Fluorescerende en neonkleuren begrijpen en hoe u ze kunt gebruiken

Understanding Fluorescent and Neon Colors and How to Use Them

Fluorescerende en neonkleuren zijn onderscheidende en levendige tinten die helder en zeer verzadigd zijn. Kunstenaars en ontwerpers gebruiken opvallende en briljante fluorescerende en neonkleuren om zich te onderscheiden van de massa en om grafische details te creëren die de aandacht trekken. We gebruiken deze kleuren ook voor veiligheidsdoeleinden, zodat werknemers beter opvallen op bouwplaatsen en bij wegenprojecten.

We noemen heldere en levendige kleuren vaak fluorescerend of neon door elkaar. Maar fluorescerende en neonkleuren hebben meer te bieden dan alleen hun levendige tinten.

Wat is fluorescerende kleur versus neonkleur?

Understanding Fluorescent and Neon Colors and How to Use Them

Fluorescerende kleuren onderscheiden zich van alleen felle kleuren zoals neonkleuren door de manier waarop we ze creëren en door de manier waarop ze licht reflecteren.

Fluorescerende kleur

Fluorescerend is een kleurnaam die we gebruiken om tinten te beschrijven die levendig en verzadigd zijn. . Fluorescerende kleuren reflecteren meer licht en lijken zelfs van binnenuit te gloeien. Fluorescerende kleuren houden verband met een fenomeen in de natuurlijke wereld dat ‘fluorescentie’ wordt genoemd. Fluorescentie is de straling van licht uit een materiaal dat licht heeft geabsorbeerd en dit vervolgens met een lagere energie of lagere golflengte uitstraalt. Deze resulterende lichtemissie geeft fluorescerende materialen een gloeiend effect.

We verkrijgen fluorescerende kleuren door fluorescerende kleurstof te combineren met een bindmiddel zoals hars, waardoor een vast pigment ontstaat. Echte fluorescerende kleur is zichtbaar in ultraviolet en met zichtbaar licht, maar de kleur fluoresceert onder UV-licht. Dit betekent dat UV-licht de energie in de moleculen opwekt en resulteert in een levendigere kleur. Fabrikanten hebben ook daglichtfluorescerende pigmenten (DFP) ontwikkeld die dezelfde levendige kleuren opleveren als UV-licht. Deze pigmenten worden veel gebruikt in industrieën waar aandacht trekken gunstig is. Deze omvatten commerciële verpakkingen, sportuitrusting, grafisch ontwerp, interieurdecoratie en veiligheidsuitrusting.

Neon kleur

Neongas is een edelgas dat aanwezig is in de atmosfeer van de aarde. Als je neongas in een buis doet en er licht op laat schijnen, ontstaat er een roodviolette kleur. Andere gassen zoals argon, helium, krypton en xenon produceren andere kleuren zoals blauw, oranje, wit, geel en groen. Neonkleuren zijn de heldere en levendige weergave van deze kleuren die door deze gassen worden geproduceerd.

Fluorescerend en neonkleurgebruik

Wash basins in neon colors

We gebruiken de term fluorescerende kleur om zowel de kleuren te beschrijven die fabrikanten ontlenen aan werkelijke lichtgevende pigmenten als de heldere en levendige kleuren die in het donker lijken op te gloeien. Op dezelfde manier zijn neonkleuren de kleuren die we creëren door edelgassen op te sluiten en te verlichten, en ook de kleuren die helder en intens zijn.

Hoewel er enige artistieke toepassing is van echte fluorescerende en neonkleuren, verwijst het grootste deel van het gebruik van fluorescerende of neonkleuren in de ontwerpindustrie naar de kleurterm in plaats van naar de verschijnselen in de natuurlijke wereld.

Kwaliteiten van fluorescerende/neonkleuren

Qualities of Fluorescent/Neon Colors

Fluorescerende en neonkleuren hebben levendige tinten waardoor ze een waardevolle aanvulling zijn op kleurenpaletten. De aanwezigheid van deze kleuren betekent voor het publiek belangrijke kwaliteiten.

Helderheid en levendigheid – Marketeers en grafisch ontwerpers weten dat fluorescerende kleuren krachtig en opvallend zijn. Ze gebruiken deze kleuren om de aandacht te trekken en een opvallende visuele weergave te maken. Energie en opwinding – Sportteams en uitrustingsbedrijven gebruiken deze kleuren om een gevoel van dynamiek en beweging op te roepen dat waardevol is in deze actieve context. Veiligheid en zichtbaarheid – Zelfs bij daglicht hebben fluorescerende/neonkleuren een hoge zichtbaarheid, waardoor ze nuttig zijn in veiligheidscontexten. Deze kleuren zijn ook handig op commerciële producten zoals stiften om belangrijke teksten voor studenten te markeren. Jeugd en speelsheid – Deze schitterende kleuren roepen de jeugd op omdat ze helder en krachtig zijn. Grafische ontwerpers en interieurontwerpers creëren een speelse en ‘avant-gardistische’ stijl wanneer ze deze kleuren gebruiken. Moderniteit en innovatie – Mensen gebruiken fluorescerende kleuren in media als technologie en design die de nadruk leggen op nieuwe ideeën en vooruitstrevend denken.

Tips voor het toevoegen van fluorescerende/neonkleuren aan uw huis

In de context van een interieurontwerp gebruiken we de woorden fluorescerend en neon om deze soortgelijke heldere kleuren aan te duiden. Levendige kleurtinten die we fluorescerend of neon noemen, worden vaak geassocieerd met retro, kinderachtige en zelfs opzichtige ontwerpstijlen. Omdat alles in design cyclisch is, maken deze kleuren een comeback in allerlei soorten design.

Zelfs als u gelooft dat gedempte en ingetogen kleuren het kenmerk zijn van goede smaak, kunt u briljante fluorescerende en neonkleuren gebruiken om wat interesse in uw kleurenpalet te brengen. Het is belangrijk om voorzichtig te werk te gaan bij het gebruik van deze kleuren, want met een klein beetje kom je al een heel eind.

Gewoon een vleugje felle kleuren

Fluorescent and Neon Colors with lamps

Overweeg om een vleugje fluorescerende kleur toe te voegen aan uw interieurontwerp als dit een nieuwe onderneming is. Probeer wat kleine accenten van dezelfde kleur toe te voegen met een kleine vaas en wat nieuw serviesgoed. Als u zich prettiger voelt, kunt u fluorescerende accenten toevoegen met een lamp of een paar kussens. Dit zijn items die u gemakkelijk kunt wijzigen als u uw schema een nieuwe richting wilt geven.

Kies de kleur

Neon wallpaper

Niet elke neonkleur zal bij elke persoon resoneren. Denk na over uw huidige kleurenschema en denk aan een neonkleur die een aanvulling zal zijn op de kleuren waar u al van houdt. Denk bij het overwegen van kleurcombinaties aan zowel complementaire als analoge kleurenschema’s.

Bij complementaire schema's worden kleuren gecombineerd die tegenover elkaar liggen op de kleurencirkel. Deze omvatten rood tot groen, blauw tot oranje en geel tot paars. Met dit in gedachten, kies je voor een fel fluorescerend roze optie als je een groen kleurenschema hebt. Of kijk naar fel oranje of koraal als blauw de dominante toon in uw kamer is.

Voor analoge kleurencombinaties kiest u kleuren die naast elkaar op de kleurencirkel staan. Veel voorkomende analoge combinaties zijn groen en blauw, oranje en geel, en rood en paars.

Varieer de intensiteit van de kleuren

Vary the Intensity of the Colors

U kunt de intensiteit van fluorescerende tinten dempen door ze te combineren met vergelijkbare kleuren met een andere tint. Een fluorescerende tint gecombineerd met een niet-fluorescerende tint zal minder stimulatie genereren. Met andere woorden: gebruik neonroze in een kamer met andere tinten lichtroze. Of combineer een neonblauw met een diep en humeurig marineblauw om het ontwerp te aarden en het een meer verfijnde uitstraling te geven.

Combineer neonkleuren met neutrale kleuren

Pair Neons with Neutrals

Het lijdt geen twijfel dat te veel felle kleuren uw ogen kunnen uitputten. Daarom is het goed om doordacht gebruik te maken van neons. Neonkleuren zien er opvallend uit met een neutraal palet. Heldere kleuraccenten in een neutrale ruimte maken het doordacht en gepland. Het creëert ook een vleugje levendigheid in de algehele kalmerende stijl. Gebruik een mix van lichte neutrale tinten zoals wit, crème en beige met een vleugje neonkleur, of combineer ze met donkere en stemmige tinten zoals donkergrijs, zwart en bruin.

Gebruik fluorescerende kleuren buitenshuis

Use Fluorescent Colors Outdoors

Buitenzon kan de kleur dempen en temperen. Voeg een extra vleugje kleur toe aan uw ontwerp door felle kleuren toe te voegen. Je kunt dit doen door oud tuinmeubilair een leuke en levendige tint te geven, of door nieuwe kussens aan je ontwerp toe te voegen. Het voordeel van deze aanpak is dat u uw smaak voor neon kunt uitproberen zonder het kleurenschema voor uw interieur te veranderen.

Gloeien fluorescerende kleuren in het donker?

Echte fluorescerende kleur gemaakt met fluorescerend pigment licht niet op in het donker, maar gloeit wel op als het wordt blootgesteld aan blacklight, ook wel UV-licht genoemd. Dit geldt niet voor het lokale gebruik van fluorescerende kleuren, omdat dit slechts een heldere of levendige kleurtint betekent. Fosforescentie is een soortgelijk fenomeen in de natuurlijke wereld dat verband houdt met fluorescentie.

Beide verschijnselen hebben het vermogen om lichtgolven te absorberen en uit te zenden. Maar hoewel fluorescerende voorwerpen licht uitstralen dat ze hebben geabsorbeerd, doen fluorescerende voorwerpen die licht uitstralen dat wel snel en stoppen ze wanneer je de lichtbron verwijdert. Fosforescerende voorwerpen absorberen licht en blijven dit uitzenden nadat u de lichtbron hebt weggenomen. Daarom gebruiken glow-in-the-dark-producten fosfor in plaats van fluorescerende pigmenten om het effect te creëren.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook