Peruspohjasuunnitelman luominen

How to Create a Basic Floor Plan

Pohjapiirros on skaalattu kaavio, joka esittää huonetta tai rakennusta ylhäältä katsottuna. Pohjapiirrokset antavat visuaalisen esityksen alueen koosta, huonejärjestelyistä sekä ovien ja ikkunoiden sijainnista.

How to Create a Basic Floor Plan

Pohjapiirrokset voivat sisältää myös huonekalujen asettelun ja erilaisten arkkitehtonisten piirteiden tekstuurit huoneessa.

Tietyt ammatit, kuten arkkitehdit, rakentajat, kiinteistönvälittäjät ja sisustussuunnittelijat, käyttävät pohjapiirroksia tilan suunnittelussa ja visuaalisena esityksenä asiakkailleen.

Pohjapiirrokset ovat hyödyllisiä näillä aloilla, koska ne auttavat rakentajia ja asiakkaita tekemään tietoisia päätöksiä, jotka liittyvät tilan ulkoasuun ja virtaukseen.

Pohjapiirroksen elementit

Eri ammattien pohjapiirroksissa on tiettyjä elementtejä, joita ei ole kaikissa pohjapiirroksissa. Pohjapiirrokset voivat sisältää seuraavat elementit:

Seinät: Seinät on usein kuvattu pohjapiirroksena yksittäisinä tai yhdensuuntaisina viivoina. Ulkoseinät on tyypillisesti esitetty paksummilla viivoilla kuin sisäseinät, jotka on esitetty ohuilla viivoilla. Ovet ja ikkunat: Ovet muodostavat murtuman seinään ja näyttävät kaarevan viivan, joka osoittaa, mihin suuntaan ovi kääntyy. Ikkunat, jotka esitetään kolmena yhdensuuntaisena linjana, luovat katkaisun seinän linjaan. Huoneen nimi: Huoneiden nimet osoittavat niiden tarkoituksen, kuten "makuuhuone", "keittiö" ja "ruokasali". Mitat: Pohjapiirrokset sisältävät mitat, jotka osoittavat seinien pituuden ja leveyden sekä muiden kohteiden välisen etäisyyden. Huonekalut ja kalusteet: Tietyt pohjapiirrokset, erityisesti ne, joita sisustussuunnittelijat ja kiinteistönvälittäjät käyttävät, sisältävät huonekaluja ja kalusteita, kuten kaappeja ja kodinkoneita. Nämä auttavat tarkempaan tilansuunnitteluun. Portaat ja kiertotiet: Portaat ovat yleisiä sisäpohjasuunnitelmissa, joissa on useita tasoja. Jotkut sisältävät myös kiertokuvioita nuolien tai varjostuksen muodossa osoittamaan vilkkaasti liikennöiviä alueita. Merkinnät: Erikoispohjapiirroksissa voi olla lisähuomautuksia tai tarroja, jotka välittävät tiettyjä tietoja, kuten pintamateriaalit, sähköpistorasioiden sijainnit, putkistot ja maisemointi.

Pohjapiirroksen tekomenetelmät

Yksinkertaisen pohjapiirroksen tekeminen on mahdollista kenelle tahansa vain muutamalla työkalulla ja harjoituksella. Voit tehdä pohjapiirroksen joko käsin tai käyttää ohjelmistoa tai sisustussovellusta tietokonemallin rakentamiseen. Voit joko piirtää pohjapiirroksen jo olemassa olevasta kodista tai huoneesta tai luoda pohjapiirroksen tyhjästä. Tässä on joitain vaihtoehtoisia tapoja luoda yksinkertainen pohjapiirros:

Käsin piirustus

Käsin piirretyt pohjapiirrokset ovat hyödyllisiä, kun yrität vain saada karkean luonnoksen tilastasi tai jos yrität pohtia ideoita tyhjästä.

Piirrä esitettävän tilan pohjapiirros kaaviopaperilla ja arkkitehdin mittakaavalla. Arkkitehdin mittakaavalla voit luoda tarkan mutta pienoisversion tilasta, jonka mittakaava on perinteisesti ¼ tuumaa edustamaan yhtä jalkaa. Aloita piirtämällä ulkoseinät, ikkunat ja oviaukot. Lisää seuraavaksi sisustusarkkitehtoniset ominaisuudet. Merkitse huone käyttötarkoituksen mukaan ja merkitse seinien mitat ja tärkeät ominaisuudet.

Kodin suunnitteluohjelmat ja työkalut

Kodin suunnitteluohjelmat ja -työkalut auttavat arkkitehtejä, sisustussuunnittelijoita ja kiinteistönvälittäjiä luomaan kodin suunnittelua ja pohjapiirroksia, jotka ovat hienostuneita ja kauniita. Monet näistä ohjelmista sisältävät CAD-komponentteja, mutta niissä on lisäominaisuuksia, kuten materiaaleja, tekstuureja ja värejä, jotka luovat täydellisempiä pohjapiirroksia.

Online-pohjasuunnitteluohjelmat ja -työkalut voivat luoda sekä 2D- että 3D-pohjapiirroksia, jotka sisältävät materiaalia, tekstuureja ja huonekaluja, jotka auttavat tekemään tilasta realistisemman. Harkitse kodin suunnitteluohjelmia hinnan, jaettavuuden ja niiden tarjoamien ominaisuuksien suhteen, ennen kuin valitset sinulle sopivan ohjelman.

Mobiilisovellukset

Matkapuhelinsovellukset ovat uusi tapa luoda nopeita ja helppoja pohjapiirroksia.

Mobiilisovelluksissa, kuten MagicPlan, CubiCasa ja Room Scan, voit käyttää älypuhelimesi kameraa ja antureita luodaksesi pohjapiirroksia skannaamalla huoneen. Nämä sovellukset ovat nopeita ja käteviä pohjapiirroksen luomiseen tien päällä, mutta niistä saattaa puuttua tietokonepohjaisten kodin suunnitteluohjelmien tarkkuus.

Graafiset tietokoneohjelmat

Voit käyttää graafisen suunnittelun ohjelmistoja, kuten Adobe Illustratoria ja Photoshopia, luodaksesi yksinkertaisia pohjapiirroksia.

Näillä ohjelmilla on joustavat suunnitteluparametrit, joiden avulla voit luoda minkä tahansa mallin. Silti niitä voi olla vaikea hallita, jos sinulla ei ole kokemusta niistä.

Palkkaa ammattilainen

Ammattilaisen palkkaamisesta voi olla hyötyä monimutkaisissa pohjapiirroksissa tai pohjapiirroksissa, joita haluat käyttää rakentajien ja muiden urakoitsijoiden kanssa.

Harkitse arkkitehdin, arkkitehdin piirtäjän, CAD-suunnittelijan, rakentajan tai sisustussuunnittelijan palkkaamista projektin luonteesta riippuen. Ammattilaiset voivat suunnitella pohjapiirroksia, jotka ovat tarkkoja, skaalautuvia ja yksityiskohtaisia vastaamaan erityistarpeitasi rakennusmääräyksiä ja -määräyksiä noudattaen.

Peruspohjasuunnitelman tekeminen

Pohjapiirroksen luominen sisältää useita vaiheita, joita on noudatettava sen varmistamiseksi, että suunnittelu heijastaa tarkasti haluamaasi tilaa.

Kerätä tietoa

Mittaa huoneet, jotka haluat sisällyttää pohjasuunnitelmaasi, tai päätä huoneiden mitat, jos suunnittelet pohjapiirroksia uudelle tilalle. Ota huomioon tilan ovien ja ikkunoiden sijainti tai päätä, minne haluat sijoittaa ne parhaan virtauksen luomiseksi. Kirjaa huoneen korkeudet ylös ja huomioi kaikki korkeuden muutokset koko tilassa.

Valitse asteikko

Määritä pohjapiirroksen mittakaava. Yleisin mittakaava on 1/4 tuumaa 1 jalkaan eli 1:50. On tärkeää valita mittakaava, joka sopii projektin tyyppiin sekä käyttämääsi paperikokoon tai ohjelmistoon.

Valitse Omat työkalut

Päätä, minkä tyyppisen pohjapiirroksen haluat luoda, joko käsin piirretyn tai digitaalisen ohjelmiston avulla. Valitse muut työkalusi vastaavasti, kuten millimetripaperi, lyijykynät, arkkitehtivaaka käsin piirrettäviä pohjapiirroksia varten tai kodin suunnittelu- tai CAD-ohjelmisto digitaaliseen suunnitteluun.

Piirrä ulkoseinät

Aloita piirtämällä tilan ulkoseinät mittakaavassa. Erota nämä viivat sisäseinistä tekemällä niistä paksu tai tumma. Tee ulkoseinistä mahdollisimman mittatarkkoja välttääksesi ongelmia sisäseinien piirtämisessä. Merkitse jokaisen seinän mitat.

Piirrä sisäseinät

Piirrä sisäseinät edustamaan rakennuksen huoneiden ja tilojen asettelua. Käytä mittojasi seinien oikean sijoituksen määrittämiseen.

Sisäseinissä tulee olla ohuita ja kevyitä viivoja erottamaan ne ulkoseinistä.

Lisää ovet ja ikkunat

Aseta ovet ja ikkunat oikeille paikoilleen. Käytä kolmiviivaista symbolia kuvaamaan ikkunoita ja vinoa ja kaarevaa viivaa kuvaamaan ovia ja niiden avautumissuuntaa. Kun olet lisännyt ikkunat ja ovet, merkitse seinän mitat, mukaan lukien koko leveys ja pituus sekä ovien ja ikkunoiden välisen seinäpinta-alan mitat.

Merkitse huoneet

Merkitse huoneet niiden tarkoituksen mukaan, kuten makuuhuone, keittiö, olohuone, ruokailuhuone ja niin edelleen.

Lisää kalusteet ja huonekalut (valinnainen)

Jotkut pohjapiirrokset, erityisesti tilansuunnitteluun käytetyt pohjapiirrokset, sisältävät kalusteita ja/tai huonekaluja. Luo symboleja edustamaan näitä komponentteja. Jos haluat pystyä liikuttamaan huonekaluja parhaan sijoituksen löytämiseksi, voit piirtää sisään ei-liikkuvien elementtien symbolit ja tehdä paperista pienoisleikkauksia siirrettäviin huonekaluihin.

Mittaa ja tarkista

Tarkista pohjapiirroksen mitat varmistaaksesi niiden tarkkuuden. Mittaa kaikki huoneen ylimääräiset elementit, mukaan lukien ovi- ja ikkuna-aukot, ja tarkista, että kaikkien osien mitat vastaavat seinän ulkomittoja.

Lisää merkintöjä

Lisää muita merkintöjä tai tarroja, jos sinun on annettava lisätietoja pohjapiirroksen käyttötavan vuoksi. Nämä ylimääräiset merkinnät voivat sisältää sähköpistorasioiden sijainnin, materiaalien viimeistelyt tai muita tärkeitä tietoja.

Tarkista ja tallenna

Harkitse valmiita suunnitteluasi. Tee tarvittavat lisämuutokset luodaksesi selkeän esityksen tilastasi. Tallenna asettelu digitaalisena tiedostona, jos käytit kodin suunnitteluohjelmistoa. Voit luoda tallennetun version käsin piirtämästäsi asettelusta ottamalla kuvan ja lataamalla sen tai kopioimalla piirroksesta.

Pyydä palautetta

Jaa pohjapiirros kenelle tahansa, joka on kiinnostunut suunnittelusta, kuten perheenjäsenille tai asiakkaille. Jos layoutsi on monimutkainen ja haluat asiantuntija-apua, on hyödyllistä pyytää palautetta ammattilaisilta, kuten arkkitehdeiltä ja rakentajilta. Anna heidän esittää ideoitaan, jotka auttavat sinua parantamaan pohjapiirroksen suunnittelua.

Tee muutoksia ja viimeistele suunnittelusi

Kun olet tyytyväinen suunnitteluun, viimeistele pohjasuunnitelmasi luomalla puhdas ja hiottu versio esittelyä varten.

Jos pidät sivustamme, jaa se ystävillesi & Facebook