Izolacija postojećih zidova

Insulating Existing Walls

Izolacija gotovih vanjskih zidova ne mora uključivati kidanje suhozida. To se može postići ubrizgavanjem izolacije u šupljine između vanjske obloge i unutrašnjeg suhozida. Proces je neinvazivan, stvara vrlo malo nereda i lako se krpi i prepravlja. Takođe košta mnogo manje.

Insulating Existing Walls

Zašto izolirati postojeće zidove?

Mnoge kuće izgrađene prije 1970. godine nisu bile izolirane. Energija je bila jeftina i u izobilju. Građevinski propisi sada zahtijevaju izolaciju zidova i potkrovlja kako bi zadovoljili određene standarde. Izolirani zidovi štede na troškovima energije, pomažu u stvaranju ugodnijeg životnog okruženja i smanjuju buku koja ulazi u dom.

Kako izolirati postojeći zid

Izolacija gotovih vanjskih zidova uključuje postavljanje izolacije između obloge i suhozida. Rupe su izbušene u svakoj šupljini svornjaka – spolja ili iznutra – i izolacija se uduvava u šupljinu. Rupe su zakrpljene i ponovo obrađene. Gotove R-vrijednosti variraju od R-3,0 po inču do R-6,3 po inču.

Troškovi izolacije postojećih zidova kreću se od 1,00 USD po kvadratnom metru do 4,00 USD po kvadratnom metru površine zida. Postoji samo nekoliko vrsta materijala koji pravilno obavljaju posao.

Izolacija od pjene u spreju

Izolacija od pjene u spreju je najbolji izbor za izolaciju zidova. Kako se širi, ispunjava šupljinu, zaptiva pukotine i praznine i probija se oko izbočina poput eksera i vijaka, žica i cijevi i električnih kutija.

Pjena u spreju je dostupna kao proizvod sa zatvorenim ili otvorenim ćelijama. DIY kompleti pjene za raspršivanje mogu se kupiti na mreži ili na prodajnim mjestima u zgradama – samo pjena sa zatvorenim ćelijama. Open cell pjenu postavljaju samo profesionalni instalateri. Može se proširiti do 100 puta u odnosu na svoju originalnu veličinu i odgurnuti suhozid sa stubova. Pjena sa zatvorenim ćelijama je R-6,3 po inču i otporna je na vlagu i štetočine. Pjena s otvorenim ćelijama je oko R-3,8 po inču i apsorbiraće vlagu.

Izolacija od celuloze i fiberglasa

I celulozna izolacija i izolacija od fiberglasa mogu se ugraditi od strane izvođača ili uradi sam projekat. Najmanje dve rupe treba da budu izbušene u svakoj šupljini – jedna oko 6” od plafona i jedna oko 4” od poda – jer su ovi proizvodi lagani i mogu da se zakače na izbočine kao što su ekseri, žice i električne kutije – ostavljajući praznina ispod koja smanjuje R-vrijednosti.

Celuloza i fiberglas upijaju vlagu. Najbolje ih je koristiti na mjestima s manje vlage ili gdje zid ima postojeću parnu barijeru. (Ako postoji parna barijera, izbušite rupe sa spoljašnje strane.) Celuloza je R-3,4 po inču. Fiberglas je R-3,1 po inču. Oba proizvoda mogu pasti – ostavljajući neizolovano mjesto na vrhu šupljina.

Mogućnosti naknadne izolacije

Ove opcije su skuplje od ugradnje izolacije u pojedinačne šupljine za klinove. Treba ih uzeti u obzir samo kada planirate veliku rekonstrukciju kuće.

Vanjska izolacija

Ako planirate vanjsku obnovu, dodajte 2” kontinuirani sloj izolacije od ekstrudiranog polistirena na zidove. Zatim postavite novu oblogu ili štukaturu. Izolacija od krute pjenaste ploče dodaje R-10 kući i smanjuje toplinske mostove. Nova obloga i pjena koštaju oko 10,00 dolara po kvadratnom metru površine zida.

Uklanjanje suhozida

Uklanjanje suhozida radi izolacije zidova omogućava potpuni pristup svim šupljinama za klinove. Batt izolacija i parna barijera ili pjena u spreju mogu se pravilno postaviti oko električnih žica i kutija, te vodovodnih cijevi.

Kada je izolacija obavljena, postavlja se novi suhozid. Zatim zalijepite, zabrljate i ofarbate. Sve obloge moraju biti zamijenjene. To remeti dom, dugotrajno je i skupo. Uklanjanje i zamjena gipsane ploče c/w završne obrade i farbanja dodaje između 1,50 i 3,00 dolara po kvadratnom metru površine zida na cijenu izolacije.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook