Kuinka puhdistaa tiilitakka ja poistaa noki

How to Clean a Brick Fireplace and Remove Soot

Tiilitakan puhdistaminen vaatii kyynärrasvaa, mutta jos noudatat näitä ohjeita, se on tee-se-itse-työ, jonka voit hoitaa itse.

Vaikka lakaisit tuhkan päällä ja pidät tulisijasi puhtaana, se on väistämätöntä – tiilitakkaan tulee nokea. Vakavuuden vakavuudesta riippuen on olemassa monia tapoja poistaa takkasi ympärillä oleva tummuminen.

Näin puhdistat tiilitakan sisältä ja ulkoa.

Kuinka puhdistaa tiilitakka – askel askeleelta

How to Clean a Brick Fireplace and Remove Soot

Ennen kuin käsittelet tiiliä takan ympärillä, varmista, että alue on viileä. Jos olet äskettäin käyttänyt takkaa, odota 24-72 tuntia ennen sen puhdistamista.

Vaihe 1: Irrota ritilä ja lakaise tuhka pois

Jos takassasi on arina, aloita poistamalla se. Lapioi sitten suuria määriä tuhkaa tuhkaämpäriisi. Imuroi loput.

Suorita imurointi kaikkien tiilten yli poistaaksesi pölyn ja viipyvät roskat. Haluat, että tiilesi ovat pölyttömiä ennen niiden pesua.

(Käytä tulisijan puhdistuksessa tuhkalle tarkoitettua imuria. Älä koskaan käytä tuhkan puhdistamiseen tavallista imuria, muuten se tukkii suodattimet ja polttaa moottorin.)

Vaihe 2: Kostuta tiilet

Tiilet ovat huokoisia, mikä tarkoittaa, että niissä on pieniä reikiä, jotka imevät vettä. Kostuttamalla tiilet ennen puhdistusliuoksen käyttöä, tavallinen vesi täyttää reiät, jolloin puhdistusaine voi istua pinnalla ja käsitellä nokitahroja.

Voit kastella tiilet pyyhkimällä ne kostealla sienellä tai täyttämällä suihkepullon vedellä ja sumuttamalla ne. Varmista, että kaikki tiilet ovat kosteita ennen kuin siirryt seuraavaan vaiheeseen.

Vaihe 3: Valmistele puhdistusliuos

Mitä tulee tiilien pesuun, voit kokeilla lukuisia puhdistusratkaisuja. Se, mikä toimii parhaiten, riippuu takan ympärillä olevan mustumisen voimakkuudesta ja siitä, milloin viimeksi puhdistit sen.

Vaikka sinun pitäisi aloittaa miedolla vaihtoehdolla, saatat joutua käyttämään vahvaa puhdistusainetta, jos et ole puhdistanut tiiliäsi vuosiin.

Miedot puhdistusliuokset tiileille:

Dawn-tiskisaippua ja vesi – Sekoita neljä kupillista vettä ja ¼ kupillista Dawn-tiskisaippuaa kulhossa tai ämpärissä. Etikka ja vesi (ÄLÄ käytä vanhalle tai murenevalle tiilelle) – Sekoita yhtä suuret määrät vettä ja valkoista tislattua etikkaa kulhossa tai ämpärissä.

Vahvat puhdistusratkaisut tiilille:

Vaahtoava kylpyhuoneen puhdistusaine – Voit käyttää vaahtoavaa kylpyhuoneen puhdistusainetta, kuten Scrubbing Bubbles, mutta testaa ensin paikallaan varmistaaksesi, ettei se aiheuta värimuutoksia. Trinatriumfosfaatti (TSP) – Sekoita yksi gallona vettä ⅛ kupilliseen TSP:tä. TSP on kovaan käyttöön tarkoitettu puhdistusaine, joten käytä sitä viimeisenä keinona. Käytä käsineitä ja suojalaseja käyttäessäsi TSP:tä ja vältä joutumasta muille pinnoille kuin tiilelle.

Vaihe 4: Käytä puhdistusainetta, hankaa ja huuhtele

Se, miten käytät puhdistusliuosta, riippuu käyttämästäsi tuotteesta. Riippumatta valitsemastasi menetelmästä, tiili on ensin kostutettava puhtaalla vedellä.

Tiilen puhdistus Dawnilla tai etikalla:

Jos käytät Dawn-tiskisaippuaa tai etikkaseosta tiilen puhdistamiseen, levitä se sienellä tai pehmeäharjaisella harjalla. Työskentele pienissä osissa ja hankaa aluetta, kunnes olet poistanut tahran. Huuhtele sitten raikkaalla vedellä.

Tiilen puhdistus vaahtoavalla kylpyhuoneen puhdistusaineella:

Tee pistetesti varmistaaksesi, että puhdistusaine ei värjää tiiliäsi. Jos se läpäisee testin, levitä kerros vaahtoa kaikkiin tiileihin ja anna sen seistä 15 minuuttia. Laita käsineet käsiisi ja hankaa sitten tiiliä sienellä tai pehmeäharjaisella harjalla. Huuhtele sen jälkeen.

Tiilen puhdistus TSP:llä:

Tuuleta alue, pue käsineet ja suojalasit ja peitä ympärillä olevat alueet. Levitä puhdistusainetta tiilelle ja käytä hankausharjaa pyörivin liikkein. Huuhtele alue kahdesti poistaaksesi kaikki TSP:t.

Vaihe 5: Korjaa tahrat

Kun tiili pestään, näet alueet, joissa tahrat ovat näkyvästi esillä. Kokeile levittää puhdistusliuosta uudelleen tahroille ja anna sen vaikuttaa muutaman minuutin ajan ennen hankaamista.

Vaihtoehtoinen tapa on sekoittaa ruokasoodaa veteen, kunnes muodostuu tahna. Levitä tahna tahraan ja anna vaikuttaa kymmenen minuuttia. Hankaa sen jälkeen pyörivin liikkein pehmeäharjaisella harjalla ja huuhtele alue.

Puulämmitteisen takan sisäpuhdistus

Puulämmitteisen tulisijan sisätilojen puhdistaminen on yhtä tärkeää kuin ulkopuolen. Mutta sisäpuoli osoittautuu hieman haastavammaksi. Sisätilojen musta kertymä ei ole vain nokea – se on myös kreosoottia.

Ennen kuin ryhdyt käsittelemään kreosoottia takkatiilissä, suosittelemme, että soitat savupiippusiivousyrityksen lakaisemaan savupiipu. Tämä poistaa haitallisen kreosootin kertymisen, joka voi johtaa talon tulipaloihin.

Kun savupiippusi on nuohottu, puhdista puulämmitteinen takka näiden ohjeiden mukaisesti. Tuuleta ensin huone ja käytä käsineitä ja suojalaseja.

Odota 24-72 tuntia viimeisen takan käytön jälkeen. Poista kaikki tuhkat ja imuroi ulos ja takan ympäriltä. Kostuta tiili puhtaalla vedellä täytetyllä suihkepullolla tai kostealla sienellä Sekoita ¼ kupillista astianpesuainetta 4 kupilliseen vettä. Levitä liuos tiilelle jäykkäharjaisella harjalla ja hankaa pyörivin liikkein Huuhtele hyvin

Anna tiilen kuivua ennen takan käyttöä.

Jos tulisijaan on vielä kertynyt kreosoottia, osta kreosootinpoistoaine tai käytä kreosootin polttopuuta.

Jos takassasi on puulämmitteinen sisäosa, puhdista luukun lasi takkalasin puhdistusaineella tai tuhkalla päällystetyllä kostealla paperipyyhkeellä.

Maalatun tiilitakan puhdistus

Jos olet maalannut tiilen takkasi ympärille, käytä mietoa puhdistusainetta. Kokeile lisätä ¼ kupillista astianpesuainetta 4 kupilliseen vettä ja hankaa tiili pehmeällä sienellä.

Pinttyneitä tahroja varten tee tahna yhdistämällä ruokasoodaa ja vettä. Levitä tahna tahraan ja anna vaikuttaa kymmenen minuuttia. Mene sitten takaisin alueelle astianpesuaineliuokseen kastetulla sienellä. Huuhtele sen jälkeen.

Jos pidät sivustamme, jaa se ystävillesi & Facebook