Potpuni vodič za slikanje stakla za početnike

The Complete Guide to Glass Painting for Beginners

Slikanje stakla je pristupačan hobi koji pomaže da se staro staklo ne nalazi na deponijama. Morate koristiti odgovarajuće tehnike kako biste osigurali da boja prianja na staklenu površinu i koristiti metode koje će vam pomoći da postignete željeni rezultat.

The Complete Guide to Glass Painting for Beginners

Naučite kako slikati staklo koristeći najbolje metode, alate i materijale potrebne za farbanje stakla, najbolje marke boja za staklo i 15 zabavnih projekata slikanja stakla.

Alati i materijali za projekte slikanja stakla

Slikanje na staklu zahtijeva posebne boje i metode, tako da se boja ne ljušti. Ako farbate stakleno posuđe i keramiku za jelo i piće, pobrinite se da nabavite boju bezbednu za hranu koja će očvrsnuti nakon nanošenja.

Tools and Materials for Glass Painting Projects

Počnite tako što ćete odlučiti koju vrstu staklenog predmeta želite obojiti. To mogu biti čaše za vino, staklene tegle, okviri za slike, stakleni paneli, ogledala ili stakleni prozori.

Vrste boja za staklo

Želite koristiti pravu boju dizajniranu za farbanje stakla, osiguravajući da se boja veže sa staklenom površinom. Vrste boja za staklo su:

Boje za staklo u spreju. Staklo obojeno sprejom ima toplu i bogatu teksturu koja pruža dosljednu i ravnomjernu neprozirnu pokrivenost. Boja za staklo u spreju dolazi u širokom spektru tekstura i boja, uključujući metalik tonove. Obavezno koristite neku marku boje u spreju namijenjenu za farbanje stakla. Boje na bazi rastvarača. Boje na bazi rastvarača su postojane i življe su od akrilnih emajl boja. Iako boje na bazi otapala imaju profesionalniju završnu obradu, one su bogate isparenjima, pa ih koristite u ventiliranom prostoru. Emajl farba. Emajl boja je boja na bazi vode koja koristi formulu za lijepljenje stakla. Boja se mora očvrsnuti da bi prianjala na staklenu površinu. Emajl je odličan za farbanje staklenog posuđa. Akrilna boja. Nisu sve akrilne boje za slikanje stakla. Obavezno pronađite brend, kao što je Folk Art, označen za primenu stakla. Za najbolje rezultate koristite prajmer na bazi emajla prije nanošenja akrilne boje na staklo. Olovke za farbanje. Olovke za farbanje omogućavaju veću kontrolu pri finom farbanju i odlične su za farbanje tačaka. Možete pronaći olovke za akrilne boje i olovke za boje na bazi ulja.

Zalihe boja za staklo

Glass Paint Supplies

Većinu ovih zaliha možete pronaći u vašoj lokalnoj zanatskoj radnji. Neki od pribora za slikanje stakla koji će vam možda trebati su:

Četke od pjene Ravna četka (za farbanje stakla uvijek birajte mekanu četku) Traka za maske Traka za maskiranje Sečivo za brijanje Ljepljive šablone Nož za zanat Ladica za farbanje Alkohol ili bijeli ocat za čišćenje

Ovo nije potpuna lista, ali će vas odvesti na put da počnete farbati staklo.

Metodologija bojenja stakla

Postoji nekoliko specifičnih metoda za farbanje stakla. Odabir pravih metoda ovisi o izgledu koji želite postići, kao što je puna pokrivenost, transparentnost ili tekstura.

Staklo u spreju

Spray Paint Glass

Staklo za farbanje sprejom zahteva dobru tehniku da bi se dobila besprekorna boja sprejom. Iako možete koristiti bilo koju boju u spreju na staklu, vaša će završnica ispasti bolje, a boja će se vjerovatnije zalijepiti ako koristite boje u spreju za staklo.

Koristite sprej za staklo specifičnu boju koja prijanja na staklo ili glatke površine. Operite staklo i ostavite da se osuši prije nanošenja boje. Protresite limenku jednu do dvije minute i nanesite nekoliko spreja na karton ili novine prije nego što prskate stakleni predmet.

Držite posudu za sprej oko 12 inča od staklenog predmeta i prskajte ravnomjernim pokretima. Poprskajte lagane slojeve koji se malo preklapaju. Koristite dodatne slojeve po potrebi. Pobrinite se da uvijek prskate boju u dobro prozračenim prostorima. Nikada nemojte prskati boju u svojoj zanatskoj prostoriji.

Hand Paint Glass

Hand Paint Glass

Staklene površine imaju tendenciju da pokazuju poteze četkice, stoga uvijek koristite četkicu s mekim vlaknima kada slikate staklo. Ovaj tip četkice je mekši od običnih četkica i smanjuje poteze četkice u boji.

Umočite kraj četke u boju bez preopterećenja. Započnite nanošenjem tankog sloja na staklo.

Boje za emajl u početku izgledaju tanke što može stvoriti prozirni izgled ili će se zgusnuti kako dodajete više slojeva. Ostavite da se svaki sloj osuši prije nego što dodate sljedeći. Dodajte tri do četiri sloja boje kako biste dobili lijep, gladak sloj. Koristite manje četke za fine detalje i za stvaranje malih točkica.

Tehnika matiranog stakla

Frosted Glass Technique

Možete postići mat izgled na bilo kojoj staklenoj površini koristeći kremu za jetkanje. Krema za jetkanje teksturira staklo kroz hemijski proces za koji je potrebno oko 40 minuta.

Zamaskirajte bilo koji dio stakla koji želite da ostane gladak. Možete izrezati oblike u ljepljivu traku ili koristiti šablone. Nanesite kremu za nagrizanje na površinu u ravnomjernom sloju.

Ostavite kremu da odstoji 30-40 minuta i obrišite je papirnim ubrusom. Isperite čašu sapunom i vodom. Također možete koristiti kontakt papir za izradu dizajna i uzoraka na staklenim pločama i prozorima.

Marke boja za staklo

Nekoliko marki boja ima specifične formule za farbanje stakla. Glavne robne marke boja za staklo možete pronaći u zanatskim radnjama, trgovinama hardvera ili naručiti putem interneta.

Folkart emajl boja – ova linija boja je dizajnirana za nanošenje na staklo i keramiku i pruža sjajnu završnu obradu otpornu na ogrebotine. Možete ispeći staklo da očvrsne boju ili koristiti metodu sušenja na vazduhu i ostaviti da se vaša obojena površina osuši 21 dan. DecoArt boja za staklo – DecoArt boje za staklo dolaze u neprozirnom satenu ili metalik. Boja klizi po glatkim površinama, pokazujući minimalne poteze četkice. Krylon ColorMaster – ovo je najbolja boja u spreju za farbanje stakla i prianja na staklene površine, zajedno sa bilo kojom sjajnom površinom. Možete pronaći sjajne, mat i metalne završne obrade. Armor Etch – Ova krema za jetkanje je brzodjelujući smjesa za male projekte graviranja kao što su uzorci staklenog posuđa. Nemojte koristiti ovu kremu za nagrizanje velikih dijelova stakla.

Na tržištu postoji mnogo više marki boja za staklo, ali ove navedene imaju najbolju reputaciju i pristupačne su cijene.

15 jedinstvenih i kreativnih projekata oslikavanja stakla

Zanatski projekti za slikanje stakla su pristupačan način da izrazite svoju kreativnost. Možete koristiti staklene predmete iz cijele kuće, reciklirati staklene boce i staklene tegle ili ukrasiti staklene prozore i ogledala. Transformirajte staklo pomoću ovih inspirativnih projekata ili koristite tehnike koje će vam pomoći da započnete.

Paint Dripped Milk Staklena vaza

Paint Dripped Milk Glass Vase

Stvorite zanatski izgled pretvarajući prozirnu vazu u zadivljujuću staklenu vazu za mlijeko s kapanjem boje. Nakapajte akrilnu boju na unutrašnji rub vaze i pustite da se spusti.

Koristite pjenasti kist da prekrijete sve praznine u boji. Pustite da se okapana boja osuši na zraku i skinite višak kapi boje.

Kada se osuši, sipajte lateks boju na dno vaze i vrtite okolo dok boja ne prekrije cijelu unutrašnju površinu.

Anime slikanje stakla

Anime Glass PaintingAlejandra Arevalo iz Thelist

Oživite svoje omiljene likove slikanjem stakla u anime stilu – to je lakše nego što mislite. Možete dobiti tonu anime ideja za slikanje staklom na TikToku. Odštampajte svoj anime lik i zalijepite sliku na stražnju stranu staklene ploče. Ocrtajte sliku crnim trajnim markerom. Kada se ucrta, uklonite sliku, okrenite staklo i popunite sliku bojom.

Oslikano staklo crnom pločom

Black Chalkboard Painted Glass

Možete pretvoriti bilo koje uokvireno staklo u svestranu površinu za tablu. Sve što vam treba je boja u spreju za tablu, stari okvir za slike, fini brusni papir i ljepljiva traka. Započnite brušenjem cijele površine brusnim papirom.

Zatim maskirajte okvir trakom. Poprskajte boju za tablu na brušenu staklenu površinu laganim, ujednačenim potezima. Ostavite da se svaki tanak sloj osuši i nastavite nanositi slojeve boje dok ne postignete željenu debljinu. Skinite masku s okvira prije nego se boja osuši.

Prozor za privatnost od matiranog stakla

Frosted Glass Privacy WindowLala, iz ThriftyFun

Kontakt papir je jednostavan način da dodate privatnost staklenim vratima ili prozorima bez gubitka prirodne svjetlosti. Odaberite privlačan uzorak koji se može ponoviti, ali je dovoljno lak za prianjanje na površinu.

Zamršene šare može biti teško ukloniti s podloge i možda neće biti ispravno.

Izrežite šablon od kartona i ocrtajte šablon na podlozi kontaktnog papira. Zalijepite oblik kontaktnog papira na prozor tako što ćete skinuti podlogu papira.

Postavite ostale oblike na prozor, stvarajući ujednačen uzorak.

Ručno oslikana staklena vaza za cvijeće

Hand-Painted Glass Flower Vase

Ovaj DIY projekat ručno oslikane vaze prenamjenjuje bilo koju staklenu posudu, kao što je stakleni vrč, stara vaza ili tegla. Ovaj projekat možete učiniti jednostavnim ili složenim koliko želite.

Započnite farbanjem staklene posude sprejom, nanošenjem nekoliko slojeva dok ne dobijete ujednačen finiš.

Zatim obojite detalje na vašem plovilu četkom s kratkim vlaknima lateks bojom. Ručno slikanje stvara eklektičan finiš, ali možete koristiti i šablone za čišće obojeni izgled.

Jednostavan efekt lažnog vitraža

Easy Faux Stained Glass EffectSusan Myers iz SusySitcoma

Dobijte izgled vitraža bez troškova. Ovu tehniku slikanja stakla možete koristiti na ogledalima, staklenim prozorima, pa čak i okvirima za fotografije. Započnite odabirom jednostavnog predloška kao što je leptir ili cvijet.

Stavite staklenu ploču preko odabranog šablona. Dodajte crnu boju u bočicu bijelog ljepila. Precrtajte uzorak ljepilom u boji i ostavite da se osuši na zraku preko noći. Zatim pripremite svoju boju za punjenje dodavanjem jedne do dvije kapi akrilne boje da bi se providno ljepilo.

Napunite svoj "vitraž" mješavinom boje koristeći tupi kist.

Paint Dipped Picture Frames

Paint Dipped Picture Frames

Utapanje eklektičnih slika u smele boje daju starim uokvirenim komadima moderan zaokret. Uokvirene slike možete jeftino pronaći u lokalnoj prodavnici rizičnih proizvoda.

Provucite ljepljivu traku kroz sredinu okvira slike. Koristite nivo i mjernu traku kako biste osigurali ravnomjernost.

Četkicom nanesite akrilnu boju za staklo na staklo ravnomjernim potezima. Obojite dva sloja za potpunu pokrivenost.

Dvobojna staklena boca

Two-Toned Glass Bottle

Ova tehnika kombinuje prozirne i neprozirne stilove slikanja stakla. Sipajte prozirnu staklenu boju u bocu i vrtite se okolo, premazivajući unutrašnje staklo.

Maskirajte polovinu koju ste upravo ofarbali i četkom premažite neprozirnu boju.

Kada se osuši, skinite traku i imate prekrasnu dvobojnu zatamnjenu staklenu bočicu.

Minijaturna slika od morskog stakla

Sea Glass Miniature PaintingAllison McDonald iz Notimeforflashcards

Slikanje morskog stakla je jedinstveno platno za minijaturne slike i zabavan je zanat za djecu. Koristite akrilne emajl boje i očistite svoje morsko staklo sapunom.

Ako slikate neki predmet, ocrtajte ga olovkom na morskom staklu. Možete izbrisati sve tragove olovke sa stakla.

Za djecu, neka slikaju staklo kako žele, a vi ih možete naučiti kako nastaje morsko staklo dok slikaju.

Urezivanje riječi u staklene boce

Etching Words into Glass Bottles

Ovaj šareni projekt graviranja stakla zahtijeva vazu za cvijeće, kremu za graviranje, četkicu, boju u spreju i vinil slova. Odlučite se za zabavan slogan za svoju vazu, kao što je "Blooming Good".

Operite staklenu bocu vodom sa sapunom. Pobrinite se da uklonite preostali film sapuna alkoholom ili bijelim sirćetom.

Nanesite kremu za nagrizanje na cijelu vazu i ostavite da odstoji 30 minuta. Stavite vinil slova na vazu, poprskajte vazu staklom u spreju i uklonite slova.

Urezivanje uzoraka u staklo

Etching Patterns into Glass

Jetkanje stakla je jednostavan proces koji možete koristiti na vazama, ogledalima i staklenim teglama. Možete urezati bilo koji oblik ili uzorak na staklo kreiranjem prilagođenih šablona.

Koristite ljepljivu traku i izrežite oblike, poput dijamanata.

Stavite komadiće ljepljive trake na staklo. nanesite kremu za nagrizanje u otvorene oblike na traci i ostavite da se krema osuši. Također možete obrnuti proces tako što ćete maskirati oblike i nanijeti kremu na staklo.

Oslikavanje keramičkih ploča

Ceramic Plate PaintingWilliam Jon iz Ceramices

Kada farbate tanjure, pazite da koristite boje koje su sigurne za hranu i koje se neće ljuštiti. Keramičke boje će se vezati za površinu ploče i bezbedne su. Keramičke ploče najbolje odgovaraju ovom projektu, ali će raditi bilo koji tanjir koji je siguran u pećnici.

Dizajnirajte svoj tanjir koristeći tehnike slobodnog slikanja ili koristite šablone.

Nakon što ste tanjir ofarbali po želji, stavite ga u hladnu pećnicu i podesite temperaturu koju je odredio proizvođač boje. Ostavite tanjir da se peče 40 minuta i ohladite.

Sadilica od recikliranog obojenog stakla

Recycled Painted Glass Planter

Prenamijenite stare prozirne staklene posude kao što su staklene tegle, svijećnjaci i šalice kako biste napravili jedinstvene žardinjere. Pobrinite se da odaberete biljku koja može živjeti u maloj posudi koja ne ispušta vodu. Zamaskijte staklo tamo gde ne želite farbu. Zatim poprskajte staklo farbom i ostavite da se osuši na zraku. Koristite dva sloja za besprijekoran završni premaz.

Središnji dijelovi staklenih boca s obalnim temama

Coastal Themed Glass Bottle Centerpieces

Koralji, školjke i natopljeno drvo koje ukrašavaju staklene boce donose primorski motiv u vaš dom. Možete koristiti staklene boce koje se nalaze u vašoj lokalnoj prodavnici ili reciklirati staklene boce iz cijele kuće.

Sipajte prozirnu boju u bocu i zavrtite za potpunu pokrivenost. Stavite bocu naopako i ostavite da iscuri sve kapljice boje.

Koristite ljepilo E-6000 da zalijepite nalaze na plaži na vrh poklopca boce. Dodajte malo špage za uljepšavanje.

Vaze umočene u bocu vina

Paint Dipped Wine Bottle Vases

Potapanje boca vina u farbu odličan je način za recikliranje starih vinskih boca. Koristite ih za akcente u sobi ili vaze s jednim cvijetom.

Tehnika ne zahtijeva potapanje boce u boju, već koristi boju u spreju i metodu maskiranja. Započnite tako što ćete svoju prvu boju prskati sprejom na bocu ravnomjernim potezima.

Ostavite da se osuši, a zatim maskirajte dio boje koji želite prikazati.

Sprej sprej drugu boju i ostavite da se osuši. Možete nanijeti onoliko slojeva boje koliko želite, samo pazite da se svaki sloj boje prvo osuši.

Novogodišnje čaše za vino na točkice

New Years Polka Dot Wine GlassesDovie Scott sa DovieScott.com

Ukrašavanje čaša za vino malim točkicama daje prazničnu svečanost. Ovaj jednostavan DIY projekat oslikanog staklenog posuđa čini odlične poklone.

Prilikom farbanja naočala, ostavite 3/4″ od ruba bez boje. Započnite čišćenjem čaše za vino papirnim ubrusom umočenim u alkohol.

Nanesite tačku na staklo malom četkom ili obojite akrilnom olovkom.

Zapečatite boju sjajnom akrilnom zaptivkom koja se može prati u mašini za sudove.

Gotove čaše za vino mogu se prati u mašini za pranje sudova.

Često postavljana pitanja (FAQ)FAQ

Da li se normalna boja može koristiti na staklu?

Pošto staklo nije porozno, obične boje se neće lepiti za staklo. Normalna boja će se osušiti na staklu, ali će se vremenom istrošiti.

Kako da skinem boju sa stakla?

Uklonite staklenu boju koja se osušila žiletom i zanatskim nožem. Ako je boja još uvijek mokra, isperite je sa staklene površine vodom sa sapunom.

Šta stavljate na staklo prije farbanja?

Većina boja specifičnih za staklo ne zahtijeva ništa prije nanošenja boje za staklo. Možete koristiti prajmer na bazi emajla za bolje rezultate ili ako želite isprobati normalnu boju.

Da li možete da farbate staklo valjkom?

Staklo možete farbati valjkom, ali morate koristiti odgovarajući tip valjka za glatku završnu obradu. Moher valjci bi trebali dobro funkcionirati.

Kako slikati ravne linije na staklu?

Staklo možete farbati koristeći ravne linije ljepljivom trakom. Za slikanje linije u sredini predmeta koristite mjernu traku i izmjerite obje strane radi ravnomjernosti. Možete koristiti i nivo.

Završna razmišljanja o tome kako slikati staklo

Oslikano stakleno posuđe nije pogodno za mikrovalnu pećnicu i uzrokovat će izgorjevanje boje. Ne potapajte obojene predmete u vodi. Oslikano staklo operite blagom vodom sa sapunom.

Uvijek pročitajte upute na naljepnici proizvođača o tome kako koristiti boju za staklo i pobrinite se da ste u prozračenom prostoru kada koristite boje sa isparenjima.

Sve dok slijedite dobre tehnike i koristite prave boje i alate, možete stvoriti zapanjujuće oslikane komade koji će trajati cijeli život.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook