Izolacija klime za prozore

Window Air Conditioner Insulation

Prozorski klima uređaji su blagodat u vrućim ljetnim danima i noćima. Ali puštaju hladan vazduh tokom zime. Ponekad dosta hladnog vazduha. Uklanjanje propuha je obično jednostavan, jeftin DIY projekat.

Window Air Conditioner Insulation

Uklonite klima uređaj

Najbolji način da eliminišete curenje vazduha je da u potpunosti uklonite jedinicu i zatvorite prozor. Ovo nije uvijek praktično. Teški su, teški za rukovanje i žele da padnu na tlo kada se uklone zatvarači.

Ako izvadite svoj, pobrinite se da ga očistite, osušite i pohranite na sigurno. Mora se ponovo instalirati sljedeće godine – i još uvijek radi.

Zapečatite zračna curenja

Propuštanje vazduha oko prozorskih klima uređaja može biti odgovorno za do 25% hladnog vazduha u prostoriji. Neke praznine oko jedinice se lako vide – propuštaju zrak – i insekte – da neometano prolaze. Za pronalaženje manjih praznina može biti potrebna svijeća za pušenje ili upaljač. Polako pomičite svijeću ili upaljač oko klima uređaja blizu prozora. Dim iz svijeće će teći sa zrakom. Plamen će treperiti na propuhu.

Zatim možete koristiti jednu ili više metoda za zatvaranje praznina.

Kompresibilna pjena. Dostupan u trakama ili se može izrezati iz većih listova. Obično se stisne između prozorskog krila i klima uređaja i/ili jedinice i praga. Foam Tape. Ogulite i zalijepite podlogu. Postavite po obodu klima uređaja na mjestu gdje se spaja s prozorom, pragom i bočnim dijelovima harmonike. Spray Foam. Lako popunjava praznine do ½”. Može biti neuredno i teško ukloniti. Koristite samo pjenu niske ekspanzije. Zaptivanje. Lako popunjava praznine i pukotine do ¼”. Veoma efektno. Vodootporan. Teško se uklanja.

U stvari, topli vazduh se uvek kreće u hladnije oblasti. U mirnim danima gubite toplinu prema van. Vjetar mijenja tu dinamiku i duvat će zrak u kuću.

Izolacioni pokrivači kupljeni u prodavnici

Unaprijeđene izolacijske navlake dostupne su na internetu, u trgovinama za poboljšanje doma i u većini trgovina koje prodaju klima-uređaje. Izrađuju se za unutarnju i vanjsku primjenu u više veličina. Svi oni treba da imaju integrisane sisteme pričvršćivanja. Mnogi od njih koštaju manje od 20,00 dolara.

Vanjske navlake pružaju vrhunsku zaštitu. Oni štite kućište i unutrašnjost klima uređaja od elemenata i vjetar ih gura na mašinu. Možda ih je teško ili nemoguće instalirati – kao na primjer na jedinicama u prozorima stanova ili na drugom spratu kuće.

Poklopci unutrašnje izolacije pristaju na unutrašnjost jedinice. Za dodatnu zaštitu od prodora vjetra i vode, skinite poklopac i omotajte unutrašnje komponente plastikom. (Vreća za smeće ili dvije bi trebale biti dovoljne. Gurnite višak plastike u ormarić i vratite poklopac. Zatim postavite izolovano ćebe.

Kompleti pjene koji se uklapaju u klima uređaj također su dostupni u različitim veličinama. Obično dolaze sa samoljepljivim trakama koje mogu ili ne moraju izdržati vremenske uvjete.

DIY izolacijski poklopci

Skinite poklopac sa kućišta klima uređaja. Otvorene površine napunite plastikom kako biste zaustavili vjetar i vodu. Vratite poklopac. Kupite meku penu od pola inča do jednog inča, isecite je na veličinu i zamotajte kućište klima uređaja. Može se držati na mjestu ljepljivom trakom ili trakom za pakovanje.

Naborani bočni dijelovi klima uređaja su vrlo tanki i propuštaju topli zrak. Izrežite ih i na njih u isto vrijeme postavite pjenu. Pjena se može zalijepiti za prozorsko krilo, prag, okvir prozora i klima uređaj.

Svako ko ima šivaću mašinu i malo talenta može napraviti pokrivač od podstavljenog pokretnog ćebeta. Šivanje elastične trake oko otvorenog kraja omogućava dobro prianjanje i brzu i jednostavnu instalaciju i uklanjanje. Bilo koji debeli podstavljeni materijal koji je otporan na vjetar i vlagu također će raditi.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook