Šta je McMansion?

What Is McMansion?

McMansion je pogrdni izraz koji se koristi za opisivanje prevelikih i razmetljivih kuća. Kuće su izgrađene od jeftinih materijala i smatraju se ranama na očima. Budući da se kuće grade brže od drugih stilova kuća, vjeruje se da su stanovi „brza hrana“ verzija stanovanja.

Povezivanje imena sa McDonald'som nije kompliment. Kada se uporedi sa lancem brze hrane, to se ne misli kao oblik laskanja.

What Is McMansion?

McMansions su se pojavili 80-ih godina i postali popularni u periodu pred krizu drugorazrednih hipoteka 08. Kao polarna suprotnost minimalizmu, McMansions je simbolizirao američki san. Odjednom je minimalizam zamijenio maksimalizam.

Termin se ne odnosi samo na SAD. McMansions su internacionalni i popularni iu Australiji. Ne samo da su kuće veće u Australiji, nego i kuće imaju više zemlje. U ruralnim sredinama ove kuće se nalaze na nekoliko hektara.

Danas novi vlasnici kuća preuređuju svoje domove kako ne bi izgledali kao McMansions. Trend je ono što dizajner Jean Stoffer naziva "deMcMansioning".

„Zapravo preferiram preuređenje u odnosu na nove gradnje jer je sve u tome da se vidi potencijal u onome što već postoji“, rekao je Stoffer objašnjavajući kako mlađe porodice često kupuju kuće koje imaju zastarjelu estetiku.

McDonald's McMansion

The McDonald’s McMansion

Na Long Islandu, McMansion se odnosi na McDonald's McMansion. Ovo je operativna Mcdonald's franšiza izgrađena u kući iz američkog kolonijalnog perioda.

Poznat i kao Denton House, ovaj restoran brze hrane nalazi se u New Hyde Parku, New York. Kuća je bila predviđena za rušenje 80-ih godina prije nego što je pretvorena u Mcdonald's. Kada je kuća preuređena, vlasnici su se složili da je transformišu, ali samo ako zadrže originalni eksterijer.

Tradicionalna vila vs. McMansion

Aspekt Mansions McMansions
istorija Izgrađena prije 1980-ih, preko 90% još uvijek stoji. Većina izgrađena 90-ih godina.
Vlasnici U vlasništvu onih sa titulama, bogatstvom ili naslijeđenim domovima. Kupci srednje klase.
Klasa Ukusni, bezvremenski materijali, vrhunski kvalitet gradnje. Brzo se gradi, manje pažnje na kvalitetu gradnje.
Adaptacija Prilagođava se prirodi i okruženju. Ne može se neprimjetno integrirati s okolinom.
Građevinski materijal Kamen, drvo, cigla – strukturalno čvrsta, dugotrajna. Preovlađuju plastika i jeftiniji materijali.
Kohezija Kohezivan dizajn, dobar protok, bez mešanja materijala. Nedostatak klasične kohezije, miješanje materijala je uobičajeno.

Šta čini McMansion?

Iako McMansions nemaju konkretnu definiciju poput drugih tipova kuća, zanatskih ili kolonijalnih, na primjer, postoji nekoliko zajedničkih karakteristika među njima.

Ali nisu svi McMansioni isti. Na kraju krajeva, izraz McMansion je sleng, a žargonski izrazi predstavljaju osjećaj.

Minimum: 3.000 kvadratnih metara

Većina McMansiona ima najmanje 3000 kvadratnih stopa, što je veće od većine domova na svijetu. Veličina je jedna od njihovih najvažnijih karakteristika.

Neki McMansioni mogu biti manji. Na primjer, trospratna kuća od 2500 kvadratnih metara može se klasificirati kao McMansion.

Cheap Materials

Prije nego što je finansijska kriza i balon puknuo, vlasnici kuća su željeli da drže korak sa Jonesovim. Da bi se to dogodilo, koristili su najjeftinije moguće materijale kako bi sebi priuštili veliku veličinu doma. Niži budžeti objašnjavaju zašto je kvalitet izgradnje McMansionsa niži od ostalih domova.

Hodge Podge od materijala

Mnogo puta, materijali u McMansionsima ovisili su o cijeni. Zbog toga, kuće imaju mješovitu vreću materijala.

Visoki McMansion stropovi

Visoki plafoni bili su važni vlasnicima McMansion-a kako bi stvorili veliki ulaz. Ogromne dnevne sobe i ulazi sa dva ili tri sprata i lusterom u centru su zajedničke karakteristike.

Neki smatraju da je raspored gubljenje prostora jer smanjuje prostor za život.

Velike garaže

Tipično je pronaći garaže za dva ili tri automobila u McMansionima. Garaže se ponekad udvostručuju i kao skladišni prostor.

Masovna proizvodnja

McMansioni su se masovno proizvodili tokom svog vrhunca. Traktatske zajednice i prigradska okruženja odlikuju se kućnim stilom.

Kuće izgledaju isto jer ih je jeftinije graditi od istih materijala. Također je isplativo reproducirati domove sličnih stilova i kompozicija.

Često postavljana pitanja (FAQ)FAQ

Koji su neki problemi uzrokovani McMansionima?

Otjecanje atmosferske vode je problem za kuće koje se nalaze nizbrdo od McMansionsa. McMansions su izgrađeni na podignutim temeljima. Nakon kiše, otjecanje vode je problem za kuće na nižim temeljima. Stanovnici koji se susreću s ovim problemom moraju investirati u skupe sisteme odvodnje kako bi zaštitili svoje domove od oštećenja vodom.

Koja su četiri značenja McMansiona?

McMansions su velike, raskošne kuće. Izraz opisuje dom koji ima pogrešan arhitektonski dizajn. To je također simbol za probleme uključujući širenje i prekomjernu potrošnju.

Šta je McMansion pakao?

Blog posvećen McMansionu. Pokrenut u julu 2016. godine, blog otkriva nedostatke i nedostatke McMansionsa. Također pokriva najnovije trendove kućnog stila i neugodnosti koje oni uzrokuju.

Šta je McModern?

McModernovi su zamijenili McMansion ružne kuće. Trend je počeo početkom 21. veka. Kuće su slične McMansionu po tome što su izgrađene od jeftinog materijala i masovno se proizvode. McModern kuće podsjećaju na Tudor ili kolonijalne arhitektonske stilove.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook