Ružičasta plijesan u tušu?

Pink Mold in Shower?

Ružičasta plijesan je bakterija koja se prenosi zrakom (Serratia marcescens) umjesto gljivica kao druge vrste plijesni. Uspijeva u vlažnim prostorima vašeg doma, poput kupatila, kuhinje i podruma. Ružičasta plijesan u tuševima će rasti na zidovima, zavjesama, WC šolji i općenito vlažnim prostorima bez nadzora. Čitajte dalje kako biste saznali njegove uzroke i zdravstvene rizike, kako ga se riješiti i kako ga spriječiti.

Pink Mold in Shower?

Šta uzrokuje ružičastu plijesan?

Ružičasta plijesan je rezultat više faktora, često povezanih s nedostatkom stalne njege nakon ponovljene upotrebe kupatila, uključujući:

Višak vlage i vlage: Vlaga je osnovni element koji potiče rast i širenje ružičaste plijesni. Serratia marcescens uspijeva u vlažnim uvjetima, čineći tuševe i kupaonice bez nadzora općenito idealnim domom. Loša ventilacija: Pravilno ventilirana kupatila akumuliraju manje vlage jer kretanje zraka pomaže da se osuši. S druge strane, kupatila koja nemaju prozore i uvijek imaju zatvorena vrata su vlažnija, što dovodi do pojave ružičaste plijesni pod tušem. Akumulacija organskog materijala: Ološ od sapuna, dlake i tjelesno ulje mogu se lako nakupiti pod tušem ako ga ne čistite često. Serratia marcescens se hrani ovakvim organskim materijalom. U kombinaciji s visokom vlažnošću, može stvoriti savršenu oluju za pojavu ružičaste plijesni.

Kako izgleda ružičasta plijesan?

Ružičasta plijesan općenito izgleda kao crvena ili narandžasto-crvenkasta mrlja na vašem tušu, kadi, WC školjki, lavabou ili fugi između pločica. Ako pretjerano naraste, na kraju će izgledati kao sluzava ružičasta tvar.

Ružičasta plijesan protiv crne plijesni

Iako oboje napreduju u vlažnim, slabo provetrenim prostorima, ružičasta i crna plijesan razlikuju se u različitim aspektima, prvenstveno:

Vrsta: Ružičasta plijesan je bakterija, Serratia marcescens. Crna plijesan je gljiva, uglavnom vrste Stachybotrys chartarum. Boja: Kao što možete zamisliti, crna plijesan izgleda kao crna mrlja, dok ružičasta plijesan izgleda ružičasta ili crvenkasto-narandžasta. Toksičnost: Crna plijesan može uzrokovati respiratorne probleme, iritaciju kože ili očiju i druga medicinska stanja. Ružičasta plijesan je manje rizična, ali ipak može iritirati, posebno kod osoba s astmom i drugim respiratornim problemima.

Znakovi zaraze ružičastom plijesni

Postoje različiti znakovi da je vaš tuš zaražen ružičastom plijesni, kao što su:

Ružičaste ili crvenkasto-narandžaste mrlje oko vlažnih površina, kao što su pločice za tuš kabine, linije za fugiranje i zavjese. To je ružičasti, ljigav film (u naprednijim slučajevima). Smrd po pljesnivi koji dolazi iz vašeg tuša. Nagomilavanje organske materije može biti izvor hrane za ružičastu plijesan. Promjena boje zahvaćenih površina. Pojava respiratornih problema oko tuširanja.

Zdravstveni rizici povezani s ružičastom plijesni

Ružičasta plijesan nije toliko alarmantna kao crna. Međutim, može uticati na osobe sa slabim imunološkim sistemom ili respiratorne bolesti. Izlaganje ružičastoj plijesni može uzrokovati alergijske reakcije kao što su curenje iz nosa, suha koža i iritacija očiju. Takođe može pogoršati astmu.

U rjeđim slučajevima, može uzrokovati infekcije otvorenih rana ako dotakne oštećenu kožu. Također se može vezati za kontaktna sočiva i uzrokovati infekcije oka.

Kako se riješiti ružičaste plijesni

Iako ružičasta plijesan nije toliko opasna kao crna i obično predstavlja jednostavnu gnjavažu pri čišćenju, trebali biste dati prednost njenom uklanjanju iz tuša.

DIY Uklanjanje ružičaste plijesni sirćetom

Kućno destilirano ili bijelo sirće sadrži octenu kiselinu. To je efikasna i ekološki prihvatljiva alternativa za oslobađanje vašeg doma od ružičaste plijesni. Slijedite ove korake da uklonite ružičastu plijesan pomoću octa:

Stavite gumene rukavice, masku za lice i zaštitne naočare. Pripremite 50/50 mješavinu vode i sirćeta. Odnosno, sipajte jednaku količinu svakog u bocu sa raspršivačem. Smjesu obilno poprskajte na zahvaćena područja i ostavite da odstoji 15 minuta. Očistite kalup četkom s mekim vlaknima. Isperite toplom vodom. Ponovite postupak ako je ostalo malo ružičaste plijesni. Osušite područje ručnikom ili krpom od mikrovlakana.

Ostala sredstva za čišćenje ružičaste plijesni

Izbjeljivač je efikasan alat za čišćenje ružičaste plijesni. Kada se pomiješa s vodom, imate otopinu koja može brzo ubiti bakterije ružičaste plijesni i ukloniti mrlje. Slijedite ove korake:

Napravite jednodelni rastvor izbeljivača i desetodelni vodeni rastvor. To je oko 1,5 šolje izbeljivača u jednom galonu vode. Upotrijebite spužvu ili ulijte otopinu u bocu sa raspršivačem i nanesite na zahvaćenu površinu. Ostavite da odstoji jedan sat. Koristite četku za ribanje da uklonite plijesan. Isperite površinu i osušite je ručnikom ili krpom od mikrovlakana.

Ako ružičasta plijesan raste u vašem WC šolji, nanesite šoljicu izbjeljivača na rezervoar vodokotlića i samu wc šolju i ostavite 30 minuta, a zatim četkom obrišite sve tragove ružičaste plijesni. Isperite toalet više puta kako biste bili sigurni da je plijesan eliminisana.

Ostala sredstva za čišćenje ružičaste plijesni uključuju:

Vodikov peroksid (3% rastvor) Ulje čajevca Boraks Komercijalna sredstva za uklanjanje plijesni

Sigurnosne mjere prilikom uklanjanja ružičaste plijesni

Nosite zaštitnu opremu kao što su gumene rukavice, maska za lice i zaštita za oči prije nego pokušate ukloniti ružičastu plijesan. Izloženost bakterijama može uzrokovati simptome alergije kao što su iritacija očiju, suha koža i curenje iz nosa.

Kako spriječiti ružičastu plijesan (ukupno)

Ako želite spriječiti pojavu još ružičaste plijesni nakon što je očistite, učinite ovo:

Redovno uklanjajte ostatke sapuna. Razmislite o mjesečnom pilingu s mješavinom sirćeta. Poboljšajte ventilaciju i često sušite kupatilo kako biste spriječili ponovnu zarazu.

Kako spriječiti ružičastu plijesan na zavjesama za tuširanje

Zavjese za tuširanje mogu brzo akumulirati vodu i sapun, stvarajući savršeno stanište za rast i širenje ružičaste plijesni.

Za platnene zavjese

Upotrijebite četku s čvrstim vlaknima kako biste uklonili što je moguće više plijesni za zavjesu od tkanine. Uradite to na otvorenom kako biste spriječili da spore plijesni putuju u vaš dom.

Kasnije nanesite sredstvo za uklanjanje mrlja, ostavite da se otopina slegne i stavite zavjesu u mašinu za pranje veša. Okačite zavese da se osuše.

Za plastične zavjese

Ako planirate to učiniti ručno, koristite tekući sapun za suđe i sodu bikarbonu za ribanje pomoću abrazivne spužve za suđe. Isperite vodom.

Ako više volite da koristite mašinu za pranje veša, stavite čistu krpu ili peškir za kupanje u bubanj sa zavesom kako biste pomogli pri ribanju i balansiranju tereta.

Zamijenite svoje stare zavjese alternativom otpornom na plijesan, koja će vas poštedjeti ponovnog čišćenja.

Kako spriječiti ružičastu plijesan u kadi

Da biste očistili kadu, uradite isto kao i za tuširanje, koristite mješavinu octa da uklonite postojeću ružičastu plijesan, redovno čistite naslaga od sapuna i često provjetravajte kupaonicu.

Kada pozvati stručnjake

Lako možete upravljati većinom infestacija koristeći proizvode za čišćenje ili ekološki prihvatljive alternative poput octa. Međutim, ako imate alergije, imate zdravstveno stanje koje se pogoršava izlaganjem ružičastoj plijesni, plijesan je postala crna ili je rast bakterija veći od 5 četvornih stopa, ne ustručavajte se angažirati službe za kontrolu štetočina.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook