Kako uzgajati prekrasan paradajz u saksiji iz sjemena

How to Grow Gorgeous Tomatoes In Pots from Seeds

Da li volite paradajz? Ako jeste, uživali biste u učenju uzgoja prekrasnih paradajza u saksiji iz sjemena. Postoji mnogo vrsta paradajza kao što su Cherry, Roma ili baština.

Evo nekoliko savjeta za održavanje zdravlja paradajza dok je pod svjetlom u stakleniku.

Kako uzgajati paradajz

How to Grow Gorgeous Tomatoes In Pots from Seeds

Gužva na sadnici paradajza će ubiti biljku. Rast ribe u skladu sa okolinom je mit, ali nije tako s paradajzom. Biljka paradajza ne može rasti bez dovoljno prostora.

Dajte biljkama dovoljno prostora. Nije bitno njihov stadij rasta. Ako niste sigurni, osigurajte dodatnu sobu.

Ne mogu imati dovoljno prostora. Paradajz se uzgaja u vrtovima i divljini.

How to Grow Tomatoes from Seed

Biljka paradajza trebat će veliku saksiju. To je od vitalnog značaja za njihov rast. Kada biljka preraste svoju originalnu posudu, premjestite je u veću. Ako je biljka u loncu od 4 inča, premjestite je u posudu od jednog galona.

Kako posaditi paradajz u veću saksiju

Trebali biste prenijeti biljke paradajza iz njihovih originalnih saksija. Biljke će htjeti rasti. Kada naučite kako uzgajati paradajz u saksiji, prostor je ključan. Kada kupite biljke paradajza, primijetit ćete da su njihove posude slabe.

Mnogi stručnjaci za vrtove rekli su da su posude za prozračivanje od tkanine najbolje za uzgoj paradajza.

Kod plastičnih kontejnera najčešća je neporozna sadilica.

Priprema lonca

Fill a gallon container with soil

Standard za veliki lonac je jedan galon. Napunite posudu zemljom za saksiju ili mješavinom komposta. Zemlju možete kupiti u rasadniku.

Najbolje je tlo s tresetnom mahovinom, borovom korom, perlitom ili vermikulitom. Kompost za saksije na bazi treseta je također popularan. Dobro tlo je pahuljasto, ali čvrsto.

Ako je zemlja gusta, vaš paradajz neće rasti. Ako je previše tanak, nema dovoljno minerala.

Balans tla je od vitalnog značaja.DIY Tomato Tips create a hole

Kada je zemlja u saksiji, iskopajte standardnu rupu prečnika 4 inča. Ako je vaša biljka veća, napravite rupu većom.

Rupa bi trebala biti dublja od osnove biljke.

Pull out the tomato plant

Izvadite biljku paradajza iz manje saksije. Nemojte mu slomiti stabljiku. Ako se stabljika slomi, biljka bi mogla uginuti. Pažljivo rukujte biljkom. Daće hranu nakon što poraste.

Presađivanje biljke paradajza

Use your finger lightly

Kada je lonac spreman, prebacite biljku paradajza. Upotrijebite prste da razbijete korijenje u korijenskoj kugli prije nego stavite svoju biljku u njen novi dom. Ne ometajte korijenje, pa pažljivo rukujte.

Place tomato plant low into the gallon

Kada veći dio starije zemlje nestane, stavite biljku u lonac od jednog galona. Korijenje bi trebalo biti centimetar ispod novog tla.

Biljka paradajza treba da bude niža nego što je bila u originalnoj posudi.

Orezivanje vaše biljke paradajza

Leaves tomato

Kada mali listovi, poput ova dva na fotografiji, otpadnu sa biljke, uklonite ih. Služili su svojoj svrsi.

Ako uđu u tlo, uvenuće i plesniće.

Firm up the soil connection

Kada odumrlo lišće nestane, biljka paradajza će početi da živi zdravim životom. Učvrstite staro i novo tlo zajedno. Dodajte gornji sloj nove zemlje.

Lower root ball soil

Korijen biljke treba prekriti prethodnim nivoom tla. Novo tlo će biti više. Nemojte koristiti prljavštinu. Biljke paradajza trebaju vitamine.

Njega paradajza

Paradajz zahteva negu. Evo nekoliko savjeta kako osigurati da će vaša biljka živjeti dug život i proizvesti mnogo paradajza.

Nastavite sa povećanjem

Transplant a tomato

Svaki put kada premjestite biljku paradajza, stavite njenu stabljiku dublje u njenu novu posudu. Ovo će učiniti biljku jačom. Sa svakim prijenosom posude povećavajte veličinu. Ako to učinite, vaša biljka paradajza će biti zdravija.

Remove Suckers

Help tomato plants stay manageable

Kada su biljke paradajza male, odrežite odojke. Odojke su sitne grane koje niču između glavnih grana i stabljike.

Izgledaju kao dlake na rukama. Oni nemaju svrhu, ali mogu uzimati energiju iz glavnog stabla. Ovo će zaustaviti rast.

Pinch or cut the plant

Uklonite sisaljke kada ih vidite. Oni će iscrpiti energiju biljke. Biljka će prestati da raste i proizvodi paradajz. Nećeš milion grana, hoćeš milion ukusnih paradajza.

Kako popraviti nagnute biljke

newly transplanted tomato plant leans

Nakon što stavite svoju biljku u novu saksiju i ona se nagne, poduprite je tako da će „naučiti“ da raste ravno. Kada je veći, dodajte kočiće da se uspravi. Kada je biljka mala, dostupni su i drugi lijekovi.

Stick a bamboo skewer

Stavite mali bambusov štapić u zemlju i blizu biljke, ali ne na stabljiku. Nemojte bušiti biljku paradajza. Postavite ga jedan inč od stabljike kako ne bi oštetio korijenje.Extra ling plastic twist tie

Upotrijebite dugu plastičnu zavojnicu ili rajsferšlus i pričvrstite je oko gornje stabljike i bambusovog ražnja. Možete koristiti kanap ili pređu. Ako ga ne držite labav, odsjeći će biljku.

Tighten the twist tie

Možda bi bilo primamljivo vezati stabljiku za bambusov ražanj kako biste spriječili da se nagne. Ali to će rezati meku stabljiku i uzrokovati trajna oštećenja. Želiš da ostaneš labav.

Tomato plant plenty of room

Ostavite prostor za rast biljci paradajza. Kako raste, gurajte njegov smjer rasta. Neka biljka odabere svoj put. Vi ste tu da ponudite smjernice, ništa više.

Forsiranje njegovog rasta neće dati zdrav rezultat.

Hranjenje i zalivanje

More water for plant

Kada šokirate biljku, zalijte je kako biste olakšali prijelaz. Uradite istu stvar kada ga pomičete ili prilagođavate.

Zalijevajte biljku svakodnevno. Dajte mu više vode kada je uznemiren. Nakon vježbanja potrebna vam je voda. Biljke su iste.

Odrasle biljke paradajza

Growing tomato from seeds

Nakon završetka zimske sezone, premjestite biljku paradajza na otvorenom. Možete ga staviti u okućnicu, kvadratnu baštu ili u veću saksiju. Biljke će bolje rasti uz rešetku ili žičani kavez.

Kada naučite kako uzgajati paradajz u saksiji, pazite na odojke. Uz vodu i sunčevu svjetlost, vaša biljka paradajza će rasti i dati plod prije nego što ljeto završi.

Često postavljana pitanja (FAQ)FAQ

Koliko dugo je potrebno za uzgoj paradajza?

Zavisi kada ih posadite. Paradajz iz rane sezone će izrasti za manje od dva meseca. Paradajzu u kasnoj sezoni može biti potrebno do tri mjeseca. A paradajz u sredini sezone će biti negdje između.

Kako uzgajate paradajz u saksijama?

Paradajz može uspeti u saksijama. Ali nakon što postanu odrasli, obično žele veći prostor za rast. Ali ako želite da nastavite uzgajati paradajz u saksiji, možete nabaviti veliku baštensku saksiju. Ako to učinite, trebat će vam rešetka ili kolac koji će mu pomoći da raste ravno.

Kako uzgajate cherry paradajz iz sjemenki?

Cherry paradajz raste kao i drugi paradajz. Razlika je u tome što su oni manji, a samim tim i krhkiji. Stoga budite vrlo oprezni pri rukovanju biljkama ili ih možete slomiti. Zalijevajte ih dva puta sedmično u blagoj klimi.

Kako uzgajate paradajz u zatvorenom?

Paradajz se može uzgajati u zatvorenom prostoru, ali to može biti teško. Biljkama je potrebno osam sati sunčeve svetlosti svakog dana. Takođe ih treba držati na temperaturi od najmanje 70 stepeni Farenhajta. Ako je temperatura dobra, onda mogu rasti u blizini prozora ili vrata.

Šta ako mi rajčice počnu pucati?

Ako plod paradajza ima pukotine ili modrice, to znači da biljkama dajete previše vode. Smanjite dnevno zalivanje i trebalo bi da budu dobro. Suprotno je ako biljka paradajza vene. Ako je to slučaj, dajte mu još vode.

Zašto su mi paradajzi smeđi i u modricama?

Ako je vaš paradajz pokvaren ili smeđi, potrebno im je više kalcijuma. Koristite zemlju za saksije sa dodatnim kalcijumom ili dodajte kalcij u gornji sloj zemlje. Ovo bi trebalo spriječiti da više paradajza ispadne tako, ali neće spasiti uništene.

Zaključak o postrojenju paradajza

Uzgajanje biljaka paradajza nije teško. Prije nego što počnete, naučite kako uzgajati paradajz u saksiji. Postoji nekoliko jednostavnih stvari koje morate naučiti ako želite zdrav paradajz. Voda, tlo i saksije u zatvorenom prostoru su tri ključna faktora za uzgoj paradajza.

Takođe, ako vaša biljka nije postavljena, neće preživjeti. Trebali biste tretirati svoju biljku paradajza kao prema prijatelju ili djetetu. Ako to zanemarite, biljka neće imati zdrav život.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook