Tudor-architectuur, uitgelegd: geschiedenis en kenmerken

Tudor Architecture, Explained: History and Characteristics

Tudor-architectuur ontstond in Engeland en Wales tijdens de Tudor-periode van 1485 tot 1603. Huizen in Tudor-stijl zijn voorzien van vakwerklijsten die contrasteren met de buitenkant van wit stucwerk, waardoor ze gemakkelijk te herkennen zijn.

De Tudor-bouwstijl vond in de jaren 1900 zijn weg naar de Verenigde Staten. Maar omdat de materialen duur waren, bevolkten Tudor-huizen alleen rijke Amerikaanse buurten en kregen ze de bijnaam ‘effectenmakelaar Tudors’.

De geschiedenis van de Tudor-architectuur

Tudor Architecture, Explained: History and Characteristics

Tudor-architectuur ontwikkelde zich in Groot-Brittannië tijdens het bewind van de Tudor-vorsten. Het is een middeleeuwse stijl die elementen uit de renaissance- en gotische architectuur combineert.

Tudor-architectuur heeft kasteelachtige kenmerken, hoewel huizen gebouwd voor de rijken andere kenmerken hadden dan die bewoond door de lagere klasse.

Tijdens het Tudor-tijdperk bouwden Britse burgers uit de lagere klasse hun huizen met behulp van een houtskelet en vulden de gaten op met vlechtwerk en leem, een mengsel van aarde, klei, stro en andere toevoegingen. Hoewel vlechtwerk en leem deze huizen in vroege Tudor-stijl het uiterlijk van stucwerk gaven, was het materiaal van korte duur.

Enkele gemeenschappelijke kenmerken van huizen uit de vroege lagere klasse waren vierkante of rechthoekige vormen, plavuizen of zandvloeren, open haarden, steile daken en hoge ramen en deuren.

Hoewel veel Britse inwoners uit de hogere klasse ook huizen in Tudor-stijl bouwden, zagen hun versies er anders uit. Deze huizen waren groot, hadden een E- of H-vormige plattegrond en hadden bakstenen of natuurstenen gevels, soms met vakwerk. Ze hadden ook uitgebreide zadeldaken, enorme open haarden en uitgebreide bakstenen schoorstenen.

Zoals alle architectonische typen raakte de Tudor-stijl uit de gratie toen architecten nieuwe ontwerpen verkenden. In de 17e eeuw stond de Elizabethaanse architectuur in de schijnwerpers, gevolgd door barokke en vervolgens Georgische stijlen.

Tudor Revival-architectuur

Tudor Revival-architectuur verwijst naar de revitalisering van de Tudor-stijl, die plaatsvond in Engeland en de Verenigde Staten van ongeveer 1860 tot 1940.

In 1860 bouwde de Britse architect Norman Shaw een herenhuis in Tudor-stijl genaamd Craigside. Shaw stelde zich een ‘toekomstig sprookjespaleis’ voor met veel authentieke Tudor-kenmerken. De stijl sloeg aan in Engeland en architecten gebruikten het voor openbare gebouwen zoals bibliotheken.

Tudor Revival Style vond zijn weg naar de VS in 1895. Deze huizen bereikten een hoogtepunt in populariteit in de jaren twintig en dertig. De Amerikaanse versie was geïnspireerd op de traditionele Engelse Tudor-huizen, maar gebruikte vaak rode baksteen op de gevel en meer sierlijke ontwerpen rond ramen en deuren.

Variaties op de Amerikaanse stijl van Tudor Revival-huizen worden soms verhalenboekhuizen, Engelse cottage Tudors en pittoreske huisjes genoemd.

Maar omdat de materialen die werden gebruikt om Tudor-huizen te bouwen duur waren, was de kans groter dat rijke inwoners ze zouden bezitten. In 1945 verloren Tudor Revival-huizen aan populariteit omdat veel Amerikanen met financiën worstelden en kosteneffectieve huisvesting nodig hadden.

Het definiëren van de Tudor-boog

De Tudor-boog is een ontwerpkenmerk van originele huizen in Tudor-stijl in Groot-Brittannië. Het is een boog met vier middelpunten, waarbij de binnenbochten een grotere straal hebben dan de buitenbochten. De Tudor-boog komt het meest voor bij deuropeningen. In grote stijlen gebruiken architecten de Tudor-boog boven sommige ramen.

Exterieurkenmerken van Tudor Styles House

Tudor-huizen zijn door de jaren heen geëvolueerd. Hier zijn de belangrijkste uiterlijke kenmerken van huizen in Amerikaanse Tudor-stijl:

Vakwerkframe. Een van de meest kenmerkende kenmerken van een huis in Tudor-stijl zijn de verticale houten balken die langs de buitenkant lopen. Steil hellende daken. Tudor-huizen hebben steile daken met meerdere gevels. Buitenkant van baksteen of stucwerk. Oudere huizen in Tudor-stijl kunnen een bakstenen gevel hebben, terwijl versies die tijdens de Tudor-revivalperiode zijn gebouwd, vaak een gevelbeplating van wit stucwerk hebben. Prominente schoorstenen. Tudor-huizen zijn typisch voor koude klimaten en beschikken over ten minste één grote bakstenen schoorsteen. Erkers. Projecterende ramen zoals erker, erker of boeg zijn gebruikelijk in huizen in Tudor-stijl. Voordeur niet in het midden. De voordeuren in Tudor-stijl zijn prominent maar niet in het midden geplaatst.

Interieurkenmerken van huizen in Tudor-stijl

Het interieur van huizen in Tudor-stijl weerspiegelt de buitenkant. Dit is wat je zult vinden.

Aangepaste lay-outs. Huizen in Tudor-stijl hebben asymmetrische plattegronden en hebben vaak een aangepaste indeling. Gebeitst houtwerk. De binnenkant van het huis is voorzien van decoratieve houten bekleding, vaak donker gekleurd. Houten plafondbalken. In één of meerdere kamers kunnen plafondbalken aanwezig zijn. Neutrale kleurenschema's. Het gebruik van wit, crèmes, bruin en bruin is gebruikelijk voor binnen en buiten. Gebogen deuropeningen. Deuropeningen kunnen een gebogen of Tudor-boog hebben.

Beroemde voorbeelden van architectuur in Tudor-stijl

Compton Wynyates-huis

Het Compton Wynyates House is een vroeg voorbeeld van Tudor-architectuur uit de hogere klasse uit de late 15e eeuw. Het huis heeft een bakstenen gevel, vier vleugels en een centrale binnenplaats.

Hoewel dit landelijke Tudor-landhuis meer dan 500 jaar oud is, is het gerestaureerd om de oorspronkelijke authenticiteit te behouden.

Handforth-zaal

Handforth Hall

Handforth Hall, gebouwd in 1562, was een herenhuis voor Sir Urian Brereton. Het ligt in Handforth, Cheshire, Engeland, en beschikt over twee verdiepingen, vakwerk en vijf baaien.

De witte zandsteen- en houten betimmering laat zien hoe dit historische Tudor-exemplaar veel van de Tudor Revival-ontwerpen inspireerde.

Eastlake-golfclub

Eastlake Golf Club

De Eastlake Golf Club in Atalanta, Georgia, demonstreert de Tudor Revival-stijl in de Verenigde Staten. Dit Tudor-herenhuis uit 1904 heeft wit stucwerk, vakwerk en een uitgestrekte indeling.

De Eastlake Golf Club en het Tudor-clubhuis zijn nog steeds in bedrijf.

Als je onze pagina leuk vindt, deel hem dan met je vrienden & Facebook