Koliko košta preuređenje tuša? (2023)

How Much Does a Shower Remodel Cost? (2023)

Prosječna cijena preuređenja tuša je oko 3.100 dolara i 10.000 dolara, s nacionalnim prosjekom od 6.500 dolara. Preuređenje vašeg tuša može vašem kupatilu dati novi izgled i učiniti prostor udobnijim.

How Much Does a Shower Remodel Cost? (2023)

Faktori troškova preuređenja tuša koje treba uzeti u obzir

Mnogi faktori će utjecati na ukupnu cijenu preuređenja tuša. Uglavnom, to će zavisiti od obima projekta.

Veličina i tip tuša

Nova vrsta tuša uključuje mnogo faktora koji utiču na ukupnu cijenu preuređenja. Neki od ovih faktora imaju veze sa kvalitetom materijala (ako se odlučite za pristupačne ili luksuzne) i prethodnim rasporedom vašeg kupatila.

Montažni tuš. Montažni tuševi imaju prosječnu cijenu između 200 i 8.000 dolara. Ovi modeli su montažni kompleti koji uključuju tuš i opremu. Odlična su opcija za niskobudžetne preuređenje i dostupni su u različitim stilovima. Walk-in tuš. Trošak tuš kabine je oko 400 dolara i 8.500 dolara. Lako se kretati i izlaziti, što ih čini prijateljskim prema osobama s poteškoćama u kretanju. Prosječna cijena se kreće od niske do visoke jer opcije prilagođavanja omogućavaju odabir pristupačnih materijala. Kombinacija kade i tuša. Kombinacije kade i tuša imaju prosječnu cijenu od 3000 dolara. Faktor koji može podići njihovu cijenu bila bi lokacija kade. Također, cijena raste ako počnete od nule, dodajući vodootporne gipsane zidove i troškove vodovoda. Pretvorba kade u tuš. Pretvorba kade u tuš ima prosječnu cijenu od 1.200 USD i 3.600 USD. Ove cijene mogu porasti zbog rušenja stare kade.

Kupatilo stanje

Instalateri će uzeti u obzir stanje kupatila kada planiraju preuređenje. Starije kupaonice propadaju i pokazuju zastarjele pocinčane ili olovne cijevi, oštećenja od vode ili plijesan iza zidova. Uzimajući u obzir ove popravke, podići će ukupnu cijenu ako živite u kući starijoj od 30 godina.

Materijali

Tržište nudi široku paletu materijala za preuređenje kupaonskih tuševa, a svaki se razlikuje po cijeni. Odabir vlasnika kuća ovisi o njihovom specifičnom projektu kupaonice i posebnim potrebama njihovih tuševa. Evo nekih cijena materijala za renoviranje tuš kabina:

Glava za tuširanje – 20 USD do 500 USD Vrata za tuširanje – 475 USD do 1.359 USD Pločice za tuširanje – 315 USD do 6.000 USD

Rad

Prosječna cijena rada za prilagođenu instalaciju tuša kreće se između 4.000 i 8.000 dolara. Ukupni troškovi će zavisiti od obima projekta i svih dodataka koji se razmatraju za projekat. Mnogi profesionalci, kao što su postavljači pločica, izvođači radova, vodoinstalateri i električari, mogu biti uključeni u preuređenje tuševa. Cijena njihovog radnog sata će varirati.

Obim posla

Preuređenje tuša ima mnogo faktora koji zavise od obima projekta. Ovaj opseg se kreće od mijenjanja zavjesa do vrata kako bi se proširila veličina tuša, umetanja kade ili čak pokretanja kupaonice od nule. Kada se planira kompletna rekonstrukcija kupatila, tuš kabina zauzima oko 5% do 25% ukupnog budžeta.

Dodatni troškovi za razmatranje

Glavni faktori koji određuju cijenu preuređenja tuša su veličina, materijali i troškovi rada. Dodatne funkcije i prilagođavanja također mogu utjecati na konačnu cijenu.

Dozvole

Prilikom preuređivanja tuša, neke općine imaju svoje posebne politike s dozvolama. Dozvole za preuređenje kupatila mogu koštati između 175 i 2.000 dolara.

Popravke

Sve popravke koje je potrebno uraditi prije ugradnje novog tuša podići će ukupnu cijenu. Evo najčešćih koji se mogu pronaći prilikom demontaže starog tuša:

Vodovod – 600 do 1.600 dolara Problemi s plijesni – 1.100 do 3.400 dolara Grejač vode – 1.300 do 5.500 dolara Problemi sa strujom – 100 do 700 dolara

Oprema i pribor

Dodavanje karakteristika i dodataka je opcija prilikom preuređivanja tuša. Najčešći dodaci za tuširanje su sljedeći:

Parni tuš – 4.000 USD do 10.000 USD Voda za tuširanje – 25 do 250 USD Dvostruka staklena tuš vrata – 800 USD do 2000 USD Vrata za tuš bez okvira – 900 USD do 2300 USD Dualne glave tuša – 100 USD do 1000 USD

Uklanjanje starog tuša

Uklanjanje i odlaganje postojećeg tuša može koštati oko 70 do 800 dolara. Ovaj proces uključuje uklanjanje starog tuša, iznajmljivanje kontejnera i plaćanje odlaganja. Ponekad izvođači pažljivo uklanjaju pločice kako bi se mogle ponovo koristiti ili prodati. Isto važi i za čvrste cijevi od livenog gvožđa koje se mogu ponovo koristiti.

Layout Changes

Za ugradnju novog tuša mogu biti potrebne različite promjene rasporeda. Jedna je uklanjanje zida, što u prosjeku košta između 500 i 2.000 dolara. Ožičenje može koštati 50 do 130 dolara po satu rada ako se instaliraju svjetla ili elektrika. Sve ove promjene povećavaju budžet dodavanjem materijala, radnih sati i dana u projekat.

Prilagođavanja

Prilagođavanje tuševa ima prosječnu cijenu od 4.000 USD i 8.000 USD. Troškovi mogu porasti pri dodavanju više funkcija ili odabiru luksuznih materijala.

Gotovo sve možete prilagoditi u preuređenju tuša. Materijal pločica se kreće od keramike, porculana i prirodnog kamena do staklenih pločica. Ovisno o estetici kupaonice, cijene tuš kabine s kojom je potrebno uskladiti mogu varirati. Također možete dodati rješenja za pohranu kao što su ugrađene niše ili police.

Cijena preuređenja tuša: uradi sam u odnosu na unajmljivanje profesionalca

Postoji mnogo malih „uradi sam“ funkcija na kojima možete raditi za „uradi sam“ uklanjanje tuša. Na primjer, postavljanje novih pločica za vaš tuš ili zamjena vaše kade i tuša. Međutim, oni zahtijevaju znanje i vještine. U suprotnom možete biti skloni curenju ili problemima sa vodovodom.

Kada angažujete profesionalne izvođače za preuređenje tuša, osiguravate da će radovi na preuređenju trajati godinama. Profesionalni izvođači imaju stručnost i znanje za rukovanje i ugradnju materijala. Također, upoznati su s najnovijim industrijskim standardima i građevinskim propisima. Ovo garantuje da će vaš preuređenje ispuniti sve potrebne propise i sigurnosne zahtjeve.

Bottom Line

Bilo da preuređujete svoj tuš ili započinjete kupaonicu od nule, ukupna cijena projekta ovisit će o njegovom obimu, materijalima i dodacima. Možda se čini puno, ali postoje fleksibilne opcije za postavljanje pristupačnog budžeta. Preuređenje tuša može povećati vrijednost vašeg doma i poboljšati sigurnost vašeg kupatila.

Često postavljana pitanja

Koliko košta zamjena cijelog tuša?

Prosječna cijena preuređenja tuša je 3.100 do 10.000 dolara. Ako mijenjate cijeli tuš, možete očekivati cijenu bližu većoj. Zamjena cijelog tuša uključuje uklanjanje i odlaganje starog tuša, što može koštati oko 70 do 800 dolara. Također, sve modifikacije vodovoda mogu koštati oko 600 dolara i 1600 dolara. Također, razmotrite sve potrebne popravke ili nove funkcije ili dodatke.

Koji je najjeftiniji način da preuredite tuširanje?

Najjeftiniji način za preuređenje tuša je potraga za materijalima sa najnižim troškovima. Međutim, to ne znači da se morate odlučiti za materijale niskog kvaliteta. Možete uravnotežiti svoj budžet s luksuznim uređajima i uređajima srednjeg kvaliteta. Materijali su najfleksibilniji predmeti za uštedu novca dok preuređujete svoj tuš.

Najpristupačniji tip tuša na tržištu je montažni tuš, čija je prosječna cijena između 200 i 8.000 dolara. Drugi način da smanjite troškove je da odredite koje zadatke možete uraditi "uradi sam" u preuređenju kupaonice.

Koja je prosječna cijena tuša po mjeri?

Tuševi po narudžbi imaju prosječnu cijenu od 4.000 dolara i 8.000 dolara. Uzimajući u obzir da je gotovo sve prilagodljivo pri preuređenju tuša, troškovi mogu biti veći kada se dodaju dodatne karakteristike ili biraju luksuzni materijali.

Zašto je preuređenje tuša tako skupo?

Preuređenje tuša može biti skupo kada su mnogi faktori u igri. Na primjer, ako je potrebno popraviti vodovod ili zidove, trebat će vam više materijala i plaćati više radnih sati. Ako odaberete visokokvalitetne ili luksuzne materijale i uzmete u obzir karakteristike kao što su parna ili dvostruka staklena tuš vrata, očekujte povećanje cijene. Međutim, postoje načini da smanjite troškove preuređenja kupatila.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook