Kuinka kasvattaa ja hoitaa Majestic Areca Palmia

How to Grow and Care for the Majestic Areca Palm

Areca-kämmen lisääminen sisä- ja ulkotiloihin antaa niille dramaattista tyyliä. Tämä upea kasvi on ihanteellinen tapa lisätä tekstuuria ja korkeutta olohuoneen nurkkaan tai kehystää etuovea. Arecapalmut ovat suosittuja kasveja, ja syitä ei ole vaikea ymmärtää. Niitä on helppo kasvattaa ja vehreät lehdet lisäävät kotiisi välitöntä trooppista tunnelmaa.

Mikä on Areca Palm?

How to Grow and Care for the Majestic Areca Palm

Arecapalmu eli Dypsis lutescens on trooppinen kasvi, joka on kotoisin Madagaskarista, missä se on lähes uhanalainen laji. Areca-palmulla on monia yleisiä nimiä, kuten perhospalmu, bambupalmu ja kultainen höyhenpalmu.

Nimi "perhonen" tulee tyvestä ylöspäin kaarevien lehtien kasvukuviosta. Yleinen ulkokäyttö on areca-palmupensasaita, jolla luodaan yksityisyyttä suojaavia näyttöjä sen korkean ja tiheän kasvun vuoksi, joka muistuttaa bambua. Lehtien väritys on syvänvihreä ja varren tyvessä kullanvärinen.

North Carolina State's Extension Centerin kasviasiantuntijoiden mukaan yksi arecapalmun eduista on, että sen on osoitettu vähentävän sisäilman saastumista. Koska se puhdistaa ilmaa ja tekee niin upean esityksen, areca-palmu on yksi suosituimmista sisäpalmoista.

Kasvitieteellinen nimi Dypsis lutescens
Kevyt Kirkas mutta epäsuora auringonvalo, mutta sietää enemmän auringonvaloa ulkona
Vesi Kostea, mutta ei märkä maaperä, jonka annetaan kuivua kastelujen välillä
Lannoite Lannoita koko kasvukauden ajan keväästä syksyyn
Tuholaiset Hämähäkkipunkit, kirvat, suomikko, jauhokirvat, valkokärpäset
Sairaudet Tappava kellastuminen, juurimätä, fluorivaurio
Maaperä Hyvin valuva ilmastettu maaperä
Ilmastoalueet Hardy vyöhykkeillä 10-11
Koko 12-30 jalkaa ulkona ja 8 jalkaa sisällä
Lehvistö Syvänvihreät kaarevat lehdet, jotka kaareutuvat tyvestä ylöspäin ja pitävät sisällään useita lehtiä
Myrkyllisyys Myrkytön ihmisille ja eläimille
Kukat Vaaleankeltaiset kukat

Areca kämmenhoitoopas

Areca-palmut ovat joitain helpoimmin kasvatettavia palmulajikkeita, mutta ne viihtyvät parhaiten tietyissä olosuhteissa.

Kevyt

Areca-kämmenet sopeutuvat erilaisiin valomääriin, mutta ne eivät pidä äärimmäisistä valoista tai varjoista. Jos et anna kasveille tarpeeksi valoa, kasvu hidastuu. Liian paljon valoa polttaa lehtiä. Arecapalmut ovat onnellisimpia alueella, jossa on kirkasta epäsuoraa auringonvaloa ja sietävät muutaman tunnin suoraa valoa aamulla tai iltapäivällä.

Vesi

Areca kuten muut huonekasvit, kuten Bostonin saniaiset, rakastavat kosteaa, mutta ei märkää maaperää. Siksi arecapalmujen sisätiloissa on tärkeää sijoittaa ne ruukkuun, jossa on hyvät tyhjennysreiät.

Jos käytät arecapalmua ulkona, varmista, että vesi ei keräänny ja istu arecakasvin juurien ympärillä. Käytä tislattua tai kerättyä sadevettä mahdollisuuksien mukaan, koska arecapalmut ovat herkkiä fluorin kertymiselle. Anna mullan kuivua pinnalta ennen kuin kastelet kämmen uudelleen. Nämä kämmenet ovat hienoja ajoittain kuivuvien jaksojen kanssa. Vähennä veden määrää talvella kerran viikossa tai 10 päivän välein.

Maaperän olosuhteet

Arecapalmut tarvitsevat hyvin valuvaa maaperää, joka on kevyttä ja ilmavaa. Tällä varmistetaan, että happi saavuttaa kämmenen juurien juurien mätänemisen välttämiseksi. Luo oma istutusseos yhdistämällä yksi osa turvetta, yksi osa kuorta ja yksi osa hiekkaa. Pyri pH-arvoon 6,1-6,5.

Ilmakehän olosuhteet

Arecapalmut kasvavat parhaiten lämpötiloissa, jotka ovat noin 65-75 astetta Fahrenheit. Jos ilmastosi laskee alle 50 Fahrenheit-astetta säännöllisesti, et ole hyvä ehdokas ulkoilma-areen palmuille.

Areca-palmut rakastavat korkeaa kosteutta. Jos käytät areca-kämmentä sisätiloissa, pidä kämmenen ympärillä oleva ilma kosteana sumuttamalla sitä säännöllisesti. Aseta se myös kiviä sisältävälle tarjottimelle ja täytä se vedellä, jotta kasvisi saa säännöllisesti kosteutta.

Lannoite

Arecapalmu on ravinteikas kasvi, joten se on lannoitettava pysyäkseen terveenä. Lannoita kämmenen kerran viikossa kasvukauden aikana keväästä alkusyksyyn. Käytä nestemäistä lannoitetta, koska ne imevät kämmen helpoimmin. Voit myös käyttää hitaasti vapautuvaa lannoitetta kerran kevään alussa. Lopeta kasvin lannoitus myöhään syksyllä ja aloita uudelleen vasta keväällä.

Areca-palmutuholaiset ja -taudit

Penn State Extension Centerin mukaan ja kuten yllä todettiin, areca-kämmenet ovat herkkiä liian suurelle fluorille. Jos käytät fluorattua vettä, voit nähdä lehdissä ruskeita kärkiä tai ketjun ruskeita pilkkuja.

Areca-palmut ovat myös alttiita juurimätälle. Jos kasvisi ei näytä kukoistavan ja epäilet, että syy on liikakastelu, poista kaikki kuolleet ja mätänevät varret ja istuta se uuteen istutusseokseen. Varmista hyvä vedenpoisto. Älä lannoita, kun kasvi toipuu uudelleenistutuksen aiheuttamasta shokista.

Areca-palmut ovat herkkiä tavallisille tuholaisille, kuten hämähäkkipunkille, kirville, jauhokirvalle, suomulle ja valkokärpäselle. Jos näet pilkkullisia tai kellastuvia lehtiä, etsi tartunnan merkkejä. Puhdista kämmenet vesi- ja astianpesuaineliuoksella. Suihkuta tai pyyhi kasvi kahdesti päivässä, kunnes näet merkkejä siitä, että tartunta on hallinnassa.

Areca-palmujen leviäminen

Arecapalmuja voi levittää juurijaolla tai siemenistä.

Lisää juurijaon kautta valitsemalla kypsä palmukasvi. Varmista, että juuripallo on kostea jakamisen helpottamiseksi. Pura palmu ja ravista ylimääräinen maa pois. Valitse muutama varsi ja leikkaa ne terävällä veitsellä emokasvista. Liota pistokkaita tislattuun haaleaan veteen 45 minuuttia ja laita sitten yhteen sopivaan ruukkusekoitukseen.

Voit kasvattaa uusia arecapalmuja siemenillä, mutta tämä menetelmä on vaikea. Siemenillä sisä-/ulko-olosuhteiden on säilytettävä noin 80 Fahrenheit-asteen lämpötila ja korkea kosteus, jotta itävyys onnistuisi.

Leikkaaminen ja huolto

Voit vapaasti leikata kuolleita tai kuolevia lehtiä, koska tämä vähentää koko kasvin stressiä. Jos kasvisi vaikuttaa sairaalta, leikkaa kaikki lehdet pois, kunnes näet vihreän. Anna sen toipua iskusta asettamalla se valoisaan paikkaan poissa suorasta auringonvalosta. Älä levitä lannoitetta tai veden päälle.

Areca-palmuja ei haittaa juuri sidottu, mutta sinun on annettava niille suurempi ruukku tulevaisuuden kasvun varmistamiseksi. Istuta areca-kämmenet uudelleen 3-5 vuoden välein.

Uudelleenistutuksella varmistetaan myös, että pääset eroon maaperästä tai suolakertymästä, joka voi vahingoittaa tervettä kasvia. Kun siirrät ruukkua, varo, ettet häiritse kasvia enempää kuin voit auttaa.

Älä istuta juuripalloa syvälle maaperään. Pidä sen sijaan syvyys samana ruukusta toiseen. Uudelleenistutuksen jälkeen älä lannoita vähintään viikkoon, jotta kasvi ehtii toipua.

Usein kysytyt kysymykset (FAQ) Usein kysytyt kysymykset

Ovatko areca-palmut?

Vaikka on yleistä, että ihmiset käyttävät termiä "palmupuut", ihmiset keskustelevat siitä, ovatko palmut oikeita puita. American Forestsin puiden määritelmän mukaan puumaiseksi kasviksi, jolla on pystysuora varsi tai runko, palmut ovat puita.

Mistä löydän lähelläni myytävän arecapalmun?

Areca-palmuja on helppo löytää suurista kodinhoitoliikkeistä, kuten Home Depot ja Lowes, sekä isommista lastentarhoista. Jos et löydä areca-palmua alueeltasi, verkossa on lukuisia tarvikkeita, jotka voivat tuoda palmun suoraan kotiovellesi.

Mitkä ovat yleiset areca palm -edut?

Useimmat ihmiset rakastavat areca-kämmentä niiden majesteettisen koon ja tyylin vuoksi. Upea ulkonäkönsä lisäksi ne lasketaan sisäilmanpuhdistajiksi.

Mitä jos areca-kämmenpäässäni on ruskeat kärjet?

Ruskeat kärjet areca-kämmenessä voivat johtua useista tekijöistä. Ensinnäkin huoneen kosteus saattaa olla liian alhainen. Lisää huoneen kosteutta sumuttamalla tai kivitarjottimella ja katso, parantavatko kärjet väriä. Ruskeat kärjet voivat myös tarkoittaa, että kastelet liikaa. Ruskeiden kärkien viimeinen syy voi olla suolan kerääntyminen juuriin. Huuhtele juuret vedellä. Anna juuripallon kuivua ja huuhtele sitten uudelleen. Istuta uuteen maahan.

Kuinka nopeasti arecapalmut kasvavat?

Aikuisen sisäareen kämmenen korkeus vaihtelee 5-8 jalkaa. Outdoor areca kämmenet voivat nousta jopa 30 jalkaa korkeiksi. Ne kasvavat 6-10 tuumaa vuodessa.

Johtopäätös

Arecapalmut ovat upea kasvi, joka toimii hyvin sekä sisä- että ulkotiloissa.

Dramaattisen korkeutensa ja leveytensä vuoksi areca-kämmenet näyttävät upeilta huoneen nurkassa ja täyttävät tilan väreillä ja tekstuurilla. Areca-palmuista saa myös upeita kuisti- tai patiokasveja. Luo yksityisyysnäyttö joukolla areca-kämmentä tai käytä niitä ulko-ovesi kehystämiseen. Minne tahansa asetat ne areca-palmut ovat katseenvangitsija lisäys mihin tahansa kodin sisustukseen.

Jos pidät sivustamme, jaa se ystävillesi & Facebook