Pregled cijene mermernih ploča u 2023

A Breakdown of the Cost of Marble Countertops in 2023

Mermerna ploča košta između 2.000 i 5.000 dolara, a većina vlasnika kuća plaća oko 3.000 dolara. Ovaj kamen je popularan izbor radne površine zbog svoje elegancije i izdržljivosti. Uz mnoge vrste i završne obrade, cijena mramora može varirati. Hajde da istražimo specifičnosti svake vrste i faktore troškova kako bismo doneli informisaniju odluku.

A Breakdown of the Cost of Marble Countertops in 2023

Cijena mramorne ploče po vrsti

Mermer je metamorfni kamen. Dolazi u različitim bojama, uzorcima, žilama i debljinama.

Calacatta

Ovaj mermer je iz italijanske regije Carrara. Calacatta ima podebljanu bijelu pozadinu s tamno zlatnim venama. Jedna od najskupljih opcija, u prosjeku 180 dolara po kvadratnom metru.

Carrara

Vlasnici kuća koriste Carraru za radne ploče. Njegove karakteristične boje su bjelkasta, plavičasto-siva pozadina i svijetlosive vene, što ga čini savršenim za kuhinju i kupaonicu. Ovaj mramor obično dolazi u pločama debljine 2 do 3 inča; njegova prosječna cijena je 40 dolara po kvadratnom metru.

Kulturno

Kao proizvedeni mramor, kultivisani mramor može se uklopiti u bilo koji stil i boje u kući, što ga čini veoma atraktivnim za vlasnike kuća. U prosjeku košta 65 dolara po kvadratnom metru.

Danby

Danby mramor ima bijelu do gotovo bijelu pozadinu i tamnosive vene. Ima prepoznatljiv luksuzan i uzdignut izgled koji se često koristi na podovima. U prosjeku košta oko 80 dolara po kvadratnom metru.

Makrana

Mnoge kuhinje imaju Makrana radne ploče zbog njihove gustine i pristupačnosti. Dolazi iz Indije. Makrana ima kremasto bijelu pozadinu sa svijetlosivim venama. Ima prosječnu cijenu od 12 dolara po kvadratnom metru.

Pink

Iz Turske, ružičasti mermer ima jedinstvene ružičaste i zlatne tonove sa crvenim žilama. Obično se naručuje unaprijed jer nije toliko popularan. U prosjeku košta između 25 i 30 dolara po kvadratnom metru.

Statuario

Statuario je luksuzan materijal za moderne kuhinjske ploče. Ovaj mermer ima bijelu pozadinu i sive i zlatne vene. Prosjek je 50 dolara po kvadratnom metru.

Travertin

Travertin je poznat i kao crni mermer. Ima niz sivih i smeđih boja pozadine. Koristi se za radne ploče zbog svoje izdržljivosti i prepoznatljivog izgleda. U prosjeku košta 75 dolara po kvadratnom metru.

Procjena troškova mramorne ploče

Evo nekoliko faktora koji određuju cijenu mramornih ploča.

Veličina i debljina mramorne ploče

Najpovoljnije radne ploče imaju ploče debljine 3 mm. Vlasnici kuća koji traže luksuzniji izgled odlučuju se za deblji kamen od 5 mm. Između ove dvije mjere postoje standardni brojači. Isto tako, veličina ploče će također utjecati na cijenu. Što je ploča šira, to će mermer biti skuplji, jer se on koristi za održavanje šara vena.

Edge Design

Kvadratne i opuštene ivice su završne obrade radnih ploča. Oni mogu uticati na cijenu mramorne instalacije. Imaju prosječnu cijenu između 10 i 12 dolara po linearnoj stopi. Ima i skupljih. Dvostruki kos, Dupont kvadrat i završna obrada Cole Smitha mogu koštati između 36 i 40 dolara po linearnoj stopi.

Ocjenjivanje

Prosječna cijena mramora za radnu ploču ovisit će o njegovoj klasifikaciji. Skala ocjenjivanja se kreće od A do D:

A Grading. Ovaj mermer ima suptilne boje i nekoliko vena. Ima manjih nedostataka, nije okrhnut niti je oštećen tokom transporta. Ovo je najskuplji mermer. B Grading. Ovaj mramor može sadržavati manje i zanemarene nedostatke. Ploča može izgledati napuknuta. C Grading. Ovaj mermer ima veće nedostatke i čini se da se mnogo više kida. D Grading. Ovaj mermer ima krhotine i neke nedostatke. Ova vrsta ima svjetlije boje i tamnije vene. To je najjeftinija opcija.

Završi

Vrsta završne obrade također može doprinijeti konačnoj cijeni mermernih ploča:

Honed finish. Brušena završna obrada može koštati između 10 i 20 dolara po kvadratnom metru. Većina vrsta mramora može podnijeti brušenu završnu obradu. Daje radnoj površini glatku, mat završnu obradu. Takođe daje radnoj površini blagi sjaj, pokazujući više habanja i tragova nego grubo brušeni završni sloj. Završna obrada kože. Prosječna cijena završne obrade kože kreće se od 20 do 30 dolara. Ovdje proizvođač rotira četkicu s dijamantskim vrhom preko površine. Time se postiže neujednačena tekstura ovog završnog sloja. Završna obrada kože nema reflektirajuću površinu. Nisu sve vrste mramora dovoljno jake da ga imaju. Caressed finish. Završna obrada može koštati između 30 i 35 dolara. U milovanoj završnoj obradi poliraju najviši dio mermera. Gotov rezultat ima blagi sjaj osim teksture kože. Ovo je jedan od najekskluzivnijih završnih obrada jer ga ne pružaju svi proizvođači.

Rad

Troškovi rada su obično između 35 i 45 dolara po satu. Projekti traju oko 10 sati. Prosječna plaća je oko 350 do 450 dolara za uslugu. Ova cijena ne uključuje troškove materijala.

Dodatni troškovi za razmatranje

Neki drugi faktori mogu utjecati na ukupnu cijenu mramornih ploča.

Uklanjanje i odlaganje starih radnih ploča

Prosječno uklanjanje i odlaganje starih ploča košta između 100 i 350 dolara. Cijena uklanjanja starih ploča ovisit će o njihovoj veličini i naknadama kompanije za ovaj posao.

Dodatni tretmani i popravke

Nekim radnim pločama je potrebna popravka kako bi mramorni kamen dobio osvježen izgled. U zavisnosti od toga koliko je mramor oštećen ili napuknut, profesionalci mogu naplatiti do 600 dolara. Ovo često uključuje plaćanje dodatnih satnica za rad od 75 USD po dodatnom satu. Mogu biti i dodatni troškovi za hemijsku obradu mermera.

Održavanje

Mermer je porozan kamen i zahteva detaljno održavanje kako bi se sprečile mrlje. Najbolji prvi korak za njegovo održavanje je zaptivanje i tretman. Nakon obrade, očistite površinu blagim sredstvom za čišćenje i mekom krpom. Preporučuje se da odmah obrišete tamne tekućine kako biste spriječili pojavu mrlja. Za održavanje mramorne ploče izbjegavajte korištenje grubih ili abrazivnih materijala. Poželjno je koristiti pH neutralno sredstvo za čišćenje formulirano za mramor.

Dodatne instalacije

Dodatne instalacije mogu povećati troškove u prosjeku za 600 USD. To uključuje dizajniranje rasporeda, ugradnju pozadinskih ploča i dodatne detalje koji će uskladiti radne ploče s ostatkom kuhinjskog dizajna.

Jesu li mermerne ploče vrijedne toga?

Privlačnost mermernih ploča je neosporna. Uz mnoge vrste, završne obrade i cijene, vlasnici kuća mogu odabrati mramor koji odgovara njihovim estetskim preferencijama i budžetu.

Iako početna investicija može biti značajna, dugovječnost i elegancija mramora čine ga dostojnim dodatkom svakom domu. Bitno je uzeti u obzir početne troškove, dugoročno održavanje i potencijalne dodatne troškove.

Razumijevanjem cijelog spektra troškova i razmatranja, vlasnici kuća mogu donijeti informiranu odluku koja će povećati ljepotu i vrijednost njihovih domova u godinama koje dolaze.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook