Vila uz more u Kejptaunu nudi šest nivoa života u pogledu na ocean

Seaside Villa in Cape Town Offers Six Levels of Oceanview Living

Veličanstveno mjesto uz more u Južnoj Africi sada ima dom koji koristi teren i poglede na najspektakularniji način. To je takođe idealan dom za porodicu, sa šest spratova opuštenih, luksuzno dizajniranih životnih prostora, u rasponu od mirnog vanjskog dvorišta i nivoa bazena do spavaće sobe na najvišem nivou.

Seaside Villa in Cape Town Offers Six Levels of Oceanview Living

Horizon Villa je luksuzna rezidencija u Cape Townu s pogledom na Atlantsku obalu u Bantry Bayu. Imanje je već imalo postojeću kuću, ali nije iskoristilo svoju lokaciju i na žalost nedovoljno iskoristilo najveće karakteristike lokacije. ARRCC je odlučio da maksimalno iskoristi jedinstveni krajolik stvaranjem doma u kojem bi porodica klijenta sa malom djecom mogla uživati u načinu života na otvorenom, ostati zaštićena od prevladavajućih vjetrova i još uvijek optimizirati pogled na ocean. U stvari, klijenti su želeli da iskoriste svaki mogući deo sajta, istovremeno stvarajući privatnost u ovom gusto naseljenom delu Bantry Baya.

„Naš zadatak je bio da stvorimo udobnu porodičnu kuću, nenatrpanu i funkcionalnu, a da istovremeno deluje kao folija za dramatičan arhitektonski omotač“, kaže direktor ARRCC-a Mark Rieli.

ARRCC Horizon Villa in Cape Town South Africa pergola

Ultimativni dizajn kuće prvenstveno je vođen potrebom da se stvori porodična kuća sa kuhinjom, dnevnim boravkom i trpezarijom u jednom prostoru.

Sekundarni stambeni prostor je dizajniran da bude dramatičan prostor za zabavu, koji se nalazi jedan nivo ispod porodičnih stambenih prostora, tako da vlasnici kuća mogu ugostiti velike grupe prijatelja.

Terasa bazena uključuje i natkrivene i nenatkrivene prostore kako bi se maksimizirale mogućnosti za opuštanje oko bazena. Zabavni salon ima prostrani bar koji je postavljen pored vanjskog roštilja. Zapadna ivica bazenske palube ima dramatičnu strukturu sjenice tako da vlasnici mogu uživati u pogledu na ocean bez premca danju ili noću.

ARRCC Horizon Villa in Cape Town South Africa ocean view

ARRCC Horizon Villa in Cape Town South Africa balcony view

ARRCC Horizon Villa in Cape Town South Africa small backyard

U unutrašnjosti kuće, završne obrade su bogate i raznolike: uključuju drvene obloge zajedno s mozaičkim akcentima u bogatim bojama. Neki od unutrašnjih zidova — kao i vanjskih — imaju teksturiranu kamenu oblogu, koja je u kontrastu s hrapavosti betonskog sofita bez kapaka u dnevnoj sobi, blagovaonici i kuhinji.

Stakleni zidovi stambenog prostora potpuno se otvaraju kako bi izbrisali sve granice između unutrašnjeg i vanjskog prostora. Podjela između prostora dodatno je izbrisana s ovim elegantnim dvorištem u vrtu koje ima vodeni element i skulpturu.

ARRCC Horizon Villa in Cape Town South Africa living area

Dva nivoa koja sadrže glavne stambene prostore — i porodični deo i nivo za zabavu — centralno su locirani na četvrtom i petom spratu vertikalnog rasporeda kuće.

Glavni životni nivo sa dvostrukim volumenom je dinamična i skulpturalna kompozicija koja se sastoji od interakcije volumena, nivoa poda, elemenata i ravni, kaže direktor ARRCC-a Mark Rielly. Cijeli prostor se direktno odnosi na prostran pogled na more i uokviren je svijetlocrvenim pravokutnim dimnjakom i zidom obloženim Nero Marquina mermerom.

ARRCC Horizon Villa in Cape Town South Africa fireplace

ARRCC Horizon Villa in Cape Town South Africa large living room

Vlasnici kuća imaju ekspanzivnu i eklektičnu kolekciju umjetnina, a dizajn kuće mu omogućava da igra integralnu ulogu u uređenju interijera. Također dodaje dinamičan element suvremenoj arhitekturi cjelokupne strukture doma.

ARRCC Horizon Villa in Cape Town South Africa living room view

U cijeloj kući, neutralna paleta boja usredsređena je na orahovo drvo, ugljeni platno i zemljane tonove koji su poboljšani i omekšani obiljem teksture, koja dolazi u obliku predmeta kao što su starinske kože i meko tkani tepisi.

Sve ove komponente se vide u ovoj dramatičnoj dnevnoj sobi koja ističe kožne sofe koje se lako održavaju i dovoljno jedinstvenih komada da se soba razlikuje bez oduzimanja jedinstvenih pogleda.

ARRCC Horizon Villa in Cape Town South Africa glass balustrade

Sunčeva svjetlost preplavljuje cijeli životni prostor, a balkon uključuje staklenu ogradu tako da ništa ne ometa pogled na ocean. Osim toga, vanjska sjedala uključuje viseće retro stolice sa mjehurićima, čija prozirna školjka također čuva širok pogled. Jarkocrveni dimnjak za kamin idealan je pop boja suprotstavljen plavetnilu mora i neba.

ARRCC Horizon Villa in Cape Town South Africa hanging chair

ARRCC Horizon Villa in Cape Town South Africa bedroom

Sa šest spratova stanovanja, dom ima i veoma potreban stakleni lift koji sve povezuje vertikalno. Sa vanjske strane se nalazi i vanjsko servisno stepenište za unošenje velikih ili glomaznih predmeta, ili za potrebe popravke i održavanja.

Glavna spavaća soba i dva apartmana za djecu nalaze se na samom vrhu, na šestom spratu kuće. Takođe se mogu pohvaliti prostranim pogledom na okean od 180 stepeni. Stil glavne spavaće sobe je susnježica i nenatrpan, ali potpuno napravljen za udobnost. Prostrana kupaonica nalik zenu ima dugačku taštinu s duplim umivaonicima, ogroman tuš i staklena vrata koja se otvaraju prema privatnom vanjskom prostoru.

ARRCC Horizon Villa in Cape Town South Africa bathroom

ARRCC Horizon Villa in Cape Town South Africa desk with ocean view

Glavna spavaća soba uključuje radni prostor koji gleda na porodični deo, pruža pogled na okean i idealan je za rad od kuće.

Sve u svemu, ovaj južnoafrički dom može biti oličenje savršene luksuzne porodične kuće zahvaljujući svom konceptu zajedničkog, ali odvojenog, zajedno sa arhitektonskim dizajnom koji zaista maksimalno koristi stranu i pogled.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook