Da li se izolacija pokvari?

Does Insulation Go Bad?

Za većinu vrsta izolacije može se očekivati da će trajati 80 godina ili više – otprilike u prosjeku životnog vijeka kuće. Ovo je tačno ako su ispunjeni određeni uslovi. U suprotnom, izolacija će se dovoljno degradirati da je potrebna zamjena.

Does Insulation Go Bad?

Kako znati da li je izolacija pokvarena

Kuće obično daju znakove da je izolacija pokvarena. Neke je lako otkriti. Drugi su malo suptilniji.

Mould. Pojavljuje se na zidovima ili plafonima – obično kada je izolacija mokra i ugrožena. Oštećenje vode. Vlažna izolacija potkrovlja ili poplava podruma može natopiti izolaciju – značajno smanjujući njenu R-vrijednost. Nacrti. Osjećaj propuha duž podova može značiti nestandardnu ili oštećenu izolaciju – često oko okvira prozora i vrata. Varijabilne temperature. Značajne temperaturne razlike u prostorijama mogu značiti da izolacija zidova, puzavog prostora ili potkrovlja više ne radi svoj posao. Troškovi grijanja. Loša izolacija košta više jer sistemi grijanja i hlađenja moraju duže raditi da bi se kuća održala na željenoj temperaturi. Provjerite račune za energiju za neobjašnjiva povećanja. Hladne površine. Hladne tačke na vanjskim zidovima ili stropovima mogu ukazivati na neispravnu izolaciju ili otvorene praznine u vanjskom omotaču zgrade. Koristite infracrveni termometar da pronađete hladna mjesta bez uklanjanja suhozida. Ice Dams. Nagomilavanje leda duž ivica krova ili ledenice koje vise sa oluka. Loša izolacija potkrovlja propušta toplinu u potkrovlje koja topi snijeg na krovu – koji se ponovo smrzava na rubovima krova.

Koliko dugo traje izolacija?

Izolacija može trajati decenijama i nastaviti raditi kako je navedeno. Na primjer: R-7 izolacija postavljena u kuću iz 1940-ih može biti jednako dobra kao i na dan kada je postavljena. Ali to nije ni blizu ispunjavanja današnjih građevinskih propisa.

90% američkih domova je pod izolacijom, a 85% je izgrađeno prije 2000. godine kada su počeli da stupaju na snagu viši propisi o izolaciji. Što znači da postojeća izolacija ne radi adekvatan posao po današnjim standardima. Kodovi postaju sve zahtjevniji. Prije deset godina izolacija u zidovima 2 x 4 bila je R-12. Sada je to R-13.

Izolacija može trajati do 100 godina ako ostane suha i bez štetočina. Nadogradnja izolacije kuće dodaje udobnost i štedi troškove energije.

Šta uzrokuje lošu izolaciju?

Izolacija sa 50-godišnjom garancijom ne bi se trebala pokvariti za 15 godina ili manje. Nešto drugo osim proizvoda uzrokuje probleme.

Vlaga

Curenje i infiltracija vlage pogoršavaju izolaciju. Natopljeni fiberglas ima nultu vrijednost izolacije. Vlaga izaziva plijesan koja oštećuje izolaciju, okvire i suhozid. Kuće bez parnih barijera dozvoljavaju vlažnom unutrašnjem zraku da učini izolaciju vlažnom.

Štetočine

Većina modernih izolacija tretirana je za odbijanje insekata i glodara. Starija izolacija nije bila. Gnijezda glodara uzrokuju hladne mrlje tako što izdubljuju izolaciju, a njihov urin i izmet osiguravaju vlagu i hranu koja potiče rast plijesni.

Mokra izolacija poziva insekte kao što su termiti koji oštećuju drveni okvir – ne izolaciju. Miševi odnesu izolaciju kako bi napravili gnijezda na drugom mjestu. Vremenom će kolonija mrava ili pčela ili osa eliminirati izolaciju u zidnoj šupljini.

Instalacija

Nepravilna ugradnja uzrokuje lošu izolaciju od prvog dana. Palice moraju biti isječene kako bi pravilno pristajale. Ne mogu se komprimirati bez gubitka R-vrijednosti. Izolacija šupljine mora ispuniti cijeli prostor. Čak i najmanji otvor omogućava ulazak zraka i vlage.

Sve praznine i prodori u zid moraju biti zapečaćeni. Izolacija potkrovlja treba da bude konzistentna, a sistem ventilacije mora biti adekvatan. Unajmljivanje profesionalnih instalatera u početku košta više, ali vremenom štedi novac. Rušenje gipsanih ploča kako bi se dobila prava izolacija je dugotrajno i skupo.

Životni vijek uobičajenih tipova izolacije

Većina izolacije će trajati decenijama ako je pravilno postavljena i ostaje suha i bez štetočina.

Fiberglass

Fiberglas je najčešća vrsta izolacije. Izolacija od stakloplastike i labavo punjenje se intenzivno koriste u novogradnji i renoviranju.

80 – 100 godina. Jeftino. Jednostavan za rad. Upija vodu i zadržava prašinu. Može postati pljesniv. Gubi vrijednost izolacije ako je komprimiran.

Celuloza

Labava celulozna izolacija je „zeleni“ proizvod popularan u potkrovlju i zidovima.

20 – 30 godina. Ekološka izolacija. Mora se zamijeniti ako se smoči.

Mineralna vuna

Izolacija od mineralne vune apsorbira manje vlage od stakloplastike, ali će i dalje biti sposobna za buđ ako su prisutni pravi uslovi.

Do 80 godina. Skuplji od fiberglasa. Teško se suši ako je natopljen. Trebalo bi zamijeniti.

Spray Foam

Izolacija od pjene u spreju zaptiva praznine i pukotine kada se ugradi i ostaje na mjestu nakon što očvrsne.

Do 100 godina. Skupo. Nepropusno. Ne upija vlagu.

Krute ploče

Čvrsta pločasta izolacija se koristi od podruma do krova – unutrašnje i vanjske, ispod i iznad nivoa.

Do 100 godina. Ne upija vlagu. Degradira ako se ošteti ili izloži sunčevoj svjetlosti.

Ovčja vuna

Sve šiške od prirodne ovčje vune su ekološki prihvatljive i vrlo učinkovite u kontroli vlage.

Do 100 godina. Prirodno otporan na plijesan. Prirodno kontroliše vlagu.

Izolacija se može pokvariti ili degradirati tokom vremena ili početi loše. Možda je i dalje dobro, ali ne zadovoljava važeće građevinske propise. Bez obzira na uzrok, loša izolacija povećava troškove energije, može biti skupa za popravku i može povećati rizik po zdravlje.

Neka vam profesionalac uradi procjenu energije doma ili kao DIY projekat kako biste odredili potrebe vašeg doma.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook