Kako popraviti praznine u drvenim podovima: Jednostavan vodič za "uradi sam".

How to Fix Gaps in Hardwood Floors: Easy DIY Guide

Praznine u podovima od tvrdog drveta mogu se riješiti kako biste oživjeli ljepotu i eleganciju vašeg doma. Praznine su rezultat različitih faktora, uključujući pogrešnu instalaciju ili habanje koje je povezano sa godinama.

Prirodno širenje i skupljanje drva zbog promjene vlažnosti također uzrokuje sezonske praznine. Popravka praznina na podu od tvrdog drva je jednostavan DIY projekat koji zahtijeva nekoliko alata i materijala.

How to Fix Gaps in Hardwood Floors: Easy DIY Guide

Zašto popraviti praznine u drvenim podovima?

Popravljanje praznina u podovima od tvrdog drveta neophodno je iz nekoliko razloga:

Estetika: praznine potkopavaju estetiku prostorije. Popravkom ovih praznina vraćate besprijekoran i kohezivan izgled vašem podu. Udobnost: praznine u podovima od tvrdog drveta stvaraju propuh, čineći sobe hladnijim i manje udobnim. Popunjavanje praznina smanjuje curenje zraka i povećava udobnost. Sprečavanje daljnjih oštećenja: praznine u podovima od tvrdog drva se vremenom pogoršavaju, akumulirajući krhotine, prašinu i vlagu koji oštećuju podne ploče. Popravkom praznina sprečava se veća oštećenja i održava strukturni integritet poda. Higijena i čišćenje: praznine u podovima od tvrdog drveta zadržavaju prljavštinu, prašinu i ostatke, što otežava efikasno čišćenje. Ove zarobljene čestice postaju leglo štetočina ili doprinose lošem kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru. Zaptivanje praznina poboljšava čistoću poda i potiče zdravije okruženje. Povećana vrijednost kuće: Dobro održavani podovi od tvrdog drveta povećavaju vrijednost vašeg doma. Rješavanje nedostataka čuva kvalitet i privlačnost vaših drvenih podova, povećavajući vrijednost preprodaje.

Potreban alat i materijal

Alati:

Mjerna traka Stona pila Mitra ili ručna pila Čekić Tkanina ili spužva Brusni papir, blanjalica ili brusni blok 5-u-1 alat ili odvijač s ravnim glavama Nož, dlijeto ili čekić Usisivač ili metla Kanta Nož za kit ili strugač Zaštitne naočale i rukavice

Materijali:

Drvene podne ploče ili odgovarajuće tvrdo drvo Ljepilo za drvo Bajc za drvo ili drugi završni premaz od jute ili pamučnog užeta Drvena mrlja Karton Kit za drvo Prozirni lak ili poliuretan

Priprema za popravku

Pregledajte i izmjerite praznine

Započnite mjerenjem širine, dužine i dubine praznina. Ova mjerenja će odrediti najbolju metodu i materijale za popunjavanje praznina.

Također, procijenite stanje okolnih podnih dasaka. Potražite znakove oštećenja ili pomaka na koje bi možda trebalo obratiti pažnju tokom procesa popravke.

Očistite područje od krhotina i prašine

Čista površina osigurava pravilno prianjanje punila i drugih materijala za popravku. Očistite područje oko praznina metlom, usisivačem ili vlažnom krpom. Uklonite prašinu, prljavštinu ili ostatke sa površine poda i praznina.

Koristite molersku traku da zaštitite susjedna područja, kao što su postolje ili zidovi. Sprečava slučajna oštećenja tokom popravki i pojednostavljuje proces čišćenja.

Osigurajte odgovarajuću ventilaciju radnog prostora

Kada koristite hemikalije ili završne obrade koje emituju isparenja, obezbedite odgovarajuću ventilaciju u svom radnom prostoru. Otvorite prozore, koristite ventilatore ili radite u dobro provetrenom okruženju kako biste smanjili izloženost dimu.

Popravak uskih praznina pomoću punila za drvo

Započnite odabirom visokokvalitetnog punila za drvo dizajniranog za podove od tvrdog drveta. Odaberite punilo koje odgovara boji vašeg poda ili dozvoljava bojenje za odgovarajući izgled.

1. Očistite praznine i okolna područja

Pobrinite se da praznine i okolno područje nemaju prašinu, krhotine i labave komade drveta. Temeljito očistite praznine usisivačem, metlom ili vlažnom krpom. Ovo osigurava bolju adheziju punila.

2. Nanesite punilo za drvo

Slijedite upute proizvođača kada pripremate punilo za drvo. Mešajte ili gnječite filer dok ne postigne konzistenciju koja se može raditi. Pomiješajte samo onoliko koliko je potrebno za popravak kako biste izbjegli gubitak.

Koristeći kit ili strugač, umetnite punilo za drvo u praznine, osiguravajući potpunu pokrivenost i blago prepunu.

3. Zagladite filer

Upotrijebite kit da očistite površinu punila, izravnavajući je sa okolnim podom. Radite u malim dijelovima, jer se punilo može brzo osušiti.

Nežno obrišite višak punila čistom krpom ili sunđerom kako biste izbegli ometanje popunjenih praznina. Obratite pažnju na ivice popunjenih praznina za čistu završnu obradu.

4. Ostavite punilo da se osuši

Pustite da se punilo za drvo osuši prema uputama proizvođača. Sušenje traje nekoliko sati, ovisno o proizvodu i uvjetima okoline. Izbjegavajte hodanje po popravljenim područjima dok se filer ne očvrsne.

5. Izbrusite ispunjeno područje

Kada se punilo osuši, upotrijebite fini brusni papir ili brusni blok kako biste izgladili popunjene praznine. Izbrusite u smjeru zrna drveta kako biste sjedinili ispunjena područja s podom. Izbjegavajte oštećenje okolnih podnih ploča.

6. Nanesite odgovarajuću završnu obradu

Ako je potrebno, nanesite odgovarajuću mrlju da spojite popunjene praznine s ostatkom poda. Pustite da se mrlja osuši prije nanošenja zaštitnog sloja za dosljedan izgled i zaštitu drveta.

Popravak širih praznina pomoću zaptivača

Zaptivač je najbolji lijek za popravak širih praznina na podovima od tvrdog drveta. Odaberite visokokvalitetni zaptivač koji se može farbati prikladan za podove od tvrdog drveta. Odaberite boju za brtvljenje koja odgovara ili nadopunjuje vašu postojeću boju poda.

Evo korak-po-korak vodiča za popravak širih praznina pomoću zaptivača:

1. Očistite praznine

Osigurajte da su praznine i okolno područje čisti. Provjerite ima li krhotina, prašine ili labavih komada drveta. Temeljito očistite praznine usisivačem, metlom ili vlažnom krpom.

2. Nanesite zaptivanje pomoću pištolja za zaptivanje

Držite pištolj za zaptivanje pod uglom od 45 stepeni. Pritisnite okidač da nanesete zaptivač u otvor, počevši od jednog kraja i pomičući se duž njegove dužine. Popunite cijeli razmak, dopuštajući lagano prepunjavanje.

3. Zagladite brtvu kitom

Upotrijebite kit za izravnavanje površine za zaptivanje, izravnavajući je sa okolnim podom. Radite u malim dijelovima kako biste spriječili da se zaptivač osuši prije nego što ga zagladite.

Nežno obrišite višak zaptivača sa površine poda koristeći čistu krpu ili sunđer. Pazite da ne mijenjate brtvu u prazninama.

4. Pustite da se zaptivač osuši

Slijedite upute proizvođača za vrijeme sušenja. Izbjegavajte hodanje po popravljenim područjima dok se brtvilo ne očvrsne.

5. Lagano izbrusite zaptiveno područje

Ako se površina za brtvljenje čini neravnom nakon sušenja, lagano je izbrusite finim brusnim papirom ili brusnim blokom. Brusite u smjeru zrna drveta i pazite da ne oštetite okolni pod.

6. Nanesite odgovarajuću završnu obradu

Ovisno o željenom rezultatu, nanesite mrlju i završite ako je potrebno. Nanesite završni sloj na cijeli pod i pomiješajte popravljene praznine s ostatkom. Ovo osigurava dosljedan izgled.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook