De complete gids voor glasschilderen voor beginners

The Complete Guide to Glass Painting for Beginners

Glasschilderen is een betaalbare, lonende hobby die ervoor zorgt dat oud glas niet op stortplaatsen terechtkomt. U moet de juiste technieken gebruiken om ervoor te zorgen dat de verf aan het glasoppervlak hecht en methoden gebruiken die u helpen het gewenste resultaat te bereiken.

The Complete Guide to Glass Painting for Beginners

Leer hoe u glas kunt schilderen met de beste methoden, gereedschappen en materialen die nodig zijn voor glasschilderen, de beste merken glasverf en 15 leuke glasschilderprojecten.

Gereedschappen en materialen voor glasschilderprojecten

Voor het schilderen op glas zijn speciale verven en methoden nodig, zodat de verf niet loslaat. Als u glaswerk en keramiek schildert om te eten en te drinken, zorg er dan voor dat u een voedselveilige verf aanschaft die na het aanbrengen uithardt.

Tools and Materials for Glass Painting Projects

Bepaal eerst welk type glasobject u wilt beschilderen. Dit kunnen wijnglazen, glazen potten, fotolijsten, glazen panelen, spiegels of glazen ramen zijn.

Soorten glasverven

U wilt de juiste verf gebruiken die is ontworpen voor het schilderen van glas, waarbij u ervoor zorgt dat de verf zich hecht aan het glasoppervlak. De soorten glasverf zijn:

Glazen spuitverf. Gespoten glas heeft een warme en rijke textuur die zorgt voor een consistente en zelfs ondoorzichtige dekking. Glasspuitverf is verkrijgbaar in een breed scala aan texturen en kleuren, inclusief metaaltinten. Zorg ervoor dat u een merk spuitverf gebruikt dat is ontworpen voor het schilderen van glas. Oplosmiddelhoudende verven. Verven op oplosmiddelbasis zijn permanent en levendiger dan acrylemailverven. Hoewel op oplosmiddelolie gebaseerde verven een professionelere afwerking hebben, bevatten ze veel dampen, dus gebruik ze in een geventileerde ruimte. Emaille verf. Emailverf is verf op waterbasis die een formule gebruikt om aan het glas te hechten. De verf moet uitharden voordat deze aan het glasoppervlak hecht. Emaille is uitstekend geschikt voor het beschilderen van glazen serviesgoed. Acrylverf. Niet alle acrylverf is geschikt voor glasschilderen. Zorg ervoor dat u een merk vindt, zoals Folk Art, dat is gemarkeerd voor glastoepassing. Voor het beste resultaat gebruikt u een primer op emailbasis voordat u acrylverf op glas aanbrengt. Verf pennen. Verfpennen zorgen voor meer controle bij fijn schilderwerk en zijn ideaal voor het schilderen van stippen. Er zijn acrylverfpennen en verfpennen op oliebasis.

Verfbenodigdheden voor glas

Glass Paint Supplies

Je kunt de meeste van deze benodigdheden vinden bij je plaatselijke handwerkwinkel. Enkele van de benodigdheden voor glasschilderen die u mogelijk nodig heeft, zijn:

Schuimborstels Platte borstel (kies bij het verven van glas altijd een zachte borstel) Sjablonentape Afplakband Scheermesje Zelfklevende stencils Knutselmesje Verfbakje Ontsmettingsalcohol of witte azijn voor het schoonmaken

Dit is geen uitputtende lijst, maar het helpt je wel op weg om te beginnen met het schilderen van glas.

Methodologie voor glasverf

Er zijn een paar specifieke methoden die u kunt gebruiken bij het schilderen van glas. Het kiezen van de juiste methoden hangt af van de look die u wilt bereiken, zoals volledige dekking, transparantie of textuur.

Spuitverfglas

Spray Paint Glass

Voor het spuiten van glas is een goede techniek nodig om een onberispelijke spuitverfafwerking te krijgen. Hoewel u elke spuitverf op glas kunt gebruiken, zal de afwerking beter uitkomen en is de kans groter dat de verf blijft plakken als u glasspuitverf gebruikt.

Gebruik glasspecifieke spuitverf die hecht op glas of gladde oppervlakken. Was het glas en laat het drogen voordat u verf spuit. Schud de bus gedurende één tot twee minuten en spuit een paar sprays op karton of krantenpapier voordat u uw glazen object spuit.

Houd de spuitbus ongeveer 30 cm van uw glazen voorwerp verwijderd en spuit met gelijkmatige bewegingen. Spuit lichte lagen die elkaar enigszins overlappen. Gebruik indien nodig extra lagen. Zorg ervoor dat u verf altijd in goed geventileerde ruimtes spuit. Spuit nooit verf in uw hobbykamer.

Handverfglas

Hand Paint Glass

Glazen oppervlakken hebben de neiging penseelstreken te vertonen, dus gebruik altijd een zachte borstel als u glas schildert. Dit penseeltype is zachter dan gewone penselen en vermindert penseelstreken in de verf.

Dompel het uiteinde van de borstel in de verf zonder deze te overbelasten. Begin met het borstelen van een dunne laag op het glas.

Emailverf ziet er in eerste instantie dun uit, wat een transparant uiterlijk kan creëren of dikker wordt naarmate je meer lagen toevoegt. Zorg ervoor dat je elke laag laat drogen voordat je de volgende toevoegt. Voeg drie tot vier lagen verf toe om een mooie, gladde laag te krijgen. Gebruik kleinere penselen voor fijne details en om kleine stippen te creëren.

Matglastechniek

Frosted Glass Technique

Met etscrème kunt u op elk glasoppervlak een mat uiterlijk bereiken. Etscrème geeft textuur aan het glas via een chemisch proces dat ongeveer 40 minuten in beslag neemt.

Maskeer elk deel van het glas dat u glad wilt houden. Je kunt vormen uit de masking tape knippen of stencils gebruiken. Strijk de etscrème in een gelijkmatige laag op het oppervlak.

Laat de crème 30-40 minuten intrekken en veeg hem af met keukenpapier. Spoel het glas af met water en zeep. U kunt ook contactpapier gebruiken om ontwerpen en patronen op glazen panelen en ramen te maken.

Glasverfmerken

Verschillende verfmerken hebben specifieke formules voor het verven van glas. U kunt de belangrijkste merken glasverf vinden in handwerkwinkels, bouwmarkten of online bestellen.

Folkart emailleverf – deze verflijn is ontworpen voor toepassing op glas en keramiek en zorgt voor een krasbestendige glansafwerking. U kunt het glas bakken om de verf uit te harden, of u kunt de luchtdroogmethode gebruiken en uw geverfde oppervlak 21 dagen laten uitharden. De glasverf van DecoArt – DecoArt glasverf is verkrijgbaar in dekkend satijn of metallic. De verf glijdt over gladde oppervlakken en laat minimale penseelstreken zien. Krylon ColorMaster – dit is de beste spuitverf voor glasschilderen en hecht op glasoppervlakken, evenals op elk glanzend oppervlak. Je kunt glanzende, matte en metallic afwerkingen vinden. Armor Etch – Deze etscrème is een snelwerkend middel voor kleine etsprojecten zoals glaswerkpatronen. Gebruik deze crème niet om grote stukken glas te etsen.

Er zijn nog veel meer glasverfmerken op de markt, maar deze hebben de beste reputatie en bevinden zich in een betaalbare prijsklasse.

15 unieke en creatieve glasschilderprojecten

Ambachtelijke projecten met glasschilderen zijn een betaalbare manier om uw creativiteit tot uitdrukking te brengen. Je kunt glazen voorwerpen uit het hele huis gebruiken, glazen flessen en glazen potten recyclen, of glazen ramen en spiegels opfleuren. Transformeer glas met deze inspirerende projecten, of gebruik de technieken om u op weg te helpen.

Verf gedruppelde melkglazen vaas

Paint Dripped Milk Glass Vase

Creëer een ambachtelijke look door een doorschijnende vaas te transformeren in een prachtige melkglazen vaas met verfdruppels. Druppel acrylverf in de binnenrand van de vaas en laat het uitlopen.

Gebruik een schuimborstel om eventuele gaten in de verf te bedekken. Laat gedruppelde verf aan de lucht drogen en verwijder overtollige verfdruppels.

Eenmaal droog, giet je latexverf op de bodem van de vaas en draai je rond totdat de verf het hele binnenoppervlak bedekt.

Anime glasschilderij

Anime Glass PaintingAlejandra Arevalo van Thelist

Breng je favoriete personages tot leven door in anime-stijl op glas te schilderen – het is gemakkelijker dan je denkt. Op TikTok kun je heel veel anime-ideeën voor glasschilderen krijgen. Print je anime-personage en plak de afbeelding op de achterkant van het glaspaneel. Trek de afbeelding over met een zwarte permanente marker. Eenmaal getraceerd, verwijdert u de afbeelding, draait u de ruit om en vult u de afbeelding in met verf.

Zwart schoolbord geschilderd glas

Black Chalkboard Painted Glass

U kunt van elk ingelijst glas een veelzijdig krijtbordoppervlak maken. Het enige wat je nodig hebt is schoolbordspuitverf, een oude fotolijst, fijn schuurpapier en plakband. Begin met het schuren van het hele oppervlak met schuurpapier.

Plak vervolgens het frame af met tape. Spuit de schoolbordverf met lichte, gelijkmatige bewegingen op het geschuurde glasoppervlak. Laat elke dunne laag drogen en blijf verflagen aanbrengen totdat je de gewenste dikte hebt bereikt. Verwijder de maskering van het frame voordat de verf droogt.

Privacyvenster van matglas

Frosted Glass Privacy WindowLala, van ThriftyFun

Contactpapier is een gemakkelijke manier om privacy aan een glazen deur of raam toe te voegen zonder verlies van natuurlijk licht. Kies een aantrekkelijk patroon dat herhaalbaar is en toch eenvoudig genoeg om aan het oppervlak te hechten.

Ingewikkelde patronen kunnen moeilijk van de achterkant te verwijderen zijn en liggen mogelijk niet goed.

Knip een sjabloon uit karton en teken de sjabloon met een scherp punt over op de achterkant van het contactpapier. Plak de contactpapiervorm op het raam door de papieren achterkant eraf te trekken.

Plaats de rest van de vormen op het raam, zodat een uniform patroon ontstaat.

Handgeschilderde glazen bloemenvaas

Hand-Painted Glass Flower Vase

Dit doe-het-zelf-handgeschilderde vaasproject hergebruikt elke glazen container, zoals een glazen kan, oude vaas of pot. Je kunt dit project zo eenvoudig of zo complex maken als je wilt.

Begin met het spuiten van een glazen container en breng meerdere lagen aan tot je een gelijkmatige afwerking hebt.

Schilder vervolgens details op uw schip met een verfkwast met korte haren en latexverf. Met de hand schilderen zorgt voor een eclectische afwerking, maar je kunt ook stencils gebruiken voor een netter geschilderd uiterlijk.

Eenvoudig namaak-glas-in-loodeffect

Easy Faux Stained Glass EffectSusan Myers van SusySitcom

Krijg het uiterlijk van glas-in-lood zonder de kosten. Je kunt deze glasschildertechniek gebruiken op spiegels, glazen ramen en zelfs fotolijsten. Begin met het kiezen van een eenvoudig sjabloon, zoals een vlinder of bloem.

Leg uw glaspaneel over het door u gekozen sjabloon. Voeg zwarte verf toe aan een fles witte lijm. Trek het patroon over met de gekleurde lijm en laat het een nacht aan de lucht drogen. Maak vervolgens uw vulverf klaar door één tot twee druppels acrylverf toe te voegen aan de heldere lijm.

Vul je “glas-in-lood” met het verfmengsel met een stompe verfkwast.

Verf ondergedompelde fotolijsten

Paint Dipped Picture Frames

Eclectische schilderijen in felle kleuren geven oude ingelijste stukken een moderne twist. Je kunt ingelijste foto's goedkoop vinden bij de plaatselijke kringloopwinkel.

Voer afplaktape door het midden van de fotolijst. Gebruik een waterpas en meetlint om gelijkmatigheid te garanderen.

Borstel acrylglasverf met gelijkmatige bewegingen op glas. Verf twee lagen voor volledige dekking.

Tweekleurige glazen fles

Two-Toned Glass Bottle

Deze techniek combineert doorschijnende en ondoorzichtige glasschilderstijlen. Giet pure glasverf in de fles en draai rond, zodat het binnenste glas bedekt is.

Maskeer de helft die u zojuist hebt geverfd en breng dekkende verf aan.

Eenmaal droog, verwijder je de tape en heb je een prachtige tweekleurige getinte glazen fles.

Zeeglas miniatuur schilderij

Sea Glass Miniature PaintingAllison McDonald van Notimeforflashcards

Zeeglas beschilderen is een uniek canvas voor miniatuurschilderijen en een leuk knutselwerkje voor de kinderen. Gebruik acrylemailverf en maak uw zeeglas schoon met een sopje.

Als u een voorwerp schildert, teken dit dan met een potlood over op het zeeglas. Eventuele potloodstrepen kunt u van het glas verwijderen.

Laat kinderen glas schilderen zoals ze willen, en je kunt ze leren hoe zeeglas ontstaat terwijl ze schilderen.

Woorden in glazen flessen etsen

Etching Words into Glass Bottles

Voor dit kleurrijke glasetsproject zijn een bloemenvaas, etscrème, penseel, spuitverf en vinylletters nodig. Bedenk een leuke slogan voor je vaas, zoals 'Blooming Good'.

Was de glazen fles met een sopje. Zorg ervoor dat u de resterende zeepfilm verwijdert met ontsmettingsalcohol of witte azijn.

Smeer etscrème op de hele vaas en laat het 30 minuten staan. Plaats vinylletters op de vaas, spuit de vaas in met spuitglas en verwijder de letters.

Patronen in glas etsen

Etching Patterns into Glass

Het etsen van glas is een eenvoudig proces dat u kunt gebruiken op vazen, spiegels en glazen potten. U kunt elke vorm of patroon op glas etsen door aangepaste sjablonen te maken.

Gebruik schilderstape en knip er vormen uit, zoals diamanten.

Plaats de stukjes plakband op het glas. borstel etscrème in de open vormen op de tape en laat de crème drogen. Je kunt het proces ook omkeren door de vormen af te plakken en de crème op het glas aan te brengen.

Keramische plaatschildering

Ceramic Plate PaintingWilliam Jon van Keramiek

Zorg er bij het schilderen van borden voor dat u voedselveilige verf gebruikt die niet loslaat. Keramische verf hecht zich aan het plaatoppervlak en is veilig. Keramische platen werken het beste voor dit project, maar elke ovenbestendige plaat zal werken.

Ontwerp uw bord met behulp van schildertechnieken uit de vrije hand of gebruik stencils.

Nadat u uw bord naar wens heeft geverfd, plaatst u het in een koele oven en stelt u de temperatuur in die is voorgeschreven door de verffabrikant. Laat de plaat 40 minuten bakken en afkoelen.

Gerecycleerde geschilderde glazen plantenbak

Recycled Painted Glass Planter

Hergebruik oude doorzichtige glazen containers, zoals glazen potten, kandelaars en mokken, om unieke plantenbakken te maken. Zorg ervoor dat je een plant kiest die in een kleine container kan leven die niet leegloopt. Plak het glas af waar je geen verf wilt. Spuit vervolgens verfglas en laat aan de lucht drogen. Gebruik twee lagen voor een onberispelijke spuitlakafwerking.

Middenstukken van glazen flessen met kustthema

Coastal Themed Glass Bottle Centerpieces

Koraal, schelpen en drijfhout die glazen flessen sieren, brengen een kustthema in huis. U kunt glazen flessen gebruiken die u in uw plaatselijke kringloopwinkel vindt, of glazen flessen uit het hele huis recyclen.

Giet doorschijnende verf in de fles en draai voor volledige dekking. Zet de fles ondersteboven en laat alle verfdruppels eruit lopen.

Gebruik lijm E-6000 om strandvondsten op de bovenkant van het flessendeksel te plakken. Voeg wat touw toe ter verfraaiing.

Verf ondergedompelde wijnflesvazen

Paint Dipped Wine Bottle Vases

Wijnflessen in verf dompelen is een geweldige manier om oude wijnflessen te recyclen. Gebruik ze voor kameraccenten of vazen met één bloem.

Bij deze techniek hoeft de fles niet in verf te worden gedompeld, maar wordt gebruik gemaakt van spuitverf en een maskeermethode. Begin met het spuiten van uw eerste kleur op de fles met gelijkmatige bewegingen.

Laat het drogen en maskeer vervolgens het gedeelte van de kleur dat u wilt laten zien.

Spuit je tweede kleur met verf en laat deze drogen. Je kunt zoveel kleurlagen aanbrengen als je wilt, maar zorg ervoor dat je elke laag verf eerst laat drogen.

Nieuwe jaar Polka Dot wijnglazen

New Years Polka Dot Wine GlassesDovie Scott van DovieScott.com

Het versieren van wijnglazen met kleine stippen zorgt voor extra feestelijkheid tijdens de feestdagen. Dit eenvoudige doe-het-zelf-geschilderde glaswerkproject zorgt voor geweldige cadeaus.

Laat bij het schilderen van glazen 3/4″ van de rand vrij van verf. Begin met het schoonmaken van uw wijnglas met een papieren handdoek gedrenkt in ontsmettingsalcohol.

Stip verf op glas met een klein penseel of verf met een acrylverfpen.

Verzegel verf met een vaatwasmachinebestendige glanzende acrylverzegelaar.

Afgewerkte wijnglazen zijn vaatwasmachinebestendig in het bovenste rek.

Veelgestelde vragen (FAQ)FAQ

Kan normale verf op glas worden gebruikt?

Omdat glas niet poreus is, blijft gewone verf niet aan glas plakken. Normale verf droogt op glas, maar zal na verloop van tijd slijten.

Hoe verwijder ik verf van glas?

Verwijder glasverf die is opgedroogd met een scheermesje en een hobbymes. Als de verf nog nat is, was deze dan met zeepsop van het glasoppervlak.

Wat smeer je op glas voordat je gaat schilderen?

De meeste glasspecifieke verven hebben niets nodig voordat glasverf wordt aangebracht. U kunt een primer op emailbasis gebruiken voor betere resultaten of als u normale verf wilt proberen.

Kun je glas schilderen met een roller?

Je kunt glas verven met een roller, maar voor een gladde afwerking heb je wel het juiste type roller nodig. Mohairrollers zouden goed moeten werken.

Hoe schilder je rechte lijnen op glas?

U kunt glas schilderen met rechte lijnen en plakband. Als u een lijn in het midden van een object wilt tekenen, gebruikt u een meetlint en meet u aan beide zijden de gelijkmatigheid. Je kunt ook een niveau gebruiken.

Laatste gedachten over het schilderen van glas

Geverfd glaswerk is niet geschikt voor de magnetron en zal ervoor zorgen dat de verf verbrandt. Laat geverfde voorwerpen niet in water weken. Was het geverfde glas met een mild sopje.

Lees altijd de instructies op het etiket van de fabrikant over het gebruik van de glasverf en zorg ervoor dat u zich in een geventileerde ruimte bevindt wanneer u verf met dampen gebruikt.

Zolang je goede technieken volgt en de juiste verf en gereedschappen gebruikt, kun je prachtige geschilderde stukken maken die een leven lang meegaan.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook