Vodič za njegu i održavanje gotovih drvenih podova

Prefinished Hardwood Flooring Care and Maintenance Guide

Gotovi podovi od tvrdog drva uključuju tvornički primijenjenu završnu obradu za poboljšanu zaštitu i praktičnu instalaciju. Podovi od tvrdog drva zahtijevaju redovno održavanje kako bi očuvali svoj izgled i performanse.

Pravilna njega i čišćenje održavaju estetski izgled vaših gotovih drvenih podova. To također doprinosi njihovoj dugovječnosti i vrijednosti. Postoje najbolje prakse za održavanje vaših gotovih podova od tvrdog drva.

Prefinished Hardwood Flooring Care and Maintenance Guide

Sredstva za čišćenje gotovih drvenih podova

Proizvođači često preporučuju korištenje proizvoda za čišćenje dizajniranih za podove od tvrdog drveta. Provjerite kod proizvođača ima li preporučeni proizvod za čišćenje.

Ovi proizvodi i rješenja su idealni za gotove podove od tvrdog drveta:

pH-neutralna sredstva za čišćenje Razrijeđeni ocat/soda bikarbona/otopina limuna Komercijalna sredstva za čišćenje podova od tvrdog drva Krpa za prašinu ili metla s mekim vlaknima Usisivač Krpa od mikrovlakana Krpe bez dlačica

Metode čišćenja gotovih drvenih podova

1. Vlažno brisanje

Vlažno brisanje je periodična metoda dubinskog čišćenja gotovih drvenih podova. Koristite vlažnu krpu, krpu od mikrovlakana ili sredstvo za čišćenje podova od tvrdog drva koje je odobrio proizvođač. Izbjegavajte korištenje previše mokre krpe, jer prekomjerna vlaga oštećuje drvo.

Obrišite pod prema strukturi drveta kako biste spriječili pojavu pruga i osigurali temeljno čišćenje. Ako koristite sredstvo za čišćenje podova od tvrdog drva, slijedite upute proizvođača o omjerima razrjeđivanja i metodama primjene.

Koristite pH neutralna sredstva za čišćenje

Oštra ili kisela sredstva za čišćenje oštećuju drvo uklanjanjem završne obrade. Oštećena završna obrada čini pod osjetljivim na ogrebotine i mrlje. pH-neutralna sredstva za čišćenje imaju uravnotežen pH nivo pogodan za gotove podove od tvrdog drveta. Neutralni pH osigurava da sredstvo za čišćenje ne ošteti ili degradira zaštitni sloj poda.

Izbjegavajte višak vode

Gotovi podovi od tvrdog drveta skloni su savijanju i strukturnim oštećenjima. Višak vlage uzrokuje da se drvo iskrivi, nabubri ili promijeni boju. Očistite prolivene na udaru mekom krpom ili papirnim ubrusom. Izbjegavajte da tekućina stoji na podu duže vrijeme.

2. Sedmično brisanje prašine-hemijsko čišćenje

Redovne tehnike metenja, brisanja prašine i usisavanja

Prljavština, prašina i ostaci uzrokuju ogrebotine na podu. Držite se redovnog rasporeda za metenje ili brisanje prašine s poda. Obavezno očistite uglove poda i podloge.

Upotreba metli s mekim vlaknima i krpa od mikrovlakana

Odaberite metlu s mekim sintetičkim vlaknima dizajniranu za podove od tvrdog drveta. Metle sa krutim ili grubim vlaknima grebu površinu poda. Krpe sa uklonjivom i perivom podlogom od mikrovlakana lakše se dezinficiraju.

Pustite da čekinje lagano klize po površini kako je ne biste ogrebali. Fokusirajte se na područja s velikim prometom i ulaze gdje se prljavština nagomilava.

Odmah riješite prolivene i mrlje

Važno je očistiti prolivene ili mrlje čim se pojave. Brzo čišćenje sprečava njihovo prodiranje kroz završni sloj.

Prolivenu masu odmah obrišite mekom, vlažnom krpom ili papirnim ubrusom. Ako je potrebno, koristite rastvor za čišćenje za čišćenje zahvaćenog područja. Isperite područje čistom, vlažnom krpom kako biste uklonili ostatke i osušite ga.

3. Mokro brisanje

Povremeno mokro brisanje omogućava dublje čišćenje gotovih drvenih podova. Slijedite upute proizvođača kako biste spriječili oštećenje vodom.

Evo nekoliko savjeta za mokro brisanje gotovih drvenih podova:

Obrišite u smjeru zrna: obrišite pod u smjeru zrna drveta kako biste spriječili pojavu pruga i osigurali temeljno čišćenje. Rad u sekcijama: Podijelite pod na upravljive dijelove i obrišite jedan po dio. Pomaže u izbjegavanju ostavljanja viška vlage na podu na duži period. Osušite pod: Nakon brisanja svakog dijela koristite suhu krpu od mikrovlakana ili krpu da osušite površinu. Ovo uklanja preostalu vlagu i sprečava prodiranje vode u drvo. Pobrinite se da je prostorija ventilirana: Otvorite prozore ili koristite ventilatore da potaknete cirkulaciju zraka, što pomaže da se pod brže suši. Pravilna ventilacija smanjuje rizik od oštećenja uzrokovanih vlagom.

Održavanje završne obrade i izgleda

Redovni pregled završne obrade na znakove istrošenosti

Pregledajte površinu poda i potražite istrošenost, ogrebotine, promjenu boje ili tupost. Obratite pažnju na područja sa velikim prometom, kao što su ulazi i hodnici, jer su skloniji habanju.

Koristite zaštitne premaze i opcije za doradu

Zaštitni premazi i lakiranje održavaju i vraćaju izgled drva. Premazi dodaju dodatni sloj zaštite vašoj postojećoj završnoj obradi. Oni štite završni sloj od ogrebotina, mrlja i općeg habanja.

Glavne završne obrade su na bazi ulja, vode ili poliuretana. Prava završna obrada zavisi od vaših preferencija, željenog nivoa sjaja i vremena sušenja. Refiniranje podrazumijeva uklanjanje stare zaštitne obloge i nanošenje nove.

Ovisno o stepenu istrošenosti, možete brusiti i ponovo premazati ili izvršiti potpunu doradu. Potpuna dorada je najbolja za veće habanje, ogrebotine ili oštećenja.

Brušenje i ponovno premazivanje mogu biti prikladni ako je završna obrada netaknuta, ali pokazuje znakove istrošenosti. Sadrži lagano brušenje i novi završni premaz za revitalizaciju izgleda.

Poliranje i poliranje

Poliranje i poliranje uklanjaju površinske nesavršenosti, ogrebotine i tupost. Obnavlja površinu i vraća uglađeni izgled. Na mašinu pričvrstite čistu, mekanu podlogu za poliranje ili poliranje.

Počnite polirati u jednom uglu sobe i raditi preko poda. Polirajte cijeli pod dok se fokusirate na područja s vidljivim ogrebotinama ili zatamnjenjima. Provjerite je li površina ravna. Zatim nanesite svježi završni sloj kako biste poboljšali sjaj i zaštitili poliranu površinu.

Riješite manje ogrebotine i udubljenja

Popravite manje ogrebotine i udubljenja na podu pomoću kompleta za popravku. Kompleti za popravak uključuju punilo za drvo, štapiće za kit, olovke za vosak i markere. Za popunjavanje ogrebotina i udubljenja koristite punilo za drvo ili kit.

Riješite se viška punila plastičnim strugačem ili kitom i izravnajte područje. Koristite markere ili olovke da uklopite boju poda. Zatim izglancajte popravljeno područje finim brusnim papirom. Izbjegavajte prekomjerno poliranje jer može oštetiti površinu.

Suočavanje sa faktorima životne sredine

Održavajte dosljedne razine vlažnosti u zatvorenom prostoru

Održavanje konstantnog nivoa vlažnosti u zatvorenom prostoru kontroliše širenje ili skupljanje drveta. Suvi uslovi uzrokuju da se tvrdo drvo suši i skuplja. Ovlaživač zraka je od pomoći tokom sušnih sezona jer dodaje vlagu u zrak.

Drvo upija višak vlage, što uzrokuje oticanje. Koristite odvlaživač zraka u vlažnim sezonama ili područjima s visokom vlažnošću kako biste smanjili razinu vlage.

Riješite se direktnog izlaganja sunčevoj svjetlosti i UV oštećenja

Dugotrajno izlaganje gotovih podova direktnoj sunčevoj svjetlosti uzrokuje blijeđenje i promjenu boje. Zavjese, rolete ili folije za prozore koje štite od UV zraka sprječavaju sunčevu svjetlost da dopre do poda. Povremeno rotirajte prostirke i namještaj kako biste osigurali ravnomjerno starenje poda.

Spriječite štetu od vode i probleme vezane za vlagu

Postavite prostirke ili prostirke u dijelove poda s visokim nivoom vlage, kao što su kuhinje, kupaonice i ulazi. Upijaju višak vlage i sprečavaju je da dođe do poda od tvrdog drveta.

Očistite prosute površine kako biste spriječili oštećenje drveta i završne obrade. Izbjegavajte korištenje mokrih krpa ili previše vode tokom redovnog čišćenja.

Sezonska razmatranja i potencijalni uticaj na podove

Drvo se širi i skuplja s promjenama vlažnosti i temperature. Tokom sezonskih prijelaza može doći do blagog razmaka ili preklapanja. Provjerite da li na podu ima značajnih promjena ili problema i po potrebi konsultujte stručnjaka.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook