Šta je tuš bez ivičnjaka?

What is A Curbless Shower?

Tuš bez ivičnjaka je tip dizajna tuša koji nema barijere, ivičnjake ili pragove, stvarajući besprijekoran i otvoren prostor za tuširanje. Za razliku od tradicionalnih tuševa, oni nemaju vrata ili zavjese za tuširanje, što omogućava neprekidan protok između tuša i ostatka kupaonice. Ovaj izbor dizajna poboljšava pristupačnost i stvara vizuelno kohezivno i prostrano okruženje kupatila.

What is A Curbless Shower?

Tuševi bez ivičnjaka su sve popularniji. Čak iu malim kupaonicama stvaraju iluziju povećanog prostora i dodaju dašak luksuza. Njihov dizajn je također raznovrstan, omogućavajući vlasnicima kuća da ugrade razne dodatke, poboljšavajući iskustvo tuširanja tako da liči na utočište nalik spa centru.

Prednosti tuševa bez ivičnjaka

Dizajn tuša bez ivičnjaka nudi mnoge estetske i funkcionalne prednosti njihovim vlasnicima kuća.

1. Pristupačnost i sigurnost

Budući da nema ivičnjaka ili stepenica, tuševi bez ivičnjaka imaju potpunu dostupnost. Ovaj dizajn je idealan za osobe s poteškoćama u kretanju i za kupaonice prilagođene starijim osobama.

2. Estetska privlačnost

Tuševi bez ivičnjaka poznati su po svojoj spa estetici koja svakom kupatilu dodaje dašak luksuza. Sa svojim staklenim pregradama i elegantnim materijalima kao što su pločice, mermer i fiberglas, ovi tuševi stvaraju vizuelno zadivljujuću i prostranu atmosferu.

3. Efikasnost prostora

Uklanjanjem stepenica ili ivičnjaka između prostora za tuširanje i ostatka kupatila, tuševi bez ivičnjaka stvaraju besprekoran i neprekidan vizuelni tok. Ovaj neprekidni podni prostor stvara iluziju prostranijeg kupatila, posebno u manjim ili kompaktnim kupatilima gde je svaki centimetar bitan.

4. Lako se čisti

Njihov jednostavan raspored pruža tuševima bez ivičnjaka nekoliko mjesta za nakupljanje prljavštine i plijesni. Osim toga, njihovi uobičajeni materijali, keramičke pločice i mramor, mogu prirodno odoljeti bakterijama i plijesni. A budući da se radi o otvorenom tušu kojem je lako pristupiti, lako se čisti bez previše manevara.

Nedostaci tuševa bez ivičnjaka

Iako tuševi bez ivičnjaka mogu vašoj kupaonici dati lijepu estetiku i mnogo pristupačniju od standardnih tuševa, oni možda nisu za svakoga.

1. Bez privatnosti

Tuš sa potpuno otvorenim konceptom ne nudi nikakvu zaštitu ili privatnost. Iako vlasnici kuća mogu dobiti matirane pregrade, njihova upotreba može poremetiti izgled kupaonice. I eliminira cijelu svrhu dizajna tuša bez vrata.

2. Mokri podovi

Sa tuš kabinama bez ivičnjaka bez vrata, lakše je prskati i prosuti vodu po kupatilu. Međutim, kada je pravilno dizajniran i instaliran, ova situacija se može izbjeći.

3. Hladnije kupke

Tuševi bez ivičnjaka su zatvoreniji od standardnih. To omogućava da više topline izađe i uzrokuje da se osoba osjeća hladnije. Ako je vaša kuća na lokaciji sa hladnom klimom, tuševi bez ivičnjaka mogu vam pružiti hladnu kupku više nego inače.

Dizajnerske ideje za tuševe bez ivičnjaka

Benefits of Curbless Showers

Postoji mnogo stilova koji odgovaraju vašem tušu bez ivičnjaka sa estetikom vaše kuće.

Moderni dizajni tuša bez ivičnjaka

Možete dobiti moderan izgled s tušem bez ivičnjaka sa pločicama svijetlih boja i isprobati uzorke poput riblje kosti. Da biste dobili kontrast, možete odabrati drugačiji stil pločica za pod tušem ili dodati crne elemente.

Tuševi bez ivičnjaka sa klupama

Klupe za tuširanje su obično izrađene od istih vodootpornih i izdržljivih materijala za tuširanje kako bi se uklopili s njihovom cjelokupnom estetikom. Klupa u tušu bez ivičnjaka ima prednosti poput poboljšane pristupačnosti za osobe s poteškoćama u kretanju ili one kojima je možda potrebno mjesto za sjedenje dok se tuširaju.

Ideje za tuš bez ivičnjaka za malu kupaonicu

Jedna od najboljih osobina tuševa bez ivičnjaka je njihova prilagodljivost da se uklope gotovo svuda. U malom kupatilu mogu se uklopiti samo u kut. Da biste uštedjeli prostor, možete se odlučiti za ugrađene zidne police ili gnijezda u kupaonici kako biste stavili sve vaše toaletne potrepštine bez gubitka prostora za tuširanje.

Cijena ugradnje tuša bez ivičnjaka

Prosječna cijena instalacije tuša bez ivičnjaka je između 3.121 i 10.168 dolara, s nacionalnim prosjekom od 6.641 dolara. Ukupna cijena ovisit će o obimu projekta: veličini kupaonice, materijalima, uklanjanju tuša ili kade, vodovodnim radovima i svim dodacima koje vlasnik kuće odabere.

Materijali

Materijali koji se obično koriste za tuševe bez ivičnjaka su pločice i mermer:

Pločice: $2 – $17 po kvadratnom metru Mermer: $40 – $65 po kvadratnom metru

Oprema za kupaonicu ima cijenu koja se kreće između 50 i 1000 dolara, uključujući instalaciju. Cijene slavina i tuš glava će varirati ovisno o materijalu i završnoj obradi.

Rad

Osim materijala, ugradnja tuša bez ivičnjaka košta oko 400 do 1000 dolara. Veliki dio troškova rada odlazi na redizajn poda kako bi se pravilno odvodio.

Ukupni trošak ovisit će o tome koliko je posla potrebno prostoru. Ako postoji uklanjanje tuša, možete očekivati da ćete platiti između 50 i 250 dolara, a čak i više ako postoji uklanjanje kade. Također, svaki novi vodovod ili premještanje cijevi može povećati troškove.

Dodatne karakteristike

Iako dodatne funkcije mogu značiti dodatni trošak u budžetu, one vam omogućavaju da prilagodite i uživate u iskustvu tuširanja.

Grijani podovi: Profesionalno postavljeno zračno podno grijanje košta 6 do 16 dolara po kvadratnom metru. Zapamtite, ovo ima dodatne troškove, kao što je uklanjanje postojećih temelja i novog materijala za podove. Klupe: Instalacija prilagođene, ugrađene klupe za tuširanje se kreće od 300 do 800 dolara. Konačni trošak ovisit će o veličini i materijalu. Pametna glava tuša: Pametna glava tuša može koštati oko 200 do 800 dolara, ovisno o svojim karakteristikama. Pametne glave tuša nude različite postavke i kontrole za protok vode, pritisak i temperaturu.

Uobičajeni mitovi o tuševima bez ivičnjaka

Mitovi mogu dovesti do toga da vlasnici kuća preispitaju svoju odluku da dobiju tuš bez ivičnjaka na osnovu zabluda.

Mit: Tuševi bez ivičnjaka imaju problema s drenažom

Realnost: Pogrešna instalacija tuša bez ivičnjaka može dovesti do nepravilnog oštećenja. Međutim, to je rješivo pitanje. Pravilnom ugradnjom kvalitetnih odvoda i dizajnom tuš prostora može se osigurati adekvatna drenaža.

Mit: Tuševi bez rubova imaju ograničene mogućnosti dizajna

Realnost: Tuševi otvorenog koncepta nude širok spektar mogućnosti dizajna. Mogu se prilagoditi različitim estetikama i stilovima. Dostupni su brojni materijali, završne obrade i konfiguracije za stvaranje vizualno privlačnog i personaliziranog prostora za tuširanje. Neke zanimljive karakteristike tuševa bez ivičnjaka su nišne police i integrirano osvjetljenje.

Mit: Tuševi bez ivičnjaka imaju složenu instalaciju

Realnost: Tuševi bez ivičnjaka mogu zahtijevati dodatna razmatranja tokom instalacije, poput uklanjanja starog tuša ili kade i svih potrebnih vodoinstalaterskih poslova. Međutim, pravilno planiranje od strane iskusnih profesionalaca osigurava glatku i efikasnu instalaciju.

Tuševi bez ivičnjaka stekli su popularnost ne samo zbog prednosti pristupačnosti već i zbog privlačnosti modernog dizajna. Nude praktičnu i elegantnu opciju za one koji traže iskustvo kupanja u kupaonici bez prepreka.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook