Polycryl versus polyurethaan: wat is het beste voor u?

Polycrylic Vs Polyurethane: Which Is Best For You?

Het debat over polycryl versus polyurethaan gaat vandaag verder. Beide beschermende stoffen dienen hetzelfde doel voor houtprojecten.

Het verschil tussen de twee is dat polycryl op waterbasis is en polyurethaan op oliebasis. Hier laten we zien hoe de afdichtingsmiddelen werken en wat hun voordelen zijn. Beide stijlen zijn te vinden bij lokale bouwmarkten.

Polycryl versus polyurethaan

Polycrylic Vs Polyurethane: Which Is Best For You?

Gebruik bij het werken met houten oppervlakken de beste kit. Voordat u er een kiest, moet u begrijpen waarom houtafdichtingsmiddelen belangrijk zijn.

Het belang van het verzegelen van hout

Afdichten is belangrijker dan vlekken. Terwijl beits de kleur van hout verandert, beschermen afdichtingsmiddelen het.

Houtafdichtmiddel is het verschil tussen het feit dat uw meubels binnen een week bekrast raken of gedurende de hele levensduur ervan geen krassen krijgen. Er zijn houten oppervlakken die niet om de paar jaar opnieuw hoeven te worden afgedicht, maar u weet wel wanneer hout opnieuw moet worden afgedicht.

Polycryl

Now it's time to get to know the different types of Polycrylic and Polyurethane sealants.

Urethaan wordt verkocht als hoogwaardige afdichtingsmiddelen. Polyurethaankitten staan aan de top omdat hun eigenschappen superieur zijn aan andere.

De meeste houtbewerkingsprofessionals gebruiken twee beschermende afwerkingen. Voordat u beslist welke het beste is voor uw houtproject, moet u de verschillen tussen de afdichtingsmiddelen begrijpen.

Polyurethaan op waterbasis en polyurethaan op oliebasis hebben unieke voordelen.

Olie versus water

Een van de grootste verschillen tussen polycryl- en polyurethaanafwerkingen is dat er één op waterbasis is. Polyurethaan is zowel op waterbasis als op oliebasis, in tegenstelling tot polycryl.

Op olie gebaseerd polyurethaan is hittebestendig en vochtbestendig. Polyurethaan op waterbasis droogt sneller en is veiliger in gebruik omdat het minder dampen afgeeft tijdens het gebruik.

Polycryl is op waterbasis en minder giftig dan polyurethaanopties. Het verdraagt geen hitte of vocht, maar het werkt uitstekend als u vatbaar bent voor ademhalingsproblemen of een veiligere coating wilt.

Verven versus stralen

Op olie gebaseerd polyurethaan droogt op met een glans die getint is met een warme tint. Polyurethaan op waterbasis droogt helder op, waardoor het een betere optie is als u de natuurlijke kleur van het hout wilt behouden.

Polycrylic is ideaal bij het aanbrengen van een dunne en gelijkmatige laag. Bij verkeerd gebruik zal er een dunne, witte, melkachtige consistentie op uw houtoppervlak verschijnen. Wanneer u het houtoppervlak bedekt, zal het wit zijn, maar het droogt helder op als het op de juiste manier wordt aangebracht.

Kracht versus kracht

Vlekken op waterbasis zijn sterk, maar niet zo duurzaam als polyurethaan op oliebasis. Meubels die zijn afgedekt met een kit op oliebasis gaan langer mee.

Eén nadeel is dat vlekken op waterbasis geen giftige dampen afgeven. Ze zijn veilig in gebruik en vereisen geen masker. Als dit klinkt als wat u zoekt, dan is een polycrylkit op waterbasis de beste keuze.

Afdichtmiddelen op oliebasis zijn brandbaar. Na het drogen zijn ze niet meer zo mooi, maar ze mogen nooit worden aangebracht bij intense hitte of in de buurt van vuur. Hetzelfde kan gelden voor polyurethaan op waterbasis, maar op oliebasis is brandbaarder.

Polycryl of polyurethaan? Dat is de vraag

Minwax Polycryl

Minwax Polycrylic Topcoat

Minwax Polycrylic is wellicht de beste optie voor polycryl-beschermende coatings. Het staat bekend om het drogen met een kristalheldere afwerking en werkt voor lichte houtsoorten zoals esdoorn, essen en berk. Het kan zelfs over een andere vlek worden geplaatst.

Laat de afwerking twee uur drogen voordat u een tweede laag aanbrengt. Het is gemakkelijk schoon te maken omdat het op waterbasis is en niet vergeelt. De coating is verkrijgbaar in glans, halfglans, satijn, mat en ultravlak.

Minwax polyurethaan

Minwax Polyurethane  Protection

Minwax Polyurethaan staat bekend om zijn langdurige bescherming en prachtige glans voor vrijwel elk houtoppervlak. Het kan op zowel afgewerkt als onafgewerkt hout worden gebruikt, omdat het op oliebasis is en niet in onafgewerkt hout trekt.

Als u op zoek bent naar een coating op oliebasis voor uw toplaag, dan is dit waarschijnlijk de veiligste keuze. Iedereen houdt van Minwax en dit specifieke blikje krijgt keer op keer geweldige recensies. Je kunt er niet fout mee gaan.

Welke afwerking moet ik kiezen?

What Finish Should I Choose

De afwerking is relevant bij de keuze voor polycryl versus polyurethaan. Afdichtingsafwerkingen zijn net als verfafwerkingen. Hier vindt u de belangrijkste soorten afwerkingen waaruit u kunt kiezen en wat ze betekenen.

Plat of mat – geeft de meest natuurlijke uitstraling. Satijn – biedt een lichte glans die krassen en onvolkomenheden verbergt. Als je niet kunt beslissen welke afwerking je moet kiezen, kies dan voor satijn, want dit is veilig in gebruik. Halfglanzend – een middenwegoptie. Het glanst maar verbergt ook oneffenheden. Halfglans is prachtig en bijna net zo veilig als satijn. Het verbergt echter ook de onvolkomenheden niet. Hoogglans – de meest glanzende en meest reflecterende keuze. Het mag dan wel indrukwekkend zijn, het vertoont toch de meeste onvolkomenheden. Als je hout niet perfect is, of als er een grote natuurlijke lichtbron op het hout schijnt, gebruik dan iets anders.

Hoe polycryl en polyurethaan op hout aan te brengen

Polycrylic Vs Polyurethane and How To Apply Protective Coat

Het aanbrengen van een beschermende coating op hout is eenvoudig. Als je hout hebt geverfd of gekleurd, weet je hoe je dat moet doen. Laten we echter eens kijken naar de stappen voor het gebruik van polycryl en polyurethaan op hout.

Stap 1: Verwijder eerdere jassen

Het is het beste als u eerdere verf, vernis of andere afwerkingen verwijdert voordat u iets nieuws aanbrengt. Doe dit dus door het hout af te schuren. Voor het beste resultaat gebruikt u schuurpapier met korrel 120 op geverfd hout en korrel 80 op nieuw hout.

Ja, ook al is het hout nieuw, het zal geschuurd moeten worden omdat er soms in de fabriek of het magazijn een onzichtbare beschermlaag wordt aangebracht. Hiermee kunnen ook alle stempels worden verwijderd die zijn gebruikt om de borden te dateren of te labelen.

Stap 2: Maak het stuk schoon

Na het schuren het stof afvegen en schuren met een schone doek. Schuur vervolgens lichtjes met korrel 180 om alles te verwijderen dat niet glad is gebleven door het sterkere schuurpapier. Bij schuurpapier geldt: hoe hoger de korrel, hoe gladder en zachter de afwerking zal zijn.

Nog een keer afstoffen. Stofzuig en reinig het oppervlak met een vochtige, pluisvrije doek of spons. Het is een goed idee om dit allemaal in een goed geventileerde ruimte te doen. Zowel zaagsel als zandkorrels kunnen uw longen aantasten.

Stap 3: Breng de eerste laag aan

Breng de eerste laag afwerking aan met een zachte borstel. Begin met een heel dunne laag. Als er moeilijk bereikbare plekken zijn, kunt u deze verzorgen met polyurethaanspray, die meestal prachtig dekt.

Nadat u de eerste laag heeft aangebracht, laat u deze een paar uur drogen. Vervolgens licht schuren. Je wilt het niet te ruw maken of de eerste laag verwijderen. Schuur het voldoende zodat de tweede laag gemakkelijk aan te brengen is.

Stap 4: Voeg de resterende jassen toe

Step 4: Add Remaining Coats

Na het schuren van de eerste laag een nieuwe laag aanbrengen. U moet rekening houden met drie lagen. afhankelijk van de houtsoort die u bekleedt. Onafgewerkt hout heeft meer lagen nodig dan afgewerkt hout.

Draag bij elk houtbewerkingsproject een masker als u polyurethaan op oliebasis gebruikt. Voor binnenomgevingen moet de kamer goed geventileerd zijn. Mogelijk moet u investeren in een kleine ventilator om de lucht te laten circuleren.

Veelgestelde vragen (FAQ)FAQ

Wat is het voordeel van watergedragen polyurethaanverf?

Watergedragen polyurethaan (PU) verf geeft minder vluchtige organische stoffen (VOS) af, heeft een lagere temperatuurflexibiliteit, zuur- en alkalibestendigheid en superieure weerbestendige eigenschappen. De toepassing ervan op houten meubelen wordt gewaardeerd door professionele houtbewerkers en experts op het gebied van meubelrestauratie.

vWat is groengelijmde vingerlasverbinding?

Groengelijmde vingerlassen verwijzen naar nat hout dat wordt verlijmd voordat het droogt.

Wat is een biogebaseerd bereid polyurethaan?

Een houtafwerking op plantaardige oliebasis gemaakt met arachideolie heeft gunstige coatingeigenschappen. De biokleefstof zou op aardolie gebaseerde materialen kunnen vervangen.

Polycryl versus polyurethaan: wrap-up

Het vergelijken van polycryl en polyurethaan is als het vergelijken van appels met peren. Het type kit dat u nodig heeft voor uw houtproject hangt af van een aantal omstandigheden.

Welke kit u kiest, hangt af van het karakter van het hout. Andere factoren waarmee u rekening moet houden, zijn waterbestendig tuinmeubilair, blootstelling aan hoge temperaturen en oppervlakken met houtnerf.

Bij het afdichten van vloeren met veel loopverkeer gaan polyurethaan op waterbasis niet lang mee. Ondertussen zouden polyurethaan op oliebasis langdurige bescherming bieden.

Houtafwerkingen voor doe-het-zelfprojecten zijn niet ingewikkeld. U moet weten waarmee u werkt en hoeveel lagen kit u moet aanbrengen. Nadat uw houtproject is voltooid, moet u ervoor zorgen dat u de kit op de juiste manier weggooit.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook