Zašto je crno-bijela umjetnost prava za sobu bez obzira na stil

Why Black and White Art is Right for a Room No Matter the Style

Crno-bijelo je klasična kombinacija, paleta za stare filmove i vrsta zidne umjetnosti koja će nadograditi vaš prostor, bez obzira na stil vašeg dekora. Više od crteža, umjetnici koriste osnovnu crno-bijelu za stvaranje svih vrsta radova koji mogu dodati veliku dubinu prostoru. Još uvijek niste sigurni da su crno-bijele zidne umjetničke ideje prave za vaš dom? Evo pet razloga da razmislite o dodavanju crno-bijelih umjetničkih djela u svoju šemu dekoracije.

Odmor od boje i uzorka

Mnoga crno-bijela umjetnička djela su rezervna ili hrabra na način koji se ne natječe s namještajem i tekstilom koji se već nalazi u prostoriji. Bilo da je umjetnost crtanje linija, grafička fraza ili geometrijska kompozicija, crno-bijela umjetnost daje oku odmor od jarkih boja ili užurbanijih uzoraka. Ponekad je tihi komad zidne umjetnosti sve što je potrebno za balansiranje područja.

Why Black and White Art is Right for a Room No Matter the StyleRezervne linije daju oku odmor.

Ovaj rad venecuelanske umjetnice Annette Turrillo dobar je primjer rezervnog rada koji zaista pruža vizualni odmor u živom prostoru. Turrillovi radovi stvaraju “atmosferu brižnosti i misterije koja poziva na interakciju posjetitelja, kao sudionika, a ne samo promatrača.” Ovakve vrste radova su idealne za prostorije u kojima već postoji mnogo šara.

Large graphics are a good contrast to lots of color.Velika grafika je dobar kontrast u odnosu na mnogo boja.

Grafičke fraze su još jedna opcija za crno-bijele zidne umjetničke ideje. Ove vrste umjetničkih djela imaju veliki utjecaj, ali ipak mogu uravnotežiti složenije i šarenije uzorke. Fraze i riječi mogu imati hrabro značenje, biti inspirativne ili samo pozvati na razgovor. U svakom slučaju, idealni su kao kontrapunkt živopisnijem okruženju. Ovo konkretno djelo je Mel Bochner, koji je poznat kao lider u razvoju konceptualne umjetnosti u New Yorku 1960-ih i 1970-ih i poznat je po svojoj pionirskoj upotrebi jezika u vizualnim umjetnostima.

Large-scale geometrics are eye-catching without being distracting.Geometrija velikih razmjera privlači poglede, a da ne ometa.

Geometrijska umjetnost je još jedan odličan izbor za odmor oku. Linearni fokus dobro funkcionira s drugim vrstama umjetničkih djela i s gotovo svim vrstama dekora. Ovo je crno-beli XIV, koji je 1968. godine kreirao američki umjetnik Al Held, poznat po lansiranju ovakvih radova „konkretne apstrakcije“.

Dodata tekstura i dimenzija

Crno-bijela zidna umjetnost također može dodati veliku teksturu i dimenziju prostoru, posebno ako je ispunjen manje ili više „ravnom“ umjetnošću. Komadi koji su skulpturalni, uključuju teksture na platnu ili su kolaži od različitih materijala mogu vrlo lako povećati faktor interesovanja u vašem prostoru.

Wall sculptures can add a great deal of texture and dimension.Zidne skulpture mogu dodati veliku teksturu i dimenziju.
The details add dimension to the art.Detalji dodaju dimenziju umjetnosti.

Ovo je delikatan komad skulpturalne zidne umjetnosti koji daje mnogo više od teksture i dimenzije. Kreirala Anita Groener, umjetnica rođena u Holandiji, koja sada živi u Dablinu u Irskoj, djelo poziva na pomno ispitivanje i baca zanimljive sjene koje dodaju kompleksnost djelu. Nazvan Citizen, savršen je za zidni zid zahvaljujući dimenziji koju dodaje prostoriji.

Art on a flat canvas can still add texture.Umjetnost na ravnom platnu i dalje može dodati teksturu.

Rad Richarda Longa bez naslova napravljen je od kineske gline na platnu na drvetu, što daje dimenziju inače ravnom platnu. Ovakva djela idealna su za uparivanje sa šarenim komadima koji možda nemaju puno teksture.

Playing up negative space adds dimension to a wall.Poigravanje negativnog prostora dodaje dimenziju zidu.

Djela Francisca Salazara dobar su primjer kako negativan prostor dodaje dimenziju umjetničkim djelima kao i prostoriji. Izrezi takođe dodaju senku i otvoreni element radovima. Salazar je poznat po svojim monohromatskim bijelim radovima na kartonu, koje stvara od 1950-ih. Njegovi komadi rade sa svjetlom i sjenom kako bi manipulirali prostorom i svjetlom.

Artworks with mixed materials always ad dimension to a feature wall.Umjetnička djela s miješanim materijalima uvijek daju dimenziju posebnom zidu.

Platna koja sadrže više od pigmenta na površini još su jedan način da dodate dimenziju crno-bijelim umjetničkim idejama. Ovaj komad grčkog umjetnika Jannisa Kounellisa karakterističan je za njegove radove koji uključuju neumjetničke materijale poput tekstila, staklenih boca, čađi i niza drugih.

Monochrome art can be used for added depth and interest.Monohromna umjetnost se može koristiti za dodatnu dubinu i interes.

Monokromatski radovi u crnoj ili bijeloj boji mogu dodati dosta dimenzije uprkos njihovom fokusu na jednu boju. Američka umjetnica Louise Nevelson bila je hvaljena zbog svojih drvenih skulptura koje su napravljene od odbačenih komada drveta koje je ili pronašla ili dobila. Kombinovanjem različitih delova u pejzaž teksture prikazane samo crnom bojom, delo ima veliku dimenziju, idealno za zid sa elementima.

Extra Drama

Uprkos nedostatku boja, ove vrste umjetničkih djela mogu dodati veliku dozu drame prostoru, bilo kroz neki oblik zamršenosti ili smjelosti. Od apstraktnih slika do fotografske umjetnosti, pravi komad može postati dramatična žarišna tačka u bilo kojoj prostoriji kuće.

Large abstract pieces add a great deal of drama.Veliki apstraktni komadi daju veliku dozu drame.

Apstraktno djelo Daniela Marina velika je injekcija drame za svaki prostor. Iako postoje nijanse sive i dodir smeđe, to je i dalje pretežno crno-bijelo umjetničko djelo. Divlja priroda slike privlači veliku pažnju i dominiraće prostorijom.

Art made with unusual techniques is a dramatic addition to a room.Umjetnost izrađena neobičnim tehnikama je dramatičan dodatak prostoriji.

Fotografije su još jedna divna ideja za zidnu umjetnost za dodavanje drame. Snimci mogu biti dramatični na mnogo načina, kako s tradicionalnom fotografijom tako i sa drugim stilovima. Ovo djelo Nicka Veaseyja dramatično je zbog procesa koji se koristi za stvaranje njegove osebujne umjetnosti. Britanski fotograf radi sa slikama stvorenim rendgenskim slikama, razvijajući slike poput ove sa klasičnom Volkswagen bubom i daskom za surfovanje.

Minimalist black and white pieces can still be dramatic.Minimalistički crno-bijeli komadi i dalje mogu biti dramatični.

Minimalistički komad Michaela Krebbera još je jedan primjer dramske umjetnosti koja se oslanja na podebljane linije i oskudnu grafiku. Samo zato što ima manje pigmenta na platnu ne znači da komad ima manje drame – upravo suprotno.

A combination of textures and patterns is attention-getting.Kombinacija tekstura i uzoraka privlači pažnju.

Dalmacija br. 7 dramatično je djelo Vaughna Spanna, 26-godišnjeg slikara rođenog na Floridi i pokazuje kako su različiti crno-bijeli uzorci i teksture dramatična kombinacija. Ovakvi radovi se oslanjaju na ekspresiju, kao i na teksturu i emociju kako bi stvorili dramatičan osjećaj koji će odmah podići stil sobe.

Subtle texture plays up the drama of this stark piece.Suptilna tekstura naglašava dramu ovog oštrog komada.
A closer look shows the detailing.Pažljiviji pogled pokazuje detalje.

Apstrakti su uvijek dramatičan izbor za zidnu umjetnost i ostavljaju veliki utjecaj zahvaljujući svojim hrabrim potezima ili velikim dijelovima pigmenta. Gwythian je djelo ulje na platnu Janis Pozzi-Johnson i privlači pažnju ne samo svojim velikim crno-bijelim dijelovima, već i neobičnom vizualnom teksturom vidljivom u cijelom djelu. Dramska umjetnost poput ove je fantastična kao kontrast za prskane i živahne komade.

Naglasak na emociji

Umjetnik ne mora koristiti puno boja da bi privukao emocije gledatelja, a crno-bijela umjetnička djela često izazivaju dublji nivo osjećaja. Da biste zagrijali prostor koji možda nema ličnost ili se osjeća pomalo sterilno, odlučite se za crno-bijeli komad koji privlači gledaoce i stvara raspoloženje.

A traditional style of a still life focuses on details and creates emotion.Tradicionalni stil mrtve prirode fokusira se na detalje i stvara emocije.
Black and white art can help evoke serenity.Crno-bijela umjetnost može pomoći u izazivanju spokoja.

Malo tradicionalnija, ova mrtva priroda Laure Greenstein koristi senke i svjetlost u naborima i zastorima tkanine kako bi stvorila emociju. Veliko i evokativno djelo poput ovog privlači gledaoce i dodaće karakter čak i najsterilnijim sobama. Nije bitno šta je tema umetnosti, emocija dolazi iz igre senke i prostora, stvorene veštinom umetnika.

Ne moraju sve emocije biti jake i hrabre. Ponekad poželite mekšu vibru za prostor i crno-bijela umjetnost poput ove Purume Honga sigurno odgovara tom računu. Najzanimljivija stvar u vezi sa djelom, nazvanom At This Moment, je kako hrabri potezi mogu stvoriti djelo koje dočarava spokojan osjećaj. Ovo je često slučaj kada predmet uključuje vodu. Mirna umjetnost je idealna za prostore u kojima bi raspoloženje trebalo biti mirnije, kao što su dnevni boravak, spavaća soba ili ured.

Like those depicting water, artworks with clouds have a calming appeal.Poput onih koji prikazuju vodu, umjetnička djela s oblacima imaju smirujuću privlačnost.

Radovi koji se fokusiraju na nebo takođe su veoma smirujući, kao što pokazuju i drugi Hongovi radovi. Tinta na komadima papira dio su serije At This Moment, a njihov okrugli oblik i dramatični prikazi oblaka čine ih vrlo evokativnim.

Abstracts can also create a lot of emotions in viewers.Apstrakti takođe mogu izazvati mnogo emocija kod gledalaca.

Naravno, neki ljudi više vole hrabre i snažne emocije, koje se lako mogu izvući energičnim, grafičkim linijama. Umjetnost akrila na drvetu Alexisa Hayèrea nazvana je Peinture sculptée N°4 i donosi snažan, motiviran osjećaj koji bi čak mogao navesti čovjeka na razmišljanje o poletanju. Bez obzira na to, snažna upotreba bijelih linija na crnoj pozadini nepravilnog oblika stvara snažan osjećaj.

Fokus na detalje

Neutralna crno-bela paleta omogućava gledaocu – kao i umetniku – da se fokusira na detalje. Uključivanje takvih umjetničkih djela u prostoriju dodaje interes i poziva posjetitelje da pregledaju rad i razgovaraju o njemu. Bilo da su ti detalji zamršene linije na crtežu, mali, ali intrigantni geometrijski ili grafički prikaz, komad dodaje vizuelnu složenost. Ako je prostor ispunjen šarenim apstraktima ili živopisnim modernim radovima, detaljno crno-bijelo umjetničko djelo pruža raznolikost.

Large scale, detailed works make wonderful focal pieces.Veliki, detaljni radovi čine predivne žarišne komade.

Najzamršeniji i najzanimljiviji rad, ovom crtežu tušem na papiru Uga Rondinonea ne nedostaje detalja. Ima mnogo toga za vidjeti među svim elementima i mogli biste provesti sat vremena pregledavajući različite dijelove crteža. Rondinone je najpriznatiji po svojim apstraktnim instalacijama i skulpturama jarkih boja, ali ima i opus djela koji se sastoji od takvih crteža. Radovi su privlačni zahvaljujući ekspresivnim i preciznim detaljima, koji su, uz veliku veličinu komada, savršeni za kreiranje posebnog zida.

Text in black and white puts the focus on the words.Crno-bijeli tekst stavlja fokus na riječi.

Grafički prikazi se mogu naći u svim vrstama boja, ali kada su urađeni u crno-bijeloj boji, imaju posebnu privlačnost jer detalji u njima daju veliku izjavu. Zajedno u cjelini, riječi stvaraju umjetničko djelo, ali potpuno crno-bijelo omogućava gledaocima da se fokusiraju na tekst. U modernom prostoru, grafički komadi poput ove Xaviere Simmons, pod nazivom Velvet, postaju žarište zahvaljujući količini detalja koje stvara tekst i načinu na koji je postavljen na platnu.

Mosaic styles with unexpected materials draw attention to each tiny element.Stilovi mozaika s neočekivanim materijalima privlače pažnju na svaki sićušni element.
A closer look at the dice.Pažljiviji pogled na kockice.

Detalji mozaika bili su popularni stoljećima i moderni umjetnici preuzimaju koncept, primjenjujući ga na moderne materijale i stvarajući detaljna umjetnička djela koja dodaju ogroman interes prostoru. Trio umjetnika sa sjedištem u Londonu koji rade pod imenom Troika stvaraju mozaike napravljene od kockica koje imaju tehničku, Pacman vibru izbliza. Nivo detalja u ovakvim radovima dodaje kompleksnost prostoriji i privlačan je zbog materijala koji se koristi. Bilo bi teško pronaći osobu koja ne bi prišla bliže da pogleda umjetnost, što doprinosi privlačnosti svakog prostora.

Art based on math or science focuses on the details.Umjetnost zasnovana na matematici ili nauci fokusira se na detalje.

Umjetnica Jennifer Bartlett kreirala je ovo djelo koje sadrži geometriju na mrežama, koje su same raspoređene u mrežu. Poznata je po radu koji je „lirski razgovor između matematičke apstrakcije i slikarske figuracije“. Rad koji se poigrava matematičkim konceptima je zamršen i dodaje nivo i stil detalja umjetničkom zidu koji drugi tipovi nemaju. Idealan za moderan prostor ili ured, posebno za one koji cijene matematiku i nauku, ova vrsta umjetničkih djela stvara ne samo intrigantan zid dekoracije, već i definitivan početak razgovora.

Minimalist art can also play on a small detail.Minimalistička umjetnost također može igrati na sitnom detalju.

U potpunoj suprotnosti sa zamršenim detaljima u prethodnim umjetničkim djelima, ovo od Liliane Porter je uglavnom apstraktno s jednim detaljnim elementom. Spartansko crno-bijelo platno privlači pažnju na figuricu na vrhu. Ljubiteljima minimalističkih komada ovaj će biti zanimljiv zbog svoje jednostavne, ali intrigantne prirode. Porter je poznat po komadima koji graniče sa apsurdom, ali to je ono što stvara privlačnost. Jedan detaljan element je toliko upečatljiv da odmah privlači pažnju. Bio bi sjajan komad za uključivanje u prostoriju kojoj je potrebno interesovanje bez dodavanja boje.

Bezbroj radova svih stilova može se naći u ovoj prigušenoj paleti, što znači da je moguće odabrati komad koji se uklapa u dekor doma i istovremeno ostavlja veliki umjetnički i dizajnerski utjecaj. Ove crno-bijele umjetničke ideje samo su vrh ledenog brega i gotovo da nema prostora koji ne bi imao koristi od ove vrste umjetnosti. Zato sljedeći put preskočite svijetlo i hrabro i odlučite se za dramu crno-bijelog.

Ako vam se sviđa naša stranica, podijelite je sa svojim prijateljima & Facebook