15 ideja za zidne pločice za tuš kabine: kako odabrati najbolju

15 Shower Wall Tile Ideas: How to Choose the Best One

Pretvorite svoju kupaonicu u mjesto sofisticiranosti i ljepote uz ove ideje za zidne pločice za tuš kabine. Zidne pločice za tuš kabine su način da se ovaj lični prostor podigne u kreativni odraz vašeg stila i ličnosti. Opcije zidnih pločica za tuš kabine su raznolike koliko i vaša mašta, bez obzira da li više volite bezvremenski, klasični izgled ili nešto hrabrije i suvremenije. U ovom istraživanju pogledat ćemo ideje za tuš pločice koje kombiniraju funkcionalnost i stil, kao i nove ideje koje vam mogu pomoći da definirate svoj prostor.

15 Shower Wall Tile Ideas: How to Choose the Best One

Ideje za zidne pločice za tuš kabine

Dizajneri interijera i vlasnici kuća koriste zidne pločice za tuš kabine kao izlog za kreativne dizajne pločica. Ideje za zidne pločice za tuš kabine kreću se od tradicionalnih i bezvremenskih do modernih i trendi.

Klasični dizajn tuš pločica je popularan jer je bezvremenski i prilagodljiv širokom rasponu stilova dizajna. Savremene zidne pločice za tuš kabine, s druge strane, odlikuju se svojim vrhunskim dizajnom, živopisnim uzorcima i privlačnim bojama.

Pločice za tuš u podzemnoj željeznici

Modern Farmhouse Brick

Pločice podzemne željeznice su pravokutni oblik pločice koji se koristio uz zidove njujorške podzemne željeznice. Iako popularnost pločica podzemne željeznice varira, to je uvijek klasičan izgled. Koristite živopisnu i šarenu pločicu podzemne željeznice, položite pravokutne pločice okomito ili ih uparite sa suvremenijom vrstom podnih pločica kako biste ažurirali klasični izgled pločica podzemne željeznice.

Heksagonalna tuš pločica

Hexagonal Shower TileFibonačijev kamen

Još jedan klasičan, ali poseban stil pločica za tuširanje su heksagonalne ili šestostrane pločice. Oni su odličan dodatak vintage ili retro dizajnu kupaonice. Korištenje velikih veličina pločica ili aranžiranje šesterokutnih pločica različitih boja u zamršenim dizajnom može šesterokutnim pločicama dati moderan zaokret.

Penny tuš pločice

Penny Shower TilesTiffany Brooks

Peni pločice su male, okrugle pločice koje podsjećaju na oblik penija. Ovaj oblik odjekuje klasičnom obliku šesterokutne pločice. Koristite peni pločice za oblaganje zidova tuša ako želite stvoriti zamršen, ali razigran dizajn tuša. Neki dizajneri koriste penny pločice za stvaranje ukrasnih traka ili kutaka u većim uzorcima pločica, kao što su zidovi podzemne željeznice ili kvadratni zidovi od tuš pločica.

Basketweave tuš pločica

Basketweave Shower TilePaula McDonald Design Build

Tradicionalni dizajn košarastih pločica sadrži kombinaciju svijetlih i tamnih pločica koje izgledaju kao da se preklapaju u tkanom uzorku. Drugi uzorci tkanja košara samo koriste pločice podzemne željeznice postavljene u specifičnom uzorku tkanja košara.

Basketweave pločica je tradicionalni viktorijanski uzorak pločica koji odlično izgleda na zidovima ili podovima tuša. Uzorci pločica od pletene košare su obično crno-bijeli ili sivo-bijeli, ali pločice od košara dolaze u raznim drugim bojama. Pločice podzemne željeznice mogu se koristiti za kreiranje velikih uzoraka tkanja košara u različitim bojama i veličinama.

Predimenzionirana tuš pločica

Oversized Shower TileM|R Zidovi

Predimenzionirane pločice, poznate i kao pločice velikog formata, postale su popularne opcije zidnih pločica zbog svoje sposobnosti da stvore aerodinamičan izgled. To je zbog činjenice da veće pločice smanjuju upotrebu linija za fugiranje, koje vizualno razbijaju izgled tuš pločice.

Pločice velikog formata dostupne su u različitim oblicima, veličinama i materijalima, što vam omogućava da personalizirate izgled tuša. Predimenzionirane pločice su odličan izbor za moderan dizajn zidnih pločica za tuš kabine.

Riblja kost pločica za tuširanje

Herringbone Shower TileNacionalna asocijacija industrije remodeliranja

Riblja kost pločica za tuširanje su male pravougaone pločice položene pod uglovima od 90 stepeni do oštrijeg "V" oblika. Ovo je bezvremenski, ali moderan stil koji neprimjetno spaja ove raznolike izglede. Bijela ili mramorna riblja kost je klasičan izgled, ali male pravokutne pločice u raznim bojama i materijalima mogu vašem tušu dati jedinstvenu prednost.

Kvadratna tuš pločica

Square Shower TileJanine Dowling Design Inc.

Kvadratna pločica za tuš je jedan od najstandardnijih oblika pločica. Možete ažurirati stil kvadratnih pločica korištenjem pločica od luksuznih materijala poput mramora ili korištenjem živopisnih kvadratnih pločica za tuširanje.

Geometrijska pločica za tuš

Geometric Shower TileDesign Matters

Neke moderne pločice za tuširanje imaju zanimljive geometrijske uzorke kreirane trokutima, šesterokutnim pločicama ili nepravilnim oblicima. Ovi dizajni pločica daju vašem kupatilu savremeni izgled. Crno-bijeli geometrijski uzorci dodaju kontrast i tradicionalni obrat trendovskom uzorku pločica.

Viktorijanske tuš pločice

Victorian Shower TileGraditelji mahagonija

Viktorijanci su bili ti koji su uveli kupatilo u moderno doba i bili su oduševljeni upotrebom pločica. Zamršeni uzorci, cvjetni mozaici i bogate palete boja karakteriziraju kupaonske pločice u viktorijanskom stilu. Ugradite pločice u viktorijanskom stilu u zidove ili podove tuša kako biste stvorili povijesni izgled u vašem kupatilu.

Cementne ili keramičke pločice za tuširanje s uzorkom

Patterned Cement or Ceramic Shower TileRustico Tile

Raznobojne šarene cementne ili keramičke pločice postale su popularne kao izbor pločica za zidove tuš kabina i podove u kupaonicama. Ovaj izgled je inspirisan enkaustičnim pločicama, drevnim glaziranim pločicama sušenim u peći.

Mnoge pločice s uzorkom još uvijek koriste izraz enkaustične, ali jesu li zaista enkaustične ili ne, određuje proizvođač. Bez obzira na to, ove pločice s uzorkom čine lijepe kupaonske zaslone. Zidne pločice za tuš kabine sa šarama mogu vašem kupatilu dati istorijski, ali moderan izgled.

Arabesque tuš pločica

Arabesque Shower TileFilme Design

Arabeski uzorak pločica je isprepleteni geometrijski uzorak koji potiče iz maurske ili islamske tradicije. Arabesque pločice imaju zamršen i egzotičan stil koji podiže zid tuša. Dostupne su u raznim veličinama i bojama, kao i od materijala u rasponu od prirodnog kamena do keramike i porculana.

Mješovita tuš pločica

Mixed Shower Tilek YODER dizajn

Kombinovanje vrsta pločica dodaje vizuelni interes, dubinu i ličnost tušu. Svoj tuš možete učiniti jedinstvenim i zadovoljiti svoje potrebe miješanjem i spajanjem različitih materijala.

Postoje različiti načini miješanja pločica za tuširanje. Akcentne pločice u različitim bojama i veličinama mogu se koristiti za definiranje različitih područja tuša. Također možete eksperimentirati s različitim materijalima i bojama kako biste stvorili žarišnu točku u tušu.

Teksturirana tuš pločica

Textured Shower TileJane Kim arhitekta

Teksturirane pločice imaju podignuti uzorak koji pruža taktilni element vašem dizajnu tuša. Postoji mnogo različitih vrsta teksturiranih pločica koje sadrže valove, linije i vrtloge napravljene od umjetnih materijala kao što su keramika i porculan. Dostupne su i pločice sa prirodnom teksturom, napravljene od prirodnog kamena kao što su terakota, mermer i travertin.

Tuš pločice primarne boje

Primary-Colored Shower TileAlloy Workshop

Od malih kvadratnih pločica možete napraviti mozaik koji odražava vašu ličnost i stil. Dizajner je kreirao kupatilo za ljubitelje savremene umetnosti koristeći osnovne boje i stil umetnika Pieta Mondriana.

Pločice za tuširanje u izgledu drveta

Wood-Look Shower TileGalerija pločica Spazio LA

Prirodno drvo ne podnosi dugotrajno izlaganje vodi ili vlazi. Dostupne su porculanske pločice sa teksturiranim dizajnom i izraženim zrnatošću koja podsjeća na drvo. Ove pločice su dostupne u raznim bojama, veličinama i stilovima kako bi nadopunile rustikalni i suvremeni dizajn kupaonice.

Gradient tuš pločica

Gradient Shower TileRRS Design Build

Gradijentni dizajn pločica ima uzorak pločica koji postepeno mijenja boju iz jednog smjera u drugi. Ovi dizajni obično koriste male pločice kako bi se omogućila postupna varijacija boja. Većina gradijent uzoraka koristi monokromatske palete boja, ali kontrastne boje mogu se koristiti za stvaranje hrabrog i suvremenog izgleda.

Odabir zidnih pločica za tuš kabinu za vaše kupatilo

Odabir pločica za zid tuša u vašem kupatilu može biti zastrašujući. Evo nekoliko ideja koje će vam pomoći da fokusirate svoj odabir kako biste mogli dizajnirati kupaonicu koja izražava vašu individualnost i osjećaj za stil.

Identifikujte svoj omiljeni stil:

Uzmite u obzir svoje lične preferencije, kao i cjelokupnu estetiku koju želite postići u svom kupatilu. Potražite stilove zidnih pločica koji odgovaraju vašim željama, kao što su suvremeni, tradicionalni, rustikalni ili eklektični.

Razmotrite ukupne karakteristike kupatila:

Odredite hoćete li renovirati, graditi novo kupatilo od nule ili jednostavno dodati nove zidne pločice za tuš u postojeće kupatilo. Ako jednostavno mijenjate tuš pločice, razmislite o ostalim elementima u kupaonici i odaberite nešto što ih nadopunjuje.

Razmislite o održavanju:

Neke zidne pločice za tuš kabine zahtijevaju više održavanja od drugih. Za razliku od velikih pločica, koje imaju manje linija za fugiranje, male pločice imaju više linija za injektiranje koje zahtijevaju češće brtvljenje i čišćenje. Prirodni kamen će zahtijevati više održavanja nego keramika ili porculan.

Uzmite u obzir veličinu prostora:

Na vizuelni efekat tuš pločice će uticati veličina kupatila, i obrnuto. Malo kupatilo može izgledati prostranije i otvorenije sa pločicama svetlih boja. Oni također mogu imati koristi od velikih pločica s manje linija za fugiranje kako bi razbili dizajn. Velike sobe pogoduju širem rasponu boja i vrsta pločica.

Skupite inspiraciju:

Potražite ideje u online člancima, časopisima i Pinterest pločama. Zabilježite uobičajene teme na slikama koje volite da vidite koji vam se stilovi sviđaju.

Razmotrite uzorke i raspored pločica:

Eksperimentirajte s različitim uzorcima i rasporedima kako biste vidjeli koji stil i dizajn najbolje odgovaraju materijalu i boji pločica koje ste odabrali. Ovisno o uzorku i rasporedu, ista pločica može izgledati vrlo različito.

Nabavite uzorke:

Potražite uzorke od online trgovaca, trgovina za poboljšanje doma i izvođača radova. Ovo će vam omogućiti da vidite kako pločica izgleda u vašem prostoru i kako je u interakciji s drugim elementima i bojama.

Potražite stručni savjet:

Pronađite profesionalca koji vam može pomoći ako niste sigurni u svoj izbor. Oni mogu pružiti vrijedne uvide u pogledu najboljih zidnih pločica za vaš prostor zbog svog iskustva i stručnosti.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook