvijača, šila ili čvrste žice kako biste provjerili dubinu dok prskate.

Uklonite overspray

Prekomjerno prskanje pjene je uobičajena pojava – posebno pri prvom pokretanju. Nakon što se pjena osuši, provucite ravnalo poput stolarskog kvadrata niz čepove ako ste ispunili cijelu šupljinu. Ne samo da će skinuti višak pjene s čepova, već će otkriti i bilo kakve visoke točke između vijaka.

Ovisno o veličini grudica, možete ih ukloniti nožem, ručnom pilom ili žičanom četkom. Zid ne bi trebao imati izbočine koje ometaju nanošenje suhozida.

Kombinacija sprej pjene i batts

Naprskajte dovoljno pjene u šupljinu da završite s oko 1 ½” očvrslog proizvoda. Razdvojite letvice od fiberglasa po dužini kako biste završili izolaciju šupljine. Ovaj sistem kombinuje svojstva zaptivanja vazduha pjene u spreju sa upotrebom fiberglasa koji štedi novac. Korištenje R-13 letvica rezultira otprilike R-17 zidnom izolacijom.

Ne sabijajte stakloplastike. Gubi izolacionu vrijednost jer se iz njega istiskuje zrak. Nemojte prskati manje od jednog inča očvršćavajuće pjene. Izgubiće svojstva vazdušne barijere.

Morate pokriti osušenu pjenu u spreju u svim stambenim prostorima termalnom barijerom, kao što je suhozid. Izuzetak su šupljine obodnih greda. Nestambeni prostori kao što su tavani i prostori za puzanje mogu se ostaviti nepokrivenim. Izložene pjene moraju imati klasu A otpornosti na vatru. Ako ne, morate ih pokriti suhozidom.

Obod grede i donje ploče

Neizolovane obodne grede su jedno od najvećih područja gubitka toplote u kući. Pjena u spreju je popularan i jednostavan način rješavanja problema. Poprskajte pjenu debljine najmanje 2” na gredu i dolje preko donje ploče kako biste pokrili spoj sa betonskom podlogom. Nema potrebe da uokvirujete ove male površine.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook