Šta su holandska vrata?

What Is A Dutch Door?

Holandska vrata su ona koja su podijeljena po sredini, ali za razliku od francuskih vrata, vrata su podijeljena horizontalnim rezom, a ne vertikalnim. Gornja i donja polovina se mogu otvarati i zatvarati nezavisno jedna od druge.

Vrata se mogu prilagoditi lajsnama i bojama kako bi se na besprijekoran način uklopila u vaš dom ili dala nezaboravan izgled.

Holandska vrata nose mnoga imena i poznata su i kao stabilna vrata, dvostruka vrata i poluvrata. Oni su nastali u Evropi u 17. veku kao način držanja životinja iz štale napolju dok se unutra dopušta svež vazduh.

Sva holandska vrata zahtevaju jedan komad specijalnog okova; Zasun je dio koji povezuje donji dio s gornjim dijelom. Zasun za holandska vrata je pričvršćen kada su i gornja i donja polovina vrata zatvorena, ali se može ostaviti otvorenim ako je bilo koji deo otvoren.

Postoje vrata koja su podijeljena sa ravnim gornjim i donjim dijelom, te 3/4 holandska vrata koja imaju veći gornji ili donji dio.

Pros:

Ova vrata su šarmantna. Imaju tako jedinstven izgled da stvaraju trenutnu privlačnost za vašu kuću. Praktične su po tome što mogu zamijeniti kapiju za bebe za životinje ili djecu koju trebate staviti u tor. Samo zatvorite donja vrata i ostavite gornji dio otvorenim tako da i dalje možete vidjeti i čuti u susjednu sobu ili dvorište. Omogućuju ulazak svježeg zraka u dom bez otvaranja čitavih vrata. Možete otvoriti gornji dio kada primate pošiljke, omogućavajući mnogima da se osjećaju manje ranjivima od otvaranja čitavih vrata strancu.

Protiv:

Može biti teško postaviti paravan na holandska vrata, tako da će insekti i bube sigurno ući u vaš dom kada ostavite ova vrata otvorena. Iako nije praktično ili privlačno imati paravan preko svojih holandskih vrata, neki dodaju klizna vrata koja se mogu uvlačiti na lajsnu vrata izvan vrata. Holandska vrata su teška za korištenje za djecu i zato što se mogu teško zatvoriti; prsti mogu biti uklješteni pri tom. Holandska vrata su više prilagođena od standardnih vrata, tako da su skuplja opcija od običnih vrata. Budući da na holandskim vratima ima toliko pokretnih dijelova, može ih biti teško instalirati. Takođe, ako nisu dobro postavljena, holandska vrata su manje otporna na vremenske uslove.

Ideje za holandska vrata za inspiraciju

Evo nekoliko divnih ideja koje biste trebali razmotriti dok razmišljate o dodavanju ovih vrata u svoj dom.

Zeleni od zavisti

What Is A Dutch Door?Benjamin Moore

Dvostruka holandska vanjska vrata su izjava sama za sebe. Međutim, farbanje u zadivljujuću boju povećat će prednost svim vašim susjedima. Ova nizozemska vrata od punog drveta elegantna su tamnozelenom bojom i završena složenim profilima.

Bočna svjetla dopuštaju puno prirodnog svjetla da prođe. Kada ste spremni za više svjetla i svježeg zraka, samo otvorite gornji dio vrata. Ako ste zainteresovani da farbate svoja vrata na nešto slično, pokušajte sa Sherwin Williams Hunt Club (SW 6468) ili Green Bay (2045-10) od Benjamina Moorea.

Dvostruka holandska vrata u zanatskom stilu

Traditional front porch black dutch door

Pustite više prirodne svjetlosti s ovim holandskim dizajnom vrata u zanatskom stilu. Ova vanjska vrata imaju staklenu ploču sa pet svjetla koja nadopunjuje bočna svjetla u istom stilu.

Ovo stvara ugodnu simetriju koja dobro funkcionira na zanatskom bungalovu. Vlasnici su obojili vrata crnom bojom kako bi vratila izgledala jednostavnog profinjenosti.

Dvoboj boja

Farmhouse kitchen aqua cabinets dutch door

Ako se ne možete odlučiti za jednu boju za svoja vrata, zašto ne biste odabrali dvije?

Dupla holandska vrata omogućavaju da jedan dio ostane otvoren, dajući vam priliku da istovremeno pokažete obje strane vrata. Ovi vlasnici su ofarbali holandska vrata spolja svijetlo zelenom bojom.

Zadržali su unutrašnjost holandskih vrata neutralnijom kako bi se uklopila s akva plavom kuhinjom. Ako vam se sviđa vanjska boja ovih vrata, isprobajte Teal Blast (2039-40) od Benjamina Moorea.

Unesite više svjetla unutra

Farmhouse laundry room tiled floor blue cabinetsTim Barber Architects

Ovi vlasnici kuća su proširili izgled jednostrukih prednjih holandskih vrata sa staklenim panelima. Dodali su velike krmene otvore iznad vrata i bočna svjetla kako bi ušlo što više svjetla. Izgled je jednostavan i dostojanstven.

Vlasnici su farbali vrata u bijelo zajedno sa okolnim bočnim pločama i lajsnama.

Također, tamnoplava kruna oko vrha i pod od mozaik pločica daju dodatnu definiciju ulazu.

Uljepšajte svoje unutrašnje prostore

Modern kitchen red dutch door window

Unutrašnja holandska vrata obojena crvenom bojom daju ovoj kuhinji jarki utisak boje u neutralnom prostoru. Nadalje, ova vrata su zgodna unutar kuće za zaštitu djece i/ili kućnih ljubimaca umjesto dodavanja nametljivijih elemenata poput kapije za bebe.

Holandska vrata sadrže nered u ostavama, blatnjacima ili vešernicama, a da ne zatvaraju cijelu prostoriju od pogleda. Ova vrata mogu rasti s potrebama porodice.

Svijetla i sunčana holandska ulazna vrata

Traditional exterior yellow dutch door styleLCR

Ova ulazna vrata su primjer 3/4 holandskih vrata. Svijetlo žuta ima veseo, ali elegantan izgled, savršena za ovaj unos tamnih tonova.

Dopunjuje tonove drvenog uglja u podlozi od cigle i pločica od škriljevca. Okvir oko vrata stvara formalni izgled ulaza.

Ulazna vrata rustične seoske kuće

Rustic farmhouse front doorCity Farmhouse

Ovaj dizajn ulaznih vrata savršen je element za dodavanje rustičnog šarma vrata od štale vašem kućnom stilu.

Dizajn i izgled štale nadopunjuju zemljane i teksturirane tonove dnevne sobe. Ovaj izgled je sličan kliznim vratima štale koja mnogi ljudi sada koriste kao unutrašnja vrata.

Dvostruka holandska vrata sa pogledom

Double dutch doors with a viewMoj omiljeni i najbolji

Uživite više u vanjski svijet s dvostrukim holandskim vratima. Ova dvostruka viseća vrata imaju četiri panela koji se otvaraju nezavisno jedan od drugog. Iz ove kuće se pruža prekrasan pogled, a vlasnici su pozdravili ovaj pogled u svoj dom tako što su širom otvorili gornje panele na vratima.

Ažuriranje dvorišne šupe

Updating a backyard shedO'Connor Brehm

Oslikana holandska vrata savršen su dodatak svakoj šupi u dvorištu. Povećava šarm svake uobičajene zgrade i ako obojite šupu u svijetlu boju, obojite vrata kontrastnom bojom za dodatni interes. Takođe, prozor na vrhu vrata omogućava prolazak svetlosti, a kada je otvoren, možete prozračiti prostoriju, a da ne dozvolite nasumičnim divljim životinjama da nesmetano lutaju unutra.

Moderna holandska vrata za stil

Modern dutch door for styleŠećer

Ako imate na umu neutralniji izgled, isprobajte potpuno bijela ulazna vrata. Ovo je čist izgled sa neočekivanim preokretom. Ova moderna holandska vrata stvaraju jedinstven izgled zajedno sa bočnim krmenom. Elegantan moderan izgled seoske kuće ujedinjuje prostor uz kontinuitet dizajna i boja.

Obojite ga lijepo

Color it prettyŽivot u gradu i na selu

Ako želite da se istaknete, odaberite jarko plava vrata kako biste unijeli živost u vaš ulaz. Stil i boja ovih vrata učinit će vaš dom uzorom stila u vašem susjedstvu. Osim toga, stvara privlačan ulaz koji će se svidjeti vašim gostima.

Ako želite da obojite svoja holandska vrata u sličnu boju, pogledajte Briny (SW 6775) od Sherwin Williamsa ili Varsity Blues (756) od Benjamina Moorea.

Često postavljana pitanja (FAQ)FAQ

Šta su holandska vrata?

Holandska vrata su vrsta vrata koja su podijeljena po sredini na horizontalan način. Stoga možete otvoriti vrata kao jednu jedinicu ili otvoriti gornji i donji dio nezavisno jedan od drugog.

Jesu li holandska vrata sigurna?

Holandska vrata su sigurna jer imaju zavrtnje i brave koje drže vrata zatvorena. Međutim, budući da na holandskim vratima ima više pokretnih dijelova, okovi su podložniji lomljenju. Morate se pobrinuti da holandske panele vrata i hardver održavate u dobrom stanju kako biste bili sigurni koliko je to moguće. Ovo važi za unutrašnja holandska vrata, ali više za vanjska holandska vrata.

Možete li napraviti holandska vrata od običnih tradicionalnih vrata?

Da, možete uzeti postojeća vrata i pretvoriti ih u holandska vrata. Ovo radi na standardnim vratima koja nemaju ništa u sredini što bi vas spriječilo da napravite horizontalni rez poput kvake ili ukrasne obloge. Postoji mnogo DIY nizozemskih tutorijala za vrata koji će vam pomoći da vas provedu kroz ovaj zadatak.

Gdje mogu kupiti holandska vrata?

U bilo kojem proizvođaču vrata ili velikoj kući fix-it radnji, moći ćete pronaći holandska vrata na prodaju. Oni se kreću u vrijednosti i cijeni pa svakako pročitajte recenzije kako biste bili sigurni da dobijate dobar proizvod.

Koliko koštaju holandska vrata?

Pošto nisu standardna, platit ćete više za holandska vrata nego za obična vrata. Očekujte da ćete platiti od 750 do 1900 dolara za holandska vrata i instalaciju. Možete uštedjeti novac tako što ćete preuzeti DIY projekat i napraviti vlastita holandska vrata od običnih vrata.

Gdje možete koristiti holandska vrata?

Holandska vrata možete koristiti bilo gdje u kući, od ulaznih do unutarnjih vrata. Unutrašnja holandska vrata dobro funkcionišu u dečijim spavaćim sobama, praonicama, ostavama i blatnjacima. Vanjska holandska vrata čine prekrasna ulazna i bočna vrata.

Da li su holandska vrata zaista holandska?

Holandska vrata su bila popularna u Holandiji u 17. veku. Većina ovih vrata korišćena su kao vrata štale za držanje životinja, dok su propuštali svež vazduh i sunčevu svetlost. Međutim, holandska vrata danas nemaju nikakve veze sa Holanđanima.

Postoji li nešto poput holandskih vrata sa opcijom paravana?

Da, možete koristiti paravan sa holandskim vratima, iako to može biti glomazno. Najbolja opcija je uvlačni ekran koji instalirate na vanjsku stranu lajsne vrata umjesto da koristite druga vrata za pokrivanje holandskih vrata.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook