Citrus Tree 101: Kasvu- ja huoltoopas

Citrus Tree 101: A Growing and Maintenance Guide

Uudet sitruspuulajikkeet tekevät tästä tyylikkään lisäyksen mihin tahansa kotipuutarhaan. Etsitpä sitten mielenkiintoisia puunäytteitä tai uutta kasvuhaastetta, sitruspuilla on vaihtoehtoja. Ne antavat sisä- ja ulkopuutarhaasi tyylikkään tyylin, makeuttavat ilmaa tuoksuvilla kukilla ja tarjoavat sinulle kerran vuodenaikana loistavia hedelmiä.

Sitruspuut kasvavat lämpimässä ilmastossa, mutta viileässä ilmastossa asuville ihmisille sitruspuut toimivat hyvin ruukuissa. Muita puiden käyttäminen yhdessä kääpiön sateenvarjopuiden ja arecapalmujen kanssa antaa sinun luoda oman sisäparatiisi.

Mikä on sitruspuu?

Citrus Tree 101: A Growing and Maintenance Guide

Sitruspuut kuuluvat Rutaceae-heimoon. Ne ovat ikivihreä puu, joka kasvaa parhaiten subtrooppisilla alueilla ilman ankaria talvia. Useimmat kotikäyttöön tarkoitetut sitruspuut ovat koriste- tai kääpiölajikkeita. Nämä eivät tarvitse suuria tiloja menestyäkseen. Sen sijaan voit kasvattaa erilaisia lajikkeita sisäpuiksi tai siirrettäviksi puiksi, joita kuljetat sisällä kylmien lämpötilojen alkaessa.

Sitruspuista on tullut trendikäs talo- ja patiokasvivaihtoehto. Kasviasiantuntijoiden ja Minnesotan yliopiston mukaan puiden saaminen hedelmiin ei ole niin helppoa kuin miltä näyttää. Sen sijaan on parasta kasvattaa näitä puita lehtien vuoksi ja käsitellä hedelmiä tervetullut yllätys.

Sitruspuiden hoito

Jokaisella sitruspuulajikkeella on erityisiä hoitotarpeita, mutta tässä on yleisiä ohjeita, joiden avulla saat yleiskuvan niiden hoidosta.

Valon tarpeet

Sitruspuut suosivat kirkasta auringonvaloa menestyäkseen ja tuottaakseen kirkkaan makeita hedelmiään. Anna puiden olla täydessä auringossa noin 6-8 tuntia. Liian paljon aurinkoa voi aiheuttaa lehtien kuihtumista. Liiallinen auringonvalo voi myös aiheuttaa auringonpolttamia uusille kasvulle. Käännä huonekasvien asentoa varmistaaksesi, että valo pääsee joka puolelle, jotta kasvu pysyy tasaisena.

Veden tarpeet

Varmista, että sitruspuusi juuret eivät koskaan istu ylimääräisessä vedessä, koska tämä voi aiheuttaa juurimätä. Voit välttää tämän käyttämällä hyvin valutettua maaperää ja ruukkua, jossa on hyvät tyhjennysreiät. Ole valmis kastelemaan useammin kesällä, vähintään kerran tai kahdesti viikossa. Westlandin kasviasiantuntijat suosittelevat huoneenlämpöisen sadeveden käyttöä sitruspuille. Talvikuukausina anna puun juuripallon ympärillä olevan maaperän kuivua ennen kuin kastelet uudelleen.

Maaperän olosuhteet

Sitruspuut pitävät happamasta maaperästä. Sitruspuut viihtyvät sekä ruukuissa että maassa, mutta maaperä ei saa päästää vettä juurten ympärille. Kun istutat sitruspuita puutarhamaisemaan tai ruukkuihin, käytä hiekkaista savimaata. Luo omasi sekoittamalla yksi osa hyvin valuvaa maata, yksi osa perliittiä ja yksi osa turvetta. Ympäröivän maaperän pH:n tulee olla välillä 6,0-7,0.

Ilmakehän olosuhteet

Sitruspuut suosivat sisätiloissa 55-65 asteen lämpötiloja. Jos asut ilmastossa, jossa lämpötila laskee alle 55 asteen, sinun on säilytettävä puita sisätiloissa, kunnes pakkasvaara on ohi.

Sitruskasvit pitävät kosteista olosuhteista. Ne viihtyvät kosteissa huoneissa, kuten kylpyhuoneissa ja keittiöissä. Voit myös nostaa muiden huoneiden kosteutta käyttämällä ilmankostutinta tai asettamalla sitruspuut pikkukivitarjottimelle, johon lisäät vettä.

Lannoite

Happamille kasveille suunniteltu lannoite tai tietty sitruspuiden lannoite, jota annetaan kasvukauden aikana aikaisin keväästä kesään, mahdollistaa tämän kasvin menestymisen. Lannoita kerran viikossa huhtikuusta elokuuhun. Jatka lannoitusta kahden viikon välein lokakuusta maaliskuuhun.

Pölytys

Vaikka sitruspuusi kukoistaa, siitä voi puuttua sitrushedelmiä. Useimmista sisäpuista puuttuu parhaat pölytyskumppanit hedelmien syntymisen edistämiseksi. Ulkona tuuli, vesi ja hyönteiset, kuten mehiläiset, kuljettavat siitepölyä kukasta toiseen.

Voit pölyttää sitruspuita sisätiloissa kahdella menetelmällä alkukeväästä alkaen, kun kukat tuottavat siitepölyä. Yhdessä menetelmässä ota yksi kukka, jossa on kypsää siitepölyä, ja hiero sitä toisen avoimen kukinnan keskustaa vasten. Voit myös käyttää kuivaa sivellintä siirtämään siitepölyä yhdestä kukasta toisen kukan stigmiin.

Tuholaiset ja taudit

Suomalainen hyönteiset, kirvat, jauhokirvat, valkokärpäset ja hämähäkkipunkit ovat sitruspuukasvien yleisimpiä tuholaisia. Jos näet puissasi merkkejä vioista, levitä hyönteismyrkkyä sitrushedelmien lehtien ylä- ja alapuolelle. Levitä neemöljyä puuhun vakavampien tuholaisten tartunnan varalta.

Jotkut sitruspuiden yleisistä taudeista ovat juurimätä. Nämä johtuvat liiallisesta kastelusta. Kun näet merkkejä lahoamisesta, kuten kellastuvia lehtiä tai lehtitäpliä, poista vahingoittuneet oksat. Varmista, että juuret eivät ole kastuneet ja että puulla on hyvä verenkierto. Joitakin muita yleisiä sitruspuiden sairauksia ovat scooty home ja bakteeriräjähdys. Estä scooty hometta pitämällä loitolla kirvoja ja muita tuholaisia neemöljyllä. Käsittele bakteeriräjähdys kaupallisella kuparipohjaisella fungisidillä.

Leikkaaminen

Sitruspuut eivät tarvitse laajaa karsimista. Saatat joutua poistamaan pienet ja keskikokoiset kilpailevat oksat, joita kutsutaan "imikkeiksi", jotka kasvavat suurempia oksia pitkin. Arizonan yliopiston mukaan on parasta poistaa imevät käsin, kun ne ovat pieniä. Poista myös sairaat ja katkenneet oksat parantaaksesi puusi ulkonäköä.

Sitruspuiden istuttaminen

Valitse sisätiloissa kasvatetuille sitruspuille tilava ruukku, mutta istuta puu juuripallolla juuri maanpinnan alapuolelle. Tämä estää kasvin kastumista ja estää juurien mätänemisen.

Parhaat sitruspuulajikkeet sisäkäyttöön

Sitruspuut tekevät houkuttelevan kasvin etuoveen tai patiopuutarhaan. Olemme koonneet joitain parhaista sisätilojen sitruspuulajikkeista ulkonäön, hedelmien ja korkeuden mukaan.

Calamondin Orange

Tässä puussa on pieniä, hapokkaita hedelmiä, jotka ovat mandariinien ja kumkvattien risteytystä. Näitä sitrushedelmiä käytetään marmeladeissa ja koristeina. Kaksi vuotta vanhat puut alkavat tuottaa hedelmää ja tuottavat hedelmää ympäri vuoden.

Kasvitieteellinen nimi: Citrofortunella mitis Korkeus: 3-4 jalkaa sisällä Aurinko: Vähintään 4 tuntia suoraa auringonvaloa päivässä Vesi: Liota kattila, mutta anna veden valua. Anna maan kuivua ennen uudelleen kastelua. Kasvualueet: 8-11

Kaffir Lime

Tämä on kääpiö sitruspuulajike, joka viihtyy sisätiloissa. Kaffir-limen kuori on arvostettu aasialaisessa keittiössä. Se on helppohoitoinen puu, joka kestää myös monia yleisiä sitruspuiden tuholaisia.

Kasvitieteellinen nimi: Citrus hystrix Korkeus: 5 jalkaa sisätiloissa, reagoi hyvin karsimiseen Aurinko: Noin 8 tuntia suoraa auringonvaloa päivässä Vesi: Liota puu, mutta anna veden valua. Pidä maaperä kosteana, mutta ei märkänä Kasvualueet: 9-10

Meyer Sitruuna

Sitruunoiden ja mandariinien risteytyksenä Meyersin sitruunat ovat makeampia kuin tavalliset sitruunat. Kokit arvostavat kuoren ja ohuen kuoren herkullista makua.

Kasvitieteellinen nimi: Citrus × meyeri Korkeus: 6-10 jalkaa kääpiölajikkeilla 5-7 jalkaa Aurinko: 8-12 tuntia suoraa auringonvaloa päivässä Vesi: Liota ruukku, mutta anna veden valua. Pidä maaperä kosteana, mutta ei märkänä Kasvualueet: 8-11

Kumquat

Kumquat-puissa on pieniä soikeita hedelmiä, jotka näyttävät värikkäiltä roikkuvilta jalokiviltä. Hedelmät ja kukat tunkeutuvat puuhun samaan aikaan, mikä tekee siitä värikkään ja kauniin kasvin. Kumkvatit ovat hyödyllisiä marmeladeissa, ja ne ovat myös ihania syötyinä raakana, ihona ja kaikki.

Kasvitieteellinen nimi: Fortunella spp Korkeus: Jotkut lajikkeet 3-4 jalkaa toiset jopa 10 jalkaa Aurinko: Mahdollisimman paljon suoraa auringonvaloa päivässä saadakseen enemmän hedelmiä ja kukkia Vesi: Liota ruukku, mutta anna veden valua. Anna maan kuivua ennen uudelleen kastelua. Sumu, jos huoneesi ovat kuivia. Kasvualueet: 9-11, voi selviytyä vyöhykkeellä 8, jos se on suojattu ankaralta säältä

Kääpiö mandariini

Mandariini on ihana syötäväksi helposti. Tämä rakastettu hedelmä on helppo kuoria ja sillä on makea kirkas maku.

Kasvitieteellinen nimi: Citrus reticulata Korkeus: Enintään 6 jalkaa sisätiloissa Aurinko: Täysi auringonvalo, käännä kasvi altistaaksesi kaikki sivut auringolle Vesi: Liota ruukku, mutta anna veden valua. Anna maan kuivua ennen uudelleen kastelua. Sumuta tai kostuta, jos huoneesi ovat kuivia. Kasvualueet: 9-11

Usein kysytyt kysymykset (FAQ) UKK

Mistä löydän lähelläni myytäviä sitruspuita?

Katso paikallisia taimitarhoja alueellasi. Näin voit paikantaa alueellasi parhaiten toimivat lajikkeet. Voit myös tilata näitä puita verkosta. Muista vain tarkistaa kaikki sopivat kasvuolosuhteet varmistaaksesi, että ne kasvavat sinulle.

Kasvavatko sitruspuut ruukuissa samoin kuin ulkona?

Tietyt sitrushedelmälajikkeet tekevät erinomaisia huonekasveja. Vaikeimmin hallittava tekijä on sisätilojesi kosteus, joka tarjoaa sitruspuille sopivan kosteustason. Ilmankostuttimen avulla pystyt toimittamaan kasveillesi kosteutta, jota ne tarvitsevat menestyäkseen.

Mitkä ovat sitrushedelmien terveyshyödyt?

Mayo Clinicin mukaan sitrushedelmät ovat loistava C-vitamiinin lähde. Tämä tukee immuunijärjestelmääsi ja johtaa terveempään ihoon, luihin ja verisuoniin. Sitrushedelmät auttavat myös imemään enemmän rautaa ja ovat hyvä kuidun lähde. Syömällä koko hedelmän voit auttaa vähentämään LDL-kolesterolitasoa.

Kuinka voin kokata sitrushedelmien kanssa?

Sitrushedelmiä käytetään kaikissa elintarvikkeissa juomista leivonnaisiin. Käytä kuorta keksien ja makeiden leipien maustamiseen tai lisäkkeenä paistinpannuun.

Johtopäätös

Sitruspuut ovat suosittu sisä- ja ulkokasvi kotipuutarhaan. Niillä on upea muoto, ne tuottavat tuoksuvia kukkia ja maukkaita hedelmiä. Käytä näitä puita virallisessa puutarhassa tai keskipisteenä sisällä. Yhdistä nämä kasvit oliivipuiden, laventelin, rosmariinin ja laakeripuun kanssa saadaksesi entistä tehokkaamman esittelyn.

Jos pidät sivustamme, jaa se ystävillesi & Facebook