Kako napraviti osnovni tlocrt

How to Create a Basic Floor Plan

Tlocrt je skalirani dijagram koji predstavlja prostoriju ili zgradu gledano odozgo. Tlocrti pružaju vizualni prikaz veličine prostora, rasporeda prostorija i položaja vrata i prozora.

How to Create a Basic Floor Plan

Tlocrti također mogu uključivati raspored namještaja i teksturu različitih arhitektonskih karakteristika u prostoriji.

Određene profesije, poput arhitekata, graditelja, agenata za nekretnine i dizajnera interijera, koriste tlocrte za pomoć pri planiranju prostora i kao vizualni prikaz za svoje klijente.

Tlocrti su korisni u ovim sferama kako bi pomogli graditeljima i klijentima da donesu informirane odluke koje se odnose na raspored i protok prostora.

Elementi tlocrta

Određeni elementi su prisutni u tlocrtima za različite profesije koji nisu prisutni u svim tlocrtima. Tlocrti mogu uključivati sljedeće elemente:

Zidovi: Zidovi se često prikazuju na tlocrtu kao pojedinačne ili paralelne linije. Vanjski zidovi su obično predstavljeni debljim linijama od unutrašnjih zidova koji su predstavljeni tankim linijama. Vrata i prozori: Vrata stvaraju pukotinu u zidu i pokazuju zakrivljenu liniju koja pokazuje u kom pravcu će se vrata okrenuti. Prozori, koji su predstavljeni kao tri paralelne linije, stvaraju prekid u liniji zida. Naziv sobe: Nazivi prostorija ukazuju na njihovu namjenu, kao što su "spavaća soba", "kuhinja" i "trpezarija". Dimenzije: Tlocrti uključuju mjere koje pokazuju dužinu i širinu zidova, kao i razmak između ostalih elemenata. Namještaj i oprema: Određeni tlocrti, posebno oni koje koriste dizajneri interijera i agenti za nekretnine, uključuju namještaj i opremu kao što su ormari i uređaji. Oni pomažu kod preciznijeg planiranja prostora. Stepeništa i cirkulacijske staze: Stepeništa su uobičajena u unutrašnjim tlocrtima sa više nivoa. Neki također uključuju obrasce cirkulacije u obliku strelica ili sjenčanja za označavanje područja s velikim prometom. Napomene: Dodatne napomene ili naljepnice mogu biti prisutne za specijalizirane tlocrte za prenošenje specifičnih informacija kao što su materijali površine, lokacija električnih utičnica, vodovod i uređenje okoliša.

Metode izrade tlocrta

Izrada jednostavnog tlocrta je moguća za svakoga sa samo nekoliko alata i malo prakse. Možete napraviti tlocrt ručno ili koristiti softver ili aplikaciju za dizajn interijera za izradu kompjuterskog modela. Možete nacrtati tlocrt kuće ili sobe koja već postoji ili napraviti tlocrt od nule. Evo nekoliko alternativnih metoda za kreiranje jednostavnog tlocrta:

Ručni crtež

Ručno nacrtani tlocrti korisni su kada samo pokušavate da dobijete grubu skicu svog prostora ili ako pokušavate da osmislite ideje od nule.

Koristite milimetarski papir i arhitektonsku vagu da nacrtate tlocrt prostora koji želite da predstavljate. Koristeći arhitektonsku skalu, možete kreirati tačnu, ali minijaturnu verziju prostora, koja tradicionalno ima skalu od ¼ inča koja predstavlja 1 stopu. Počnite crtanjem vanjskih zidova, prozora i vrata. Zatim dodajte unutrašnje arhitektonske karakteristike. Označite prostoriju prema namjeni i označite dimenzije zidova i važne karakteristike.

Programi i alati za dizajn doma

Programi i alati za dizajn doma pomažu arhitektima, dizajnerima interijera i agentima za nekretnine da kreiraju dizajne domova i tlocrte koji su sofisticirani i lijepi. Mnogi od ovih programa sadrže CAD komponente, ali imaju dodatne karakteristike kao što su materijali, teksture i boje koje stvaraju potpunije tlocrte.

Online programi i alati za tlocrte mogu kreirati 2D i 3D tlocrte koji uključuju materijale, teksture i namještaj kako bi prostor učinili realističnijim. Razmotrite programe za dizajn doma u smislu cijene, mogućnosti dijeljenja i karakteristika koje nude prije nego što odaberete onaj koji će vam odgovarati.

Mobilne aplikacije

Aplikacije za mobilne telefone novi su način za brzo i jednostavno kreiranje tlocrta.

S mobilnim aplikacijama kao što su MagicPlan, CubiCasa i Room Scan, možete koristiti kameru i senzore vašeg pametnog telefona da kreirate tlocrte skeniranjem sobe. Ove aplikacije su brze i zgodne za kreiranje tlocrta u pokretu, ali im možda nedostaje tačnost kompjuterskih programa za dizajn doma.

Grafički kompjuterski programi

Za kreiranje jednostavnih tlocrta možete koristiti softver za grafički dizajn poput Adobe Illustrator i Photoshop.

Ovi programi imaju fleksibilne parametre dizajna koji vam omogućavaju da kreirate bilo koji dizajn. Ipak, njima je možda teško savladati ako nemate iskustva s njima.

Unajmite profesionalca

Angažovanje profesionalca može biti korisno za složene tlocrte ili tlocrte koje želite koristiti sa graditeljima i drugim izvođačima.

Razmislite o angažiranju arhitekte, arhitektonskog crtača, CAD dizajnera, graditelja ili dizajnera interijera, ovisno o prirodi projekta. Profesionalci mogu dizajnirati tlocrte koji su tačni, skalabilni i detaljni kako bi zadovoljili vaše specifične potrebe uz pridržavanje građevinskih kodova i propisa.

Kako napraviti osnovni tlocrt

Izrada tlocrta uključuje niz koraka koji se moraju slijediti kako bi se osiguralo da dizajn točno odražava prostor koji želite stvoriti.

Prikupite informacije

Izmjerite prostorije koje želite uključiti u svoj tlocrt ili odlučite o dimenzijama prostorija ako dizajnirate tlocrt za novi prostor. Zabilježite lokaciju vrata i prozora u prostoru ili odlučite gdje ih želite postaviti kako biste stvorili najbolji protok. Zabilježite visinu prostorije, zabilježite sve promjene visine u cijelom prostoru.

Odaberite skalu

Odredite razmjer vašeg tlocrta. Najčešća skala je 1/4 inča do 1 stope, ili 1:50. Važno je odabrati skalu koja je prikladna za tip projekta, kao i za veličinu papira ili softver koji koristite.

Odaberite Vaši alati

Odlučite koju vrstu tlocrta želite kreirati, bilo ručno nacrtan ili pomoću digitalnog softvera. U skladu s tim odaberite svoje druge alate, kao što su milimetarski papir, olovke, arhitektonska skala za ručno nacrtane tlocrte ili dizajn doma ili CAD softver za digitalne dizajne.

Nacrtajte vanjske zidove

Započnite skiciranjem vanjskih zidova prostora u mjerilu. Da biste razlikovali ove linije od unutrašnjih zidova, učinite ih debelim ili tamnim. Napravite vanjske zidove što je moguće preciznije u dimenzijama kako biste izbjegli probleme prilikom crtanja unutrašnjih zidova. Označite dimenzije svakog zida.

Nacrtajte unutrašnje zidove

Nacrtajte unutrašnje zidove kako biste predstavili raspored prostorija i prostora unutar strukture. Koristite svoje mjere da odredite pravilan smještaj zidova.

Unutarnji zidovi trebaju imati tanke i svijetle linije kako bi se razlikovali od vanjskih zidova.

Dodajte vrata i prozore

Postavite vrata i prozore na odgovarajuća mjesta. Koristite simbol trostruke linije za predstavljanje prozora i nagnutu i zakrivljenu liniju za predstavljanje vrata i smjera u kojem se otvaraju. Nakon što ste dodali prozore i vrata, označite dimenzije duž zida, uključujući punu širinu i dužinu, kao i mjere površine zida između vrata i prozora.

Označite sobe

Označite sobe prema njihovoj funkciji, kao što su spavaća soba, kuhinja, dnevni boravak, trpezarija itd.

Dodajte opremu i namještaj (opcionalno)

Neki tlocrti, posebno oni koji se koriste za planiranje prostora, uključuju opremu i/ili namještaj. Kreirajte simbole za predstavljanje ovih komponenti. Ako želite da možete pomicati namještaj kako biste odredili najbolji smještaj, možete ucrtati simbole nepomičnih elemenata i napraviti minijaturne papirne izreze za pokretni namještaj.

Izmjerite i provjerite

Još jednom provjerite mjere na vašem tlocrtu kako biste potvrdili njihovu tačnost. Izmjerite sve dodatne elemente u prostoriji, uključujući otvore za vrata i prozore, i provjerite da li su mjere svih dijelova jednake vanjskim dimenzijama zida.

Dodaj notacije

Dodajte dodatne oznake ili oznake ako trebate dati dodatne informacije zbog načina na koji ćete koristiti svoj tlocrt. Ove dodatne oznake mogu uključivati lokaciju električnih utičnica, završne obrade materijala ili druge važne informacije.

Pregledajte i sačuvajte

Razmotrite svoj završeni dizajn. Učinite sve potrebne dodatne izmjene kako biste stvorili jasnu predstavu vašeg prostora. Sačuvajte izgled kao digitalnu datoteku ako ste koristili softver za dizajn doma. Možete kreirati sačuvanu verziju svog ručno nacrtanog izgleda tako što ćete snimiti sliku i postaviti je ili napraviti kopije crteža.

Traži povratne informacije

Podijelite tlocrt sa bilo kim drugim koji ima interes za dizajn, kao što su članovi porodice ili klijenti. Ako je vaš raspored složen i želite stručne savjete, korisno je zatražiti povratne informacije od profesionalaca kao što su arhitekte i građevinari. Dozvolite im da doprinesu svojim idejama kako bi vam pomogli da poboljšate dizajn vašeg tlocrta.

Napravite promjene i finalizirajte svoj dizajn

Kada budete zadovoljni dizajnom, finalizirajte svoj tlocrt kreiranjem čiste i uglađene verzije za prezentaciju.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook