Prednosti i nedostaci Icynene izolacije

Pros and Cons of Icynene Insulation

Icynene je ekološki prihvatljiva pjenasta izolacija s otvorenim ćelijama napravljena od vode i ricinusovog ulja. Kako se širi, on inkapsulira zrak koji je, kao i većina izolacijskih proizvoda, pravi izolator.

Istorija Icynene izolacije od pjene u spreju

Pros and Cons of Icynene Insulation

Icynene izolacija je razvijena u Ontariju, Kanada od strane kompanije koja sebe naziva Icynene Inc. Godina je bila 1986. Spojili su se sa Lapolla Industries 2017; koju je kupio Huntsman Building Solutions 2019. Icynene se distribuira u preko 30 zemalja uključujući Evropsku uniju, Britaniju, Australiju i Sjevernu Afriku između ostalih.

Icynene Inc. je uspostavio fabričku obuku i sertifikaciju za sve instalatere svojih proizvoda – praksu koja obezbeđuje kvalitetnu primenu izolacije. Instaliranje Icynene-a nije DIY projekat. Proizvod nije dostupan u DIY kompletima za izolaciju od pjene u spreju.

Icynene – ekološki prihvatljiv

Icynene je formulisan od vode i ricinusovog ulja. Ricinus se bere iz brzorastućih biljaka. Ne sadrži toksične hemikalije. Ricinusovo ulje je potpuno prirodno. Gotov proizvod sadrži do 99% vazduha.

Icynene je proizvod male gustine koji se nanosi u vrlo tankim slojevima. Proširuje se do 100 puta u odnosu na prvobitnu debljinu. Ne samo da ekspanzija ispunjava sve šupljine, pukotine i praznine; ali takođe zahteva manje hemikalija za nanošenje.

Icynene izolacija – za i protiv

Pjena u spreju se općenito smatra najboljom vrstom izolacije zbog svoje sposobnosti da se proširi u sitne pukotine i praznine. Pjena s otvorenim ćelijama poput Icynene-a ima nižu R-vrijednost od pjene sa zatvorenim ćelijama, ali se širi na višestruko svoju veličinu.

Veće stope ekspanzije potpunije popunjavaju manje praznine od pjene sa zatvorenim ćelijama s malom ekspanzijom. Ovaj kvalitet pruža bolju vazdušnu barijeru i nadoknađuje nižu R-vrijednost.

Pros:

Icynene je zaštićena patentom u SAD-u i jedna je od vodećih pjena u spreju u zemlji.

R-vrijednost. R-3.6 – R-4.0. Bolji od fiberglasa i celuloze. Do R-22.0 u 2 x 6 zidova. Nije tako dobra kao pjena sa zatvorenim ćelijama. Air Barrier. Icynene pjena je fleksibilna i ostaje pričvršćena za elemente okvira dok se šire i skupljaju – održavajući zračnu barijeru netaknutom. Ocijenjeno kao nepropusno za zrak prema Međunarodnom stambenom kodeksu (IRC). Prozračno. Icynene open cell pjena je prozračna – omogućavajući elementima okvira da se osuše i sprječava truljenje. (Potrebna je parna barijera kako bi se spriječilo da vlaga iz kuće uđe u zidne i krovne šupljine i izazove nakupljanje vlage.) Zvučna izolacija. Icynene je veoma dobar u sprečavanju spoljašnje vazdušne buke da uđe u dom. Može se koristiti i na unutrašnjim zidovima prostorija za zabavu, spavaćih soba i kućnih kina. (Ugradite suhozid na jednu stranu zida i zapjenite šupljine. Kada se stvrdne, postavite suhozid na drugu stranu.) Sigurno. Bez štetnih hemikalija, isparljivih organskih jedinjenja (VOC) ili ispuštanja gasova. Bezbedan za sve koji su osetljivi na mirise ili pate od alergija. Svestran. Icynene se vezuje za gotovo sve. Idealan za upotrebu u svim vrstama građevina – drvo, čelik, cigla i beton između ostalog. Environmental Friendly. Proizvedeno od obnovljivih usjeva i vode. Instalacija puhanom vodom. Garancija. Vijek trajanja zgrade ako je instaliran od strane ovlaštenog instalatera iu skladu s uputama Icynene. Otporno na vatru. Icynene pjena je usporivač požara. I dalje mora biti prekriven vatrostalnim proizvodom poput suhozida. Plijesan i plijesan. Plijesan i plijesan neće rasti na Icyneneu. Štetočine. Icynene izolacija ne predstavlja izvor hrane za insekte ili glodare.

Protiv:

Icynene pjena može predstavljati nekoliko problema ako nije pravilno instalirana. Evo nekoliko kojih bi vlasnici kuća trebali biti svjesni.

Expansion #1. Icynene can be installed in stud cavities that are already drywalled. If done incorrectly, Icynene foam can expand enough to push the drywall off the studs. This type of installation requires an experienced installer.
Expansion #2. Icynene applied to open stud, rafter, or truss cavities often expands past the face of the framing. It is cut off with a saw and taken to landfills. It may take a few days for Icynene to finish expanding and curing–slowing a project’s progress.
Ventilation. Installing Icynene insulation throughout a building may seal it so well that an HVAC system is required to provide fresh air.
Odors. Most Icynene is applied using water as the blowing agent. Occasionally an installer will use a chemical propellant. If not done properly it could leave an unpleasant odor that lasts a few days until it cures. (The odor is not produced by Icynene but by the blowing agent.)
Moisture. Icynene provides good R-value and air barrier properties but the open cell structure allows water vapor to pass through it. Moisture contacting cold exterior surfaces will cause condensation which will degrade the insulation value. Condensation is also a cause of rot in framing members. (Icynene is a Class III vapor retarder if it is over 4 1/4” thick.) Colder climate applications require a vapor barrier such as 6 mil poly on the warm side of exterior walls.
DIY. Icynene cannot be installed as a DIY project. The product and equipment are only available to Icynene-certified installers.
Messy. Installing Icynene can be a messy operation. It sticks to almost everything including floors, windows, clothing, and itself. Make sure the installer takes appropriate precautions.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook