Kako pravilno odabrati i koristiti fotelje za dnevnu sobu

How To Properly Choose And Use The Living Room Chairs

Prilikom uređenja dnevne sobe, jedan od najvećih i najvažnijih izazova je odlučiti koju vrstu sjedala koristiti. Da li da nabavite sofu, veliki preklop, dve sofe, sofu i dve stolice ili gomilu fotelja? Možda bi i neke otomanke i pufovi dobro funkcionirali. Postoji mnogo mogućnosti izbora namještaja. Stolice su nezgodne jer je s njima malo teško raditi. Osim toga, s toliko različitih dizajna i stilova koje možete izabrati, pronalaženje pravog izgleda nikada nije lako.

How To Properly Choose And Use The Living Room Chairs

Odaberite svoje stolice za dnevni boravak na osnovu stila odabranog za ostatak sobe. U modernoj dnevnoj sobi, elegantne stolice poput Eden ili Mag mogu dodati skulpturalni štih dekoru. Njihovi dizajni su jednostavni, ali i pomalo privlačni zahvaljujući neočekivanim oblicima. Ovisno o tome kako je ostatak sobe uređen, ove stolice se mogu ili uklopiti ili izdvojiti.

Gervasoni1882 collections for ghost seating

Važno je da fotelje i sofa budu udobni. Dakle, kolekcije kao što je Ghost su odlične opcije. Odjevene su u luksuznu tkaninu i izgledaju i osjećaju se vrlo ugodno i udobno. Odaberite tkaninu od brokata za poseban izgled ili jednostavniju bijelu platnenu verziju za čist i svjež izgled.

ungarohome purple comfortable armchair with ottoman

Fotelje poput ove iz kolekcije Ungaro Home savršene su za udobne kutke za čitanje. Oblik stolica omogućava višestruke udobne pozicije za sjedenje, posebno kada su uparene s odgovarajućom tabureom za noge ili otomanom. Za veću udobnost, dodajte više jastuka s naglaskom.

Jo and Jill small armchairs

Dizajni kao što je Jill mogu napraviti prekrasne stolice s akcentima za dekoracije dnevne sobe koje izgledaju i osjećaju se privlačno. Zapravo, dizajn je svestran i dovoljno jednostavan da izgleda lijepo i u drugim okruženjima kao što su spavaća soba ili kućna kancelarija.

Patchwork Jacquard Armchair

Stolica za dnevni boravak može biti izvor boja za ovaj prostor. Zapravo, stolice općenito mogu ispuniti ovu ulogu na mnogo stilskih načina. Mogućnosti su brojne. Jedna od opcija je da odaberete jednu ili više akcentnih stolica u odabranoj akcentnoj boji za tu određenu sobu. Druga ideja je uzeti u obzir komade kao što je Joya fotelja koji dodaju više od boje u sobu.

Low comfortable Ondarretacontract

Kada uređujete sobu, pokušajte rasporediti namještaj na način da optimizirate razgovor licem u lice. Na primjer, postavite sofu i stolice jednu ispred druge, sa stolićem za kavu između. Ovo se također primjenjuje kada koristite samo stolice bez sofe ili presjeka na slici. Ondaretta će vam u ovom slučaju ponuditi nekoliko jedinstvenih dizajnerskih opcija.

Bai pastel armchair

Jedan od njihovih najelegantnijih komada je Bai stolica koja je dostupna u različitim modelima i bojama, uključujući verziju sa okretnom bazom. Okretne stolice za dnevne sobe su praktična opcija, iako često izgledaju ležernije od drugih modela. Odgovaraju opuštenim, modernim prostorima, a često se mogu koristiti i kao stolice.

Corner armchair and lighting

Važno je održavati udobnu udaljenost između stolice i ostalih komada namještaja u prostoriji. Udaljenost između stolića za kavu i sofe ili stolice treba biti negdje između 14” i 18”.

Beautiful designed chairs for living room

Udaljenost između dvije stolice ili stolice i sofe ne smije biti veća od 10 stopa, ali ne manja od 3 stope. Na ovaj način možete biti sigurni da ćete kreirati udoban raspored sjedenja idealan za razgovor, dok svima dopuštate privatnost.

Gold frame armchair

Za podjelu prostora možete koristiti namještaj. Naravno, pregrade prostorija su uvijek opcija, ali stolice i sofe mogu biti odlična alternativa. Moguće je koristiti i pregradu za sobu kao zamjenu za zid ako želite da stolice za dnevni boravak imaju neku vrstu pozadine iza sebe i da se osjećaju ugodnije.

Green armchair design for living room

Stolice za dnevnu sobu mogu poslužiti kao fokusne tačke za sobu. Ovu ulogu mogu obavljati i stolić za kavu, kamin i mnoge druge karakteristike. Ako želite da se istakne stolica, uzmite u obzir onu koja ima zanimljivu boju koja je u kontrastu s ostatkom dekoracije, zanimljivog oblika ili razmislite o tome da je postavite u kut ili malo dalje od drugih rasporeda sjedenja.

Low armchairs with a stainless steel frame

Kada organizujete sjedenje u dnevnom boravku, pobrinite se da sva sjedišta postavite s nogama potpuno na tepihu ili potpuno van njega. Izbjegavajte ljuljanje stolica ili stvaranje ranica na očima. Ovo je nešto što treba uzeti u obzir prije nego što odaberete dimenzije tepiha.

Deep grey velvet chairs

Ostavite dovoljno prostora između stolića i stolica kako se vi i vaši gosti ne biste osjećali neugodno. Također, obratite pažnju na omjer veličina između stolića i stolica ili sofe. Izbjegnite velike kontraste i osigurajte kohezivan i skladan dekor u cijelom prostoru.

Brown leather armchairs

Stolice za dnevnu sobu su odlična alternativa kada u sobi nema dovoljno mjesta za sofu ili ako jednostavno želite prostoru dati prozračniji i otvoreniji osjećaj. Stolice su također bolje od sofe ili sekcija ako želite svakoj osobi ponuditi malo intimnosti.

sumptuous armchair for living

Još jedan detalj koji treba uzeti u obzir prilikom raspoređivanja namještaja u dnevnoj sobi je razmak između bočnog stola i stolica. U osnovi, stolice moraju biti dovoljno blizu stola da odlože piće bez napora i bez straha da ćete ga slučajno prevrnuti.

simple grey pattern armchair

Postoji lijep odnos između stolica i pomoćnih stolova. U velikom broju slučajeva se međusobno nadopunjuju na različite načine. Na primjer, stolica i pomoćni sto mogu imati komplementarne boje ili oblike. Bilo koji od njih mogao bi poslužiti kao naglasak ili čak središnja tačka za sobu.

White base armchair design

Stolice i pregrade su također praktičniji od sofe u smislu da omogućavaju višestruke konfiguracije sjedenja i mogu se preurediti i pozicionirati na mnogo različitih načina. Ova vrsta fleksibilnosti je poželjna u određenim slučajevima, posebno kada imate otvoreni tlocrt ili fleksibilan raspored.

Comfortable velvet grey armchair

Ujedinite raspored sedenja sa prostirkom. Međutim, ne zaboravite na ono što smo ranije spomenuli o postavljanju stolica sa svim nogama ili bez njih na tepih. Ovo se također odnosi na sofe, pregrade i stolove. To je način održavanja kohezivnog, organiziranog i simetričnog izgleda.

Grey large chairs for living room

Pobrinite se da ostavite najmanje tri stope prostora za hodanje po prostoriji. Želite da se možete kretati bez udaranja u namještaj ili izbjegavanja prevrtanja lampi, stolica, pomoćnih stolića i drugih stvari. Također biste trebali pokušati napraviti stazu od oko 10” do 36”.

High chair for living room in brown leather

Postoji i mnogo drugih detalja koje treba uzeti u obzir prilikom uređenja i organizacije dnevne sobe. Visina umjetničkih djela na zidovima je jedna od njih. Uobičajeno, umetnička dela treba da budu postavljena u visini očiju, što znači oko 57” od poda. Međutim, odvojite trenutak da razmislite kako će se prostor koristiti. Ako će svi uvijek sjediti, možete malo spustiti umjetničko djelo.

Grey velvet low chairs

Postoji i mnogo grešaka u ukrašavanju koje biste trebali izbjegavati. Na primjer, pokušajte da ulaz bude čist. To znači izbjegavanje postavljanja namještaja u to područje koje bi izazvalo nelagodu. Ne postavljajte stolice preblizu ulazu ili pod neudobnim uglom.

Green chairs that wrapp you for living

Od svih mogućih rasporeda sjedenja koji uključuju sofu i naglašene stolice, tri su najpopularnije. Zaobljeni raspored stvara intiman ambijent. U ovom slučaju, sofa i stolice su okrenute jedna prema drugoj, a stolice su malo okrenute prema unutra. Ova vrsta rasporeda inspiriše razgovor i izgleda veoma primamljivo.

Luxury white tufted leather and armchair for living room

Još jedna popularna opcija je kvadratni raspored gdje su sofa i stolice okrenute jedna prema drugoj pod pravim uglom. Klasična verzija uključuje kauč i dvije stolice, a moguće su varijacije korištenjem više stolica koje također zauzimaju strane. U sredini je stočić.

High back chairs with a large seat

Raspored u obliku slova L uključuje sjedenje na dvije strane prostorije. Ovo je ugodan i ležeran raspored koji se može kreirati i sa kaučem i bez njega. Mogu se dodati dodatni komadi namještaja. Na primjer, pomoćni sto može zauzeti prostor sa strane sofe, dok stolica sjedi s druge strane. Stolić za kafu nije obavezan, iako lijepo povezuje stvari.

Brown leather armchairs for living room with a steel base

Izbjegavajte guranje sav namještaj uza zidove prostorije. Izvucite stolice i sofu najmanje 12” od zida kako biste osigurali opušteniji i manje formalni ambijent. Ova dizajnerska ideja može se prilagoditi kako za male tako i za prostrane dnevne sobe.

Egg style rattan chair for living

Prilikom odabira pomoćnog stola za dnevni boravak ili bilo koji drugi prostor obratite pažnju na njegovu visinu. Ne smije biti viši od visine naslona stolice i niži od visine sjedišta. Najbolje je izabrati ove komade, izmjeriti ih i onda smisliti koji bi bio najbolji komplementarni komad za njega. Idealna visina za bočni sto je 3” kraća od naslona stolice.

White textile pattern chairs for living

Oblik i boja pomoćnog stola također su važni. Na primjer, bočni sto sa okruglom pločom mogao bi biti dobra opcija za dnevni boravak koji ima stolice sa zaobljenim sjedištima i naslonima. Na ovaj način bi okrugli vrh istaknuo druge slične karakteristike na postojećem namještaju.

sumptuous tufted armchairs

Koristite stolice da podijelite veliki prostor. Lakše je to učiniti sa robusnim foteljama poput ovih. U slučaju otvorenog tlocrta možete postaviti dva od njih jedan pored drugog kako biste stvorili prepreku između sjedala i susjednog prostora za ručavanje. To možete učiniti i sa sofom.

Perfect reading armchair design for living room

Postavite namještaj dijagonalno kako bi mala soba izgledala prostranije. Naravno, ovo se ne odnosi na sve u prostoriji, ali stolica postavljena dijagonalno u ugao sobe zaista može napraviti razliku čak i ako mislite da nije baš najefikasniji način korištenja tog prostora.

Floor pouf for extra seating

Ako mislite da su fotelje previše glomazne i robusne za vašu malu sobu ili želite stvoriti ležeran i opuštajući ambijent, razmislite o korištenju pufova umjesto njih. Takođe, stolice sa vrećicama mogu biti vrlo svježa alternativa. I oni se mogu koristiti u kombinaciji sa stolićem za kavu ili pomoćnim stolićem.

Living room black framed chairs

Budite oprezni kada postavljate TV u dnevnu sobu. Visina na kojoj se postavlja je posebno važna. Televizor treba postaviti 30” iznad najniže visine sedišta u prostoriji. Zato imajte na umu ovaj detalj kada kupujete stolice ili ako već imate raspored sjedenja i želite pronaći najbolje mjesto za TV.

Mid century style with gold accents

Takođe treba paziti na rasvjetu u prostoriji. Ne želite da se stolne lampe lako prevrnu ili da podne lampe bacaju svjetlost pod neugodnim uglovima. Odvojite vrijeme da isprobate svako sjedalo u prostoriji i utvrdite da li je osvjetljenje dovoljno i lijepo postavljeno u cijeloj prostoriji.

Large and comfortable leather armchair

Jedan od najvećih izazova pri odabiru stolica ili sedišta općenito za dnevnu sobu je pronalaženje prave ravnoteže između izgleda i udobnosti. Očigledno, želite da namještaj bude udoban i da služi funkciji kojoj je namijenjen. U isto vrijeme, trebalo bi izgledati dobro u kontekstu.

Colorful chairs for living room

Proporcije su takođe važne. Mala stolica s akcentom izgledala bi nezgrapno u sobi čak i ako ima zaista moderan dizajn ili lijepu boju. Razmislite o svakom komadu u odnosu na sve ostalo u prostoriji. To se odnosi na boje, dimenzije, oblike, materijale i sve ostalo vezano za njihov dizajn.

Blue pattern armchair

Ležaljke se ponekad preferiraju u dnevnim sobama jer su vrlo udobne. Međutim, ne mogu svi rasporedi i stilovi adekvatno smjestiti ležaljku. Prije kupovine morate razmisliti o svim detaljima. Razmislite gdje će stolica biti postavljena i kako će biti pozicionirana u odnosu na bočni sto, stočić, sofu i sve ostalo.

Armchair daybed in leather for living room

Ležaljke su obično dobra opcija za uglove za čitanje. Slično, stolice s vrećicom za pasulje, ljubavna sjedišta i podni jastuci mogu biti zanimljive opcije za udoban i ugodan kutak za čitanje.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook