11 spektakularnih uskih kuća i njihovih genijalnih dizajnerskih rješenja

11 Spectacular Narrow Houses And Their Ingenious Design Solutions

Uske kuće na parcelama su prilično rijetke. Očigledno, poželjna alternativa bi bila prostranija kuća s drugačijim tlocrtom. Međutim, uska kuća na parceli ima svojih prednosti, od kojih je najistaknutija činjenica da se može uklopiti u uske prostore između postojećih zgrada ili na neuobičajeno oblikovane lokacije.

11 Spectacular Narrow Houses And Their Ingenious Design Solutions

I arhitektura i unutrašnja rješenja ovakvih kuća su znatiželjna i domišljata kako bi svojim stanovnicima omogućila ugodan život bez većih kompromisa.

Cool Kuće sa uskom građevinskom parcelom

The Shaft House

Narrow - Shaft House from Atelier rzlbd

Narrow - Shaft House from Atelier rzlbd Between

Narrow - Shaft House from Atelier rzlbd Living

Narrow - Shaft House from Atelier rzlbd Airy design

The Shaft House je rezidencija na dva i po sprata koja se nalazi u Torontu, Kanada, a izgrađena je 2010. godine. Bio je to projekat Atelier rzlbd. Iako prilično uska i izgrađena između dvije postojeće zgrade na parceli od 20 stopa, kuća ima svijetle i prozračne unutrašnje prostore. Ono po čemu se kuća ističe je njen jednostavan i moderan dizajn sa čistim, ravnim linijama i uglovima koji su u kontrastu sa susjednim kućama.

Ova uska kuća u Nadi

This narrow house in Nada

This narrow house in Nada between normal houses

This narrow house in Nada Vertical design

Narrow - Shaft House from Atelier rzlbd Airy design

U Nadi, u Japanu, postoji kuća izgrađena na zemljištu površine samo 36,95 kvadratnih metara. Visoka je i uska i ima nekoliko malih prozora. Unatoč tome, iznutra izgleda vrlo svijetlo i otvoreno. Krovni prozori propuštaju puno prirodnog svjetla, a stepenište i raspored omogućavaju da dođe do dna kuće. Niz praznina i otvora u cijeloj kući dodatno doprinosi otvorenosti kuće. Ovu neobičnu rezidenciju dizajnirali su i izgradili Fujiwarramuro Architects.

The Promenade House

Narrow The Promenade House

Iako obično očekujete da vidite usku kuću između dvije zgrade, to nije uvijek slučaj. Promenade House od FORM_Kouichi Kimura Arcitects je dobar primjer. Kuća se nalazi u Shigi u Japanu i prostire se na površini od 124,3 kvadratnih metara. Nalazi se na mjestu koje je samo 4 metra široko i 35 metara duboko.

Narrow The Promenade House Back

Narrow The Promenade House interior

Oblik i veličina lokacije diktirali su dizajn i strukturu kuće. Kao rezultat toga, arhitekti su izgradili intrigantnu kuću široku 2,7 metara. Sve sobe su raspoređene jedna za drugom duž dugačkog i uskog hodnika.

Ova kuća u Tokiju

Narrow 1.8m house by YUUA architects

Narrow 1.8m house by YUUA architects Between buildings

Narrow 1.8m house by YUUA architects interior

Ograničenja veličine također su bila izazov u slučaju ove rezidencije koja se nalazi u Tokiju. Kuća se nalazi na zemljištu širine 2,5 metara i dubine 11 metara. Projekat su razvili YUUA arhitekti koji su morali da pronađu pravi način da stanovnicima ponude obilje privatnosti, a da unutrašnjost ne bude previše skučena ili sićušna. Kako bi sačuvao udobnost, tim je odabrao jednostavan pristup, koristeći tamne boje, puno drveta i dajući kući staklenu prednju fasadu, izlažući je susjedstvu.

The River Side House

River Side House in Horinouchi

River Side House in Horinouchi Design

River Side House in Horinouchi Outside

River Side House in Horinouchi Interior

Mjesto na kojem je izgrađena kuća River Side ima oblik trokuta. Kuća se nalazi u Horinouchiju, a izgradio ju je Mizuishi Architect Atelier. Na plan kuće direktno je utjecao oblik lokacije. Prizemlje je manje površine od ostatka kuće i uglavnom se koristi za ostavu. Ostali prostori su smješteni na katu i uključuju kuhinju i blagovaonicu, dnevni boravak, spavaću i gostinsku sobu.

The Brooklin House

Narrow plot Brooklin House

Narrow plot Brooklin House bedroom

Narrow plot Brooklin House interior

Kuća Brooklin se nalazi u Sao Paulu, Brazil, a dizajnirala ju je Galeria Arquitetos 2008. Nalazi se na lokaciji veličine 5,5 x 33 m i ima otvoreno prizemlje. Cilj je bio stvoriti prostor koji bi bio fluidan i ne bi imao barijere. Ova strategija je također omogućila da kuća bude svijetla i otvorena uprkos svom neobičnom rasporedu. Stakleni krov to dodatno naglašava.

Dvorišna kuća

Courtyard House by DeForest Architects

Courtyard House by DeForest Architects Angle

Courtyard House by DeForest Architects Interior

Dvorišnu kuću dizajnirao je DeForest Architects i nalazi se u Sijetlu, Vašington. To je prekrasna kuća na obali s modernim dizajnom dobrodošlice. Spoj između zatvorenog i vanjskog prostora je glatki i igra važnu ulogu u cjelokupnom dizajnu i rasporedu kuće. Osim toga, pogledi su zaista nevjerovatni. Međutim, ono što iznenađuje kod ove kuće je njena duga i uska struktura. Ova opcija je odabrana djelomično jer je omogućila da sve sobe nude panoramski pogled.

The OH House

atelier tekuto - OH house exterior

atelier tekuto - OH house

atelier tekuto - OH house interior

Malo je kuća tako uskih kao ova, čak i s obzirom na temu ovog članka. OH House je projektovala japanska firma Atelier Tekuto i izgrađena je na parceli nepravilnog oblika 1,5 m niže od nivoa ulice. Ulaz u kuću je na najnižem nivou, a stepenice omogućavaju pristup gornjim spratovima. Klijenti su također željeli da im kuća pruži maksimalnu privatnost i, kao rezultat, ima malo prozora, od kojih su većina mali. Eksterijer kuće je crne boje i u kontrastu je s bijelim interijerom.

Ova kuća u blizini švicarskih Alpa

Narrow Lot House Plans Mountain

Narrow Lot House Plans Mountain View

Narrow Lot House Plans Mountain interior

Izgrađena na padini u podnožju planine Jura, ovo je kuća koja zna kako iskoristiti pogled na najbolji mogući način uprkos svojoj uskoj strukturi. Prostrani prozori hvataju pogled i unose ljepotu okoline u sobe. Unutrašnjost kuće je organizirana u tri pojedinačna stana, svaki sa visokim stropovima i svi su prostrani i svijetli. Minimalizam i neutralne boje omogućavaju da unutrašnjost kuće izgleda i izgleda prostrano i prozračno, dok prozori i ogledala naglašavaju ove elemente. Kuću je dizajnirao L3P Architects.

Ova trospratna kuća u Torontu

Karen white david house exterior

Karen white david house interior

Mali komad može biti samo izazov koji arhitekti treba da stvori nešto izvanredno. Na primjer, ova ugodna kuća izgrađena je na uskoj parceli između dvije postojeće rezidencije. Budući da je uža od prilaza, lokacija nije olakšala proces projektovanja. Ipak, ovo je bio samo izazov koji je Donaldu Chong studiju omogućio da se ova kuća u Torontu istakne na jedinstven i neobičan način. Prvobitno se nalazila u staroj vikendici, a sada se nalazi moderna porodična kuća na tri sprata.

Ovaj moderan dodatak bungalovu

Brammy kyprianou residence exterior

Brammy kyprianou residence exterior Closer

U nekim slučajevima, uska kuća može u početku dobro odgovarati svojim vlasnicima, ali u nekom trenutku može postati nedovoljno. Jedan primjer je ovaj bungalov u Australiji. Prvobitno je ovo bila struktura široka 20 stopa. Tada su vlasnici otišli do Phila Harrisa iz Troppo Archtiects za pomoć. Htjeli su proširiti svoju kuću. Arhitekta ga je produžio tri metra i to je pružilo dovoljno prostora za kupatilo za goste i vešeraj. Novodograđena kuća sada ima asimetričan dizajn.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook