15 modernih švicarskih kuća s jednostavnim dizajnom i prekrasnim pogledom

15 Modern Switzerland Houses With Simple Designs and Gorgeous Views

Švicarska je poznata po prekrasnom krajoliku, posebno u alpskom području.

15 Modern Switzerland Houses With Simple Designs and Gorgeous Views

Ima mnoštvo prekrasnih planinskih koliba koje iskorištavaju zadivljujući pogled i puno stilskih kuća općenito, tako da ćemo danas neke izbliza pogledati.

Imamo izbor od 15 prekrasnih kuća u Švicarskoj, pa hajdemo naprijed i vidjeti po čemu se svaka izdvaja.

Prekrasne moderne kuće u Švicarskoj

Zapanjujuća vila sa zakrivljenim krovom inspirisanom

Stunning Villa With A Curved Roofline Inspired

Villa Courbe Swiss SAOTA dream home

Villa Courbe Swiss SAOTA living area

Ovo je Villa Courbe, savremena rezidencija koju je dizajnirao arhitektonski studio SAOTA i završena 2018. Ima veliki tlocrt sa valovitim granicama prema stražnjoj strani lokacije. Ovo je potpuno zastakljeni dio sa prozorima pune visine koji obavijaju prostore i izlažu ih prekrasnom okruženju.

Krov ima vijugav oblik, a zidovi zakrivljeni i prate njegove obrise dajući kući organski izgled i omogućavajući joj da se lakše stapa s krajolikom. Kuću je posredno oblikovala topografija zemljišta, lokacija i pogled.

Duga i uska kuća sa prekrasnim okruženjem

House ROFR Switzerland by Ralph Germann architectes

House ROFR Switzerland by Ralph Germann architectes living view

House ROFR Switzerland by Ralph Germann architectes kitchen

Ovo je kuća koju je dizajnirao studio Ralph Germann architectes. Dugačak je 36 metara i širok 6,5 metara i inspiriran je iz njegovog prekrasnog okruženja. Siva vanjština i jednostavan oblik pomažu mu da se stopi s krajolikom, dajući mu izgled sličan onom velike stijene.

Ima ekološki dizajn, a dio projekta je bio stvaranje zida koji stabilizira i štiti padinu, omogućavajući kući da prati organske linije brda i zauzima mjesto sa prekrasnim pogledom. Enterijer je jednostavan i moderan, koristi neutralne i prirodne boje i materijale i uvek naglašava prelepe panorame.

Obloga od crnog drveta

Casa Curved Switerland by Daluz Gonzalez Architekten

Casa Curved Switerland by Daluz Gonzalez Architekten plywood walls

Casa Curved Switerland by Daluz Gonzalez Architekten floors

Ovo je struktura koju je dizajnirao i izgradio studio Daluz Gonzalez Architekten 2017. Zahtjevi su bili prilično neobični. Vlasnici su željeli kuću izgrađenu sa malim budžetom iu kratkom roku i željeli su da se ona ubaci u parcelu na kojoj već živi stambeni prostor.

Kako bi to postigli, arhitekti su inspiraciju potražili u dizajnu glavne kuće koja je imala zakrivljene zidove i polukružni tlocrt. Na osnovu toga su dizajnirali jednostavniju i moderniju strukturu nalik kutiji koja će se slagati s tim. Ima crnu vanjštinu i upadljiv oblik koji mu daje veliku izražajnost. Kuća ima 6,5 soba i uključuje betonski podrum i dva drvena poda.

Rustikalni stil štale

Conversion Mill Barn Switzerland Beck Oser Architekten

Conversion Mill Barn Switzerland Beck Oser Architekten compact kitchen

Conversion Mill Barn Switzerland Beck Oser Architekten wood exterior

Conversion Mill Barn Switzerland Beck Oser Architekten green landscape

2013. studio Beck Oser Architekten preuzeo je prilično izazovan projekat konverzije. Njihov zadatak je bio da očuvaju i transformišu mlin i njegovu okolinu. Pokušali su da što bolje pomiješaju staro i novo i uspjeli su napraviti četiri dvoetažna stana kojima se pristupa iz dvorišta.

Neki od prostora služe kao zajednički prostori koje koriste svi stanari i to stvara zaista lijep osjećaj udobnosti i poznatosti. Dva apartmana imaju svoje vrtne prostore dok druga dva imaju balkone sa kojih se pruža pogled na lijepo okruženje.

Što se cjelokupnog dizajna i arhitekture tiče, ovo je na kraju bio eklektičan projekt definiran kontrastnim elementima, ali sa zajedničkim krajnjim ciljem: vratiti zgradu u život i iskoristiti svoju lokaciju. (slike Börje Müller).

Kuća sa velikim prozorima

15 Modern Switzerland Houses With Simple Designs and Gorgeous Views

Hemishofen House in Switzerland by Dost barn style

Hemishofen House in Switzerland by Dost dining area

Kuća Hemishofen smještena je na obali rijeke Rajne koja naravno nudi niz vrlo lijepih pogleda i priliku da se usko poveže sa svojom okolinom. Tim arhitekata studija Dost pretvorio je ovo u dom iz snova za njegove vlasnike.

Kući su dali jednostavnu i modernu estetiku te su se pobrinuli da stave naglasak na vezu između zgrade i okolne prirode. Vanjski dio kuće je uglavnom obložen drvetom.

Od dva sprata, gornji je najneprozirniji i najprivatniji, dok je donji veoma providan. Ukupno, kuća nudi 151 kvadratni metar stambenog prostora koji su raspoređeni na dvije etaže. Donji dio je dnevni boravak i sadrži sve društvene funkcije, a spavaće sobe su smještene na katu.

Topla i ugodna švicarska kuća

Swiss Simplicity House by Wohlgemuth Pafumi Architekten

Swiss Simplicity House by Wohlgemuth Pafumi Architekten porch

Swiss Simplicity House by Wohlgemuth Pafumi Architekten attic area

Swiss Simplicity House by Wohlgemuth Pafumi Architekten living

Švicarske kuće su općenito poznate po svojoj jednostavnosti, ali i po svojoj sposobnosti da izgledaju i da se osjećaju super toplo i ugodno. Upravo tako bismo opisali ovu divnu kuću koju je dizajnirao studio Wohlgemuth

Ima jednostavan obris sa čistim linijama i geometrijskim oblicima, ali ispod svega je veoma prijatno mesto.

Ovo je slučaj u kojem se moderni i tradicionalni elementi dizajna harmonično spajaju i izvlače ono najbolje jedni u drugima. Izgrađen je od vrlo osnovnih i uobičajenih materijala kao što su beton, kamen, čelik i drvo što mu daje obilje karaktera, ali ga zapravo ne ističe toliko.

Villa Jonc

Villas Jonc Swiss Christian von Düring

Villas Jonc Swiss Christian von Düring entryway

Villas Jonc Swiss Christian von Düring design

Villa Jonc je još jedan stvarno cool projekat iz Švicarske. To je set od tri spojene kuće koje je dizajnirao arhitekta Christian von Düring. Ovaj zajednički dizajn izabran je u nastojanju da se minimizira uticaj zgrade na okruženje i da se pokaže poštovanje prema prirodi uopšte.

Zajednički dizajn ima i druge prednosti kao što je činjenica da potiče društvenu interakciju između stanara i održava niske troškove održavanja. Svaka od tri kuće ima poseban ulaz kroz privatno dvorište.

Sa stražnje strane, veliki vrt dijele sve tri kuće. Iako su dio jedne velike strukture, svaka od njih ima svoju individualnost. Rasporedi su različiti, a interijeri su prilagođeni na različite zanimljive načine.

Betonska konstrukcija

House in Riehen Swiss by Reuter Raeber Architects

House in Riehen Swiss by Reuter Raeber Architects walls

House in Riehen Swiss by Reuter Raeber Architects windows
Ovo je kuća koja se nalazi u Riehenu koju je dizajnirao studio Reuter Raeber Architects. Sastoji se od dva velika kontrastna volumena. Tu je donji dio koji je izliven u betonu i ima vrlo robustan i strukturalno zdrav izgled, a na vrhu je još jedan volumen koji je obložen masivnim drvom.

One međusobno uravnotežuju i daju kući moderan izgled. Veliki prozori i klizna staklena vrata povezuju unutrašnje prostore s palubama, terasama i dvorištem, a istovremeno ih izlažu prekrasnim pogledima i omogućavaju puno prirodnog sunčevog svjetla da uđe unutra. Također, ista jednostavnost koja definira eksterijer kuće izražena je iu zatvorenom prostoru.

Mala kuća na padini

Objekt 254 White by Meier Architekten

Objekt 254 White by Meier Architekten living roomd ecor

Objekt 254 White by Meier Architekten bathroom

Objekt 254 White by Meier Architekten porch

Kuća koju je dizajnirao Meier Architekten također je definirana kontrastima. Izvana, to je struktura vrlo jednostavnog izgleda. Ima čistu bijelu fasadu i vrlo malo detalja. Unutar dizajna je zaista topao i prijatan, sa područjima koja se ističu i imaju puno individualnosti.

Veliki prozori uvode van, a terasa se proteže na gornji kat i iskorištava pogled na vrlo ugodan i organski način.

Kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak su međusobno povezani i čine veliki društveni prostor koji poziva ljude da provode vrijeme zajedno i u interakciji. Takođe je idealan prostor za zabavu.

Moderan A-okvir

Villa Erard à Nods Switzerland by Andrea Pelati Architecte

Villa Erard à Nods Switzerland by Andrea Pelati Architecte patio

Villa Erard à Nods Switzerland by Andrea Pelati Architecte glass balustrade

Villa Erard à Nods Switzerland by Andrea Pelati Architecte living room

Villa Erard je kuća koja doslovno postaje jedno s krajolikom. Dizajnirao ga je Andrea Pelati Architecte i djelimično je ugrađen u padinu, koristeći prednost nagnutog terena na zaista hladan i neobičan način.

Vila se nalazi u blizini švicarskih planina Jura što joj pruža prekrasan pogled, ali i razne izazove. Ima suvremeni dizajn koji reinterpretira klasični zabatni krov.

Ulaz je obložen kamenom i vodi u vinski podrum koji je direktno uklesan u kamen i ima vrlo jedinstven i autentičan izgled. Betonsko spiralno stepenište vodi na kat gdje prozori od poda do stropa otvaraju sobe prema van i pružaju pogled na vrt i planine u daljini. Odatle je pristup otvorenom potkrovlju sa krovnim prozorima.

Osvježena kuća na jezeru s malim i šarmantnim interijerom

Refurbishment of a Holiday Residence

Swiss Refurbishment of a Holiday Residence

Refurbishment of a Holiday Residence lake

Ovo je mala kuća za odmor originalno izgrađena 1950-ih, smještena na prekrasnom mjestu koje gleda na jezero Lugano u Švicarskoj. Lokacija je prilično mala, a sama kuća ima samo 50 kvadratnih metara unutrašnjosti. Prati ga i pristanište na suprotnoj strani imanja.

Studio Raffaele Cammarata architetto radio je na renoviranju ovog mjesta 2019. godine, a cilj je tada bio da se obnovi prvobitna struktura i da se očuva njen šarm, ali i da se dogradi modernom estetikom. Veliki stakleni paneli privlače prekrasan pogled iznutra, a natkriveni trijem proširuje ugodnu unutrašnjost izvana.

Futuristički dizajn okružen prirodom

Concrete Private House in Thusis by Angela Deuber Architects

Concrete Private House in Thusis by Angela Deuber Architects design

Concrete Private House in Thusis by Angela Deuber Architects interior

Ovo je definitivno kuća dizajnirana da se ističe. Iz daljine postaje vidljivo da ima odvažnu i modernu estetiku, s puno čistih linija, upečatljivih uglova, ali i jednostavnom paletom materijala i završnih obrada. Ovo je projekat koji je završio studio Angela Deuber Architects 2019. godine.

Nalazi se na visoravni sa blagim nagibom, sa predivnom planinskom pozadinom u daljini. Otvoreni beton se intenzivno koristio u cijeloj kući kako za dizajn interijera tako i za eksterijer. To mu daje čist i moderan izgled i stavlja veći naglasak na arhitekturu, ali i na cijelo područje koje ga okružuje.

Kuća sa ukusom inspirisanim Singapurom

The Twin Lah Residence G8A Architecture Urban Planning ColliNFontaine architectes

 

 

The Twin Lah Residence G8A Architecture Urban Planning ColliNFontaine architectes facade

The Twin Lah Residence G8A Architecture Urban Planning ColliNFontaine architectes street

Twin-Lah rezidencija je jedinstvena iz mnogo različitih razloga. Zauzima prekrasan komad zemlje u Thônexu sa prekrasnim pogledom na Mont-Blanc, a kreirali su ga studiji ColliNFontaine architectes i G8A Architecture

Ideja iza toga bila je da se stvori moderna kuća sa dizajnom inspirisanom zgradama i kulturom u Singapuru, kao način da vlasnik ponese djelić svog rodnog grada sa sobom u Švicarsku.

Kuća ima vrlo prepoznatljiv dizajn fasade sa stvarno hladnom teksturom i živopisnom i toplom bojom. Prekrasno zeleno okruženje pomaže da se uzemlji cijela struktura i da je u lijepom kontrastu sa čistom arhitekturom.

Betonska kuća sa bujnom okolinom

A concrete house with lush surroundings

A concrete house with lush surroundings swiss

A concrete house with lush surroundings kitchen

A concrete house with lush surroundings living

Skrivena među ogromnim drvećem i puno tropskog i bujnog zelenila, ova kuća ima zaista prepoznatljivu estetiku. Sirovi beton je jedan od primarnih materijala koje su odabrali arhitekti Wespi de Meuron Romeo za ovaj projekat.

Zgrada je neobičnog nepravilnog oblika diktiranog lokacijom, odnosno blizinom puta, ateljea kao i susjednog arhitektonskog biroa. Robustan betonski eksterijer omogućava kući da se istakne, a takođe znači da dobija lepu patinu jer vremenom prirodno propada.

Porodična kuća podijeljena na polovine

House with One Wall in Swiss by Christian Kerez

House with One Wall in Swiss by Christian Kerez interior

House with One Wall in Swiss by Christian Kerez floor

House with One Wall in Swiss by Christian Kerez view

Izvana ova kuća izgleda prilično zanimljivo zbog otvorenosti. Smještena u Cirihu, kuća ima jednostavnu i svježu estetiku i velike ostakljene površine koje je otvaraju prema okolini. Dizajnirao ga je arhitekta Christian Kerez, a najzanimljiviji dio u njemu je zapravo unutra. Ovdje je postavljen pregradni zid koji je unutrašnjost dijelio na dvije kuće. To je čvrsti zid bez ikakvih otvora, jedini unutrašnji zid na celom mestu. Ovo stvara dvije odvojene stambene jedinice unutar iste ljuske i pod istim krovom.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook