Vaš vodič za uzgoj i njegu vaše bostonske paprati

Your Guide to Growing and Caring for Your Boston Fern

Graciozne biljke bostonske paprati zaštitni su znak klasičnog izgleda prednjeg trijema. Bostonske paprati imaju način stvaranja gostoljubivog i gracioznog stila kojem nema premca. Koristite ih u visećim korpama ili u velikim saksijama u svom zatvorenom vrtu. Iako briga za bostonske paprati nije teška, ove biljke imaju posebne smjernice za njegu koje će im pomoći da procvjetaju.

Šta je bostonska paprat?

Your Guide to Growing and Caring for Your Boston Fern

Bostonska paprat je sorta mača paprati koja ima nježne, zamršene listove. Nježni listovi bostonske paprati čine ih željenom sortom. Bostonske paprati kao i sve paprati su razne biljke koje se razmnožavaju sporama, a ne sjemenkama ili cvjetovima.

Spore paprati nalaze se na stražnjoj strani listova ili listova i izgledaju kao male smeđe mrlje. Bostonske paprati nisu tako izbirljive kao druge sorte paprati i dobro rade u zatvorenom prostoru. To ih čini popularnom sobnom biljkom, ali dobro uspijevaju na otvorenom uz odgovarajuće klimatske uvjete.

Detalji o njezi bostonske paprati

Botanički naziv Nephrolepis exaltata
Light Jarko indirektno svjetlo
Voda

Zalijevajte kada se vrh tla osuši; Održavajte tlo vlažnim, ali ne vlažnim

Đubrivo

Višenamjenska hrana za kućne biljke u pola jačine svakih 4-6 sedmica tokom proljeća i ljeta

Štetočine Paukove grinje, brašnaste bube, ljuskavi insekti, gusjenice, puževi, puževi
Bolesti Sivi nefrolepis, trulež korijena
Zemlja Dobro drenirajuće tlo pomiješano s tresetnom mahovinom i perlitom
Klimatske zone Hardy u zonama 9-11
Veličina 12-24 inča
Lišće Veliki, prekriveni srednje do svijetlozeleni listovi sa više listova
Toksičnost Nije toksično za kućne ljubimce i ljude

Briga za Boston Ferns

Bostonske paprati su porijeklom iz tropskih šuma. Najbolje uspevaju u uslovima koji podsećaju na ove vlažne šume.

Boston Fern Light Needs

Biljka bostonske paprati najbolje raste na jakoj indirektnoj sunčevoj svjetlosti jer će previše sunca spaliti nježne listove. Prošarano jutarnje sunce je idealno jer je popodnevno sunce toplije i može prebrzo osušiti tlo. Sobne biljke također najbolje rastu daleko od direktne sunčeve svjetlosti.

Trebali biste promijeniti lokaciju paprati u zatvorenom prostoru zimi i ljeti jer je ljetno sunce mnogo toplije. Rotirajte položaj biljke kao što radite sa stablom citrusa u zatvorenom prostoru kako biste bili sigurni da je svijetlo sa svih strana. To će osigurati ravnomjerniji rast. Paprati treba dovoljno svjetla jer previše sjene ne proizvodi zdravo i puno lišće.

Water Needs

Bostonska paprat preferira vlažno, ali ne mokro tlo. Za paprati u zatvorenom prostoru, ne dozvolite da se ceo lonac osuši. Umjesto toga, samo ostavite da se vrh lonca osuši prije ponovnog zalijevanja. Pazite da korijenje nikada ne stoji u višku vode jer to može uzrokovati trulež korijena. Ovo možete izbjeći dobro drenirajućom zemljom i saksijom s dobrim drenažnim rupama. Budite spremni da svoju paprat češće zalijevate ljeti.

Pobrinite se da paprati na otvorenom u visećim korpama i saksijama također budu vlažne. U vrućim klimama, bostonske paprati ćete morati češće zalijevati. Možete smanjiti zalijevanje sobnih i vanjskih biljaka koje prezimljuju unutra. Zalijevajte otprilike jednom mjesečno kako se biljke ne bi osušile. Zalijevajte vodom sobne temperature jer će hladna voda šokirati biljku.

Uslovi tla

Bostonske paprati vole ilovasto tlo koje je obogaćeno kompostom, tresetnom mahovinom i perlitom. To će stvoriti zračne džepove tako da se voda ne nakuplja oko korijena. Zemlja treba da ima pH između 6,0 i 6,5.

Za biljke na otvorenom, pazite da ne sadite bostonske paprati u tlo sa previše teške gline. Za bostonsku paprat u saksiji koristite dobro drenirajuću zemlju obogaćenu tresetnom mahovinom i perlitom. Obavezno koristite saksiju s dobrim drenažnim rupama kako voda ne bi sjedila na korijenu.

Atmosferski uslovi

Biljke bostonske paprati su tropske i vole visoku vlažnost. Najbolja temperatura bostonske paprati je između 60-75 stepeni Farenhajta. Iako ove biljke vole visoku vlažnost, one će se prilagoditi nivoima niže vlažnosti.

Za biljku bostonske paprati koja se nalazi u zatvorenom prostoru u suvim uslovima, povećajte vlažnost ovlaživačem. Takođe, stavite paprati u saksiji na poslužavnike sa kamenčićima koje napunite vodom. Pazite da voda ne dospije do korijena biljke. Redovno zamagljujte sobne i vanjske biljke kako bi izgledale bujno.

Đubrivo

Bostonske paprati ne zahtijevaju toliko gnojiva kao druge biljke. Prema stručnjacima za hortikulturu sa Univerziteta Wisconsin-Madison, gnojite bostonske paprati gnojivom za sve namjene. Gnojite mešavinom u pola jačine jednom u 4-6 nedelja tokom vegetacije od proleća do leta.

Nemojte gnojiti tokom zime ili nakon što ste presadili bostonsku paprat. Morate dati paprati 4-6 mjeseci da se oporavi od šoka promjene prije ponovnog oplodnje. Novo bogato tlo imat će dovoljno hranljivih sastojaka za ovo vrijeme.

Štetočine i bolesti

Ako vaša biljka počne venuti i razvijati smeđe vrhove listova ili žute listove, pregledajte svoju biljku na štetočine. Mealybugs, gljivične komarce i ljuske uobičajene su štetočine za biljke bostonske paprati u zatvorenom prostoru. Ako vidite bube na biljci u zatvorenom prostoru, izolirajte biljku, odrežite oboljele listove i stavite ih pod tekuću vodu. Za biljke na otvorenom potražite gusjenice, puževe i puževe. Tretirajte sobne i vanjske biljke insekticidnim sapunom ili otopinom ulja neema.

Trulež korijena i sivi nefrolepis su neke od najčešćih bolesti za biljke bostonske paprati. Spriječite ih tako što ćete kupiti zdrave biljke i ne zalijevati ih previše. Ako primijetite požutjele listove, pobrinite se da biljke imaju dobru cirkulaciju i održavajte tlo sušnijim.

Obrezivanje

Biljke bostonske paprati ne zahtijevaju redovno orezivanje. Slobodno uklonite slomljene ili požutjele listove koji izgledaju neprivlačno.

Sajenje i presađivanje biljaka bostonske paprati

Biljke bostonske paprati izgledaju nevjerovatno u saksijama na prednjem trijemu, visećoj korpi ili kao dio vanjskog uređenja. Ako živite u klimatskoj zoni koja nije pogodna za ove paprati, morat ćete ih saditi za unutrašnju upotrebu.

Koristite saksiju koja je duboka najmanje 6 inča i 1-2 inča veća od korijena paprati. Ovo će mu dati prostora za rast. Kada vaša paprat nema više mjesta u trenutnoj saksiji, presadite je u veću saksiju kako biste joj omogućili da raste.

Razmnožavanje bostonske paprati

Razmnožavajte biljke bostonske paprati na dva načina: podijelite velike biljke ili biljne trkače. Da biste podijelili biljku, pričekajte da se biljka osuši, uzmite čisti nož i izrežite korijen paprati na manje dijelove. Svaki dio presadite u dobro drenirano tlo.

Da biste posadili klizače, uklonite klizače sa podnožja paprati i presadite ih.

Često postavljana pitanja (FAQ)FAQ

Gdje se prodaju bostonske paprati?

Biljke bostonske paprati dostupne su u velikom broju trgovina. Ljeti pronađite bostonske paprati u lokalnim rasadnicima, ali i u trgovinama prehrambenih proizvoda i DIY trgovinama. Gdje god da kupujete paprati, potražite zdrave biljke bez štetočina, bolesti i smeđih i žutih listova.

Koliko vrsta bostonske paprati postoji?

Prema stručnjacima za hortikulturu sa Univerziteta Florida, tačan broj sorti Nephrolepis exaltata nije poznat. Nove sorte se formiraju, a stare se stalno gube. Ipak, postoji oko 50 sorti koje su prepoznate kao komercijalne sorte. Neke od najčešćih sorti su Fluffy Ruffles Fern, Kimberly Queen Fern, Tiger Fern, Golden Boston i Marisa.

Jesu li bostonske paprati otrovne za mačke i pse?

Bostonske paprati su neke od rijetkih paprati koje nisu toksične za male životinje ili ljude. Ako vaša mačka ili pas voli grickati listove bostonske paprati, poprskajte biljku mješavinom vode i octa kako biste obeshrabrili ovo ponašanje.

Koliko se razlikuje njega bostonske paprati u zatvorenom i na otvorenom?

Ako živite u USDA zonama uzgoja 9-11, biljke bostonske paprati mogu se uzgajati na otvorenom. Najbolja briga koja im je potrebna je da se pobrinete da dobiju dovoljno vode od kiše i gnojite po potrebi. Ako ne živite u ovim klimatskim zonama, morate unijeti svoje paprati da prezime unutra. Održavajte visoku vlažnost, dosljednu vlagu u tlu i udaljite biljke od otvora za grijanje koji ih isušuju.

Koje prateće biljke izgledaju najbolje uz bostonske paprati?

Bostonske paprati izgledaju lijepo kao dio kontejnerskih vrtova, drugih vanjskih vrtova ili zatvorenih vrtova. Biljke koje izgledaju najbolje uz bostonske paprati su biljke koje dobro funkcioniraju u sjeni. Potražite astilbe, caladium, hostas, impatiens i begonije koje će se upariti s sortama bostonske paprati.

Zaključak

Biljke bostonske paprati su nevjerovatna sorta mača paprati. Iako može nalikovati svom izbirljivijem srodstvu poput paprati djevojačke kose, lakše je uzgajati i manje je posebna u pogledu tačnih uslova. Osim njene ljepote, drugi su hvalili bostonsku paprat zbog njenih prednosti pročišćavanja zraka u zatvorenom prostoru sličnom areka palmi. Bez obzira na razlog, biljke bostonske paprati su odlične za upotrebu u zatvorenom ili na otvorenom. Uz minimalnu njegu, ove biljke možete održati uspješnim i prekrasnim.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook