Standardna visina pulta i zašto biste možda želeli da prekršite pravilo

Standard Counter Height and Why You May Want to Break the Rule

Standardna visina brojača je široko prihvaćena mjera koja je dizajnirana da osigura udobnost za većinu zadataka. Standardna visina brojača je obično 36 inča. Predstavlja pažljiv balans između udobnosti i praktičnosti, osiguravajući da visina kuhinjskog pulta bude prikladna za širok spektar kuhinjskih aktivnosti.

Neki dizajneri i vlasnici kuća ne slijede ovo konvencionalno pravilo u vlastitom prostoru i u ergonomske i zbog estetske svrhe. Saznajte zašto standardna visina pulta može ili ne mora biti najbolji izbor za vašu kuhinju.

Standard Counter Height and Why You May Want to Break the Rule

Koja je standardna visina pulta za kuhinju?

Standardna visina pulta u prosječnoj kuhinji je visoka 36 inča, što je kombinacija ormara sa radnom pločom. Kuhinjski ormarići imaju visinu od 34,5 inča sa prosječnim pločama debljine 1,5 inča. Ova ukupna standardna visina se koristi u dizajnu kuhinja jer mnogi stručnjaci vjeruju da pruža ergonomski komfor i funkcionalnost većini članova domaćinstva.

Standardna visina pulta i ergonomija

Standardna visina pulta predstavlja najbolji ergonomski dizajn za prosječna ljudska bića. Ergonomija je direktno povezana s visinom radne površine jer svaka osoba ima udoban radni položaj koji pomaže da se smanji naprezanje, maksimizira radni tok i poveća pristupačnost.

Neki dizajneri dovode u pitanje mudrost visine radne ploče od 36 inča i vjeruju da je ona preniska za mnoge ljude danas. Standardna visina radne ploče prvi put je postavljena 1930-ih kada su muškarci i žene u prosjeku bili nekoliko inča niži nego danas. Danas je prosječna visina muškaraca 5 stopa 9 inča, a žena 5 stopa 4 inča, u poređenju sa 5 stopa 7 inča za muškarce i 5 stopa 3 inča za žene iz 1930-ih.

Na osnovu današnjih prosječnih visina, mnogi stručnjaci za ergonomiju postavljaju pitanje da li je standardna visina šaltera i dalje najbolja. Ovo je posebno tačno kada se uzmu u obzir široki rasponi visine muškaraca i žena. Umjesto toga, oni vjeruju da je najbolja visina za tezge između 32-39 inča, ovisno o visini korisnika.

Ergonomski proračuni sugeriraju da je način da se izračuna najbolja radna visina šaltera za nekoga da osoba drži ruke iznad površine pod uglom od 45 stepeni. Izmjerite 3-4 inča ispod njihovih ruku kako biste izračunali njihovu idealnu visinu brojača. Ali čak i ako ste izračunali svoju najbolju visinu brojača i ona odstupa od standardne visine brojača, možda neće biti vrijedno dodatnog vremena i troškova koji će biti potrebni za kreiranje prilagođene visine brojača.

Razlozi za pridržavanje standardnih pravila o visini brojača

Usklađenost sa standardnom visinom kuhinjskog pulta nudi mnoge prednosti u smislu funkcionalnosti, estetike i kućne vrijednosti.

Ergonomska udobnost i pristupačnost za većinu ljudi

Standardna visina brojača od 36 inča dijeli razliku između visokih i kratkih brojača. Ova visina radne ploče neće svima pružiti isti nivo udobnosti, i dalje je pogodna za ljudska bića svih različitih visina.

Konzistentnost u dizajnu

Standardna visina pulta doprinosi kohezivnom i uravnoteženom dizajnu kuhinje. Ova visina radne površine pruža dosljedan izgled pri integraciji standardnih uređaja poput pećnica i mašina za pranje sudova.

Vrijednost preprodaje

Pridržavanje standardnih visina brojača pozitivno doprinosi vašoj preprodajnoj vrijednosti. Većina potencijalnih kupaca cijenit će standardnu visinu u odnosu na specijalizirane radne ploče jer vjerojatno neće biti iste visine ili imati iste posebne potrebe ili kuhinjske ciljeve kao prodavač kuće.

Multifunkcionalna upotreba

Standardna visina pulta podržava sve mnoge aktivnosti koje se odvijaju u kuhinji. Kuhinje su srce doma u kojem kuhamo, družimo se, radimo domaće zadatke, večeramo, radimo zanate i igramo igrice. Standardna visina brojača pruža najveću fleksibilnost za sve ove zadatke.

Širok spektar mogućnosti

Proizvođači kreiraju većinu elemenata kuhinjskog dizajna, od ormara do uređaja, imajući na umu standardnu visinu pulta. To znači da ćete moći pronaći više opcija kada pratite ovu visinu brojača. Zamjena uređaja koji se pokvare također je lakša kada se držite standardne visine kuhinjskog pulta.

Budžetska ograničenja

Sveukupno je jeftinije koristiti standardnu visinu brojača jer je potrebno manje prilagođavanja. Kupovina aparata po narudžbi koji rade sa nestandardnim šankovima značajno povećava troškove cjelokupne kuhinje.

Razlozi za kršenje standardnih pravila o visini brojača

Pridržavanje standardne visine pulta može biti lakša opcija, ali postoje određene situacije u kojima odstupanje od standardne visine pulta može koristiti vašoj porodici ili dizajnu vaše kuhinje.

Osobna ergonomska razmatranja

Muškarci i žene koji se značajno razlikuju od prosjeka imat će koristi od brojača različite visine. Podešavanje visine radne ploče u vašoj kuhinji smanjit će naprezanje koje doživljavate obavljajući sve različite dužnosti u kuhinji. Ovo je još istinitije ako provodite značajnu količinu vremena u kuhinji ili planirate da živite u određenom prostoru tokom dužeg perioda.

Lične potrebe ili preferencije

Neki članovi domaćinstva provode ogromnu količinu vremena u kuhinji zbog posla ili zbog lične želje. Za one koji provode sate u svojoj kuhinji na određenim zadacima, koristit će im da svoju kuhinju prilagode svojim specifičnim potrebama.

Kulturne ili regionalne varijacije

Posebne kulturne ili regionalne karakteristike mogu se prilagoditi radnim pločama različitih visina. Za ljude čije kulturno naslijeđe uključuje zamršeno posluživanje i pripremu hrane, vjerojatnije je da će svoje radne ploče prilagoditi ovoj vrsti hrane.

Multigeneracijski život

U nekim domovima žive članovi porodice od nekoliko generacija. U ovim situacijama može biti prikladno promijeniti visinu brojača u nekim područjima. Ovo će omogućiti i djeci i starijima lak pristup nekom prostoru za šalter.

Adaptivne potrebe

Porodična dinamika i potrebe se mijenjaju tokom vremena. Neki članovi porodice imaju poteškoće u kretanju ili im trebaju invalidska kolica kako bi se olakšalo kretanje. Prilagođavanje nekih radnih ploča omogućit će ovim članovima porodice da obavljaju svakodnevne aktivnosti bez pomoći.

Estetska razmatranja

Neki vlasnici će preferirati kuhinjsku ploču ili prostor nestandardne visine iz estetskih razloga. Ovo može biti dio specifičnog stila dizajna ili biste možda željeli ugraditi određene dijelove u kuhinju koji najbolje funkcioniraju s netradicionalnim visinama pulta. Jedinstvene visine pulta stvaraju više vizuelnog efekta od standardnih visina radne površine.

Da li sve kuhinjske ploče moraju biti iste visine?

Kratak odgovor je ne. Visina radne ploče može se mijenjati u cijeloj kuhinji ovisno o specifičnim potrebama, namjeni i estetskim aspektima. U stvari, ovo bi mogla biti vaša najbolja strategija za smještaj vaše kuhinje ako vam je potrebna određena visina pulta, a da pritom ne izgubite račun.

Cijena specijalizirane visine kuhinjske ploče može biti skupa, tako da je modifikacija samo dijela vaše kuhinje, poput ostrva, isplativija. Možete ili modificirati postojeći ormar ili kupiti jedinstveni komad i modificirati ga sami. Ovo neće samo spasiti vaša leđa i ramena dok radite na pripremi hrane, već će vašoj kuhinji dati atraktivan izgled po mjeri.

Trebate li koristiti standardnu visinu pulta ili ne?

Odstupanje od standardne visine brojača je komplikovana odluka koja uključuje pažljivo razmatranje nekoliko faktora.

Lična udobnost – Nije pogrešno dati prednost svojoj udobnosti u kuhinji. Uzmite u obzir svoju visinu, držanje i fizička ograničenja kada odlučujete o određenoj visini pulta, posebno ako provodite značajnu količinu vremena radeći na radnim pločama. Članovi domaćinstva – Uzmite u obzir članove vaše porodice koji redovno koriste kuhinju. Možda bi bilo najbolje napraviti kompromisnu visinu radne ploče ako imate članove vaše porodice s različitim visinama koji koriste radne ploče. Ovo govori u korist radne ploče barem blizu standardne visine pulta. Funkcija kuhinje – Razmotrite sve načine na koje koristite kuhinju. Odaberite visinu pulta koja je prosječna visina ako svoju kuhinju koristite za mnoge aktivnosti. Druga visina može biti prikladna ako svoju kuhinju koristite samo za opsežnu pripremu i kuhanje hrane. Arhitektonska ograničenja – ispitajte raspored i dizajn vaše kuhinje. Ovo će vam pomoći u odabiru pri određivanju mogućnosti i ograničenja visine radne površine. Razmatranje budžeta – Nestandardne visine pulta će povećati troškove vaše kuhinje jer je ovo specijalizirana opcija. To će povećati troškove za ormare i za uređaje koji odgovaraju. Isplativije je koristiti standardnu visinu šaltera i postoji više opcija modularnog dizajna ormarića za ovu visinu. Potencijalna preprodaja – Možda biste željeli preispitati nestandardnu visinu šaltera ako planirate prodati svoju kuću u doglednoj budućnosti. Specijalizirana visina pulta može učiniti vaš dom manje privlačnim za ljude kojima ova visina ne odgovara. Također nećete nadoknaditi troškove povezane sa specijaliziranim radnim pločama ako ste dizajn završili u nedavnoj prošlosti.

 

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook