Osnove nijanse u teoriji boja

The Basics of Hue in Color Theory

U teoriji boja, nijansa se odnosi na čistu boju objekta. Dominantna talasna dužina svetlosti određuje kako će se nijansa pojaviti. Tamo gdje boja pada na kotačić boja također kontrolira atribut nijanse.

Točak boja sastoji se od 12 nijansi ravnomjerno raspoređenih po krugu. Primarne nijanse – crvena, žuta i plava – jednako su udaljene jedna od druge na krugu boja. Dizajneri stvaraju sekundarne nijanse miješanjem jednakih dijelova primarnih nijansi.

The Basics of Hue in Color Theory

Pomiješajte primarnu i sekundarnu nijansu pored nje na kotaču za tercijarnu nijansu. Svjetlina, zasićenost i pozicija svake nijanse na kotaču boja su jedinstveni. Zasićenost se odnosi na intenzitet ili čistoću nijanse. Svjetlina je njegova relativna količina svjetline ili tame.

Psihologija Huea

Različite nijanse na kotaču boja imaju jedinstvene psihološke efekte na naše umove i emocije. Crvena je, na primjer, topla nijansa povezana s ljubavlju, strašću i uzbuđenjem. Uobičajeno je u marketingu jer stimuliše impulsivna čula. Žuta simbolizira sreću, kreativnost i optimizam. Plava je umirujuća nijansa koja je povezana s povjerenjem i sigurnošću.

Istraživači sa Univerziteta Britanske Kolumbije sproveli su kognitivnu studiju. Učesnike su smjestili u prostoriju obojenu plavom ili crvenom bojom. Oni u plavoj sobi imali su niži nivo stresa i visoku kreativnost od onih u crvenoj sobi. Zelena također izražava umirujući učinak i pozitivno utječe na naše mentalno i emocionalno blagostanje.

Nijansa naspram boje: u čemu je razlika?

Često koristimo izraze "nijansa" i "boja" naizmjenično. U teoriji boja, oni imaju specifične pojmove. Dominantna talasna dužina svetlosti koju objekat odbija određuje nijansu. Boja je opšti pojam koji obuhvata nijanse i svojstva svjetlosti i boje.

Svojstva uključuju ton, svjetlinu i zasićenost. Slikanje različitim nijansama i nijansama plave ilustrira razliku između nijanse i boje. Dok je nijansa slike plava, umjetnik može kalibrirati svjetlinu, ton i zasićenost.

Kako su dominantna talasna dužina i nijansa povezani

Teorija boja je srž odnosa talasne dužine i nijanse. Dizajneri i umjetnici bi trebali razumjeti odnos prije nego što odaberu shemu boja.

Dominantna talasna dužina je boja svetlosti koju objekat najviše reflektuje ili emituje. Na primjer, crvena jabuka izgleda crveno jer reflektira najdužu valnu dužinu svjetlosti. U ovom slučaju, talasna dužina je u rasponu od 620-750 nanometara.

Nasuprot tome, plavi objekt odražava najkraću vidljivu valnu dužinu u rasponu od 450-490 nanometara. Dominantna talasna dužina svetlosti odgovara određenoj nijansi na krugu boja. Dominantna talasna dužina u rasponu od 590-620 nanometara odgovara nijansi žute boje.

Opseg od 570-590 nanometara odgovara nijansi narandže. Točak boja raspoređuje nijanse prema njihovim dominantnim talasnim dužinama.

Njihov odnos je, međutim, samo ponekad jednostavan. Objekt može reflektirati ili emitovati svjetlost na mnogim valnim dužinama, stvarajući niz nijansi. Na primjer, ljubičasti cvijet izgleda ljubičasti jer reflektira crvene i plave valne dužine.

Ove talasne dužine stimulišu i crvene i plave ćelije u našim očima. Kao rezultat toga, naš mozak interpretira kombinaciju kao plavu boju. Zasićenost i svjetlina također utiču na odnos dominantne talasne dužine i nijanse.

Razumijevanje razlika pomaže umjetnicima i dizajnerima da uvedu nijanse i sofisticiranost u sheme boja.

Kako nijansa i boja rade zajedno

Nijansa i boja rade zajedno u stvaranju složenih boja oko nas. Razmislite o cvijetu crvene nijanse. Boja cvijeta nije samo crvena jer može imati različite tonove, svjetlinu i nivoe zasićenosti.

Svijetli cvijet sa većom zasićenošću može izgledati živahniji i intenzivniji od dosadnog. Iako oba imaju istu nijansu, različiti nivoi svjetline stvaraju bogatiju i složeniju boju.

Upotreba nijanse u umjetnosti i dizajnu

Hue stvara harmoniju u umjetnosti i dizajnu. Umjetnici i dizajneri koriste nijanse kako bi privukli specifičan emocionalni odgovor publike. Na primjer, tople boje poput crvene i narandžaste izazivaju strast i energiju.

Hladne boje poput plave i zelene donose smirenost i osjećaj spokoja. Korištenje prave nijanse utječe na dizajn interijera, oglašavanje i slikanje.

Nijansa, zasićenost i svjetlina u fotografiji

Nijansa, zasićenost i svjetlina utiču na izgled i osjećaj slike. U fotografiji, podešavanja balansa belog i filteri boja pomažu u promeni različitih nijansi. Fotografi manipulišu nijansama da bi stvorili određeno raspoloženje ili efekat.

Zasićenost je intenzitet ili čistoća boje. U fotografiji, podešavanje zasićenosti čini boje živopisnijim, intenzivnijim, prigušenim ili prigušenim. Visoka zasićenost stvara odvažnu, dinamičnu sliku. Ali niska zasićenost stvara osjećaj ćudljivosti.

Fotografi podešavaju svjetlinu koristeći postavke ekspozicije i kontrasta. Svijetla nijansa stvara osjećaj lakoće, dok je tamna povezana sa misterijom. Podešavanje nijanse, zasićenosti i svjetline uspostavlja niz vizualnih stilova.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook