Trpezarijski sto Trestle – stil koji nikad ne umire

The Trestle Dining Table – A Style That Never Dies

Stolovi na nogavicama bili su vrlo popularni u srednjem vijeku, a popularni su i danas, uglavnom cijenjeni zbog činjenice da se lako sklapaju i rastavljaju, laki za transport i skladištenje.

The Trestle Dining Table – A Style That Never Dies

Omogućili su da multifunkcionalni prostori napreduju jer bi soba u jednom trenutku mogla poslužiti kao blagovaonica, a u sljedećem kao soba za igru ili plesni podij. Ova vrsta fleksibilnosti učinila je trpezarijski sto sa postoljem idealnim povremenim komadom. Stil je i danas popularan iako u nekim slučajevima fleksibilnost i lakoća skladištenja nemaju nikakve veze s tim.

Istorija trpezarijskog stola Trestle

Ne može se poreći elegancija i bezvremenski osjećaj za stil koji blagovaonski stol na nogavicama može unijeti u sobu sa svojim ručno izrezbarenim dizajnom. To je jedan od najstarijih dizajna stolova na svijetu i najstariji dizajn u Americi. To je zato što su ovi stolovi napravljeni da traju porodice generacijama.

Amiški drvoprerađivači su jedan od najboljih izvora za autentične i čvrsto konstruirane trpezarijske stolove sa postoljem, pri čemu se svaki stol malo razlikuje u pogledu dizajna od onog prije njega. Dizajn se može kretati od jednostavnog s jednostavnim linijama do kraljevskog s ukrašenim rezbarijama na nogama i nosačima.

Kako su se dizajn i ukusi dekora mijenjali s promjenom decenije, stol za blagovaonicu je također doživio promjene. Različite kulture su imale uticaj na oblik i konstrukciju stola, ali postoji jedan element koji ostaje isti iz godine u godinu – čvrstina i ukupni izgled ovog stola čine ga jednim od najpopularnijih stilova trpezarijskog stola.

Kako odabrati trpezarijski sto Trestle

Možda se pitate kako biste ikad birali između različitih stilova trpezarijskih stolova sa postoljem, ali u stvarnosti, izbor je u potpunosti zasnovan na vašim željama i željama. Morate uzeti u obzir koliko će ljudi sjediti za stolom u prosjeku dnevno, količinu poda i prostora koji morate koristiti u smislu vaše blagovaonice i koliko ste spremni potrošiti na svoj stol.

Razmislite o obliku stola koji imate na umu – želite li kvadratni stol? Circular? Pravougaona? Šta kažete na vrstu drveta? Hrast? Trešnja? Breza? Tvrdo drvo? Želite li stol u pub stilu koji je viši na nogama od ostalih stilova? Barske stolice ili drvene trpezarijske stolice? Jastuci ili navlake?

Ove odluke su jednako važne kao i prostor sa kojim morate da radite jer ne biste želeli da svoj teško zarađeni novac trošite na sto za koji niste ponosni da pokažete.

Pitanja koja treba sebi postaviti

Neka od najčešćih pitanja koja se nameću kada je u pitanju kupovina trpezarijskog stola sa nogom su:

Koju vrstu drveta želite da koristite? Koji oblik stola vas zanima? Želite li izrezbarene noge stola ili obične? Koliki je vaš budžet? S koliko prostora radite u smislu visine, dužine, širine i površine poda? Planirate li često ili sporadično koristiti svoj stol?

Trpezarije sa ljepotom Trestle Table

Large living room with a trestle dining table

Trpezarijski stolovi obično izgledaju dobro u tradicionalnom dizajnu interijera. Jedan možete vidjeti ovdje, u društvenom prostoru otvorenog plana koji integrira tri različite funkcije. Čini se da je trpezarijski sto centralni deo, istaknut sa dve viseće lampe. Ovo je interijer koji je planirao Mitch Wise Design.

Designed for large families - corner bench for trestle black table

Awad Koontz je odabrao stočić za ovaj udoban i elegantan kutak za ručavanje. Stol je upotpunjen klupom u obliku slova L koja ima ugrađeno spremište i setom individualnih stolica.

Live Edge Trestle table dining top and small bench

Čini se da se stolovi za ručavanje dobro slažu s klupama, kao što je ovdje demonstrirao Deep River Partners. U ovoj velikoj trpezariji središnja tačka je sto sa živom ivicom koji je uokviren stolicama sa dve strane i koji ima jedinstvene žive ivice na oba kraja.

Traditional solid wood trestle dining table and leather chairs

Budući da su stolovi na nogavicama obično više povezani sa rustičnim ili tradicionalnim dekorima nego sa minimalističkim modernim dizajnom, oni izgledaju lijepo kada su upotpunjeni klasičnim stolicama i lusterima sa svijećama kao što je ovaj u blagovaonici koju je dizajnirao BCV Architects.

Dining trestle dining table style with bench

Stol na nogavicama je obično velik jer inače dizajn ne bi imao smisla. Stol je čvrst, ali to ga ne sprečava da bude i praktičan i lak za sastavljanje ili skladištenje. U stvari, to je i učinilo ovaj stil tako popularnim. Klondike Contracting dizajnirao je ovu trpezariju imajući na umu i izgled i funkciju.

Industrial Trestle Dining Table

Drugi stil takođe može izvući ono najbolje u stolovima na nogavicama. Na primjer, studio Oliver Burns dizajnirao je ovu blagovaonicu koristeći kombinaciju modernih, rustikalnih i industrijskih elemenata, a sto sve to skladno spaja.

Victorian dining area in front of fireplace with trestle table

S obzirom na to koliko robustan i čvrst stol obično izgleda, može biti dobra ideja dopuniti ga stolicama koje izgledaju lagano, s prozirnim naslonima ili sa glatkim i tankim okvirima. Obratite pažnju i na stil. Ova trpezarija koju je dizajnirao Siamasko Verbridge može poslužiti kao izvor inspiracije.

Trestle dining table decorated with glass bottles

Ova trpezarija koju je dizajnirao ZeroEnergy je predivno izbalansirana. Stol sa kosom je komad otpora. Sa glatkim i laganim stolicama s jedne strane i ugrađenom bijelom klupom s druge, dekor je savršeno izbalansiran.

Living room with a large trestle dining table

AMW Design Studio je izabrao drugačiju strategiju. U ovoj trpezariji su preferirali dekor i ambijent koji je pomalo formalan i gde čvrst i težak nameštaj ima savršen smisao.

Farmhouse kitchen design with trestle table

Sviđa nam se arhitektonski izgled stočića koji je ovdje koristio Charlie

Yellow painted washed trestle dining table

Tim u Polhemus Savery Dasilva (psd) poznat je po bezvremenskim dizajnima koje stvara i po posvećenosti detaljima. To možete vidjeti ovdje, u blagovaonici koja je mala, ali svijetla i vesela, s pravom količinom boja i čvrstim stolom za ručavanje koji će sve to uzemljiti.

Chandelier over trestle dining table

Nisu svi stolovi na nogavicama teški i robusni, a nisu ni svi veliki. Onaj koji je ovdje fotografirao Elad Gonen zapravo izgleda prilično delikatno. Dodaje toplinu i šarm prostoriji.

Large trestle dining table with branch over it

Nekako je stočić jednostavno savršen za ovu trpezariju koju je kreirao Gregory Carmichael Interior Design. To je element koji spaja prostoriju, a stolice i klupa su u kontrastu jedni s drugima, ali izgledaju lijepo kada se kombiniraju oko stola.

Dining trestle table behind the kitchen island with bench seating and chairs

Zar vam se ne sviđa koliko je udoban ovaj mali kutak za ručavanje? Mali je i izgleda veoma udobno. Sofa je savršena za prostor, a sto se savršeno uklapa u prostoriju. Ovo je prostor koji je dizajnirao Hann Builders.

Farmhouse dining room design with trestle table

Pitate se gdje biste mogli pronaći takav sto? Pa, postoji mnogo opcija. Ova posebna, na primjer, dolazi iz Zin Home. Napravljen je od hrastovog drveta i dovoljno je jednostavan da bude svestran. Dizajn je inspirisan klasičnim nameštajem Francuske iz 18. veka.

Trestle coffee table design for living room

Ovo je prostor dizajniran od strane Refined Group, studija cijenjenog zbog sposobnosti miješanja kontrastnih stilova i spajanja povijesnih i modernih elemenata kako bi se stvorili bezvremenski i sofisticirani prostori. Ovo je jedan od tih projekata.

Boho style open space living room with dining table trestle style

Refined Group je također kreirala ovaj prekrasan dizajn interijera koji stavlja reflektor na stočić koji se koristi u blagovaonici. Cijeli dizajn je prekrasan, posebno ako se uzme u obzir različite vrste stolica koje se koriste oko stola.

Wood trestle dining table with cream leather chairs

Najistaknutiji element trpezarijskog stola je očigledno struktura osnove koja obično sadrži velike drvene komade. One se mogu uskladiti s izloženim gredama za kohezivni dekor prostorije. Ovdje možete vidjeti takav dizajn koji je fotografirao Lanny Nagler.

Modern open space kitchen with dining area featuring a trestle table

NY dining room design with trestle dining table and Windsor Chairs With Curved Legs

Robusni trpezarijski sto poput onog koji je fotografisao Thomas Grimes mora biti okružen elementima koji sugeriraju lakoću ili svijetlim bojama i prozračnim tkaninama. Sve ima svoju ulogu u dizajnu, uključujući stolice, tepih, boju zidova i rasvjetna tijela.

DIY trpezarijski stolovi

X legs trestle farmhouse table

Razgovarali smo i pričali o tome koliko je stol sa nogom svestran i praktičan i jasno je da je montaža jednostavna, tako da ne bi trebalo biti teško napraviti takav sto od nule. Dizajn je prilično jednostavan i kada shvatite tačne dimenzije, to je manje-više zagonetka. Možete dodati svoj vlastiti dodir dizajnu, kao što je na primjer ova potporna greda za metalne cijevi. To je dalo stolu predstavljenom na cherishedbliss industrijski zaokret.

DIY treaste table desk

Sastavljanje rustikalnog stola je jednostavno, posebno ako koristite gotove nogice. Sve je to samo velika zagonetka. Morate spojiti dijelove i postoji prostor za prilagođavanje. Na lipstickandwhitetee možete pronaći nekoliko prijedloga, savjeta i uputa o tome kako konstruirati tablicu koja izgleda baš kao ova.

Round trestle dining table

Malo je neuobičajeno vidjeti sto na kockama sa okruglim vrhom. Kombinacija nije uobičajena, a dizajn je prilično zanimljiv. U slučaju da želite sami napraviti takav sto od nule, svakako provjerite listu potrebnih materijala u rogueengineeru, ali i detaljna uputstva koja će vam pomoći na svakom koraku.

Trpezarski sto Trestle možete kupiti upravo sada

Georgii Trestle Drveni trpezarijski sto

Georgii Trestle Wood Dining Table

Stolovi na nogavicama, kao što je već spomenuto, bezvremenski su i odgovaraju različitim interijerima. Dolaze u mnogo različitih stilova i postoji mnogo lepih dizajna koje možete izabrati, kao što je primer Georgii trpezarijskog stola koji je prikazan ovde. Jednostavnog je i modernog izgleda i izrađen je od punog borovog drveta sa elegantnom završnom obradom od mahagonija. Sveukupno ima 56” D x 29,5” Š x 29” H što ga čini savršenim za opušteno postavljanje sa prostorom za dodatne goste.

Trpezarija Nerida Drop Leaf

Nerida Drop Leaf Dining Table

Prva stvar koju ovdje primijetite je vjerovatno vrh sa spuštenim lišćem. Ovo čini Nerida trpezarijski sto zaista odličnim za male prostore i pogodnim ne samo za trpezarije, već i za kuhinje i kutke za doručak. Stol ima vitku postolje s bijelim završetkom i tanku i proširivu ploču. Ima visinu od 31'' i može se upariti sa raznim vrstama stolica ili taburea. Možete ga postaviti i uz zid kako biste uštedjeli prostor kada potpuno prošireni vrh nije potreban.

Oshea trpezarijski sto

Oshea Dining Table

Trpezarijski sto Oshea bi bio divan centar. Ima čvrst i čvrst izgled, ali je takođe graciozan i elegantan. Postolje mu daje lagan i vitak izgled, a pravougaoni vrh od punog bora, medijapana i šperploče definitivno se ističe. Ima dimenzije 72” D x 42” Š x 30” H i ima puno karaktera.

Callisburg Table

Callisburg Rubber Solid Wood Dining Table

Callisburg stol ima detaljan dizajn sa stvarno cool bazom. To je spoj tradicionalnog i seoskog utjecaja koji prati klasičnu i elegantnu estetiku. Sveukupno ima 78,74” D x 39,37” Š x 30” H i ima pravougaoni drveni vrh sa hrastovom završnom obradom i postolje sa lajsnama stubova i izrezbarenim nogama. Baza dolazi u nizu različitih kontrastnih završnih obrada.

Sawyer trpezarijski sto

Sawyer Extendable Solid Wood Dining Table

Pored lijepog i elegantnog dizajna, trpezarijski sto Sawyer je također proširiv što je super praktično kada imate mali prostor ili ako želite uvijek biti spremni da primite dodatne goste u slučaju da vam zatreba. Stol je izrađen od punog drveta i ima prelijepu postolje u obliku slova X i pravokutnu ploču sa vitkim rubom ispod.

Winthrop trpezarijski sto

Winthrop Dining Table

Dizajn trpezarijskog stola Winthrop ima prelepu atmosferu seoske kuće i takođe je pomalo klasičan. Izrađen je od obnovljenog borovog drveta što mu daje autentičan izgled i puno karaktera. Meri 96,5” D x 39,5” Š x 30,5” V i ima zaista lepu podlogu za postolje snažnog i čvrstog izgleda, ali i elegantnog osećaja.

Beachem Produžni trpezarijski sto od borovine

Beachem Extendable Dining Table

Beachem sto ima pravougaonu ploču koja se može proširiti da primi više gostiju ili da stvori veći prostor za one koji ga koriste. Ima dva lista i izrađena je od kombinacije masivnog i fabričkog drveta. Dostupno je nekoliko različitih završnih obrada uključujući onaj od bijelog hrasta koji izgleda moderno i elegantno.

Trpezarija Mount Shasta

Mount Shasta Dining Table

Trpezarijski sto Mount Sasha nije kao ostali. Prva stvar koja se ističe je naravno visina: 36''. Ovo je stol u pub stilu dizajniran da bude uparen sa barskim stolicama i ima tamni i grubi izgled koji mu daje rustikalni izgled. To je prečka na dnu na koju možete osloniti stopala i robusna baza sa crnim metalnim nogama postavljenim pod uglom.

Trpezarijski stol od masivnog borovog drveta

Extendable Pine Solid Wood Dining Table

Ovaj istop se može proširiti sa 88'' na 112'' i može primiti do 12 osoba. Napravljena je od punog drveta i ima klasičnu i čvrstu osnovu sa izrezbarenim duplim stubovima. Takođe ima blago zategnutu završnu obradu koja mu daje izgled nadahnut vremenskim uslovima, nadahnut seoskom kućom.

Wydmire 42″ Trestle trpezarijski sto

Wydmire Dining Table

Trpezarijski sto Wydmire zadržava mnoge karakteristike prethodno navedenih dizajna, ali je i vitkiji. To je fiksni sto i ukupne su dimenzije 72” D x 42” Š x 30” H što mu omogućava da primi do 6 osoba. Ima moderan dizajn seoske kuće i kombinuje bazu od punog drveta sa betonskom pločom. Ova dvojnost ga čini vrlo svestranim i omogućava da izgleda sjajno kada je uparen s različitim tipovima stolica.

Zaključak

Kada je u pitanju kupovina trpezarijskog stola na stolu – konačna odluka leži na vašim ramenima. Morate biti svjesni svih različitih stilova i tipova koji su dostupni dok se pobrinite da koristite pravu vrstu drveta koja odgovara vašem trenutnom (ili budućem) dekoru.

Pobrinite se da vaš budžet može podnijeti sve troškove kupovine vašeg stola: konstrukciju, rad, otpremu i isporuku. Provjerite recenzije o prodavaču prije nego što se odlučite za kupovinu jer su u svim tržišnim sektorima sve veći broj zamjena i slično.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook