19 erilaista puuta kotiprojekteihin

19 Different Types of Wood for Home Projects

Puulajeja on monia erilaisia, mutta kaikki eivät ole samanarvoisia rakentamisessa tai puuntyöstöprojekteissa. Lehtipuut ovat kestävämpiä ja vähemmän alttiita naarmuuntumiselle, kun taas havupuut ovat joustavampia ja helpompia käsitellä. Ennen kuin siirryt rautakauppaan, opi projektiisi parhaiten sopiva puutavara.

Parhaat kovapuulajit rakennus- ja puuntyöstöprojekteihin

19 Different Types of Wood for Home Projects

Lehtipuut kasvavat paljon hitaammin kuin havupuut, mikä tekee puusta tiheämpää ja raskaampaa. Ne tulevat lehtipuista, joiden lehdet vaihtavat väriä syksyllä.

Lehtipuulajikkeet ovat yleisiä lattioissa ja huonekaluissa, koska ne ovat kestäviä, kestävät naarmuja ja kolhuja ja niillä on jonkin verran palonkestävyyttä. Vaikka lehtipuu on havupuuta kalliimpaa, se soveltuu myös kaapinvalmistukseen ja myllytyöhön.

Tammi

Tammi on yksi maailman suosituimmista kovapuulajeista, joita käytetään lattianpäällysteissä, kalusteissa, huonekaluissa, seinäpaneeleissa, veneiden valmistuksessa ja puusepäntöissä. Se on luonnostaan lahonkestävä ja vedenkestävä.

Oak

Tammia on kahta tyyppiä: punainen ja valkoinen tammi – molemmat ovat vaaleita, mutta punatammella on punertava sävy. Tammi on suorasyinen ja ottaa hyvin tahran vastaan. Yksi sen merkittävimmistä haitoista on maalattavuus – rakeilla on taipumus näkyä läpi useidenkin kerrosten jälkeen.

Pähkinä

Pähkinä on korkealuokkainen lehtipuu, joka tunnetaan täyteläisestä ruskeasta väristään ja suorista, karkeista syistä. Se kestää vuosikymmeniä sisätiloissa ja on paras valinta lattia- ja kalusteisiin. Vaikka pähkinäpuuta jätettäisiin käsittelemättä ja alttiina sääolosuhteille, se voi kestää jopa kaksikymmentä vuotta.

Walnut

Pähkinä on luonnostaan tummaa, mutta voit halutessasi värjätä sen tummemmaksi. Pähkinäpuuta ei kuitenkaan voi värjätä vaaleammaksi. Se ei myöskään ota maalia hyvin vastaan oksiensa ja rakeidensa vuoksi.

Teak

Tiikki on suorasyistä puuta, jonka sävyt vaihtelevat vaaleankeltaisesta tumman kullanruskeaan. Sen korkea luonnollinen öljypitoisuus tekee siitä kestävän kosteutta, mätää ja tuholaisia. Monet rakentajat käyttävät tiikkipuuta lattioihin, veneiden valmistukseen ja puusepäntöihin, mutta se on myös paras valinta ulkokalusteisiin ja terassille luonnollisen säänkestävyyden ansiosta.

Teakilla on kolme luokkaa: A, B ja C. A-luokan tiikki on parasta laatua, peräisin puun keskustasta, jossa on korkein öljypitoisuus.

Hickory

Hickory on tiheä, jäykkä kovapuu, joka on iskunkestävä. Se on vakiovalinta iskeviin työkaluvarsiin, kuten vasarat, kirveet ja vasarat. Se on myös yleinen rakennusmateriaali tikkaissa, vaunujen pyörissä ja paneeleissa.

Hickory

Hickoryssa on toisiinsa lukittuvia jyviä ja se on kermanvärinen ja siinä on violetteja tai punaisia raitoja. Sen silmiinpistävä ulkonäkö tekee siitä sopivan kovapuulattialle ja kalusteille, erityisesti maalaismaisissa kodeissa. Yksi huonoista puolista on, että Hickory on niin tiheä, että sitä on vaikea leikata ja muotoilla.

Vaahtera

Vaahteroita on kahta lajiketta: kova vaahtera, joka tulee sokerivaahtera- tai mustavaahterapuista, ja pehmeä vaahtera, joka tulee punavaahtera-, hopeavaahtera-, boxelder- ja Big Leaf Maple -puista. Kovat vaahteralajikkeet sopivat ihanteellisesti huonekaluihin, lattioihin ja kalusteisiin, kun taas pehmeä vaahtera on vakiona puuviiluille.

Maple

Kova vaahtera on erittäin kestävä ja siinä on hienosyinen ja vaalea väri. Lajikkeesta riippuen se on yleensä kermanvärinen, mutta siinä voi olla punertava sävy tai tummia raitoja.

Leppä

Leppä on helposti työstettävä kovapuu, joka ei halkea ruuvattaessa tai naulattaessa. Se on hyvä valinta huonekaluihin, myllytöihin, oviin ja kalusteisiin. Vaikka leppä on korkea laatu, se on halvempaa kuin monet kovapuulajit.

Alder

Suurin osa leppäpuusta on hunajaväriä, mutta joskus siinä on punaista sävyä. Se on hienojakoinen, tasainen ja ottaa hyvin tahroja vastaan.

Koivu

Koivu on monipuolinen puulaji kotiprojekteihin. Se on raskas, vahva ja iskunkestävä. Valmistajat käyttävät sitä monissa sovelluksissa, mukaan lukien lasten lelut, luudan varret, huonekalut, myllytyöt, ikkunaluukut, lattiat ja koristeet.

Birch

Koivu on suljettu, suorasyinen puu, jossa on joskus aaltoilevaa kuviointia. Se voi olla vaalean valkoinen, keltainen tai punaruskea.

Kirsikka

Cherry on korkealuokkainen kovapuu, jolla on keskilujuus, joustavuus ja luonnollinen iskunkesto. Se on yleinen sahatavara lattiapäällysteisiin, kalusteisiin, huonekaluihin ja myllytöihin. Yksi seikka, joka tekee siitä niin suositun, on sen työstettävyys – se on helppo muotoilla käsityökaluilla tai koneilla.

Cherry

Kirsikkapuussa on luonnollinen lämpimänpunainen sävy sydänpuuosassa ja vaaleankeltainen sävy pintapuussa. Se ei ota tahraa hyvin, joten on parasta antaa luonnollisten sävyjen paistaa läpi.

Tuhka

Tuhka on tiheää kovapuuta, joka on työstettävää ja iskunkestävää. Valmistajat käyttävät sitä iskutyökalujen, lattiapäällysteiden, kalusteiden, huonekalujen, pesäpallomailojen ja ruoka-astioiden kahveina. Vaikka se on helposti käsiteltävä puutavara, siitä on pulaa, koska Emerald Ash Borer, invasiivinen tuholainen, leviää Pohjois-Amerikassa.

Ash

Tuhka on beigestä vaaleanruskeaan ja ulkonäkö muistuttaa tammea. Siinä on suora avoin jyvä. Toisin kuin tammi, saarni ei ole lahoavaa tai hyönteistenkestävää, joten se on paras vain sisäkäyttöön.

Mahonki

Mahonki on korkealuokkainen ja kallis lehtipuu. Joitakin sen käyttötarkoituksia ovat huonekalujen valmistus, lattiapäällyste, veneiden valmistus, myllytyöt ja musiikki-instrumentit. Se on kestävä ja raskas puulaji, joka voi kestää eliniän asianmukaisella hoidolla.

Mahogany

Mahonkilla on suorarakeinen kuvio, jossa on vähän solmua. Se alkaa punertavalla tai vaaleanpunaisella sävyllä ja tummuu ajan myötä punaruskeaksi.

Parhaat havupuutyypit rakennus- ja puuntyöstöprojekteihin

Havupuut tulevat havupuista, jotka ovat kartioita tuottavia puita, joiden neulaset tai piikkilehdet pysyvät ehjinä ympäri vuoden. Havupuut kasvavat paljon nopeammin kuin lehtipuut, ja siksi niiden tuottama puu on halvempaa.

Yleensä havupuut ovat vähemmän tiheitä kuin lehtipuut, mikä tekee niistä herkempiä naarmuille, naarmuille ja vesivaurioille. Mutta ne ovat myös paljon kevyempiä, mikä on etu monissa sovelluksissa. Tyypillisiä havupuun käyttökohteita ovat vaneri, terassit, seinäpaneelit, huonekalut ja hyllyt.

Mänty

Mänty on yksi eniten käytetyistä puulajeista rakennus- ja paperituotteissa. Tyypillisiä käyttökohteita ovat lattiat, kaapistot, kehykset, terassit ja vaneri.

Pine

Mäntyjä on kolmea tyyppiä: valkoinen, keltainen ja punainen. Väri vaihtelee vaaleasta lämpimän keltaiseen ja erottuva aaltoileva rakeisuus. Joskus se haalistuu ruskeaksi iän myötä ja kestää hyvin tahroja ja maalauksia.

Setri

Setri on luonnostaan lahoa, hyönteisiä ja kosteutta kestävää, mikä tekee siitä huippupuuta ulkoprojekteihin. Valmistajat käyttävät setriä vyöruusuina ja kansina, veneissä, kanooteissa, ulkokalusteissa ja sivuraiteissa. Se sopii myös sisätilojen lattioille, seinäpaneeleille ja huonekaluille.

Cedarilla on luonnollinen vaaleanpunaisesta punaiseen tai violettiin sävy, joka haalistuu hopeanharmaaksi, kun sitä ei ole suljettu. Siinä on suorat jyvät, joissa on usein kaikkialla solmuja.

Fir

Kuusi, joka tunnetaan myös nimellä Douglas Fir, on kestävä havupuu, jolla on joitakin hyönteisiä ja lahoa kestäviä ominaisuuksia, vaikkakaan ei samassa määrin kuin setri. Se on korkealaatuista puuta, halvempaa kuin monet vastaavat lajit. Tyypillisiä käyttökohteita ovat lattiat, ovet, verhoilu, kaapit, veneiden valmistus ja huonekalut. Sillä on kaikkien puutavaran paras paino-lujuussuhde.

Kuusi on vaaleanruskea, mutta siinä voi olla keltaisia tai punaisia sävyjä. Syykuvio voi olla suora ja tasainen tai aaltoileva leikkauksesta ja puusta riippuen.

Kuusi

Kuusi on keskipainoinen puu, jolla on yhteisiä ominaisuuksia männyn kanssa. Valmistajat käyttävät sitä veneiden, lentokoneiden, kehystysten ja musiikki-instrumenttien rakentamiseen. Sen kanssa on helppo työskennellä, mutta se on herkkä kolhuille ja naarmuille, minkä vuoksi se ei ole tavallinen huonekalu- tai lattiamateriaali.

Kuusi on vaaleaa puuta, mutta se voi olla kermanväristä, keltaista tai punaista. Siinä on suora, tasainen rakeisuus, mikä tekee siitä helpon työskennellä.

Poppeli

Poppeli on kevyt mutta vahva puu. Sillä on hyvä työstettävyys ja se on edullinen, joten se sopii hyvin huonekaluihin, vanereihin, puisiin leluihin ja myllysovelluksiin. Se sopii käsi- tai työstökoneisiin ja kestää hyvin maalia. Yksi sen merkittävimmistä haitoista on, että se lommottuu ja naarmuuntuu helposti.

Poplar

Poppeli on valkoisesta vaaleankeltaiseen ja siinä voi olla vihreitä tai violetteja raitoja. Siinä on suorat rakeet, vähäinen kiilto ja silkkimainen kosketus.

Redwood

Punapuutavara tulee mäntypuusta tai jättimäisistä sekvoiapuista. Se on kevyt mutta vahva puulaji, mikä tekee siitä monipuolisen. Yleisiä käyttökohteita ovat viimeistelytyöt, panelointi ja ikkunat. Koska se on luonnostaan mädäntymätön ja hyönteistenkestävä, sitä voidaan käyttää erilaisiin ulkokäyttöön, kuten aidat, terassit, pylväät, pilarit ja ulkokalusteet tai sisustus.

Kuten nimestä voi päätellä, punapuulla on vaaleanpunaisesta punaiseen sävy ja se on karkeaa ja suorat. Koska se on tummempaa puuta, et voi värjätä sitä vaaleaksi, mutta se kestää maalin hyvin.

Muut puulajit

Joskus kotiprojektiin tarvitsemasi materiaali ei kuulu havu- tai lehtipuuluokan ulkopuolelle – kuten bambu, valmistettu puu tai painekäsitelty puutavara.

Bambu

Bambu on eräänlainen ruoho, jolla on puumainen rakenne. Se on yksi ympäristöystävällisimmistä rakennusmateriaaleista, koska se jatkaa kasvuaan sen jälkeenkin, kun harvesterit ovat leikanneet sen. Sillä on monia käyttötarkoituksia, mukaan lukien lattiat, huonekalut, seinäpaneelit ja rakennustelineet. Sitä on saatavilla pylväissä, viiluissa ja lankkuissa, joita voit käyttää rakentamiseen.

Bambu on vaaleaa, väriltään meripihkasta blondiin. Siinä on kolme erilaista raetyyppiä, mukaan lukien nauhakudottu, vaaka- tai pystysuora.

Suunniteltu puu

Suunniteltu puu on valmistettu tuote, joka yhdistää materiaalit lämmön tai paineen avulla. Teknisen puun materiaalit voivat sisältää puukuituja, romupuuta, liimoja tai sahanpurua. Lopputuote näyttää puulta, mutta on tukevampi ja kestävämpi.

Koska teknisiä puulajeja on niin monia, käyttötarkoitukset vaihtelevat ja voivat sisältää huonekalujen rakentamisen, seinäpaneelit, palkit, sisäovet, verhoukset, lattiat ja paljon muuta.

Tässä on katsaus suunniteltuihin puulajeihin:

HDF (High Density Fiberboard) – Valmistajat valmistavat HDF:ää puristamalla puukuituja, joskus lisäämällä vahaa ja hartsia. HDF toimitetaan levyinä, kuten vanerina, ja se on vahvempi kuin MDF. Käyttökohteita ovat lattiat, kaapistot, huonekalut ja työtasot. Medium Density Fiberboard (MDF) – MDF on HDF:n vähemmän tiheä versio, joka koostuu puukuiduista, vahasta ja hartsista. Voit käyttää sitä huonekaluihin, kalusteisiin, hyllyihin ja jalkalistoihin. Oriented Strand Board (OSB) – OSB on keinotekoinen vaihtoehto vanerille. Puusäikeet sekoitetaan vedenpitävällä hartsilla ja käsitellään lämmöllä ja paineella. Voit käyttää OSB-levyä katon ja talon verhoiluun ja moniin samoihin projekteihin, joihin käyttäisit vaneria. Cross-laminated Timber (CLT) – CLT on vahvaa puutavaraa, jota rakentajat käyttävät katto-, verhous- ja lattioihin. Valmistusprosessi koostuu kuivan puun liimaamisesta yhteen vuorotellen.

Painekäsitelty puu

Painekäsitelty puu on tavallista puuta, johon valmistajat ruiskuttavat kemiallista suoja-ainetta suojaamaan hyönteisiltä ja kosteudelta. Sinun tulisi käyttää painekäsiteltyä puutavaraa ulkoprojekteissa, joissa kosteus on ongelma. Useimmat rakentajat eivät suosittele sitä sisäkäyttöön torjunta-ainepitoisuuden vuoksi.

Kolme yleisintä painekäsiteltyä puutavaraa ovat mänty, setri ja kuusi.

Jos pidät sivustamme, jaa se ystävillesi & Facebook