Tudor arhitektura, objašnjeno: istorija i karakteristike

Tudor Architecture, Explained: History and Characteristics

Tudor arhitektura je nastala u Engleskoj i Velsu tokom perioda Tudora od 1485. do 1603. Kuće u Tudor stilu imaju okvire od drveta koji su u kontrastu sa njihovom bijelom štukaturom spolja, što ih čini lakim za identifikaciju.

Tjudorski arhitektonski stil stigao je do Sjedinjenih Država 1900-ih. Ali, budući da su materijali bili skupi, kuće Tudora naseljavale su samo bogata naselja u SAD-u i stekle nadimak "berzanski posrednik Tudori".

Istorija Tudor arhitekture

Tudor Architecture, Explained: History and Characteristics

Tudor arhitektura se razvila u Britaniji za vrijeme vladavine Tudorovih monarha. To je srednjovjekovni stil koji kombinuje elemente renesansne i gotičke arhitekture.

Tudor arhitektura ima karakteristike poput zamka, iako su kuće izgrađene za bogate imale drugačije karakteristike od onih u kojima živi niža klasa.

Tokom Tudorske ere, britanski građani niže klase gradili su svoje domove koristeći drveni okvir i popunjavali praznine pleterom i mašću, mješavinom zemlje, gline, slame i drugih dodataka. Dok je pleter i mrlje davali ovim ranim domovima u Tudor stilu izgled štukature, materijal je bio kratkotrajan.

Neke uobičajene karakteristike ranih kuća niže klase uključivale su kvadratne ili pravougaone oblike, podove od kamenih ploča ili zemljanih podova, Inglenook kamine, strme krovove i visoke prozore i vrata.

Iako su mnogi britanski stanovnici više klase gradili kuće u stilu Tudora, njihove verzije izgledale su drugačije. Ove kuće su bile velike, tlocrta u obliku slova “E” ili “H” i fasade od cigle ili kamena, ponekad sa drvenim gredama. Imali su i složene zabatne krovove, masivne kamine i opsežne dimnjake od cigle.

Kao i svi arhitektonski tipovi, Tudor stil je pao u nemilost jer su arhitekti istraživali nove dizajne. U 17. veku, elizabetanska arhitektura je dospela u centar pažnje, zatim barokni, a potom i gruzijski stilovi.

Tudor Revival Architecture

Arhitektura Tudor Revival odnosi se na revitalizaciju Tudor stila, koja se dogodila u Engleskoj i Sjedinjenim Državama od oko 1860. do 1940. godine.

Godine 1860, britanski arhitekta, Norman Shaw, izgradio je vilu u stilu Tudora pod nazivom Craigside. Shaw je zamislio “buduću vilinsku palatu” sa mnogim autentičnim Tudorovim karakteristikama. Stil je uhvaćen u Engleskoj, a arhitekti su ga koristili za javne zgrade kao što su biblioteke.

Tudor Revival Style stigao je u SAD 1895. Ove kuće su dostigle vrhunac popularnosti tokom 1920-ih i 1930-ih. Američka verzija crpila je inspiraciju iz tradicionalnih kuća Engleske Tudora, ali je često koristila crvenu ciglu na fasadi i više ukrašene dizajne oko prozora i vrata.

Varijacije američkog stila domova iz doba Tudora ponekad se nazivaju kućama iz knjiga priča, engleskim kolibama Tudorima i slikovitim vikendicama.

Ali, budući da su materijali korišćeni za izgradnju kuća Tudora bili skupi, veća je vjerovatnoća da će ih bogati stanovnici posjedovati. Godine 1945. kuće iz perioda Tudorovog preporoda izgubile su popularnost jer su se mnogi Amerikanci mučili s financijama i trebali su im isplativi smještaj.

Definisanje Tudorovog luka

Tudorov luk je dizajnerska karakteristika originalnih kuća u stilu Tudora u Britaniji. To je luk sa četiri centra sa unutrašnjim krivinama koje imaju veći radijus od spoljnih krivina. Tudorov luk je najčešći za vrata. U velikim stilovima, arhitekti koriste Tudor luk preko nekih prozora.

Vanjske karakteristike kuće Tudor Styles

Tudor kuće su se razvijale tokom godina. Evo glavnih vanjskih karakteristika američkih domova u stilu Tudora:

Poludrveni okvir. Jedna od najprepoznatljivijih karakteristika kuće u stilu Tudora su vertikalne drvene grede koje se protežu uz vanjski dio. Strmi krovovi. Tudor kuće imaju strme krovove sa više zabata. Eksterijer od cigle ili štukature. Starije kuće u stilu Tudora mogu imati fasadu od cigle, dok verzije izgrađene tokom perioda oživljavanja Tudora često imaju bijele štukature. Istaknuti dimnjaci. Tudor kuće su tipične za hladne klime i imaju barem jedan veliki dimnjak od cigle. Oriel windows. Izbočeni prozori kao što su iron, zaljev ili pramac su uobičajeni u kućama u stilu Tudora. Ulazna vrata izvan centra. Ulazna vrata u stilu Tudora su istaknuta, ali su van centra.

Unutrašnje karakteristike kuća u stilu Tudor

Unutrašnjost kuća u stilu Tudora odražava eksterijer. Evo šta ćete naći.

Prilagođeni izgledi. Kuće u Tudor stilu imaju asimetrične tlocrte i često imaju prilagođeni raspored. Obloga od bajcanog drveta. Unutrašnjost kuće imat će ukrasne drvene ukrase, često tamno obojene. Drvene stropne grede. U jednoj ili više prostorija mogu biti stropne grede. Neutralne sheme boja. Upotreba bijele, kremaste, tamnosmeđe i smeđe boje uobičajena je za unutrašnjost i eksterijer. Lučna vrata. Vrata mogu imati zakrivljeni ili Tudor luk.

Poznati primjeri arhitekture u stilu Tudora

Compton Wynyates House

Kuća Compton Wynyates rani je primjer tudorske arhitekture više klase iz kasnog 15. stoljeća. Kuća ima fasadu od cigle, četiri krila i centralno dvorište.

Iako je ova tudorska vila u seoskom stilu stara preko 500 godina, obnovljena je kako bi zadržala svoju izvornu autentičnost.

Handforth Hall

Handforth Hall

Izgrađena 1562. godine, Handforth Hall je bila dvorac za Sir Urian Brereton. Nalazi se u Handforthu, Cheshire, Engleska, i ima dvije etaže, drvene građe i pet zaljeva.

Bijeli pješčenjak i drvena građa pokazuju kako je ovaj povijesni primjer Tudora inspirirao mnoge dizajne Tudorskog preporoda.

Golf klub Eastlake

Eastlake Golf Club

Golf klub Eastlake u Atalanti, GA, demonstrira stil preporoda Tudora u Sjedinjenim Državama. Izgrađena 1904. godine, ova tudorska vila ima belu štukaturu, drvene građe i prostran raspored.

Golf klub Eastlake i Tudor “clubhouse” rade i danas.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook