Mitä on brutalistinen arkkitehtuuri?

What Is Brutalist Architecture?

Brutalistinen arkkitehtuuri viittaa arkkitehtoniseen tyyliin, joka syntyi 1900-luvun puolivälissä. Brutalistisille malleille on ominaista raaka, paljas betoni ja rohkeat geometriset muodot. Brutalismi on edelleen viimeinen merkittävä arkkitehtuuriliike, joka tulee Yhdysvaltoihin.

Brutalistinen arkkitehtuuri on kestänyt paljon kritiikkiä vuosien varrella lämmön puutteen ja ankaran tyylin vuoksi, mutta se on myös saanut joitain omistautuneita faneja, jotka rakastavat rohkeaa ja innovatiivista ilmettä.

What Is Brutalist Architecture?

Le Corbusier oli 1950-luvulla syntyneen brutalistisen liikkeen isä. Tyyli omaksuttiin länsimaissa, ja 1970-luvulla brutalistisia rakennuksia löytyi useimmista kaupungeista ja korkeakoulujen kampuksilta. Suunnitteluliikkeenä se keskittyi ankaraan estetiikkaan, jossa oli karkeita, synkkiä pintoja ja epäperinteisiä geometrisia muotoja.

Kuuluisia esimerkkejä ovat hallintorakennukset, kuten Bostonin kaupungintalo, Genex Tower tai Pirelli Tire Building, jotka on valmistettu betonista ja joissa on oudot muotoiset ikkunat.

Arkkitehtonista tyyliä käytetään usein taustana dystopisessa elokuvassa rakennusten utilitaristisen luonteen vuoksi.

Kun kiinnostus kiihtyy, monet näkevät tyylin maksimaalisen arkkitehtuurin muotona suurten kehystettyjen rakennusten vuoksi.

Brutalistisen arkkitehtuurin tärkeimmät ominaisuudet

Katsotaanpa muutamia ominaisuuksia, jotka määrittelevät brutalistisen tyylin.

Paljas Betoni

Betoni on brutalismin tärkein komponentti. Kun liike syntyi ensimmäisen kerran, betoni oli harvinaista. Materiaalia pidettiin huippuluokan ja nykyaikaisena. Muita materiaaleja, kuten raudoituspalkkia, voidaan käyttää, mutta suurin osa rakenteesta koostuu teräsbetonista eli CMU:sta.

Grim Tower Blocks

Brutalismi keskittyy geometrisiin muotoihin ja lohkomalleihin. Lohkot auttavat antamaan brutalistisille rakenteille tiheän ja raskaan estetiikan.

Uusi brutalismi

Brutalismilla on taiteelliset ansiot. Toisin kuin aikaisemmissa esimerkeissä, nykypäivän brutalistisissa rakennuksissa ei ole kyse vain teräsbetonista, raudoituksesta tai karkeista pinnoista.

Ylitykset

Ylitykset eivät ehkä ole jatkuvaa, mutta ne eivät ole harvinaisia. Toisin kuin pyramidissa, jossa alaosa on suurempi kuin yläosa, brutalismi-arkkitehtuuri kääntää tämän mallin, alkaen pienestä ja päättyen suureen.

Yksivärinen

Brutalistiset rakennukset eivät ole riippuvaisia värimaailmasta. Ne ovat yksivärisiä. Niiden värin puute tekee niistä helpompi kuvata, minkä vuoksi niitä käytetään elokuvien taustana. Arkkitehtoninen tyyli on myös synonyymi dystopisille maisemille.

Pienet ikkunat

Brutalismi välttelee suuria ikkunoita ja suosii pienempiä. Brutalismissa arkkitehdit pitävät suuria ikkunoita häiriötekijänä ja uskovat, että pienet ikkunat auttavat keskittymään rakenteeseen.

Funktionalismi

Brutalistinen arkkitehtuuri liittyy funktionalistisiin periaatteisiin. Tämä tarkoittaa, että suunnittelijat pyrkivät luomaan rakennuksen suunnittelun ilman turhaa koristelua.

Brutalistinen arkkitehtuuri Yhdysvaltain korkeakoulukampuksilla

Jokaisella Amerikan yliopistokampuksella on ainakin yksi brutalistinen rakennus. Yhdysvaltain yliopistokampuksilla omaksuttiin raakuus arkkitehtuurissa, koska rakennukset olivat halvempia ja helpompia rakentaa.

Eräs vahvistamaton teoria tyylin laajan leviämisen takana on se, kuinka rakennukset tukahduttivat opiskelijoiden mielenosoitukset.

Tässä on joitain esimerkkejä brutalist-tyylisistä rakennuksista kuuluisilla yliopistokampuksilla.

Harvard

Carpenter Center for the Visual Arts 1024x576 1

Brutalistisesta liikkeestä vastaava mies vastasi yhdestä yhdysvaltalaisesta rakennusprojektista – Harvardin yliopiston Carpenter Center for the Visual Artsista. Le Corbusier suunnitteli ja rakensi sen 1960-luvulla. Hän aikoi monikerroksisen rampin toimia metaforana taiteen muotojen väliselle avoimelle dialogille.

Yale

Yalen yliopiston Rudolph Hall on toinen varhainen lisäys brutalistiseen arkkitehtuuriliikkeeseen Yhdysvalloissa. Amerikkalaisen arkkitehdin Paul Rudolphin suunnittelemassa yhdeksänkerroksisessa rakennuksessa on 37 tasoa ja kaksi kerrosta on maan alla.

Rudolphin suunnittelu haastoi nykyajan käsitykset raskaasta ja kevyestä tilasta.

Washingtonin yliopisto

University of Washington

Washingtonin Seattlessa sijaitseva Washingtonin yliopiston Red Square on kolmisuuntainen muistomerkki brutalistiselle koululle 1970-luvulta.

Brutalist-sarjan ensimmäinen rakennus oli Kane Hall. Suunnittelija Walker

Odegaard Undergraduate Library

Toinen rakennus on Odegaardin opiskelijakirjasto. Suunnittelija Wallace, McKinley

Meany Hall for the Performing Arts

Kolmas rakennus on Meany Hall for the Performing Arts. Suunnittelija Kirk, Wallace, McKinley

Brutalistinen vapaa-ajan arkkitehtuuri

Brutalismin vaikutus ulottuu hallintorakennusten ja korkeakoulukampusten ulkopuolelle. Kun rullalautailu oli huipussaan 1970- ja 1980-luvuilla, sen mukana tuli skeittipuistojen tulo.

Brutalist Recreational Architecture

Betonipintojen ja omituisten muotojen ansiosta skeittipuistosta tuli fiksu kunnianosoitus brutalistiselle liikkeelle.

 

Southbank Center

Lontoossa Englannissa sijaitseva Southbank Center tunnetaan maailmanlaajuisesti rullalautailukohteena. Vuonna 1973 avattu rakennus toimi kaupungin rullalautakulttuurin perustana. Ilman rakennusta rullalautailu ei olisi kehittynyt samalla tavalla.

SLO Skatepark

Kalifornian San Luis Obispossa sijaitseva SLO-skeittipuisto on 17 000 neliöjalkaa kunnianosoitus brutalistisille malleille.

Brutalistista arkkitehtuuria maailmanlaajuisesti

Katsotaanpa muutamia tärkeitä brutalistisen arkkitehtuurin teoksia ja kuinka tyyli on vaikuttanut maailmaan.

New York City

Brutalist Architecture Worldwide

Vaikka pääasiassa vuosisadan puolivälin moderni muotoilu, brutalismi on edelleen elossa tänään. Se putosi suosiosta 1980-luvulla, ja se oli lähes olematon 1990- ja 2000-luvuilla uudisrakentamisen yhteydessä.

Nimi itsessään riittää pelottamaan monia ihmisiä. Mutta nimi tulee ranskankielisestä termistä raakabetonille, ei raa'alle luonteelle.

Kolumbia

Medellins Comuna 13 Shows Why All Great Public Spaces Should Be Kid Friendly

Pieni kaupunkialue käyttää jokaisen sentin ulkotilastaan. Medellinissä Kolumbiassa sijaitseva naapurusto tunnetaan nimellä Comuna 13.

Belgia

Constatin Brodzki brutalist movementJessy van der Werff Wikimedia Commonsista, jolla on Creative Commons Attribution 4.0 International -lisenssi

Yksi Belgian suurimmista arkkitehdeistä, Constatin Brodzki, oli brutalistisen liikkeen johtohahmo. Hän aloitti uransa 1940-luvulla ja nousi tunnetuksi Euroopassa. Brodzkista tuli myöhemmin arvostettu hahmo amerikkalaisessa arkkitehtuurissa.

Uzbekistan

The-Eastern-Influences-that-Shaped-Soviet-ArchitectureHotelli Avesto (1984). Dushanbe, Tadžikistan. Kuva © Stefano Perego

Monissa Neuvostoliiton ja Aasian arkkitehtonisissa suunnitelmissa on brutalistisia vaikutteita. Uzbekistaniin 1970-luvulla rakennetut brutalistiset rakennukset ovat edelleen olennainen osa maan maisemaa. Tashkentin sirkuksessa näkyvät väriroiskeet tekevät siitä brutalistisen aarteen.

Pohjois-Kaukasia

Hotel Amanauz (Photo; Thomas Paul Mayer)

Pohjois-Kaukasus tunnetaan panoksestaan taidemaailmassa. Alueen toisella puolella kallioiden sivuilla on patsaita. Hotel Amanauz on kuitenkin eri liigassa.

Intia

NDDB Building. (Photos: Arhan Vohra)

Intialaisen arkkitehdin Achyut Kanvinden suunnittelema National Dairy Development Board (NDDB) avattiin vuonna 1985. Kun useimmat ihmiset ajattelevat Intiaa, brutalistinen arkkitehtuuri ei tule mieleen. Arkkitehtuuriliike sopii kuitenkin luonnollisesti maan maantieteelliseen maisemaan.

Israel

Negev Brigade Monument (Photo: Stefano Perego)

Beersheba Divinity Israelissa sisältää paljaan betonin. Se on paikka, jossa väkijoukkoja kokoontuu päivittäin Israelin patsaan luo, joka rakennettiin vuonna 1948.

Jos pidät sivustamme, jaa se ystävillesi & Facebook