Laminaatti vs. kovapuulattia: kumpi minun pitäisi valita?

Laminate vs. Hardwood Flooring: Which Should I Pick?

Laminaattilattian ja kovapuulattian välinen valinta riippuu budjetistasi, tyylistäsi ja elämäntapatarpeistasi. Vertaa asennuskustannuksia, kestävyyttä ja huoltoa tehdäksesi tietoisen päätöksen.

Massiivipuu on luonnollisen, aidon ilmeen ja kestää vuosikymmeniä asianmukaisella hoidolla. Parkettilattiat voidaan hioa ja maalata uudelleen jopa 10 kertaa.

Laminate vs. Hardwood Flooring: Which Should I Pick?

Nykyaikaiset laminaattilattiavaihtoehdot ovat houkuttelevia. Niitä on eri tyylejä ja tekstuureja, ja ne voivat näyttää ja tuntua kovapuulta. Laadukkaat laminaattituotteet ovat vedenpitäviä ja kestävät naarmuja ja tahroja.

Laminaatti vs. kovapuu: keskeiset erot

Molemmilla lattiatyypeillä on etuja ja haittoja, jotka kannattaa ottaa huomioon ennen lopullisen päätöksen tekemistä.

Kovapuulattia Laminaattilattia
Materiaali Aidot puulaudat Suuritiheyksinen kuitulevy, jossa on valokuvakerros, joka jäljittelee puuta
Kestävyys Kestävä ja voidaan viimeistellä Kestävä, mutta sitä ei voi viimeistellä
Huolto Vaatii säännöllistä korjausta ja tiivistystä Vähän huoltoa vaativa; helppo puhdistaa ja kestää tahroja ja naarmuja
Asennus Monimutkaisempi; vaatii usein ammattimaista asennusta Helpompi tee-se-itse-asennus lukituslevyillä
Kustannus 11–25 dollaria per neliömetri 3–11 dollaria per neliöjalka
Ympäristövaikutus Luonnollinen, uusiutuva luonnonvara Sisältää synteettisiä materiaaleja

Ulkomuoto

Laminaatti

Laminaattilattiassa on valokuvakerros, joka toistaa puun syykuvioita ja tekstuuria. Laminaatista löytyy erilaisia puutyylejä, värejä ja laatta- tai kivikuvioita. Jokaisella lankkulla on yhtenäinen ulkonäkö yhtenäinen muotoilu.

Laminaatissa ei ole puulajien luonnollisia vaihteluja ja puutteita. Sen yhtenäisyys auttaa saavuttamaan kiillotetun ja hyvin koordinoidun ilmeen koko tilassa.

kovapuu

Parkettilattiat ovat eri syykuvioita, tekstuureja ja puulajeja, mikä edistää niiden luonnollista kauneutta. Puulattian värit vaihtelevat täyteläisistä tammen sävyistä eleganttiin vaahteraan.

Lattiaan muodostuu patina ajan myötä. Hienovaraiset värin ja tekstuurin muutokset lisäävät lattian viehätysvoimaa ja ainutlaatuisuutta.

Paras ulkonäköön: kovapuulattia

Parkettilattia esittelee luonnonpuun kauneutta. Jokainen kappale on ainutlaatuinen, mikä lisää sen vetovoimaa. Laminaattilattia jäljittelee puun ulkonäköä, mutta ei vastaa kovapuun aitoutta.

Kustannusten vertailu

Laminaatti

Laminaattilattia on halvempaa. Lankut maksavat 1–4 dollaria ja asennuskustannukset 2–7 dollaria neliöjalkaa kohden. Keskimäärin asennuksen kokonaiskustannukset vaihtelevat välillä 3–11 dollaria neliöjalkaa kohti. Lopullinen asennushinta riippuu huoneen koosta ja lankkujen paksuudesta , ja viimeistely.

kovapuu

Kiinteä kovapuu maksaa 8–15 dollaria ja asennus maksaa 3–10 dollaria neliöjalkaa kohti. Asunnonomistajat käyttävät keskimäärin 11–25 dollaria neliöjalkaa kohti materiaaleihin ja asennukseen. Lehtipuulajit, kuten mänty ja hikkori, ovat halvempia kuin brasilialainen pähkinä ja valkoinen tammi.

Hintaan nähden paras: Laminaattilattia

Laminaattilattia on edullisempi etukäteen, joten se sopii pienelle asunnon omistajille. Korkeammista alkukustannuksistaan huolimatta kovapuulattia lisää kotisi arvoa. Se kestää vuosikymmeniä asianmukaisella hoidolla ja huollolla.

Kestävyys

Laminaatti

Laminaattilattia kestää 15-25 vuotta asianmukaisella huollolla. Sen monikerroksinen rakenne ja kulutuskerros suojaavat sitä naarmuilta ja iskuilta. Laminaattilattia kestää erinomaisesti tahroja ja haalistumista.

kovapuu

Parkettilattia on kestävää ja kestää sukupolvia säännöllisellä huollolla. Kovemmat lajit, kuten vaahtera ja tammi, kestävät paremmin kolhuja ja naarmuja. Lattian hiominen ja viimeistely palauttaa sen alkuperäisen kiillon.

Paras kestävyyteen: kovapuulattia

Kovapuulattialla on pidempi käyttöikä. Massiivipuulattiat ovat herkkiä kolhuille ja naarmuille, mutta niiden korjattavuus kumoaa nämä huolenaiheet. Laminaattilattiaa ei kuitenkaan voi hioa tai maalata uudelleen, koska se voi vahingoittaa pintakerrosta.

Asennus

Laminaatti

Laminaattilattia on helppo asentaa jopa tee-se-itse-ystäville. Laminaattilaudoissa on yleensä lukitusmekanismit, jotka mahdollistavat "kelluvat" asennukset. Ne sopivat yhteen ilman liimaa tai nauloja.

Kelluvana lattiana sitä ei kiinnitetä aluslattiaan. Laminaattilattia voidaan asentaa olemassa olevan lattian, kuten vinyylin, päälle, mikä säästää aikaa ja vaivaa.

kovapuu

Puulattian asentaminen on vaikeaa ei-ammattilaisille ja tee-se-itse-tekijöille. Laudat on naulattava, nidottava tai liimattava alas. Lehtipuun asennus vaatii taitoa ja huomiota yksityiskohtiin. Keskeneräiset lattiat hiotaan ja viimeistellään asennuksen jälkeen – ammattimaista työtä.

Paras asennus: Laminaattilattia

Laminaattilattiassa on lukitusjärjestelmä, joka yksinkertaistaa asennusta. Lankkujen ponttimainen muotoilu helpottaa lukitsemista ja nopeaa laskemista. Monet laminaattivaihtoehdot on suunniteltu asennettavaksi ilman erikoistyökaluja.

Jälleenmyyntiarvo

Laminaatti

Laminaattilattian jälleenmyyntiarvo on alhaisempi kuin parketin. Se sopii parhaiten edullisiin ja keskihintaisiin koteihin, joissa on olemassa huonokuntoinen lattia.

kovapuu

Parkettilattia lisää merkittävästi kodin jälleenmyyntiarvoa. Kodit, joissa on kovapuulattia, houkuttelevat korkeampia hintoja kuin kodeissa, joissa on laminaatti tai muut vaihtoehdot. Asiantuntijat ehdottavat, että parkettilattiat maksavat noin 70–80 % alkuperäisestä asennuskustannuksista.

Paras jälleenmyyntiarvo: kovapuulattia

Ostajat ja kiinteistöalan ammattilaiset pitävät puulattiaa ensiluokkaisena ominaisuutena. Se nostaa keski-korkean hintaluokan asuntojen jälleenmyyntiarvoa.

Ympäristövaikutus

Laminaatti

Laminaatti on valmistettu kierrätetyistä puukuiduista ja kestävistä materiaaleista. Sen tuotantoprosessissa käytetään vähemmän puita kuin parkettilattiat, mikä vähentää metsien rasitusta.

Monissa laminaattituotteissa käytetään liimoja ja pinnoitteita, jotka sisältävät haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (VOC). Niistä vapautuu ajan myötä haitallisia kemikaaleja. Laminaatti on haastavaa kierrättää, ja vaurioituneet tai vanhentuneet lankut päätyvät kaatopaikoille.

kovapuu

Kun lehtipuu on hankittu vastuullisesti, se on ympäristöystävällistä. Sen pitkäikäisyys – huolella ja viimeistelyllä – vähentää toistuvia vaihtoja. Se myös minimoi uusien lattiamateriaalien kysynnän. Lehtipuu on myös biohajoavaa ja kierrätettävää, mikä vähentää jätettä.

Paras ympäristövaikutusten kannalta: kovapuulattia

Lehtipuulla on positiivisempi ympäristövaikutus, koska se on uusiutuva ja kestävä luonnonvara. Käytä Forest Stewardship Councilin (FSC) sertifioimaa kovapuulattiaa varmistaaksesi vastuullisen hankinnan.

Jos pidät sivustamme, jaa se ystävillesi & Facebook