Da li je ugaoni sudoper pravi za vas? Rješavanje dileme

Is A Corner Kitchen Sink Right For You? Solving The Dilemma

Oni mogu biti nezgodni i izazovni za rad, ali morate priznati, kuhinjski ugaoni sudoper izgleda sjajno.

Is A Corner Kitchen Sink Right For You? Solving The Dilemma

Možda ne nude iste prednosti kao obični tip, ali dolaze s cijelim drugim skupom karakteristika koje ćemo zajedno otkriti.

Šta je ugaoni sudoper?

Ugaoni sudoper je sudoper instaliran u jednom od uglova vaše kuhinje. Međutim, to može biti i sudoper instaliran u kutu otoka u vašoj kuhinji. Ugaoni umivaonici su efikasna upotreba prostora jer zauzimaju prostor nedovoljno iskorištenog pulta i daju mu svrhu.

Kuhinjski sudoper IKEA

Ugaoni sudoper mogao bi biti najbolji način da odete ako imate malu kuhinju. I IKEA ima sjajan ugaoni element u koji se može smjestiti običan sudoper.

Kitchen Corner Sink IKEA

Ormarić izgleda ovako kada slijedite upute da ga sastavite. Jednostavan je i lako se uklapa u kutni prostor.

Progress on IKEA cabinet

A ono što su ovi vlasnici uradili je hakiranje ormarića restrukturiranjem gornjih ploča kako bi mogli da uklope svoj duboki sudoper u cijeli ormar.

Finished corner base cabinet

I ovo je gotov projekat sa ugaonom sudoperom pored peći. Ali sa strane i iza sudopera ima dosta prostora za radnu površinu. Ovo je pristupačan način da IKEA ormarić prilagodite ugaonom sudoperu.

Prednosti ugaone sudopere

Praktičnost

practical kitchen corner sink

Sudoper može pretvoriti neiskorišteni kutak u aktivni dio vaše kuhinje. Na kraju krajeva, sve je u tome da budete praktični. Odlična opcija za kuhinje s mrtvim kutovima.

Više Counter Space

spacious counters and sink

Ugaoni sudoper oslobađa više prostora na radnoj površini. U maloj kuhinji to znači da ćete dobiti više prostora za pripremu i duže pultove što je veliki plus.

Ergonomic Friendliness

Ergonomic contemporary kitchen

Zahvaljujući postavci ugaonog sudopera, ova savremena bijela kuhinja ima sve što treba, uključujući fantastične (neometane) poglede na prozore u više smjerova. Osim toga, cijela kuhinja ističe se ergonomskom jednostavnošću, uključujući jedinstveni podesivi moderni dizajn slavine sudopera.

Nedostaci ugaone sudopere

Manje prirodnog osvetljenja

Beauty of this elegant kitchen in white

Postavljanje sudopera u kuhinjski kut ponekad znači da ćete imati manje ili nimalo prirodnog svjetla koje pomaže u zadatku pranja posuđa. Ipak, problem ima jednostavno rješenje. Rasvjeta ispod ormarića može riješiti problem i dodati stil vašoj kuhinji.

Nema dovoljno prostora

Kitchen sink

Prostor ispod ugaonog sudopera će najvjerovatnije postati beskoristan. Ne možete ga koristiti za skladištenje i nema dovoljno mjesta ni za što dolje. Uprkos tome, možete se odlučiti za sudoper na farmi kako biste maksimalno iskoristili taj prostor.

Upotreba za jednu osobu

Modern kitchen with a corner sink

Postavljanje umivaonika u ugao znači da ga istovremeno može koristiti samo jedna osoba. Ali to ne znači da možete imati samo jedan sudoper. Ne isključujte još dvostruki dizajn jer se može prilagoditi za ovo područje.

Dizajn kuhinjskih sudopera

Ovisno o rasporedu kuhinje, ugaoni sudoperi mogu olakšati sve, od kuhanja i maksimiziranja radnog prostora do iskorištavanja ugla koji inače ne biste mogli koristiti.

Pojednostavi

simple corner sink in the kitchen

Jednostavno je bolje jer ugaoni sudoperi čine čišćenje malo težim nego inače. Ugao možete ostaviti praznim ili ga koristiti za odlaganje stvari ili za prikaz nekoliko predmeta na čist i organiziran način.

Dvostruki umivaonik Corner Vanity

Double Sink Corner VanityStephanie Kratz Interijeri

Ne morate ići s tradicionalnim duplim sudoperom kada možete podijeliti sudoper ugao. Dvostruki sudoper ima više prostora i može vam pomoći da ostanete organizirani dok perete suđe. Osim toga, ovaj kutni sudoper od nehrđajućeg čelika je savršena žarišna točka u ovoj kuhinji.

Shelf Storage

The stainless steel design corner

Taj prostor možete iskoristiti i praktičnije i funkcionalnije postavljanjem police za male uređaje ili često korištene predmete.

Custom Design

Turquoise kitchen decor

Ako želite ugaoni sudoper, trebali biste znati da on obično mora biti izrađen po mjeri i imati dizajn koji ga čini pogodnim za taj određeni prostor. To znači da je skuplji od običnog sudopera.

Funkcionalni

functional kitchen sink with dry rack and cutting board

A pošto morate proći kroz sve te nevolje, zašto ne biste odabrali sudoper s drugim korisnim prilagođenim karakteristikama? Mogućnost sušenja ili rezanja proizvoda preko sudopera je vrlo efikasna.

Ugaoni podni ormar za sudoper

corner kitchen sink base cabinet

Ne bi vam palo na pamet da stavite sudoper u ugao tradicionalne kuhinje u obliku slova U. Ali u ovoj kuhinji, to je mjesto gdje ćete ga pronaći. I to je odlična iskorištavanje prostora sa pultovima sa obje strane i iza sudopera.

Moderna

Integral concrete corner kitchen sink

Pa, zato što izgleda zanimljivo i bila bi nezaboravna karakteristika. Zato ne pokušavajte da ga sakrijete u uglu. Pretvorite ga u žarišnu tačku za kuhinju.

Farmhouse Style

Corner sink traditional kitchen

Duboki sudoperi pružaju dovoljno prostora za pranje posuđa i sprječavaju pretjerano prskanje. I savršeno se slažu s kuhinjom u stilu seoske kuće. Veliki umivaonici savršeno se uklapaju u ugao jer omogućavaju više prostora.

Island Corner Sink

island corner sink

Ugaoni sudoperi također nude veću fleksibilnost. U osnovi ih možete postaviti gdje god želite sve dok su u uglu. To znači da možete smisliti sve vrste genijalnih rasporeda i dizajna za svoju kuhinju.

Jedinstveni plasman

Marble counter top corner sink

Još jedna sjajna stvar kod ugaonog sudopera je to što može biti dodatak. Možete imati standardni sudoper i ovaj. Uzbudljiva ideja za prostrane kuhinje.

Podmontirani kuhinjski ugaoni sudoper

undermount corner sinkDremodeling

Ovo je odličan primjer da maksimalno iskoristite kvadraturu vaše kuhinje. Ovdje imate dovoljno prostora za rad na pultu i male police na bočnim stranama ormara za dodatno skladištenje i ukrase.

Kuhinjski sudoper FAQ

Koja veličina sudopera odgovara ugaonom ormariću od 42 inča?

Za ugaoni ormarić od 42 inča, poželjet ćete sudoper koji nije veći od 29 inča. U većini slučajeva, umivaonik je udaljen tri inča od prednjeg okvira ormarića. Ako insistirate na većem sudoperu, morat ćete ga staviti dalje od prednjeg okvira. I ovo možda ne izgleda kao velika stvar, ali naginjanje preko dodatnih tri četvrtine inča može biti prilično neugodno.

Koja veličina sudopera odgovara ugaonom ormariću od 36 inča?

Najveći sudoper koji biste trebali koristiti za ugaoni ormarić od 36 inča je sudoper od 33 inča. Najbolji način da odredite veličinu sudopera koja vam je potrebna za ormar je oduzimanje tri inča od svake strane mjerenja ormarića. Uvijek možete staviti veći umivaonik u ormarić, ali to često poništava garanciju na ormariće i kompromituje podlogu.

Kako očistiti odvod u sudoperu

Ne želite da imate smrdljiv odvod u sudoperu. Najbolji način za čišćenje odvoda sudopere je korištenje sode bikarbone i bijelog sirćeta. Koristite jedan dio sode bikarbone na dva dijela sirćeta.

Prvo sipajte sodu bikarbonu na i niz odvod. Zatim polako sipajte belo sirće. Trebali biste pričekati oko 15 minuta da pjenušava akcija učini svoje. Na kraju rastvor isperite kipućom vrelom vodom.

Kako odčepiti odvod u sudoperu

Ako je odvod u sudoperu začepljen, postoji nekoliko stvari koje možete pokušati osloboditi začepljenja.

Uronite – Koristeći klip, održavajte brtvu držeći klip potopljenim u vodu. Brzo uranjajte gore-dolje. Kipuća voda – Zakuhajte pola galona vode i sipajte je u odvod u stalnom mlazu. Možda ćete želeti da ovo ponovite nekoliko puta. Soda bikarbona i sirće – Otopite začepljenje tako što u odvod sipate sodu bikarbonu, a zatim i sirće. Sačekajte 15 minuta pre nego što sipate toplu vodu u odvod da biste uklonili začepljenje.

Također možete pokušati koristiti mokro-suhi usisivač ili svrdlo u ekstremnim začepljenjima. Najbolje što možete učiniti je pokušati spriječiti začepljenje sudopera tako što ćete redovito čistiti kantu za smeće, puštati toplu vodu nakon svake upotrebe i ne sipati mast ili talog u odlagač.

Kako organizirati ispod sudopere

Postoji na desetine načina da se organizuju ispod sudopera, od kuka i šipki do regala i držača. Ispod sudopere najbolje možete organizirati:

Označavanje za sortiranje i postavljanje stavki. Koristite kuke i ušice za vješanje rukavica i ručnika. Stavite sredstva za čišćenje na rotirajuću policu za brzi pristup. Alat i gajtane čuvajte u PVC cijevima. Čuvajte vreće za smeće koristeći zavjese.

Postoji bezbroj kreativnih ideja za organiziranje ispod sudopera.

Kako očistiti sudoper od nehrđajućeg čelika

Sudoperi od nerđajućeg čelika popularan su izbor u kuhinji uprkos dodatnom radu na održavanju čistoće. Svoj sudoper od nehrđajućeg čelika možete očistiti na sljedeći način:

Započnite ispiranje sudopera vodom. Zatim premažite sudoper sodom bikarbonom. Zatim počnite ribati u smjeru zrna. Nakon toga poprskajte nerazrijeđenim sirćetom i pričekajte. Isperite sirće i sodu bikarbonu. Osušite i na kraju premažite s nekoliko kapi maslinovog ulja.

Kuhinjski sudoperi su podcijenjeni

Kuhinjski ugaoni sudoperi su odlično rješenje za mali prostor i predstavljaju lijepe, dekorativne elemente. Stavljanje sudopera u ugao takođe štedi prostor na pultu, omogućavajući više radnog prostora u kuhinji. Dakle, nemojte podcijeniti postavljanje sudopera u kut vaše kuhinje.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook