Roletne u odnosu na zavjese: Koji tretman prozora je najbolji?

Blinds vs. Curtains: Which Window Treatment Is the Best?

Vlasnici kuća, dizajneri interijera i dekorateri često raspravljaju o tome da li su roletne ili zavjese bolje. Koja je obrada prozora najbolja: roletne ili zavjese, tema je vrijedna istraživanja.

Zašto porediti roletne i zavese?

Blinds vs. Curtains: Which Window Treatment Is the Best?

Usporediti izloge je neophodno da biste znali koji je najbolji za vaš unutrašnji prostor. Vrijedi razmotriti cijenu instalacije, dizajn, trajnost i održavanje. Postoji osam ključnih faktora za poređenje roletni i zavesa.

Roletne u odnosu na zavjese: cijena

Roletne i zavese se razlikuju po ceni. Ovo su prosječne cijene roletni i zavjesa.

Roletne: Roletne od tkanine i roletne od veštačkog drveta su najjeftinije. Općenito, možete očekivati da ćete potrošiti između 300 i 1200 dolara za montažu na slijepo, uz prosječnu cijenu od 700 dolara.

Zavjese: Profesionalna ugradnja zavjesa košta između 50 i 600 dolara po prozoru. Luksuzne zavjese od svile i baršuna koštaju više od gotovih akrilnih i najlonskih vrsta.

Pobjednik: Roletne

Ugradnja roletni je jeftinija od zavjesa jer im je potreban minimalan hardver i rad. Tkanina za zavjese, hardver i prilagođavanje povećavaju ukupne troškove.

Svestranost dizajna

Svestranost dizajna odnosi se na stil obrade prozora, tkaninu i opcije boja. Različiti dizajni prilagođavaju se ličnim preferencijama i temama enterijera svakog doma.

Roletne: Popularne vrste roletni za prozore uključuju mini, vertikalne, venecijanske, bežične, panele i saće. Možete birati između drveta, metala, plastike, tkanine ili umjetnog drveta.

Zavjese: Zavjese dolaze u različitim dizajnima, od jednobojnih do cvjetnih printova, pruga, geometrije i još mnogo toga. Zaglavlje zavjese utječe na stilove zavjesa i definira kako se tkanina draperi i visi.

Pobjednik: Zavjese

Zavjese nude više mogućnosti boja i dizajna od sjenila. Odaberite zavjese preko sjenila ako želite jedinstvenu estetiku, prilagođene dužine i ukrase.

Sigurnost

I zavjese i žaluzine imaju jedinstvena sigurnosna pitanja. Pravi izbor zavisi od potreba vašeg domaćinstva.

Roletne: Jedan od glavnih nedostataka žaluzina za osobe sa decom ili kućnim ljubimcima su uzice. Oni mogu stati na put i postati opasni.

Zavjese: Zavjese predstavljaju opasnost po sigurnost. Djeca se mogu zapetljati u njih, odrasli mogu nagaziti na njih, a kućni ljubimci mogu piškiti na njih. Zavjese nisu idealne osim ako su kratke i blizu zida.

Pobjednik: Roletne

Akumulatorske roletne smanjuju rizik od nezgoda povezanih sa kablovima, čineći ih sigurnijim za domaćinstva sa kućnim ljubimcima ili djecom. Ali, zavjese su nesigurne jer ih često navlače i obaraju i djeca i odrasli.

Održavanje

Roletne i zavese zahtevaju redovno čišćenje, posebno u prašnjavim prostorima. Oni se mogu pokidati i vremenom će im trebati popravke na hardveru.

Roletne: Idealno je brisati prašinu sa roletni na prozorima jednom nedeljno pomoću krpe od mikrovlakana ili usisivača sa četkom. Obrišite ih vlažnom krpom i sirćetom jednom mjesečno za dubinsko čišćenje.

Zavjese: Zavjese se mogu prati ručno ili u mašini, ovisno o tkanini. Zavjese biste trebali prati svaka 2-3 mjeseca prema uputama za njegu na etiketi ili na web stranici proizvođača.

Pobjednik: Roletne

Roletne je lakše održavati nego zavjese zbog njihovog jednostavnog procesa brisanja prašine i tačaka. Tkanine za zavjese su osjetljivije i možda će im trebati posebna njega.

Trajnost

Trajnost je jedan od glavnih faktora dugoročnih troškova prozorskih obloga. Ako trebate mijenjati jednu svake godine, a drugu svakih deset godina, desetogodišnja prozorska obloga će biti jeftinija.

Roletne: Većina roletni će trajati nešto manje od deset godina. Njihova zamjena svakih 6-8 godina osigurava da ispravno funkcioniraju i održavaju strukturalni integritet.

Zavjese: vijek trajanja zavjesa ovisi o tkanini. Prozirne zavjese vjerovatno neće izdržati tri godine, a da ne postanu previše prljave ili pocepane da bi ih vrijedilo čuvati. Druge, poput teških zavjesa, mogu trajati deset godina.

Pobjednik: Roletne

Materijali za zavjese su skloniji pucanju, zaglavljivanju i blijeđenju. Roletne za prozore, međutim, mogu trajati mnogo godina bez savijanja ili lomljenja. Uz neke zgodne vještine, možete popraviti oštećene roletne.

Zvučna izolacija

Zvučno izolirane zavjese i roletne čine značajnu razliku u smanjenju buke. Bilo da pokušavate da prigušite zvuk iz obližnjeg saobraćaja ili bučnih susjeda, morate razmotriti koja opcija najbolje funkcionira.

Roletne: Debele roletne sa konstrukcijom u obliku saća imaju velike akustičke prednosti. Međutim, roletne sa letvicama i otvorenim vanjskim rubom propuštaju buku, smanjujući njihovu efikasnost.

Zavjese: Zvučno izolirane zavjese imaju nekoliko slojeva debelog materijala, koji smanjuje zagađenje bukom izvana. Uz STC ocjenu od 20 ili više, zavjese mogu smanjiti buku do 25 dB. Ali, u većini gradova ovaj nivo buke će biti prekoračen tokom dana.

Pobjednik: Zavjese

Zvučno izolirane zavjese bolje izoliraju zvuk jer su debele i pokrivaju veću površinu. Ako živite u bučnom području, morate kombinirati zavjese ili rolete s drugim učinkovitim mjerama za potpunu zvučnu izolaciju prozora.

Kontrola

I roletne i zavjese nude određenu količinu kontrole. Kontrola se odnosi na to kako možete prilagoditi ili upravljati svjetlošću i nivoima privatnosti. Nivoi kontrole utiču na praktičnost i funkcionalnost modernih opcija obrade prozora.

Roletne: Roletne su podesive kako bi dopustili više ili manje svjetla u prostoriju. Možete ih i nagnuti kako bi pustili malo svjetla uz očuvanje privatnosti.

Zavjese: Zavjese nude privatnost kada su zatvorene, posebno one izrađene od debelih, tamnih tkanina. Ali ne pružaju isti nivo fleksibilnosti kao roletne sa podesivim letvicama.

Pobjednik: Roletne

Roletne nude precizniju kontrolu nad svjetlom i privatnost od zavjesa. Budući da su zavjese izrađene od laganih materijala, svjetlost i dalje može prodrijeti čak i kada su zatvorene. Ugradnja roletni je idealna za spavaće sobe i kućni bioskop.

Izolacija

Zavese i roletne pomažu u regulaciji unutrašnje temperature, doprinoseći energetskoj efikasnosti doma. Učinkovitost izolacije zavisi od materijala, dizajna i koliko dobro obloge pristaju na okvir prozora.

Roletne: Roletne u obliku saća su najbolje roletne za prozore za izolaciju. Njihov jedinstveni dizajn zadržava zrak, pomažući da soba ostane hladnija ljeti i toplija zimi. Debele žaluzine takođe mogu zadržati dobru količinu toplote u kući.

Zavjese: Zavjese koje štite od vrućine ili hladnoće su prvenstveno guste i tamne. Nude čvrsti štit ispred prozora, sprečavajući gubitak toplote tokom hladnijih meseci i dobijanje toplote tokom leta. Za veću zaštitu možete postaviti i zavjese.

Pobjednik: Zavjese

Debele zavjese i ćelijske sjenila nude bolju izolaciju od standardnih sjenila. Odlučite se za zavjese sa postavom za zamračivanje za dodatni izolacijski sloj i bolju kontrolu svjetla. Podstave Blackout zavjesa izrađene su od debelog pamuka ili poliestera sa premazom od akrilne pjene da blokira svjetlost.

Roletne naspram zavesa: da li moram da biram?

Ako ste neodlučni oko debate o roletnama i zavjesama, to je u redu. Prvo postavite roletne, a zatim dodajte zavjese. Ovo će dodati sve prednosti svake vrste prozorskih obloga i smanjiti nedostatke.

Birajte roletne za prostorije s visokom vlagom kao što su kupaonice ili kuhinje jer su manje osjetljive na plijesan. Zavjese odgovaraju dnevnim sobama i spavaćim sobama jer nude više mogućnosti dizajna i bolju izolaciju.

Često postavljana pitanja

Koje su razlike između zamračenih zavjesa i zavjesa?

Zamračne zavjese blokiraju svu svjetlost, uranjajući sobu u mrak. Tokom dana, moraćete da otvorite zavese kako biste omogućili prirodno svetlo u prostoriji. Zamračivanje, s druge strane, može se podesiti kako bi omogućilo malo svjetla uz očuvanje privatnosti.

Kako skidate roletne sa prozora?

Ako vaše roletne imaju zastor, izvadite ga tako što ćete ga podići sa roletne. Montiraju se pomoću kopče pričvršćene na vrhu ograde. Zatim otvorite nosače podizanjem vrata ili strane sa šarkama. Nosači imaju jezičak koji drži stranu sa šarkama zatvorenom. Sada možete ukloniti roletne sa nosača. Na kraju, odvrnite držače s okvira prozora.

Koja je razlika između zavjesa i zavjesa?

Glavna razlika između zavjesa i zavjesa je ta što zavjese imaju lakšu tkaninu od zavjesa. Zavjese su također obložene jednim ili dva dodatna sloja materijala za prozračnu estetiku. Zavjese imaju različite dužine, od kratkih zavjesa za kafiće do poda.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook