Vodič za boje podova od tvrdog drveta

A Guide to Hardwood Floor Colors

Boja vašeg drvenog poda pomaže u određivanju tona i stila vašeg životnog prostora. Morate planirati svoju šemu dizajna kako biste postigli pravu boju. Prava boja tvrdog drveta trebala bi se uklopiti s bojom zidova, namještajem, ormarima i uređajima.

A Guide to Hardwood Floor Colors

Izbjegavajte usklađivanje boje s drugim drvenim komponentama jer to rezultira ravnom ili dosadnom prostorijom. Umjesto toga, fokusirajte se na uzorke zrna i oznake karaktera kako biste uravnotežili sve teksture u prostoru.

Morat ćete procijediti različite opcije kako biste odabrali pravu boju, teksturu, podtonove i završne obrade.

Najpopularnije boje za podove od tvrdog drveta

1. Orah

Walnut

Podovi od orahovog drveta daju vašem prostoru bogat, topao i luksuzan izgled. Drvo oraha ima niz toplih smeđih tonova, u rasponu od dubokih čokoladno smeđih do svjetlijih karamelnih nijansi. Zrnasti uzorci orahovog drveta variraju od ravnih do valovitih, što doprinosi karakteru i privlačnosti poda.

Ovi podovi nadopunjuju različite stilove uređenja interijera, uključujući tradicionalni, suvremeni i rustikalni. Privlačni tonovi oraha stvaraju ugodnu atmosferu u dnevnim sobama, blagovaonicama i spavaćim sobama.

Podovi od oraha usklađuju se sa svjetlijim i tamnijim komadima namještaja, nudeći raznovrsnost u vašim dizajnerskim odabirima. Oni služe kao zadivljujuća pozadina za različite sheme boja i teksture.

Orah ima tendenciju da potamni i razvije bogatiju patinu tokom vremena. Ovaj prirodni proces starenja poboljšava ljepotu poda. Prilikom odabira početne nijanse poda od oraha, bitno je uzeti u obzir ovu karakteristiku, jer će se pod vremenom razvijati.

2. Bijela

White

Bijeli drveni podovi daju vašem prostoru čistu, modernu estetiku. Oni stvaraju svetao, prostran ambijent pogodan za sobe sa ograničenim prirodnim svetlom.

Bijeli podovi nadopunjuju neutralne tonove, stvarajući skladnu atmosferu. Povezuju se sa suvremenim i minimalističkim stilovima dizajna. Bijeli podovi od tvrdog drva pružaju elegantan i aerodinamičan izgled.

3. Crvena

Red

Podovi od tvrdog drveta sa crvenim tonovima unose toplinu i bogatstvo u prostor. Često izazivaju osjećaj tradicionalne elegancije i dobro se slažu s komplementarnim namještajem i dekorom.

Podovi od tvrdog drva u crvenoj boji dolaze od vrsta drveta poput trešnje i mahagonija. Ove šume pokazuju prirodne crvene tonove u svojoj strukturi i boji. Oni stvaraju ugodnu atmosferu u prostorijama kojima je potreban dodir topline.

Prilikom odabira podova u crvenim tonovima, uzmite u obzir paletu boja okolnih elemenata. Crvena nadopunjuje neutralne tonove kao što su bež, krem ili svijetlo siva. Crvena takođe pristaje toplim bojama poput zlatnih, smeđih i zemljanih tonova.

Najbolje je testirati uzorke boja pod različitim svjetlosnim uvjetima kako biste uočili njihov izgled. Pravilno održavanje je bitno za očuvanje završne obrade i boje poda.

4. Crna

Black hardwood floor

Crni podovi od tvrdog drva nude elegantnu i modernu estetiku, čineći hrabru izjavu u svakom prostoru. Oni doprinose dramatičnoj i suvremenoj atmosferi, podižući sofisticiranost i eleganciju svakog dizajna interijera.

Crna je pogodna za dnevne sobe, spavaće sobe i kućne kancelarije. Crna se dobro slaže s bijelim ili svijetlim zidovima kako bi se postigao izgled visokog kontrasta. Također se stapa s monokromatskim shemama boja ili hrabrim bojama, stvarajući eklektičnu vibru.

Međutim, tamnije nijanse mogu otkriti ogrebotine, prašinu i dlaku kućnih ljubimaca više nego podovi svjetlije boje. Potrebno je redovno čišćenje i održavanje.

5. Siva

Gray

Siva nudi modernu, elegantnu i sofisticiranu estetiku, pogodnu za savremeno i prijelazno okruženje. Siva je svestrana neutralna boja koja odgovara različitim dizajnerskim shemama i stilovima namještaja.

To je prazno platno koje omogućava eksperimentiranje sa stilovima namještaja, bojama zidova i dekorom. Sivi podovi od tvrdog drveta neprimjetno se uklapaju i s toplim i s hladnim tonovima. Oni opraštaju u prikazivanju prljavštine, prašine i ogrebotina u poređenju sa svetlijim ili tamnijim tonovima.

Siva boja prikriva manje nedostatke, čineći održavanje i održavanje lakšim za upravljanje. Redovno čišćenje i preventivne mjere su neophodne za očuvanje izgleda i trajnosti poda.

Uzmite u obzir koherentnost dizajna prostora i odaberite nijansu koja nadopunjuje vaš postojeći dekor. Svjetlije sive stvaraju mekši, prozračni osjećaj, dok tamnije sive daju hrabru izjavu. Svijetlo sive vizualno proširuju prostorije, dok tamniji tonovi stvaraju ugodnu atmosferu.

6. Plavuša

Blonde

Plavi, svijetli ili blijedi podovi od tvrdog drva daju svježu i prozračnu estetiku prostoru. Plavi podovi od tvrdog drva pružaju neutralnu pozadinu koja se dobro slaže s različitim stilovima dizajna. Usklađuju se sa svijetlim i tamnim namještajem, nudeći fleksibilnost u vašim željama dizajna.

Ovisno o pratećim elementima, mogu stvoriti suvremeni, skandinavski, primorski ili rustikalni izgled. Najbolji su za spavaće sobe, dnevne sobe ili prostore kojima je potrebna udobnost i opuštanje.

Plavi podovi od tvrdog drva trebaju češće čišćenje i održavanje od tamnijih drvenih tonova. Podovi svijetlih boja mogu lako pokazati prljavštinu, prašinu i ogrebotine.

7. Javor

Maple

Javor se ističe kao gusta i čvrsta vrsta tvrdog drveta. Ima laganu, kremastu boju sa suptilnom toplom, crvenkastom ili zlatnom nijansom. Zrno javora je prvenstveno ravno, ali neke ploče mogu imati kovrčave ili valovite šare.

Svijetla boja i glatko zrno javora pružaju neutralnu pozadinu koja nadopunjuje tradicionalni i suvremeni dizajn interijera. Javor nudi mogućnosti prilagođavanja, jer možete obojiti podove od javora kako biste postigli različite nijanse.

Podovi od javora mogu izdržati veliki promet, što ih čini pogodnim za područja s velikim prometom. Takođe su manje skloni udubljenjima i ogrebotinama od mekših vrsta drveta.

8. Hrast

Oak

Hrastovi podovi su bezvremenski i popularan izbor za mnoge vlasnike kuća. Imaju nijansu boje meda sa izrazitim uzorcima zrna.

Hrastovi podovi nadopunjuju tradicionalne i moderne stilove. Oni pružaju neutralnu osnovu za namještaj, dekor i sheme boja. Mogućnosti završne obrade uključuju mat, saten, sjaj ili bajcanje, ovisno o željenoj razini sjaja.

Hrast je izdržljiva i svestrana vrsta tvrdog drveta koja izdržava veliki promet. Podovi od hrastovog drveta su idealni za prostore sa velikim prometom kao što su dnevne sobe, hodnici i kuhinje.

Redovno metenje ili usisavanje, vlažno brisanje i prolivanje čišćenja sprečavaju oštećenja. S vremenom, hrastovi podovi mogu razviti ogrebotine i tragove habanja. Potrebno im je brušenje i lakiranje kako bi se vratila njihova izvorna ljepota.

9. Hikori

Hickory

Hikori je tvrda i izdržljiva vrsta tvrdog drveta, što ga čini odličnim izborom za podove. Otporan je na udubljenja, ogrebotine i habanje, što odgovara područjima sa velikim prometom i domaćinstvima sa kućnim ljubimcima i djecom.

Drvo hikorija ima različite varijacije boja, od svijetlosmeđe do bogate smeđe. Neke daske od hikori mogu takođe imati tamnije pruge, dodajući dubinu i vizuelni interes. Ova varijacija boja omogućava fleksibilnost u slaganju podova od hikorja sa različitim elementima dizajna.

Podovi od tvrdog drveta hikori odišu toplim, rustičnim šarmom koji dodaje karakter svakom prostoru. Hikori podovi se često povezuju s tradicionalnim, seoskim ili rustičnim stilovima dizajna. Oni također nadopunjuju savremene i eklektične interijere.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook