Namještaj od smole Zauvijek unosi ljepotu u izvanredne dizajne

Resin Furniture Forever Encapsulates Beauty In Extraordinary Designs

Proteklih godina dizajneri namještaja su uspostavili nove načine korištenja smole i njenih karakteristika kako bi stvorili jedinstvene i izvanredne komade. Namještaj od smole postao je stil, trend i izvor inspiracije za novi način razmišljanja. Ali šta je tačno smola i kako je definisati? Najlakši način da se opiše kao visoko viskozna supstanca koja se stvrdne tokom vremena ili kada je izložena toploti ili nekoj drugoj supstanci. Ovo je proces polimerizacije tokom kojeg se smola pretvara u čvrstu supstancu sa adhezivnim svojstvima tokom tranzicije.Postoje brojne različite vrste smola, koje uključuju poliester, poliamide, poliuretane, epokside, silikone, polietilen, akrile ili polistiren. Svaki od njih ima različite karakteristike i upotrebu. Do ne tako davno, namještaj od smole opisivao je samo vrste umjetnog pruća ili trajnije alternative plastičnim stolicama i stolovima i odnosio se uglavnom na vanjske komade koji se koriste na palubama i terasama. Ali onda se rodio novi stil i ovaj je iskoristio adhezivno svojstvo smole. Govorimo o dizajnu namještaja koji se stvara miješanjem smole s drvetom ili drugim materijalima kako bi se stvorili zamršeni i organski oblici i uzorci. Evo nekih od najpoznatijih:

Resin Furniture Forever Encapsulates Beauty In Extraordinary Designs

Riva1920 earth table design

Table Earth at imm2017 cologne from riva1920

Zemljani sto ima veoma originalnu i jedinstvenu ploču koja je nastala spajanjem 50.000 godina starog kauri drveta sa Novog Zelanda i smole. Njegov dizajn je umjetnički prikaz naše planete. Drveni dijelovi simboliziraju kontinente, a dijelovi od smole su okeane. Ljepota ovog komada dolazi iz kontrasta između teksture drveta i prozirnosti smole.

Large rectanble table with resin kauri beam

Stol Kauri Beam od CR

Design colorful crystal series with acrylic resin

Colorful crystal series with acrylic resin

Ovo je Crystal Series, kolekcija sa zanimljivom pričom. Napravio ju je umjetnik Saerom Yoon i ona se nekako sama od sebe oblikovala. Tokom procesa dizajna, umjetnik je primijetio kako se prilikom livenja smole ponekad pojavljuju nasumične teksture na blokovima. Odabrao je neke od njih i obradio ih kako bi stvorio blokove nalik na dragulje.

Alcarol furniture mint resin from london design festival design

Alcarol furniture mint resin from london design festival

Alcarol furniture mint resin from london design festival moss

Alcarol furniture mint resin from london design festival bookshelf

Moss alcarol furniture mint resin from london design festival

Ovo je regal koji koristi smolu da zauvijek uokviri i uhvati ljepotu mahovine i lišajeva. Ideju su materijalizirali Andrea Forti i Eleonora Dal Farra. Zajedno su kreirali projekat Undergrowth. Nakon što su istražili planine i vratili se sa komadima drveta na kojima su rasle mahovina i lišajevi, mogli su da koriste smolu da naprave ovaj neverovatan komad nameštaja.

Alcarol Trail console Moss and resin Design

Alcarol Trail console Moss and resin

Narrow Alcarol Trail console Moss and resin

Kolekcija Undergrowth koju smo upravo spomenuli uključuje i Trail Console, konzolni sto napravljen od jedne drvene daske izrezane na tri dijela, a zatim spojene kako bi se stvorio utisak jednog savijenog komada. Ivice od smole daju stolu neprekidan oblik, a istovremeno uokviruju drvo i otkrivaju mahovinu.

Stone and resin la table design

Stone and resin la table design concept

Perfect mix Stone and resin la table design

Nevjerovatno je šta neki dizajneri mogu stvoriti koristeći smolu. Posebno impresivan primjer je La Table, izvanredna serija stolova koju je kreirao dizajner Alexandre Chapelin. Napravio je stolove koristeći prirodni kamen i smolu i uspio da izgleda kao slika okeana iz zraka. To je bilo moguće popunjavanjem rupa i pukotina u kamenu plavom smolom i davanjem stolova pravougaonog oblika sa dovoljno debelim ivicama da se stvori percepcija dubine.

Lagoon table Travertine Marble and Resin

Blue Lagoon table Travertine Marble and Resin

Design Lagoon table Travertine Marble and Resin

Pure design of Lagoon table Travertine Marble and Resin

Amazing Lagoon table Travertine Marble and Resin

Ovo je još jedan od stolova koji je kreirao Alexandre Chapelin, serija poznata kao La Table. Serija uključuje tri komada koji se nazivaju Lagoon Tables. Svi su stvoreni dodavanjem smole u rezbarenu strukturu od travertina. Svaki dizajn je inspirisan i pod utjecajem krajolika i okoline otoka Saint Martin, gdje se nalazi atelje umjetnika.

Offcuts and resin for a stool

Small wood stool with resin

Offcuts and resin for a stool white

Stool and White Resin

Priča o komadu Zero Per Stool je vrlo zanimljiva. Ovo je nešto što je južnokorejski studio Hattern kreirao, vođen željom da dizajnira komade gotovo bez otpada tokom procesa proizvodnje. To im je pošlo za rukom kombinacijom drvenog otpada i smole. To je samo jedan od komada u seriji Zero Per Project.

Metall wood and resin stool

Dizajner Maor Aharon je također tražio novi način kreiranja stolica, a ideja na koju je došao bila je korištenje drveta i metala u kombinaciji s polimernom smolom i pokretom. Rezultat je bio niz jedinstvenih, slojevitih dizajna. Svaka stolica je izlivena izlivanjem obojene smole u kalup koji se okreće kako bi se formiralo sjedište i stranice. Kolekcija uključuje brojne varijacije dizajna.

Cedar wood and marble resin

Marble resin and cedar wood

Upoznajte Fuse, neobičan i intrigantan ormarić napravljen od kombinacije kedrovog drveta i slojeva finog bazalta u smoli. Ima geometrijski oblik nalik na kulu stvoren brušenjem drveta pod nepravilnim uglovima kako bi se stvorila organska kontura. Ormarić su kreirali dizajneri iz Studija Truly Truly.

Colorful resin chair from Seung Han Lee

Ova stolica funky izgleda je upečatljiv komad koji je kreirao južnokorejski dizajner Seung Han Lee. Sve je sastavljeno od komadića drva koje je spojila šarena smola koja djeluje kao ljepilo. Stolica ima ovaj razigrani i zabavan izgled što je čini odličnim akcentom za razne dekore i postavke.

Photoluminescent Resin by Mike Warren

Glow in dark Photoluminescent Resin by Mike Warren

Iako su svi stolovi od drveta i smole koje smo do sada pogledali definitivno cool, nijedan od njih ne svijetli u mraku. Ovo sada spominjemo jer smo upravo naišli na sto obložen smolom koja svijetli u mraku. Radi se o dizajnu inspirisanom metodom koju je industrijski dizajner Mat Brown stvorio prije čitave godine. Stol je kreacija Mikea Warrena.

Lamp made from wood Resin and LEDs

Design Lamp made from wood Resin and LEDs

Lamp made from wood Resin and LEDs interior

Branch resin and led

Concrete resin and led floor lamp

Mnogo drugih cool stvari se može uraditi sa smolom koja svijetli u mraku, posebno za vanjske prostore. Zapravo postoji čitava kolekcija dizajnirana posebno za takve postavke: Brecce serija dizajnera Marca Stefanellija. Svi komadi su napravljeni uklanjanjem fragmenata iz ostataka pilane, grana drveća ili cementnih blokova i njihovom zamjenom smolom u koju su ugrađene LED diode. Dakle, tehnički je ovo samo obična i jednostavna smola. LED diode čine da svijetli.

Shelf glowing in dark

Shelf glowing in dark design

Ovo su zapravo police koje je kreirao dizajner Mat Brown koristeći tehniku koju smo ranije spomenuli. Napravljene su od kestenovog drveta sa intarzijama smole pomešane sa prahom koji svetli u mraku. Smola se u osnovi koristila za popunjavanje praznina u drvetu i efekat je prilično impresivan i inspirativan. To je zapravo vrlo jednostavan projekat. Mogli biste čak i sami napraviti nešto slično.

Nucle furniture resin amman gallery

Nucle furniture resin amman gallery bench

Nucle furniture resin amman gallery closer

Ideja koju je Nucleo koristio ovdje je toliko jednostavna da se pomalo pitate zašto se nikome to prije nije palo na pamet. Ono što su uradili bilo je prilično intrigantno: izlili su namještaj u smolu. Radili su s komadima poput ljestava, taburea ili klasične stolice br. 14 Michaela Thoneta. Zajedno čine seriju Suveniri prošlog stoljeća.

London designer Andy Martin Colored resin table

London designer Andy Martin Colored resin table blue

London designer Andy Martin Colored resin table orange

Dizajner Andy Martin tvorac je serije stolova od smole čiji je cilj stvaranje zanimljivih vizualnih efekata. Stolovi su napravljeni od prozirne i poluprozirne smole, drugi tip stvara efekat sjaja kada svjetlost udari na njegovu površinu. Vrhovi stolova dolaze u bojama koje su svijetle i živahne, dok su cilindrične osnove jasne.

Floral collection black resin

Floral collection black resin lamp

Floral collection black resin resign lamp

Floral collection black resin round table

Kolekcija Flora je serija koju je kreirao dizajner Marcin Rusak. Sadrži lampu, pregradu ekrana i sto i svi su napravljeni od smole. Ali to nije ono što ih čini posebnim. Sjajan detalj je što smola oblaže cvijeće i latice, sa ovom prekrasnom temom inspiriranom prirodom. Cvijeće i njihova ljepota su zauvijek sačuvani i mogu se koristiti kao jedinstvene žarišne točke u glamuroznim ambijentima.

Resin tables by Roel Huisman

Kada prvi put pogledate ovaj sto, on se zapravo ne ističe kao jedinstven ili neobičan komad. Naravno, gornji dio od smole je u lijepom kontrastu s drvenim nogama, ali to je zapravo prilično uobičajena kombinacija. Pogledajte bliže i otkrit ćete da su lampa i vaza kojima je stol ukrašen zapravo stalni dijelovi njegovog dizajna, ugrađeni u gornji dio koji, inače, može poslužiti i kao radni sto. Ovo je dizajn koji je kreirao Roel Huisman.

Wiktoria Szawiel Resin Stool furniture

U nastojanju da ljepotu istočnoevropskih pejzaža uhvati u fizičke objekte, poljska dizajnerica Wiktoria Szawiel kreirala je seriju Landscape Within, kolekciju jedinstvenih komada namještaja koji spajaju tkana prirodna vlakna i smolu. To je baza za kolekciju koja ne sadrži kontraste, ali i ideju bezvremenske i prirodne ljepote.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook