Moderne zidne police za knjige sa zamršenim i neočekivanim karakteristikama dizajna

Modern Wall Bookshelves With Intricate And Unexpected Design Features

Zidne police ili regali su odlični kada želite popuniti prostor u dnevnoj sobi ili kada vam je potrebno samo malo dodatnog prostora za pohranu negdje u vašem domu.

Modern Wall Bookshelves With Intricate And Unexpected Design Features

Svestrani su i zaista se mogu istaknuti i izgledati privlačno ako to želite.

Zidne police za knjige dolaze u različitim oblicima i stilovima, a pored njih uvijek možete nabaviti i neke prilagođene koje posebno odgovaraju vašem prostoru, zahtjevima za skladištenje i stilu.

Vrste polica

Police se mogu klasificirati prema materijalima, vrsti ugradnje, namjeni i raznim drugim kriterijima. Ovo vam daje mnogo vrsta polica koje možete izabrati. Evo nekih od najpopularnijih

Plutajuće police

Floating shelves

Odlični su i za skladištenje i za prikazivanje. Plutajuće police dolaze u mnogo oblika i veličina i uklapaju se u većinu tipova prostora. Okov koji se koristi za pričvršćivanje plutajućih polica na zid je skriven. Ovo policama daje čist i moderan izgled.

Ugrađene police

Built-in shelves

To su police ugrađene u prostor kao što su na primjer niše. Vrlo su jednostavni i prostorno efikasni. Njihove dimenzije su diktirane veličinom udubljenja u zidu i moraju se u skladu s tim projektirati ili odabrati.

Ugaone police

Corner shelves

Ugaone police su dizajnirane tako da se uklapaju u uglove prostorije. Oni su odličan način da maksimalno povećate prostor za pohranu i iskoristite prednosti ovih neiskorištenih prostora. Mogu se fiksirati ili podesiti i dolaze u mnogo stilova.

Viseće police

Hanging shelves

Ove police su dizajnirane da vise sa visokih površina kao što su plafon ili dno ormarića. Korisne su u kuhinjama u kojima se mogu okačiti iznad ostrva, kao iu drugim prostorijama. Obratite pažnju na maksimalno dozvoljeno opterećenje prilikom skladištenja i izlaganja stvari na visećim policama.

Samostojeće police

Freestanding shelves

Samostojeće police ne moraju biti pričvršćene ni na jednu površinu. Mogu se tužiti takve kakve jesu i preseliti po potrebi. Dolaze u različitim stilovima, oblicima i veličinama i mogu poslužiti u različite svrhe.

Podesive police

Adjustable shelves

Ovi sistemi imaju vertikalne šine i nosače i predstavljaju fleksibilnu opciju za skladištenje. Police su izrađene od metala ili drveta. Podesive police s prorezima najprikladnije su za garaže i ostave.

Police ispod stepenica

Stepenice na policama su način za maksimiziranje skladištenja i često se nalaze u malim kućama. Ugrađuju se u prostore ispod stepeništa, ali mogu biti i dio samih stepenica.

Kako stilizirati police za knjige

How To Style Bookshelves

Jeste li se ikada zapitali kako neki ljudi čine da njihove police za knjige izgledaju tako elegantno kada vaše izgledaju jednostavno i dosadno? Pogledajte ove savjete ako želite naučiti kako stilizirati svoje police za knjige.

Počnite s velikim predmetima

Prvo stavite veće predmete na police da biste dobili početni izgled. Ovo će vam također pomoći da uravnotežite dizajn u kasnijim fazama.

Dodajte raznolikost svojim knjigama

Ne poravnajte sve knjige na isti način. Neke pohranite okomito, neke vodoravno, neke pod uglom i tako dalje. Dodajte raznolikost svojim hrpama knjiga kako bi police izgledale zanimljivo.

Stavite predmete na slojeve

Učinite da vaše hrpe knjiga izgledaju elegantno dodavanjem nekih ukrasnih predmeta na njih. Na primjer, možete postaviti svijeću ili malu kutiju na vrh neke knjige kako biste kreirali slojeve.

Dodajte ukrasne predmete

Nemojte puniti police knjigama. Ostavite mjesta za nekoliko ukrasnih predmeta. Možete koristiti stvari poput vaza, kolekcionarskih predmeta, malih sadilica, okvira za slike i tako dalje.

Dodajte biljke u saksiji

Malo zelenila uvijek razveseli dekor. Uključite nekoliko sobnih biljaka u saksiji na svoje police i dodajte malo boje ovom području. Možete ih staviti u slatke i elegantne saksije za više vizuelne privlačnosti.

Grupirajte slične stavke

Predmeti izgledaju bolje kada su izloženi na policama u grupama. Raspoređivanje predmeta u neparnim brojevima također pomaže u stvaranju uravnoteženijeg izgleda.

Kako urediti knjige na polici

Čak i kada pohranjujete samo knjige na policama, još uvijek postoje neke stvari koje možete učiniti da bi izgledale bolje. Na primjer, razmotrite sljedeće:

How To Arrange Books On A Bookshelf

Riješite se nekih knjiga

Vjerovali ili ne, ne morate čuvati sve knjige koje ste pročitali. Kolekcije knjiga vremenom rastu. Doći ćete do tačke kada će vam trebati prostor za nove knjige. Pravo je vrijeme da uredite svoju kolekciju knjiga i riješite se nekih od njih.

Skinite sve sa polica

Lakše je redizajnirati policu za knjige kada prvo sve skinete i počnete s čistog lista. Ovo vam takođe daje priliku da zadržite samo one knjige koje zaista volite ili koje su vam potrebne.

Igrajte se bojom

Osim ako ne želite da organizujete svoje knjige na osnovu drugih kriterijuma, razmislite o grupisanju po bojama. Na ovaj način možete učiniti da police za knjige izgledaju lijepo čak i ako su sve što drže knjige.

Koristite praktičan sistem organizovanja

Ako ste više osoba orijentirana na funkcije, razmislite o organiziranju svojih knjiga po žanru ili abecednom redu. Također možete osmisliti prilagođeni sistem organiziranja. Koristite sistem koji olakšava pronalaženje knjige kada vam zatreba.

Složite knjige

Ovo je lijep način da vaše police za knjige izgledaju manje ravne kada se gledaju iz daljine. Rasporedite knjige u hrpe ili hrpe i stavite predmet na njih. Također možete organizirati knjige u više redova.

Ostavite malo praznog prostora

Police za knjige izgledaju bolje kada su samo djelimično popunjene. Koristite pravilo dvije trećine kada složite knjige i ostavite malo praznog prostora.

Alternativna orijentacija

Većinu knjiga rasporedite okomito, a neke vodoravno. Horizontalne hrpe knjiga možete koristiti kao platforme za prikaz nekih ukrasa.

Kreirajte uzorke

Knjige su različite visine i to vam daje priliku da kreirate uzorke s njima. Na jednoj polici možete imati više knjige na lijevoj, a niže na desnoj. Na polici ispod nje možete učiniti suprotno.

Iznesite knjige naprijed

Pomaknite knjige na prednji dio polica kako bi bile vidljivije. Na ovaj način možete učiniti da izgledaju ujednačeno čak i ako imaju različite proporcije.

Istaknite svoje omiljene knjige

Posvetite policu ili dio police za knjige svojim omiljenim knjigama. Ovo vam omogućava da izrazite svoj jedinstveni stil i daje vam nešto na šta se možete usredsrediti kada gledate u policu za knjige.

Kako okačiti plutajuće police?

Floating Bookshelves

Lako je objesiti, pa čak i izgraditi plutajuće police. Police za slike su dobar primjer. Možete ih napraviti od nule koristeći drvo i nekoliko osnovnih alata.

Započnite mjerenjem prostora na zidu. Odlučite koliko dugo želite da polica bude i izrežite drvo na odgovarajuću veličinu.

Zalijepite 3 komada drveta zajedno kako biste polici dobili izbočinu i U oblik. Ojačajte policu ekserima, a zatim je obojite.

Da biste okačili policu, izbušite vijke kroz stražnju stranu direktno u zid. Koristite nivo kako biste bili sigurni da polica nije nagnuta.

Ideje za dizajn zidnih polica za knjige

Verso polica nalik na merdevine

The ladder-like Verso Shelf

Verso polica koju je dizajnirao Mikko Halonen ima izgled inspiriran ljestvama i super je praktična. Odličan je za sve koji traže ležerne opcije za pohranu ili nemaju dovoljno prostora. Naslonjen je na zidove tako da nema potrebe za bušenjem rupa – odlična vijest za one koji iznajmljuju.

Elegantna Zig Zag polica

The elegant Zig Zag shelf

Zig Zag sheld by deFORM dolazi u nekoliko veličina. Ovo je niska verzija sa samo 3 nivoa polica. Može se koristiti kao konzolni sto ili bar. Također se može uklopiti u većinu prostorija i koristiti za skladištenje i izlaganje svih vrsta predmeta.

Kate i Laurel Vista viseće police sa detaljima od mesinga

Braket shelves

Dizajn zidnih polica Kate i Laurel Vista je također vrlo jednostavan, ali na drugačiji način. Možete nabaviti police u crnoj, sivoj, orah smeđoj i beloj boji i sve ove boje se odlično slažu sa sistemom visećih nosača u boji mesinga. To je vrlo elegantna kombinacija, istovremeno suptilna i privlačna.

Svestrane Rodi zidne police

Modern 2 Piece Floating Shelf

Govoreći o modernom i minimalističkom dizajnu, Rodi police su još jedna lijepa i svestrana opcija. Dolaze u paru po dva i sa tri različite opcije završne obrade, odnosno rustikalno smeđom, crnom i bijelom. Svaka je kombinacija u dvije boje koju možete uskladiti s dekorom vašeg doma na različite načine.

Povezano: 50 ideja za police za svaki prostor, dekor i stil

Plutajuće police

Modern Floating 2 Piece Wall Shelf Set

Plutajuće police, posebno one vrlo jednostavne, su super svestrane. Ove police s izbočinama ovdje dolaze u setovima od dva i možete imati nekoliko setova s kojima se možete igrati i kombinirati na sve vrste cool i elegantnih načina. Veoma su raznovrsni i mogu se dodati u svaku prostoriju. Izgledaju veoma šik u kupatilu, a takođe mogu da ulepšaju prostore kao što su hodnici, ulazi i naravno dnevne sobe.

Mcnail cubby police

Mcneil Cubby Shelf

Ako više volite udobniji izgled i želite da zidni ukrasi i akcentni dijelovi to odražavaju, nešto poput Mcnail cubby police može se lijepo uklopiti u dekor. Ima sjajan osećaj toplog drveta i dizajn inspirisan seoskom kućom, ali je takođe jednostavan i moderan na neki način. Dodaje suptilnu rustikalnu atmosferu u prostor oko sebe, a također je vrlo praktičan za pohranjivanje i izlaganje raznih predmeta.

Polica sa stablom Berry Ave

Berry Ave 9 Tier Tree Bookshelf 1024x1024

Police za drveće su zaista kul način izlaganja i organiziranja knjiga. Postoji mnogo različitih tipova i stilova koje možete izabrati. Ako želite nešto malo i jednostavno što može stati u vaš kut za čitanje ili što možete ležerno smjestiti u kut, pogledajte policu za knjige na drvetu Berry Ave. Sadrži devet slojeva polica na koje može stati po nekoliko knjiga.

Boluo police od medijapana i čelika

BOLUO Gold Wall Shelf Bathroom

Također možete pronaći mnogo polica za knjige koje su vrlo raznovrsne i mogu se uklopiti u mnogo različitih prostora. U ovu kategoriju spadaju Boluo police koje su izrađene od medijapana i čelika. Ove tri plutajuće police dopunjene su elegantnim okvirom od nehrđajućeg čelika sa zlatnom završnom obradom. Jednostavan je, ali i šik, a ako više volite potpuno bijeli dizajn, dostupna je i ta opcija.

Police su odlične za izlaganje stvari poput okvira za slike, malih saksijskih biljaka, svijeća, knjiga i raznih ukrasa.

Veliki retroindustrijski regal

IRONCK Bookshelf

Retro-industrijski izgled je vrlo popularan u ovom trenutku što čini komade namještaja poput Ironck police za knjige zaista odličnom opcijom za mnoge različite domove i urede. Vitki metalni okvir daje jednostavan i lagan izgled, a drvene police omekšavaju dizajn svojom prirodnom toplinom.

Ovaj komad ima pet prostranih polica za odlaganje i organiziranje mnogo različitih stvari. Može biti pratilac kauču u dnevnoj sobi, ali i praktičan dodatak kućnoj kancelariji ili čak spavaćoj sobi.

Višeslojne MyGift viseće police za knjige

MyGift Modern 3 Tier White Wood

Manje police za knjige također mogu biti vrlo korisne u kućnoj kancelariji, a da ne spominjemo da bi se jednako lijepo uklopile i u bilo koju drugu prostoriju u kući. Viseća polica MyGift ima 3-slojni dizajn s crnim metalnim nosačima i tankim drvenim policama s bijelom završnom obradom.

Kombinacija boja je klasična i bezvremenska, dodajući još više svestranosti ovom lijepom dizajnu. Lako je zamisliti upotrebu ovih polica u vlastitom domu, tako da s njima ne možete pogriješiti.

The Rocky bookshelf credenza

Charles Kalpakian 3D Bookshelf

Ovo je Rocky, kredenza koju je dizajnirao Charles Kalpakian. Njegov dizajn je prilično neobičan u smislu da stvara cool optičku iluziju koja nije baš onakva kakvu biste očekivali. Jedinica ima geometrijsku formu sa ugaonim linijama i kreirana je kao 3D prikaz i varijacija klasičnog uzorka koji koriste proizvođači ormara. Oblik i izgled se mijenjaju ovisno o kutu gledanja.

Super tanke Climb police Bashko Trybek

Bashko Trybek Climb Bookshelf

Ovaj sistem polica koje je dizajnirao Bashko Trybek zove se Climb. Njegov dizajn je zaista jednostavan, ali u isto vrijeme sistem impresionira svojom svestranošću i grafičkom privlačnošću. Lijep mali detalj je činjenica da su drvene police koje zapravo čine jedinicu zakošene na svim rubovima, napravljene su od punog drveta i povezane su zateznim žicama koje postaju dio dizajna.

Povezano: 60 načina da učinite DIY police dijelom dekoracije vašeg doma

Zidne police od bambusa Loop

Wall hanging We Do Wood Shelf

Još jedan jednostavan i svestran sistem otvorenih polica je Loop. Ima niz polica od bambusa s mesinganim elementima i crnim čeličnim šipkama koje ih drže uspravno i pričvršćene za zid. Mogu se koristiti kao samostalni komadi ili se mogu koristiti u grupama od dva, tri ili više, ovisno o vašim potrebama za skladištenjem i prostoru koji želite popuniti.

Potpuno prilagodljiva X2 pametna polica

Xmart bookshelf

Uživamo u svestranosti i fleksibilnosti u dizajnu interijera. Mogućnost mijenjanja elemenata u dekoru kad god poželite i mogućnost prilagođavanja različitim situacijama je prilično divna. To je uglavnom ono što X2 pametna polica nudi. Napravljena od punog drveta, polica je u potpunosti prilagodljiva. Možete ga postaviti na bilo koji način i uvijek se možete zabaviti stvarajući nove pretince za odlaganje.

XI drvena polica za knjige

Wood xi bookshelf

Ime govori sve. Ovo je XI polica za knjige. Ovako se zove jer zapravo ima ovaj poseban oblik. Jedinica je dostupna u boji hrasta ili oraha i dolazi u ravnoj kutiji. Možete ga sastaviti kao slagalicu. Ovaj dio je prilično zabavan i kada završite s njim, možete uživati u njegovim čudnim karakteristikama i njihovom utjecaju na cjelokupni dekor.

Regal Aliteration od Marie Christine Dorner

Alliteration wall unit bookshelf

Alliteration white bookshelf

Ovo je regal Aliteration, komad koji je dizajnirala Marie Christine Dorner. Vrlo je neobičnog i netradicionalnog dizajna, iako se na prvi pogled ne čini tako neobičnim. Dizajn je zasnovan na jednostavnom konceptu. To je niz vertikalnih i horizontalnih panela raspoređenih u mrežu. Čini se da se smanjuju u veličini kako dosežu prema stropu i to stvara neočekivani izgled.

Moderna-industrijska Hardy polica za knjige

Hardy wall bookshelf unit

Hardy zidnu policu za knjige dizajnirao je 2011. Andrea Parisio. Izgleda vrlo grafički i kombinuje moderne i industrijske karakteristike. Podsjeća na rešetku i lijepo se uklapa u različite prostore i dekore od ureda do dnevnih soba, pa čak i spavaćih soba. Koristite ga kao običnu policu za knjige ili kao jedinicu za odlaganje i izlaganje stvari poput kolekcionarskih predmeta ili kutija.

Elegantne police za knjige iz Fendi Casa

Luxury from Fendi casa the bookshelf divider

Fendi Casa nudi i neke zanimljive dizajne kada je u pitanju namještaj, uključujući zidne police za knjige. Ovaj konkretan je prilično jednostavan, ali je elegantan i moderan. Ima nečeg malo formalnijeg u odnosu na druge dizajne koji su uglavnom ležerni ili upadljiviji.

Geometrijske zidne police Frisco Huguesa Weilla

FRISCO is as functional as a traditional shelving

Dizajn regala Frisco je pomalo kontrastan. Jedinicu je kreirao Hugues Weill. Njegov oblik je neobičan i sa snažnom geometrijskom i grafičkom privlačnošću. S jedne strane dizajn je prilično jednostavan strukturno. S druge strane, cijela jedinica ima zamršen dizajn koji je ističe.

Linear Mixage regal Frederic Saulou

Mixage wall bookshelves

Još jedan vrlo zanimljiv dizajn je regali Mixage od Frederica Sauloua. Ono što je cool i zanimljivo kod njega je činjenica da kombinuje okvir otvorenih polica sa nekoliko zatvorenih kockica lepo raspoređenih na svakom nivou. Kubiji su poredani sa policama dajući jedinici vrlo originalan izgled.

Grafičke Levya željezne zidne police

Leyva bookcase Wire furniture

Ako ste ljubitelj grafičkog dizajna namještaja i geometrijskih oblika i uzoraka, svakako morate pogledati Levya zidnu policu za knjige. Ima zanimljivu rešetkastu strukturu napravljenu od cjevastih željeznih šipki.

Ukupan utisak je lagana struktura koja se, uprkos svom vrlo specifičnom i jedinstvenom izgledu, može uklopiti u mnogo različitih prostora i okruženja, bilo da se radi o modernom, industrijskom ili čak rustičnom prostoru.

FAQ

Koliko je duboka polica za knjige?

Police za knjige su dubine između 10'' i 12'' (26-31 cm). Neki mogu biti duboki 6,5 inča (17 cm) i koriste se za knjige i romane s mekim povezom. Police za knjige dublje od prosjeka (14'' ili 36 cm) koriste se za velike formate knjiga i za ploče.

Kako okačiti policu za knjige na zid?

Kada okačite policu za knjige na zid koristite kvalitetne vijke koji idu dovoljno duboko. Ovo osigurava da polica za knjige neće pasti. Odlučite gdje želite da polica ide i označite mjesto gdje bi zavrtnji trebali ići.

Koristite nivo kako biste bili sigurni da su rupe poravnate. Zašrafite držače ako vaša polica ima nosače. Ako ne, koristite odgovarajući hardver. Objesite i pričvrstite policu. Odmaknite se i procijenite svoj rad.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook